Werk & Studie alle pijlers

Gespreksassessment... Tips gezocht!

22-03-2021 20:58 30 berichten
Alle reacties Link kopieren
Goedenavond allemaal!

Ik heb stress.. heel veel stress. Voor mijn opleiding Social Work hebben wij de volgende maand ons gespreksassessment. Ik heb hem pas eind april, maar ik lig er nu al wakker van.

Het gaat om een gesprek van ongeveer 30 minuten tussen een hulpverlener (dit ben ik) en minimaal 1 cliënt (een acteur). We krijgen een halfuur voor het asssessment onze casus te zien. De basis is altijd een oplossingsgerichte houding, daarnaast krijgen wij een casus waar we óf systeemgerichte gespreksvoering moeten toepassen (dan krijg je twee cliënten), óf motiverende gespreksvoering, óf een casus over geweld in afhankelijkheidssituaties (GIA).

Ik ben nooit heel goed geweest in gespreksvoering. Het is enorm belangrijk om deze vaardigheid te berheersen, maar ik vind het wel ontzettend moeilijk. Ik denk teveel na, kan me heel vaak niet focussen op het gesprek, vraag inhoudelijk niet genoeg door, of ik maak te weinig empathische opmerkingen. Daarnaast vind ik het lastig om het gesprek te structureren en uiteindelijk naar het 'einddoel' van het gesprek te gaan. Soms heb ik het gevoel dat ik al na 10 minuten voldoende over iemands situatie weet, maar het gesprek zal 30 minuten moeten duren.

Mijn docent zegt steeds: oefenen, oefenen, oefenen. Dit oefenen blijft voor mij een drempel. Ook in deze tijden van corona is dit niet heel makkelijk. Al mijn lessen, op een stuk of 4 lessen van GIA na, zijn online geweest. Hier kregen we wel de theorie te horen gekregen, maar niet de mogelijkheid om te oefenen. Mijn klasgenoten heb ik dit studiejaar nog geen 10 keer gezien. Iedereen woont ver van elkaar vandaan dus 'even' afspreken zit er ook niet in. Vandaag heb ik voor het eerst pas écht kunnen oefenen (voor het eerst sinds dit schooljaar) en dit verliep voor geen meter. Ik ga nog oefenen met familieleden en vriendinnen, maar ik heb er nu al een enorm hard hoofd in.

Iemand die hier ervaringen mee heeft en mij hier tips over kan geven?
Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Gesprekstechnieken moet je ook leren, en daarna kun je ze pas vrij gebruiken zonder veel nadenken en improviseren/ aanpassen waar nodig.
Je hebt een duidelijke lijst met beoordelingscriteria, dus ik zou juist wél gaan oefenen vanuit die criteria. Gewoon veel gesprekken voeren mét die lijst, zodat je uiteindelijk inderdaad niet meer hoeft te tellen hoeveel 'inlevende opmerkingen' je al hebt gemaakt, omdat je jezelf hebt aangeleerd dit automatisch voldoende te doen.
There is freedom waiting for you, on the breezes of the sky, and you ask: "What if I fall?" Oh but my darling, what if you fly? - Erin Hanson
Alle reacties Link kopieren
Overdenk je alles zoveel TO? Leg je de lat altijd zo hoog?

Je zit op een opleiding om te leren. In jouw geval dus vooral de gesprekstechnieken. Net zoals iemand die moeite heeft met de droge stof en kennis en dus meer moet leren en trainen, moet jij dit doen met gesprekstechnieken.

Niet bang zijn dat het niet goed gaat of dat je het "fout" doet. Gewoon doen. Oefen de verschillende technieken en vragen. Net zolang tot het meer als van nature gaat.

Net als iedereen ga je fouten maken of het niet helemaal goed doen. Geeft helemaal niets, hoort bij het leerproces.

Nu bang zijn en slapeloze nachten hebben gaat er niet voor zorgen dat je betere gesprekstechnieken krijgt.

En vergeet niet, je bent nog een student, je leert nog. Niemand, maar dan ook helemaal niemand verwacht dat je het direct helemaal goed doet. Je moet nu een aantal basis vaardigheden laten zien. En dan krijg je weer meer les en kennis, en volgend jaar moet je de gesprekken weer wat beter doen. En tegen de tijd dat jij je diploma hebt, ben je zo vaardig dat je het in de echte wereld mag gaan toepassen en er voor betaald krijgt
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Alle reacties Link kopieren
Mijn tip is: luister goed naar wat de ander zegt. Je kunt zo met jezelf bezig zijn in zo’n gesprek dat je niet meer goed luistert. En juist als je hoort wat de ander zegt kun je daar op doorvragen. Dat kun je dan weer samenvatten, begrip tonen, etc. Gebruik open vragen. “Kun je daar meer over vertellen” of “Hoe...”. Dan duurt het gesprek automatisch ook langer.

Houd tijdens het gesprek een notitieblok vast en schrijf daar een globale indeling op. Dan kun je altijd weer even jezelf op het juiste pad zetten.
Lilalentekind schreef:
22-03-2021 22:14

Wat betreft online oefenen. Dit ga ik aankomende week wel nog met een klasgenoot doen, maar verder staat dit niet op de planning. Velen hebben dit gesprek halverwege april al en daarna zijn zij (hopelijk) klaar. Ik heb dit gesprek pas eind april. Dus halverwege april ga ik wel meer oefenen ook met de mensen uit mijn eigen omgeving. Althans, dat is het plan.


Probeer toch klasgenoten te benaderen voor het oefenen. Het liefst oefen je met z'n 3en. Twee gaan het gesprek aan (1 als professional en 1 als client/acteur) en de derde turft hoe vaak er wordt samengevat, hoe vaak je een empathische opmerking maakt, etc. Ga het gesprek aan zonder te denken aan al deze regeltjes, en hoor achteraf hoe vaak je je uit jezelf al aan die voorwaarden houdt, zelfs als je er niet bewust over nadenkt.
Alle reacties Link kopieren
Hele goede tip Marana.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven