Werk & Studie alle pijlers

Geen pensioenopbouw/CAO vanuit nieuwe werkgever

07-07-2008 23:00 10 berichten
Voor me ligt een aantrekkelijke leuke nieuwe baan. Ik ben erg enthousiast maar deze baan heeft ook nadelen tov mijn huidige baan.



1. Mijn pensioen wordt niet opgebouwd vanuit de werkgever.

2. Er is geen CAO in deze bedrijfstak waarin het een en ander geregeld is.



Welke instantie kan mij advies geven over mijn pensioenopbouw? Zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten en die ik mee moet nemen in mijn onderhandelingen?
eh... lijfrente afsluiten dan maar?

Krijg je wel een soort persoonlijke vergoeding van je werkgever die je eventueel voor je pensioenopbouw kunt gebruiken? Sommige werkgevers zonder pensioenfonds maken gebruik van een vaste pensioenadviseur voor hun medewerkers. Daar kun je dan zonder kosten terecht. Dat is misschien nog het informeren waard.

Als dat er allemaal niet is, dan zou ik dit punt zeker meenemen in de salarisonderhandelingen. Hoe je het ook regelt, pensioen is gewoon duur! (en saai, maar wel belangrijk)
Alle reacties Link kopieren
Pensioen is een vaak heel erg onderschatte arbeidsvoorwaarde, die echt heel duur is, maar dus ook veel waard is. Ik zou er rekening mee houden in je salarisonderhandelingen zodat je zelf je pensioen kunt regelen. Reken echt op 20%.



Dat er geen CAO is, hoeft geen probleem te zijn. Ik heb nog nooit onder een CAO gewerkt. Bij mijn huidige werkgever zijn de arbeidsvoorwaarden (incl. jaarlijkse collectieve loonsverhoging!) echter goed geregeld, zonder CAO.

Vraag of ze een arbeidsvoorwaardenregeling hebben. Als die er is en inhoudelijk een beetje goed is en in je individuele arbeidsovereenkomst is opgenomen dat deze van toepassing is, dan is de werking vergelijkbaar aan die van een CAO.
Ik heb nog geen loonbod gehad maar er is wel toegezegd dat de pensioenopbouw gecompenseerd gaat worden in het aanbod. 20% is echt veel, dat had ik niet verwacht. Is het nog wel veilig om je geld in een polis te stoppen met al die wilde verhalen over woekerpolissen?



Ik neem aan dat de arbeidsvoorwaarden in het nieuwe contract staan? Dan lijkt me het beste om deze naast mijn huidige arbeidsvoorwaarden te leggen of niet? Branche is vergelijkbaar.



Is er veel onderhandelingsruimte in de arbeidsvoorwaarden als er geen collectieve CAO is?
Alle reacties Link kopieren
Ja, 20% is veel. In sommige branches zijn kosten wel (iets) lager, maar als je het zelf moet regelen is het ook gewoon duurder dan in een collectieve regeling. Als je googlet op kosten pensioen dan kom je diverse hits tegen die 20% noemen.



Hoe veilig je pensioen is hangt er van af hoe erg je beleggingen in gaat/wilt. Je kunt dit natuurlijk zelf kiezen. En vraag goed na wat de verzekeraar als kosten inhoudt en vergelijk dat bij verschillende aanbieders. Vraag naar alle kosten, want soms zijn er beheerkosten en beleggingskosten. Laat ze het maar gewoon transparant maken voor je (en bij voorkeur op papier dus).



Ik denk dat de onderhandelingsruimte bij wel/geen CAO niet veel uitmaakt. Een werkgever zonder CAO kan het zich toch ook niet permitteren om mensen met dezelfde functie/ervaring heel erg verschillend in te schalen? In ieder geval bij aanvang, het kan natuurlijk wel dat er op den duur gedifferentieerd wordt naar prestatie. Aan de andere kant heeft een werkgever zonder CAO daar vaak wel meer ruimte voor omdat hij niet gebonden is aan de CAO, zeker als hij iemand erg graag wil hebben. Maar die ruimte zegt dan weer niks over de financiele ruimte die de werkgever heeft.
Alle reacties Link kopieren
Je hoeft helemaal geen 'woekerpolis' af te sluiten (sterker nog: met alle negatieve publiciteit zul je die nu niet meer aangeboden krijgen).

Een goed alternatief is banksparen.



Overigens ben ik het niet met CvM eens dat een collectieve regeling altijd beter is. Zelf heb ik o.a in de Grootmetaal gewerkt en die pensioenregeling is echt nog gebaseerd op het oude kostwinnersmodel. Als je ziet wat ik daar heb betaald en hoe weinig me dat heeft opgeleverd; dat is echt om te janken. Ik heb overigens toentertijd al gevraagd of ik op vrijwillige basis uit die regeling kon stappen, maar dat kon natuurlijk niet! De regeling was verplicht en verder een hoop blabla over solidariteit.

Maar wel solidariteit ten koste van mijn portemonnee.



Daarnaast ben je ook nog veel flexibeler als je zelf dingen regelt. Je moet uiteraard wel de discipline opbrengen om ook echt iets te regelen, want anders kom je van een koude kermis thuis.
Alle reacties Link kopieren
Pauline,

Je hebt gelijk hoor, dat er nog veel ouderwetse regelingen zijn, vooral bedrijfstakpensioenfondsen. Maar het ging mij om de kosten (administratiekosten, beheerkosten e.d.), die zijn in een collectieve regeling vaak lager. De opbrengsten kunnen door solidariteit inderdaad ook lager zijn. Maar dat hoeft dus niet.
Je kunt bij verschillende banken/instellingen gratis adviesgesprekken voeren, je laten voorlichten over de mogelijkheden en een vrijblijvende offerte laten opstellen. Dan heb je in ieder geval een indicatie van de (maandelijkse) kosten en de opbrengsten. Dat maandbedrag kun je dan mooi op tafel leggen bij je salarisonderhandelingen.
quote:jusa schreef op 07 juli 2008 @ 23:00:

Voor me ligt een aantrekkelijke leuke nieuwe baan. Ik ben erg enthousiast maar deze baan heeft ook nadelen tov mijn huidige baan.



1. Mijn pensioen wordt niet opgebouwd vanuit de werkgever. Dat is jammer, maar als je werkgever daar tegenover een hoger loon betaalt, kan je het zelf opbouwen.quote:2. Er is geen CAO in deze bedrijfstak waarin het een en ander geregeld is.CAO's zijn ideaal voor wie niet zelf kan onderhandelen met de werkgever. Voor wie zelf een goede onderhandelingspositie heeft zijn CAO's vervelende ondingen, waar vakbonden die jou niet vertegenwoordigen belangen in dienen die de jouwe niet altijd zijn. De vraag is dus vooral: hoe schat je je eigen onderhandelingspositie in/hoe stelt je werkgever zich op?quote:Welke instantie kan mij advies geven over mijn pensioenopbouw?bank, assurantie-adviseur, gespecialiseerde pensioen-adviseur, accountant.quote:Zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten en die ik mee moet nemen in mijn onderhandelingen?Ja, kijk naar de waarde van het totaal-pakket dat je geboden wordt, en bekijk of dat in verhouding staat tot je marktwaarde.
quote:jusa schreef op 08 juli 2008 @ 10:51:

Ik heb nog geen loonbod gehad maar er is wel toegezegd dat de pensioenopbouw gecompenseerd gaat worden in het aanbod. 20% is echt veel, dat had ik niet verwacht. Is het nog wel veilig om je geld in een polis te stoppen met al die wilde verhalen over woekerpolissen?Een polis brengt kosten mee, pensioen in eigen beheer opbouwen niet, of minder. Maar een pensioenverzekering loopt door tot je dood bent, een pensioen in eigen beheer tot het geld op is. Als je dan nog een jaar of tien te leven hebt, is dat niet fijn.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven