Werk & Studie alle pijlers

Geen verlenging en gedoe op de zaak: hulp?

02-12-2008 22:25 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb advies nodig ! Het volgende is aan de hand:



Ik heb 6 weken geleden te horen gekregen dat mijn jaarcontract niet verlengd gaat worden. Tevens heb ik met mijn baas afgesproken dat ik mijn tijd daar ( nog 4 mnd) nog wel uit kan zitten, maar dat een aantal van mijn dagelijkse taken weer teruggeschoven worden naar hem. Het gaat hier om een managementfunctie in de marketing. Nu is echter besloten om mij op een bouwproject te zetten waar ik licht lichamelijk werk moet verrichten. Ik heb echter iets aan mijn handen, waardoor ik deze werkzaamheden niet kan verrichten. Ook niet in de lichte vorm, omdat het ook voor een deel met allergie te maken heeft. Ik heb het geprobeerd, en het gaat niet. Door onderbemanning zal het lastig worden hier een vervanger voor te vinden.



Nu gaat het volgende door mij heen.



1. Ik ben boos omdat ik deze werkzaamheden moet verrichten terwijl ik hier a. niet voor aangenomen ben, b. lichamelijk op achteruit ga. Door die boosheid voel ik me al 6 weken gefrustreerd en ik wil mijn grens nu trekken. Vind dat het al veel te laat is, maar mijn loyaliteit naar het bedrijf toe heeft tot nu te de overhand gehad. Nu ga ik er zelf echter door lijden, en geldt deze loyaliteit niet meer zo. Ik voel me ondergewaardeerd, over me heengelopen en ben het zat!

2. Onderbemanning is feitelijk mijn probleem niet, ik zou gewoon mijn "normale werkzaamehden"moeten kunnen uitvoeren, dat waar ik mijn energie nu nog uit haal"

3 mijn eigen werkzaamheden zijn niet dagvullend, extra werkzaamheden met betrekking tot deze functie zijn er ook niet echt.

4. ik krijg nu alle gelegenheid te solliciteren, maar ben bang dat als ik aangeef dat ik dit werk niet meer kan, dat ik dan mijn recht verspeel.

5. ziekmelden wil ik niet, dat is mijn eer te na en bovendien ben ik niet ziek



Ik wil het gaan mededelen en dan verder een gesprek met mijn baas aanvragen en zeggen dat ik deze bouwactiviteiten niet meer wil ondernemen. Maar wat zijn mijn kansen, wat kan ik verwachten? Hoe zit het met solliciteren? Wie helpt me om mijn gedachten op een rij te zetten, want ik maal maar rond! Overigens ben ik wel voornemens om voor te stellen dat we wat anders gaan vinden als aangepaste werkzaamheden, maar heel veel concessies wil ik eigenlijk niet meer doen. Bovendien verwacht ik ook niet dat er veel te doen zal zijn.



Wie helpt!
Alle reacties Link kopieren
Dit zijn eigenlijk verschillende zaken die door elkaar lopen. In de eerste plaats je fysieke beperking. Die kun je bespreekbaar maken, zonder het niet-verlengen van je contract erbij te halen. Het zou erg vreemd zijn als je werkgever geen begrip heeft voor deze beperking. Heeft hij dat wel, maak dan een afspraak met je ARBO-arts om deze zaak te bespreken. Je moet nog even door bij deze werkgever, dus je moet niet in de weken tot het einde van je contract met extra spanning in je lijf naar het werk toe moeten. In de tweede plaats speelt voor jou het einde van je contract. Je geeft aan dat je nu alle mogelijkheid krijgt om te solliciteren en dat is zeer vriendelijk van je werkgever. Maak daar gebruik van en doe verder de werkzaamheden die je kunt/moet doen. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Lastige situatie..

Volgens mij mag een werkgever je geen werkzaamheden laten doen die je door een lichamelijk iets niet kunt doen. In jouw geval mag hij je dus niet ontslaan door je allergie. Hij moet dus wel passend werk voor je vinden. En misschien dat als je het rustig uitlegt dat je baas er begrip voor heeft? (weet niet hoe je baas is natuurlijk)

En als ik jou was zou ik lekker gaan zoeken. Dat geeft je ook weer wat drive om de tijd uit te zitten, omdat je al met wat anders bezig bent.

Misschien een idee als deze baan echt niets word en je besluit om eerder weg te gaan. Neem tijdelijke baantjes aan via uitzendbureau's. Tijdelijke banen zijn er meestal wel en zo verdien je evengoed nog wat geld terwijl je verder zoekt.



Heel veel succes!
Alle reacties Link kopieren
Maak een afspraak bij je bedrijfsarts (de arts die voor de arbodienst werkt). Die bekijkt of de verhouding tussen je werkbelasting en jouw belastbaarheid goed is (meer info). In jouw geval lijkt dat niet in orde vanwege je allergie. Daarmee ben je misschien niet ziek, maar je bent door je aandoening (allergie) ook niet in staat om het werk dat je nu opgelegd krijgt uit te voeren. Door het via een bedrijfsarts te spelen krijg je onafhankelijk advies en sta je veel sterker dan wanneer je zelf probeert uit te zoeken hoe het zit.



Sterkte en succes!
Alle reacties Link kopieren
Het mooie van mijn huidige functie is dat ik er heel veel verdien en dat geld ook echt nodig heb. Ik ben al volop aan het zoeken, maar merk ook dat het vinden een lastigere kwestie is. Eigenlijk merk ik dat de boosheid overmant op dit moment, en dat is doorgaans geen goede zaak als je in lastige werksituaties zit. Ik moet dus echt even veel geduld verzamelen om mijn baas dit rustig uit te gaan leggen.... Eigenlijk zou ik een mooie oprotpremie heel prettig vinden, maar dat gaat nooit zover dat ik het resterende salaris gewoon mee naar huis krijg. Anderzijds vind ik werken ook fijn, omdat het een dagelijks ritme heeft. En als de werkzaamheden nu nog interessant zouden zijn, zou ik er nog wat energie uit kunnen halen.Maargoed, die zijn er op dit moment dus niet. Mijn niet-verlening ligt trouwens niet aan het feit dat ik niet goed gepresteerd heb, het heeft geleden aan een vorm van " onderhuidse"irritaties en botsingen van karakter. Heel raar, en onprofessioneel in mijn ogen, maar dit is nu ook precies waarom ik mijn draai niet kan vinden binnen deze ( kleine) organisatie.



Sorry voor het chaotische element in mijn verhaal, ik ben erg moe van deze situatie, het is erg stressvol ( niet erg bevorderend voor de gezondheid) en ik krijg het maar niet op een rijtje hierdoor....
Arbeidsrechtelijk is het zo dat jouw contract opgezegd is en dat je nog 4 maanden hebt tot je laatste werkdag. In die 4 maanden moet je in principe in staat gesteld worden om je eigen werk uit te voeren of "passend" ander werk te doen.



De bouwwerkzaamheden zijn niet passend. Deze hebben niets te maken met de functie waar je voor aangenomen bent. Bovendien kun jij ze om gezondheidsredenen niet uit (blijven) voeren. Kortom, zeg tegen je baas dat je die werkzaamheden niet meer uit KUNT voeren (vermijd het woord willen, want wat jij wilt doet er in dit geval helemaal niet toe). Mocht de baas moeilijk doen, schakel dan inderdaad de arbodienst in.



Als er moeilijk wordt gedaan, dan is het ook verstandig om het een en ander op papier te zetten. In dat geval zal jouw baas jou geen "werkweigering" kunnen verwijten. Een bevestiging van jou arbeidsongeschiktheid voor die werkzaamheden maakt jouw zaak nog sterker. Je weet maar nooit waar dat ooit nodig voor mocht zijn.



Ten tweede ben jij over 4 maanden je baan kwijt. Als jij daarna een WW-uitkering aanvraagt, dan zal het CWI jou vragen welke inspanningen jij al hebt verricht om ander werk te vinden. Het zoeken van werk is geen leuke hobby, dat is een plicht waar je door het CWI zelfs op afgerekend kunt worden. Daarnaast is het bij wet zo geregeld dat een werkgever je vrij MOET geven om te solliciteren. Dat recht kun je dus opeisen als dat nodig mocht zijn. (Overigens is het wel eigen tijd en hoeft de baas je niet door te betalen voor die uren).



Sterkte!
Een "oprotpremie" wordt waarschijnlijk een lastig verhaal, dus dat zou ik je niet aanraden.



Daarnaast zou ik je ook niet willen adviseren om je baan op te zeggen. Als je dat wel doet, dan ben je verwijtbaar werkloos en verspeel jij je WW-rechten. Het beste is dus gewoon "grenzen stellen" en flink door blijven solliciteren.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb de titel even naar normale lettergrootte veranderd
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel, kan er dan sprake zijn van "opzeggen"als er van hun kant opgezegd is?

Ik ben van plan om het morgen gewoon voor te leggen, en te kijken of er iemand anders ter vervanging geregeld kan worden ( tegen beter weten in) Het punt is alleen dat mijn baas op dit moment niet in het land is, en pas terug is tegen de tijd dat ik alweer een aantal bouwprojecten achter de rug zou moeten hebben. Ik voel me er niet goed bij dat ik het dus niet direct met hem kan communiceren en dat anderen binnen het bedrijf eerder van mijn "" onwelwillendheid "op de hoogte worden gesteld dan hij. Afspraken maak ik altijd met hem, dus strict genomen zou ik moeten wachten op zijn terugkomst. Maar nu gaat het wel ten koste van mijn eigen gezondheid en dat heb ik er niet voor over. Wat is wijsheid?
Alle reacties Link kopieren
CWI uitkering is toch ook te vervangen door heel hard ander werk te doen, desnoods onder niveau, via uitzendbureau, alles aannemen wat er is? Of is dit een hele domme aanname? Ik vind het namelijk vervelend om aanspraak te maken op die uitkering terwijl ik wel gewoon zou kunnen werken ( ik bedoel, ik kan nog wel meer dan deze functie alleen) en terwijl anderen er meer aanspraak op zouden hebben.......
Alle reacties Link kopieren
sorry!
Alle reacties Link kopieren
Bij een jaarcontract niet verlengen is er geen sprake van opzeggen, het is gewoon keurig vermelden nu dat er geen sprake zal zijn van verlenging en dat het contract op betreffende datum van rechtswege afloopt. Dus er is geen sprake van opzegging.



Als je baas niet fysiek in het land is, bel hem dan even op, vertel hem het verhaal en je fysieke beperking en zorg dat je het daarna nog via e-mail even aan hem bevestigt wat er besproken is.



Als jij nu een leuk salaris krijgt, en je krijgt een CWI uitkering, dan heb je kans dat de CWI uitkering toch behoorlijk veel hoger kan uitpakken dan willekeurig welk laag-betaald baantje je zou nemen om toch maar aan het werk te zijn. Financieel gezien is het dus niet altijd verstandig om dan maar meteen voor het eerste het beste baantje te gaan. Het CWI verwacht dat je na 6 maanden (als je dan nog geen baan gevonden hebt) één niveau lager gaat zoeken qua werkzaamheden.



Voor wat betreft aanspraak maken op die uitkering: als werkende betaal je daar net zo hard aan mee, dus waarom zou je er dan geen recht op hebben als de situatie voor jou zo uitpakt? Zolang je maar je best doet om te solliciteren en zo snel mogelijk weer een passende baan te vinden, dan zie ik niet in waarom je die uitkering niet zou verdienen. Hetgeen ze aan je uitgeven heb je ofwel al in eerdere werkjaren allang terugverdiend of ga je in toekomstige werkjaren weer voor ze terugverdienen zodat een ander ook van dit vangnet gebruik kan maken.
@ Viefje: Dank



@ Sha_la

De werkgever heeft weliswaar opgezegd maar pas per de einddatum van je contract. Als jij eerder opzegt dan die einddatum, dan neem je dus alsnog zelf ontslag (en ben je verwijtbaar werkloos).



Als je dat risico financieel kunt dragen, dan kun je natuurlijk altijd zelf opzeggen. Ik zou het je echter niet adviseren, want je weet maar nooit hoe de dingen lopen. Wat als je bijvoorbeeld toch niet aan de bak blijkt te kunnen komen? Of slechts voor eventjes en daarna niet meer. Als je geen recht hebt op WW dan zit je dus echt zonder geld (je komt dan hoogstens in aanmerking voor de bijstand en dat moet je denk ik helemaal niet willen).



Ik zie de WW zelf als een verzekering. Je betaalt maandelijks premie en de verzekering keert uit als je onverhoopt zonder werk komt te zitten. Natuurlijk moet jij je best doen om te voorkomen dat je er een beroep op hoeft te doen. In de WW is het echt geen feest. Maar als je het toch - om welke reden dan ook - nodig hebt, dan is het zonde als je al die jaren betaald hebt en vervolgens toch nergens recht op blijkt te hebben.
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 02 december 2008 @ 23:10:

Als jij eerder opzegt dan die einddatum, dan neem je dus alsnog zelf ontslag (en ben je verwijtbaar werkloos).





Ter aanvulling hierop: het kan ook zijn, afhankelijk van de bepalingen in je contract en/of CAO, dat je dan aan de werkgever een schadevergoeding dient te betalen als er geen sprake is van eerder mogen opzeggen dan het einde van je contract voor bepaalde tijd.



Veel standaard contracten voor bepaalde tijd zeggen daar helemaal niks over en dan betekent het dat het in principe niet opzegbaar is. Staat er wel iets in je contract over eerder mogen opzeggen of staat het in je CAO, dan kan het uiteraard wel en ben je geen schadevergoeding schuldig aan je werkgever.
Alle reacties Link kopieren
Er is verandering opgetreden. Mijn werkgever heeft me een regeling aangeboden waarin ik de laatste 6 weken niet betaald krijg van de 4 maanden, maar wel per direct weg kan omdat er geen passende werkzaamheden zijn. Ik kan dan inderdaad overwegen om via uitzendwerk nog bij te verdienen. Echter, ben ik in het geval ik akkoord ga met de regeling verwijtbaar werkloos en vervalt daarmee mijn recht op een uitkering? In het geval van een uitkering, wanneer mag ik daar dan aanspraak op maken?
Alle reacties Link kopieren
Hoe kan ik dit topic een beetje "uppen"zodat dat wat meer opvalt dat ik nog even een kleine vraag heb met betrekking tot dit onderwerp?
@ Sha_la



Sorry, ik was een paar dagen offline. Je zou met het voorstel in kunnen stemmen, mits het maar op de juiste manier op papier wordt vastgelegd. Je kunt een beindigingsovereenkomst tekenen, maar daar moet dan duidelijk in staan dat je werkgever opzegt met inachtneming van de normale opzegtermijn en dat het niet aan jou valt te verwijten dat de arbeidsovereenkomst ontbonden wordt. Overigens kun je hier alleen mee instemmen als er in je contract of in de CAO staat dat er tussentijds opgezegd kan worden bij een tijdelijke overeenkomst. Staat dat er niet in, dan is de wettelijke opzegtermijn de einddatum van je arbeidsovereenkomst.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven