Werk & Studie
alle pijlers
Gezonde school, maar te dikke juffen
dinsdag 20 december 2022 om 08:30
Ik werk op een basisschool en gisteren kregen wij te horen dat we vanaf 2023 meer aandacht gaan besteden aan gezonde voeding. Wat mij nu opvalt is dat er in de docentenkamer altijd wel koeken, taart of iets anders lekkers ligt. Ik vind het dan gelijk zo hypocriet als wij als docenten wel ongezond mogen eten onder schooltijd en de kinderen dan weer niet. Daarnaast heb ik licht overgewicht en een paar van mijn collega’s wat erger overgewicht. Dus ik vraag mij af hoe wij als team deze boodschap moeten gaan verkopen. En ik moet ook eerlijk zeggen dat ik zeker niet elke dag groente of fruit eet. Zou ik hier wat van zeggen aan mijn leidinggevende? Dat het misschien niet het beste idee is om gezonde voeding te promoten als ik en mijn collega’s niet het schoolvoorbeeld van gezond zijn.
kok-kora wijzigde dit bericht op 20-12-2022 12:28
0.31% gewijzigd
woensdag 21 december 2022 om 12:42
Ik vind mezelf nou niet bepaald romantisch. Of arrogant. Naïef dan eerder, als je er toch per se een woord aan wil hangen. Vind er allemaal niet zoveel mis mee, zoals ik al eerder schreefMoiren schreef: ↑21-12-2022 12:29Ik vraag me altijd af waar het romantische idee dat scholen daadwerkelijk iets kunnen veranderen vandaan komt. Arrogantie? Films als Freedom Writers? Terwijl elk onderzoek aantoont dat het gezin en de directe omgeving bepalend zijn mbt normen, waarden, leefwijze, etc.
Daarmee leg ik verder geen verantwoordelijkheid bij de school/leerkracht neer dacht ik zo.Ik zeg ook nergens dat leerkrachten trommels moeten controleren enzo, maar wat regels als normale traktaties, als pauzehap geen snoep, geen frisdrank; prima.
woensdag 21 december 2022 om 12:47
Ach, Shenayya, Kevin en Mootje zitten echt niet op zo’n school met zo’n voedingslijst als hier eerder gepost werd.lemoos2 schreef: ↑21-12-2022 12:40En intussen schuif je als school die veel grotere groep ouders verder van je af met briefjes in lunchtrommeltjes met daarop nogmaals de lijst/regeltjes of ‘informele gesprekjes over gezonde voeding’. De ouders van kinderen die er juist bij gebaat zouden zijn als ouders school niet als zoveelste ‘vijandige’ omgeving zien en juist alle extra positieve aandacht kunnen gebruiken.
woensdag 21 december 2022 om 12:50
Je doet er geen kwaad mee, maar het doet verder ook weinig in “de strijd tegen het overgewicht”. Het is wel een mooie gespreksopener in een klas. “Wat heb jij in je trommel en wat is er gezond aan voor je lichaam en waarom?”
Niet dagelijks natuurlijk.
woensdag 21 december 2022 om 12:52
Als jouw kind alleen maar quinoia en linksgedraaide magere geitenkaas op brood mag, zal je daar een bepaald type mens aantreffen. En niet shenayya, Kevin en Mootje.
Net als die op deze school niet aangemeld meer zullen worden (al denk ik dat dat wat betreft water alleen los zal lopen).
woensdag 21 december 2022 om 12:55
In mijn provincie ervaar ik dat niet. Sowieso geen keuze want alle scholen vallen onder één overkoepelend bestuur (en een andere basisschool is gelijk een stad/fusiegemeente van diverse dorpen verderop met hetzelfde beleid uiteraard). En die zijn van de briefjes en lunchtrommelinspecties.Moiren schreef: ↑21-12-2022 12:52Als jouw kind alleen maar quinoia en linksgedraaide magere geitenkaas op brood mag, zal je daar een bepaald type mens aantreffen. En niet shenayya, Kevin en Mootje.
Net als die op deze school niet aangemeld meer zullen worden (al denk ik dat dat wat betreft water alleen los zal lopen).
woensdag 21 december 2022 om 12:55
Nou heel eerlijk gezegd pak ik het wel anders aan. Ik informeer mijn kinderen en laat ze zelf keuzes maken, uiteraard binnen grenzen. Dat heet opvoeden..Zenmomentje schreef: ↑21-12-2022 09:14Nee hoor, dat gaat helemaal niet ver. Ouders doen niet anders. Of laat jij je kinderen zelf boodschappen doen?
Ik ben helemaal niet voor vergaande eetregels op school (bv. wat wel en niet op brood mag) maar dat het zo vreselijk zou zijn om kinderen te vertellen wat ze wel en niet mogen is ook onzin. Dat heet opvoeden.
woensdag 21 december 2022 om 13:00
Als er in de kern niets veranderd zal er weinig veranderen.lemoos2 schreef: ↑21-12-2022 12:55In mijn provincie ervaar ik dat niet. Sowieso geen keuze want alle scholen vallen onder één overkoepelend bestuur (en een andere basisschool is gelijk een stad/fusiegemeente van diverse dorpen verderop met hetzelfde beleid uiteraard). En die zijn van de briefjes en lunchtrommelinspecties.
Dat komt in elk onderzoek weer naar boven. Het duurt generaties om ook maar enige verandering tot stand te brengen. Dat lukt niet met lijstjes met verplichte voedingsmiddelen of foei! briefjes in broodtrommeltjes.
woensdag 21 december 2022 om 13:02
Is dat een sneer, het 'dat heet opvoeden'? Als je je kind niet zelf laat kiezen wat het eet aan gezonde en ongezonde dingen dan voed je niet op? Wat een onzin. Iedereen heeft grenzen, dat zeg je zelf ook al. Als ik die grenzen strikter leg en jij losser (en het ene kind gedijt ook beter op de ene aanpak en de andere op de andere) dan betekent dat niet dat jij wel opvoedt en ik niet. We voeden dan alleen op een andere manier op. Mijn kinderen moeten 's ochtends fruit (of rauwkost) eten, ze mogen zelf kiezen welk fruit. 's Middags mogen ze een koekje of snoepje, ook daar mogen ze in kiezen. Als ze zelf vrij zouden mogen kiezen dan zouden ze alleen maar snoep en chips eten, dat zou hier absoluut niet werken.
woensdag 21 december 2022 om 13:04
Dat is natuurlijk precies hetzelfde als een school in dit programma doet, grenzen stellen aan wat gegeten wordt, bv. enkel fruit in de eerste pauze, en dan mogen ze zelf kiezen welk fruit. Jij zet dit weg als: het gaat erg ver om te bepalen wat een kind eet, maar het is heel normaal om dit voor kinderen te doen. De vraag is of scholen dit moeten gaan doen, maar dat er voor kinderen bepaald wordt wat ze mogen (met andere woorden:dat er grenzen gesteld worden) is inderdaad opvoeding en dus raar om te beschrijven als: erg ver gaan.
woensdag 21 december 2022 om 13:06
Nou, als je alles goed teruglees, dan kreeg ik als eerste een onnodige sneer, dus die plaatste ik inderdaad even terug.nicole123 schreef: ↑21-12-2022 13:02Is dat een sneer, het 'dat heet opvoeden'? Als je je kind niet zelf laat kiezen wat het eet aan gezonde en ongezonde dingen dan voed je niet op? Wat een onzin. Iedereen heeft grenzen, dat zeg je zelf ook al. Als ik die grenzen strikter leg en jij losser (en het ene kind gedijt ook beter op de ene aanpak en de andere op de andere) dan betekent dat niet dat jij wel opvoedt en ik niet. We voeden dan alleen op een andere manier op. Mijn kinderen moeten 's ochtends fruit (of rauwkost) eten, ze mogen zelf kiezen welk fruit. 's Middags mogen ze een koekje of snoepje, ook daar mogen ze in kiezen. Als ze zelf vrij zouden mogen kiezen dan zouden ze alleen maar snoep en chips eten, dat zou hier absoluut niet werken.
Verder ben ik het volledig met je eens. Dat was nu juist mijn hele punt. Maar ik realiseer me ook dat geschreven soms anders over kan komen, dus als dat zo is, mijn excuses!
woensdag 21 december 2022 om 13:11
Ja, TO eet die koeken dagelijks in de klas tijdens het fruitmoment, dat schrijft ze in haar posts:dagdromer1986 schreef: ↑21-12-2022 12:09Niet in de klas toch? In de lerarenkamer. Dat vind ik een wezenlijk verschil. Wij wisten wel dat docenten in hun pauze soms dingen aten met elkaar die ‘alleen de volwassenen’ kregen. Zouden ze het in de klas eten dan vind ik dat niet oké… natuurlijk willen kinderen dan ook.
Ik neem een gevulde koek mee in plaats van een banaan voor mijn tussendoortje.
ik geef les in groep 6 en die zien heus wel dat ik als de juf niet gezond eet
Ja ik eet nu wel een gevulde koek in de klas.
En ik heb een aantal collega's die nog veel erger zijn dan ik.
Eens. Ik ben wel voor een gezonde school van het type: voorlichting over gezond eten, het goede voorbeeld geven door leerkrachten in de klas, een richtlijn over wat kinderen geacht worden mee te nemen aan tussendoortje en lunch (en dan hopen dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen en niet denken: 'ze controleren het toch niet dus ik doe lekker wat ik wil', want dan vraag je erom dat het wel gecontroleerd wordt) en uitwassen aanpakken (als kinderen zakken chips meenemen als lunch o.i.d.). Ik ben niet voor rigide gezonde scholen met broodtrommelcontroles (zeker niet zo ver dat gekeken wordt wat er exact op de boterham zit) en strikte lijstjes waarbij je op je kop krijgt als je er een keer van afwijkt. Veel mensen in dit topic hebben het nu over die rigide scholen, maar wat het bij TO is is waarschijnlijk meer het eerste type. Ze schrijft alleen vanaf 2023 meer aandacht gaan besteden aan gezonde voeding en zegt juist over die rigide aanpak: Ik weet bijna zeker dat mijn school niet zover zou gaan. Het lijkt erop dat alles wat de school aan gezondheid zou willen doen bij haar al verkeerd valt, want dan wordt haar gevulde koek in de klas hypocriet en die kan ze niet missen.Ik weet inderdaad niet of al het ongezonde ‘verbannen’ wordt maar zijn zeker gezonde scholen waarop dat gebeurt. Wat aandacht voor gezonde voeding is alleen maar goed, zou niet willen dat het te rigide wordt.
nicole123 wijzigde dit bericht op 21-12-2022 13:14
4.55% gewijzigd
woensdag 21 december 2022 om 13:16
Ik vind dat best gek, gevulde koeken eten in de klas, en eigenlijk illustreert het vooral voor mij dat zo’n gezonde school initiatief juist broodnodig is. Als de leerkrachten al niet verzonnen krijgen dat gevulde koeken en fruit geen gelijkwaardige keuzes zijn, is meer betutteling gewoon nodig.kok-kora schreef: ↑20-12-2022 12:22Ja ik eet nu wel een gevulde koek in de klas. Op dit moment zijn er nog niet erg veel regels over eten. Zolang je maar niet met een zak chips aankomt zetten mag een koekje nog wel in de pauze. Ik vind het zelf ook erg lastig. Ik ben niet zo van de groente of het fruit. En ik heb een aantal collega's die nog veel erger zijn dan ik. Eentje eet meer dan 3 keer per week patat bijvoorbeeld. Dus daarom vraag ik mij heel erg af of dit ''hele gezond eten op school'' niet gewoon een wassen neus is...
woensdag 21 december 2022 om 13:18
Maar dat de school al 1 plek minder is waar onbeperkt suiker naar binnen kan worden gewerkt, is toch ook iets waard?NoPepsiPlease schreef: ↑21-12-2022 12:33Ik betwijfel dat school zelf echt denkt op dit punt een enorm verschil te kunnen maken. Maar het groepje hoogopgeleide mondige ouders is tevreden en het staat mooi op de site.
Dat is toch al zoveel uren minder dat de verleiding op de loer ligt.
woensdag 21 december 2022 om 13:22
Maar is de school niet een onderdeel van de directe omgeving? Ik denk ook dat de grootste invloed van de ouders komt, maar zal de plek waar kinderen zo'n groot deel van hun tijd doorbrengen nou echt helemaal geen invloed hebben?Moiren schreef: ↑21-12-2022 12:29Ik vraag me altijd af waar het romantische idee dat scholen daadwerkelijk iets kunnen veranderen vandaan komt. Arrogantie? Films als Freedom Writers? Terwijl elk onderzoek aantoont dat het gezin en de directe omgeving bepalend zijn mbt normen, waarden, leefwijze, etc.
woensdag 21 december 2022 om 13:24
Je bent kinderen toch op alle terreinen aan het opvoeden en ze daarbij aan het vertellen wat wel en niet mag? Dat gaat verder dan eten alleen. Je doet kinderen op alle terreinen in het leven voor wat wel en niet gewenst is en wat wij als volwassenen nodig vinden om in je rugzak te hebben als je klaar bent met school (niet pesten, elkaar helpen, inzet tonen en belonen, schoolgym voor het bewegen, leren voor de ontwikkeling vd hersenen zodat ze in de maatschappij straks een baan kunnen hebben en zelfstandig hun leven kunnen leven). Ik zie niet in waarom een school niet ook een omgeving is om grenzen te stellen aan ongezonde voeding. Omdat je kinderen wilt leren dat het normaal (en zelfs voor je ontwikkeling onontbeerlijk) is om voedzame dingen te nuttigen. Scholen willen feitelijk fatsoenlijke en zelfstandige enigzins gezonde burgers afleveren aan de maatschappij. En ik zeg bewust gezonde, omdat er ooit lang geleden is bedacht dat gymles ook noodzakelijk was voor kinderen. Dat heeft niks te maken met leren rekenen en schrijven. Voeding en bewegen gaan hand in hand en sluit daar perfect op aan nu we steeds meer in een maatschappij beginnen te leven waar gezonde voeding niet meer vanzelfsprekend is voor een heleboel mensen.Milka schreef: ↑21-12-2022 07:11Het gaat toch ook erg ver om kinderen te vertellen wat ze wel en niet mogen eten?
Ik ben het helemaal met je eens, je kunt mensen (volwassen en kinderen) hierover leren en stimuleren, maar als geniest dwingt dan werkt dat niet.
Ik zou het dan bijna nog sterker vinden als het gesprek op jullie school ook over de verleiding van zoetigheid gaat. En dat je maar al te goed begrijpt dat het niet altijd eenvoudig is om gezonde keuzes te maken. En dat dat risico’s met zich meebrengt, zoals obesitas, diabetes etc.
Ik denk dat je de kinderen dan echt iets leert en niet domweg iets oplegt…
woensdag 21 december 2022 om 13:28
Ik denk dat scholen niet kunnen repareren wat aan de basis verkeert gaat. Maar ik vind het nog steeds een goed idee dat als ouders hun kind elke dag aftanken met suiker, dat de kinderen op iig 1 plek in hun leven daarnaast óók voedingsstoffen binnenkrijgen. Dat hebben kinderen nodig om te groeien en gezond te zijn. Anders heb je straks te dunne of te dikke kinderen die elke dag eten krijgen, maar als je het onderzoekt gewoon ondervoed zijn. Ik vind ondervoeding een verantwoordelijkheid van ons als samenleving. We zijn verantwoordelijk voor ondervoede kinderen vind ik.Zenmomentje schreef: ↑21-12-2022 13:22Maar is de school niet een onderdeel van de directe omgeving? Ik denk ook dat de grootste invloed van de ouders komt, maar zal de plek waar kinderen zo'n groot deel van hun tijd doorbrengen nou echt helemaal geen invloed hebben?
woensdag 21 december 2022 om 14:12
Ah, die post had ik niet gezien. Maar aangezien TO nu een ban blijkt te hebben voor 'trollen' is het sowieso de vraag of dit echt speelt of dat het gewoon verzonnen is.nicole123 schreef: ↑21-12-2022 13:11Ja, TO eet die koeken dagelijks in de klas tijdens het fruitmoment, dat schrijft ze in haar posts:
Ik neem een gevulde koek mee in plaats van een banaan voor mijn tussendoortje.
ik geef les in groep 6 en die zien heus wel dat ik als de juf niet gezond eet
Ja ik eet nu wel een gevulde koek in de klas.
En ik heb een aantal collega's die nog veel erger zijn dan ik.
Eens. Ik ben wel voor een gezonde school van het type: voorlichting over gezond eten, het goede voorbeeld geven door leerkrachten in de klas, een richtlijn over wat kinderen geacht worden mee te nemen aan tussendoortje en lunch (en dan hopen dat ouders hun verantwoordelijkheid nemen en niet denken: 'ze controleren het toch niet dus ik doe lekker wat ik wil', want dan vraag je erom dat het wel gecontroleerd wordt) en uitwassen aanpakken (als kinderen zakken chips meenemen als lunch o.i.d.). Ik ben niet voor rigide gezonde scholen met broodtrommelcontroles (zeker niet zo ver dat gekeken wordt wat er exact op de boterham zit) en strikte lijstjes waarbij je op je kop krijgt als je er een keer van afwijkt. Veel mensen in dit topic hebben het nu over die rigide scholen, maar wat het bij TO is is waarschijnlijk meer het eerste type. Ze schrijft alleen vanaf 2023 meer aandacht gaan besteden aan gezonde voeding en zegt juist over die rigide aanpak: Ik weet bijna zeker dat mijn school niet zover zou gaan. Het lijkt erop dat alles wat de school aan gezondheid zou willen doen bij haar al verkeerd valt, want dan wordt haar gevulde koek in de klas hypocriet en die kan ze niet missen.
Precies, gezonde school van het type voorlichten ben ik ook wel voor en zou broodtrommelcontrole ook over de grens vinden ja.
woensdag 21 december 2022 om 14:14
Oh, vast iets. Maar je zou toch denken dat overgewicht, (zware) jeugdcriminaliteit, discriminatie etc niet meer zouden bestaan.Zenmomentje schreef: ↑21-12-2022 13:22Maar is de school niet een onderdeel van de directe omgeving? Ik denk ook dat de grootste invloed van de ouders komt, maar zal de plek waar kinderen zo'n groot deel van hun tijd doorbrengen nou echt helemaal geen invloed hebben?
woensdag 21 december 2022 om 14:17
Ja. Ik vind het ziekelijk. En iedereen zich maar afvragen waarom zoveel kinderen al steeds jonger een eetstoornis hebben.
Een kind met een normaal gewicht hoeft geen light en calorie- en koolhydraatarm te eten.
woensdag 21 december 2022 om 14:19
ik reageerde op het punt dat je maakte over de shayella's en de mootjes , en wilde dus stellen dat die er wel zitten
verder, ik vind het ook overtrokken allemaal, wat meespeelt (denk ik) is dat hier de scholen die meedoen aan het 'lekker fit' programma best wel wat subsidie van de gemeente krijgen
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in