Werk & Studie alle pijlers

Factuur: BTW rekenen over kosten inc BTW?

13-01-2009 18:03 39 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik kom er niet uit, mijn boekhouder zegt het één, die van degene die aan mij factureert het ander, en op Google vind ik ook beide mogelijkheden:



Als volgt:



Een ZZP-er heeft voor mij (n stichting) activiteiten verricht waarbij ze ook kosten heeft gemaakt. Deze kosten heeft ze opgenomen in haar eigen administratie. Ze heeft de kosten inclusief BTW op haar factuur gezet, en rekent er aan het eind nog eens 19% BTW over het totaal (loon en onkosten). Waarop ik dacht: Ja, dá's jezelf lekker makkelijk rijk rekenen... Maar zij heeft het zo van zowel haar boekhouder als zakelijk leiders van andere stichtingen geleerd, en mijn boekhouder was, toen ik het de eerste keer vroeg, ook niet helemaal zeker, voor mijn gevoel. Op internet vind ik beide opties: Onkosten zonder BTW factureren en er dan 19% over rekenen, en inc BTW declareren.



Ik vermoed dus dat de dame in kwestie gelijk heeft en ik niet (en daar baal ik van, want dat zijn onvoorziene kosten, maar soit) maar ik wil het graag zeker weten..
Alle reacties Link kopieren
Vreemd... ik heb geleerd dat als je 'inclusief BTW' bij het totaalbedrag zet, er dus geen BTW over gerekend mag worden. Maar goed, ben geen boekhouder en heb alleen een diploma basiskennis boekhouden. Maar doe de administratie voor mijn vader, die altijd totaalfacturen stuurt inclusief de BTW...
"Please God, if you can't make me thin, make my friends fat!"
Ik durf je niet te zeggen hoe je dit zou moeten doen. Wat ik je wel zou adviseren is om voortaan vooraf duidelijke afspraken te maken (en bij voorkeur af te spreken dat zij eventueel te maken onkosten niet zelf betaalt, maar dat jij die rechtstreeks betaalt).
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat laatste had ik me ook al bedacht, nummerzoveel. Wist helemaal niet dat dit ook kon, heb zelf altijd braaf bonnetjes gedeclareerd als ik voor iemand anders kosten maakte.
Alle reacties Link kopieren
Ik had laatst per ongeluk mijn kosten incl. BTW op de factuur gezet, en daar BTW over berekend. Werd meteen teruggefloten door de boekhouder van de opdrachtgever. Ik zou dus zeggen, onkosten zonder BTW factureren en dan 19 % erover rekenen.

Bovendien krijgt ze de BTW over haar onkosten al terug van de belastingdienst, dan hoeft ze die toch niet ook nog eens van jouw stichting te krijgen?
Alle reacties Link kopieren
Onkosten worden excl. BTW op de factuur vermeld met daaronder een berekening van de 19% BTW. Totaalsom is dus incl. BTW.



Maar je mag echt nooit je bedragen inclusief BTW opvoeren en er dan nogmaals BTW over heffen.



Het kan natuurlijk ook dat de bedragen welliswaar incl. BTW zijn, maar dat wat jij aanziet voor nogmaals 19% BTW erboven op gewoon de uitsplitsing is. Dat doen veel bedrijven ook.

VB.



Dienst x ¤ 11,90 (incl.btw)

Dienst y ¤ 23,80 (incl. btw)



Totaal ¤ 35,70



BTW 19 % ¤ 5,70

Bedrag excl. ¤ 30,00
Alle reacties Link kopieren
Moosey, komt de verwarring niet door declareren en factureren?

Bij factureren doe je onkosten ex BTW, en bereken je over het totaalbedrag (incl. de kosten voor het verrichte werk) BTW. Zo doe ik het meestal. Maar soms heeft een opdrachtgever liever dat ik declareer (of ikzelf, als het om grote bedragen gaat): dan lever ik bonnetjes in met een declaratieformulier, en krijg ik het hele bedrag incl. BTW van ze terug. Dat komt dus niet als kosten in mijn administratie.
Alle reacties Link kopieren
@majo, nee, geen uitsplitsing hoor, zeker weten. Het bizarre is dus dat zij het én van haar boekhouder heeft, én van de zakelijk leider van een hele grote theatergroep. Je zou toch niet zeggen dat die het fout hebben. Maar door jullie begin ik nou weer te twijfelen. En ook geen declareer/factureer-verwarring, wen.



Heeft de Belastingdienst regels over dit soort dingen, of hoe werkt dat eigenlijk? Want ook al zegt iedereen hier dat het A is, dan zal ik tegenover haar moeten aantonen dat het niet B is. En op logica (waarom zouden wij nog 19% bovenop jouw onkosten moeten betalen) gaat het in elk geval niet lukken, ben ik al achter. Wat trouwens ook logisch is, ik zou ook m'n boekhouder en vorige opdrachtgevers (die veel groter en ervarener zijn dan mijn stichtinkje) geloven in dit geval. Zeker als het me ook nog eens voordeel op zou leveren
Alle reacties Link kopieren
Draagt zij dan ook 2 keer BTW af over dit bedrag?



ik huur weleens freelancers in en hun kosten zet ik dan ex BTW op het factuur.
Alle reacties Link kopieren
Hmm, als het met logica ook niet gaat lukken....

want het is op zich toch heel logisch eigenlijk dat wanneer zij de BTW al terug kan vragen van de belastingdienst, jullie die haar niet ook nog eens hoeven te vergoeden.



Heb je hier misschien iets aan?
Alle reacties Link kopieren
Die op Lancelots had ik al gevonden idd Wen. Gisteren vond ik deze en dacht daaruit te lezen dat het wel klopte wat mijn 'werknemer' zei. Maar nu weet ik het niet zo zeker meer. Wat halen jullie uit die link?
Alle reacties Link kopieren
@babado, nee, 1 keer natuurlijk maar, bij de aanschaf. Ik vind het ook totaal onlogisch..
Alle reacties Link kopieren
Moosey, in de tekst van die link staat dat je de netto kosten doorberekent, en dáárna pas BTW erover berekent. Volgens mij staat er dus hetzelfde als op Lancelots.
Alle reacties Link kopieren
Ja precies, ik was twijfelende over het netto, maar het leek me bij nader inzien dat dat inderdaad zonder BTW zou zijn. Hm, dan heb ik denkelijk toch gelijk. Nu haar nog daarvan overtuigen..



Dank voor het meedenken Wen! En anderen ook, natuurlijk
Alle reacties Link kopieren
Zeg anders maar dat ik het gezegd heb
Alle reacties Link kopieren
Ik werk in de zakelijke dienstverlening en wij factureren ook altijd wat wij verkopen en gemaakte kosten gaan inclusief BTW op de factuur en daar gaat dan nog een keer BTW overheen.



Het feit dat wij de onkosten gemaakt hebben en het bedrag als het ware hebben voorgeschoten wordt gezien als een dienst. Dit factureren wij en daar gaat BTW overheen.
Alle reacties Link kopieren
Vind het maar vreemd, om dubbel BTW te rekenen (aan je klant en aan de Belastingdienst bij aftrek van voorbelasting).



Ik werk ook in de zakelijke dienstverlening, maar ben dit nog nooit tegengekomen zoals TO of Zbarba het beschrijven. Bij twijfel zou ik het per brief voorleggen aan de belastinginspecteur en hem vragen om een schriftelijke uitspraak. Welgemeende adviezen of ervaringen hier hebben natuurlijk generlei waarde als de belastingdienst je boeken (of die van je toeleverancier) komt controleren.



Desondanks: ik werk in de creatieve sector, en als ik bijvoorbeeld drukwerk voorschiet voor een klant, reken ik een percentage van de netto drukkosten als fee. Op mijn uiteindelijke factuur komen dan mijn uren, de drukkosten en de fee voor (ex BTW), en de BTW over deze posten (19% in mijn geval). Ik reken dus BTW over de netto drukkosten (wat dan wel hoger kan uitvallen: drukkerijen mogen het 6% tarief hanteren, ik niet).



Als aanvulling: bij Lancelots wordt het trouwens allemaal prima uitgelegd -- de verwarring zal zitten in de verschillende soorten onkosten die je kunt doorbelasten aan je opdrachtgever.
Een timmerman heeft dat bij mij ook eens een keer gedaan; materialen met BTW en al op de bon bij de uren en daar nog eens BTW bovenop.

We hebben er een hele discussie over gevoerd maar hij hield zich van de domme; begreep niet wat daar nou mis mee was.

Ik heb uiteindelijk betaald en met die paar euro heeft de goede meneer zichzelf in de vingers gezaagd; hij komt er bij mij niet meer in.



Had ie toch slimmer aan kunnen pakken....we hadden nog heel veel werk voor hem liggen dat daarna naar een conculega is gegaan .
Alle reacties Link kopieren
Misschien ligt het zo:



Als een medewerker van ons kosten maakt en die voorschiet, betalen wij dit aan hem uit via zijn onkostendeclaratie. De medewerker heeft iets betaald incl. BTW. Wij betalen hem een bedrag.

De rekening die hij betaald heeft gaat niet in onze boekhouding (dus vragen wij ook niet de BTW terug). Wat in onze boekhouding gaat is de betaling aan de medewerker (die incl. BTW is).

De onkosten gaan dan op onze factuur naar de klant en daar gaat BTW over.
Alle reacties Link kopieren
Ah, dat is wel een verschil Zbarba. Jullie kunnen dan dus inderdaad niet de BTW terugvragen, maar betalen een vergoeding aan de medewerker, die je doorberekent aan de klant.



Ik vraag me trouwens af of de belastingdienst het iets kan schelen als je de kosten incl. BTW op de rekening zet, en daar BTW over berekent. Zij krijgen immers hun BTW wel binnen, en ik kan me voorstellen dat ze het zien als iets tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer. De opdrachtgever is uiteindelijk degene die de dupe is. Maar dat weet ik dus niet, ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zbarba schreef op 13 januari 2009 @ 22:16:



Het feit dat wij de onkosten gemaakt hebben en het bedrag als het ware hebben voorgeschoten wordt gezien als een dienst. Dit factureren wij en daar gaat BTW overheen.Ik vermoed dat dit de theorie is, inderdaad. En ik bedenk me ineens iets, ik betaal al járen lang geld aan de één of andere instantie waar ik verder niks voor krijg... Ik ga de KvK maar eens bellen. En de Belastingdienst, geen idee of die een mening hebben, maar soit, gewoon proberen. En mijn boekhouder is het ook al aan het uitzoeken, dus zo zou ik er toch uit moeten kunnen komen.
Alle reacties Link kopieren
Hahaha Moosey, het duurde bij mij heel lang voor het kwartje viel over die instantie waar je al jarenlang geld aan betaalt... ik vroeg me serieus af wáárom je dat niet eerder had opgemerkt als iets je wel geld kost maar je er niets voor terugkrijgt. Maar je bedoelde de KvK....
Alle reacties Link kopieren




Rare zijsprong was het anders geweest ja



Maargoed, KvK gaat me terugbellen (de meneer die ik aan de lijn had was lichtelijk onbegrijpelijk, heb het 'm 4 keer uit moeten leggen en toen leek het hem inderdaad wel vreemd ja. Heb toch maar gevraagd of de ondernemingsconsulent ofzo me terug wilde bellen.) De Belastingdienst couldn't care less wat zij wel of niet factureert, zolang zij maar BTW over haar onkosten betaalt, en wij ook weer. Was te verwachten, natuurlijk. Wel lekker duidelijk.



Oftewel, ik denk dat het er op neer gaat komen dat er geen officiële regel voor is. Dus ik ga eerst maar eens kijken om hoeveel geld het nou precies gaat voor mij alvorens te bedenken of ik moeilijk ga doen of niet.
Alle reacties Link kopieren
Ah, Belastingdienst is duidelijk. Da's fijn (en ook wel eens anders).



Maar op Lancelots zijn ze er wel stellig over, misschien zijn het standaard boekhoudregels?
Alle reacties Link kopieren
Klopt, vind ik ook. En jouw opdrachtgever was er blijkbaar ook stellig over. Maar ik hoop dus dat de KvK dat dan weet..

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven