Werk & Studie alle pijlers

Hoeveel afwijzingen kan een mens aan?

06-03-2008 22:57 33 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zojuist wéér een afwijzing binnen. Ben 1,5 jaar geleden afgestudeerd en heb nog steeds geen werk in mijn richting kunnen vinden. Heb WO en reageer ik op functies op mijn niveau: afgewezen vanwege geen werkervaring. Reageer ik op functies onder mijn niveau: u bent te goed mevrouw.



Ik heb nu een administratieve functie op uitzendbasis en verveel me daar stierlijk. Zijn er mensen die dit herkennen en hoe hebben jullie dat aangepakt? Misschien moet ik me toch maar laten omscholen? Ik begin de moed te verliezen, help!
Wat heb je gestudeerd? Wat voor soort werk zou je willen doen?
Toch gek want WO-ers zijn erg gewild, zelfs voor lagere functies. Zit je in een lastige branche?
Alle reacties Link kopieren
Houd moed!



Een vriendin van me heeft vlak na haar afstuderen gewoon 90 sollicitaties in 1 x de deur uitgedaan. Bij banken en financiele instellingen was dat (ze is econoom). Toen ging ze lekker op dr gemakkie op vakantie. Toen ze thuiskwam lagen er een paar uitnodigingen op de mat. inmiddels heeft ze een bloeiende carriere.



Oftewel; hoemeer sollicitaties je de wereld in slingert, hoe meer kans je maakt.



En volgens mij kan een mens wel duizenden afwijzingen aan hoor. Als er maar 1 aanbod voor een leuke baan bijzit.



Sterkte joh.
Alle reacties Link kopieren
Vraag: in welke richting heb je gestudeerd?

Ikzelf heb ook in een moeilijke richting gestudeerd, dwz de banen liggen niet voor het oprapen hier. Na een aantal maanden solliciteren en steeds afgewezen worden op het gebrek aan ervaring, heb ik besloten het maar anders aan te pakken. Ik heb een werkervaringsplaats gezocht. Je belt gewoon alle instanties af waar je graag zou willen werken en vraagt of je daar een soort extra stage kan komen lopen. Je verdient heel weinig (denk stagevergeoding), maar ja, daarmee hopelijk uiteindelijk wel meer kans op een echte baan.

Heb je verder ook extra dingen op je CV staan die bijdragen om een goede baan te vinden. Het ligt heel erg aan je sector of dit belangrijk is. Waar ik aan het werk wil bijv wel, zeker als starter werkt het erg in je voordeel vrijwilligerswerk of sectorgerelateerd werk op je CV te hebben staan.



Bij banen iets onder niveau ben ik af en toe trouwens nog wel ooit uitgenodigd, maar toen was ik al aangenomen op mn ervaringsplaats. Heb toen besloten dat het slimmer is daar door te aan omdat dat zou helpen om ervaring op te doen op niveau. Was trouwens wel vaak zwangerschapsverlof ofzo, maar ja, beter dan niks.



Succes! En blijf moed houden he!
Alle reacties Link kopieren
Mijn studierichting is antropologie, das dus zwaar niks qua werkaanbod. Extra dingen op m'n cv heb ik meer dan genoeg: half jaar buitenlandervaring (zelfstandig onderzoek), afgestudeerd met een 9, 2 jaar bestuurservaring studievereniging, 3 jaar redactie van het tijdschrift van die vereniging, lezingen gehouden op scholen en universiteit, een prestigieuze studiereis én een nominatie van een grote scriptieprijs.



Oftewel na m'n afstuderen liep iedereen te jubelen over m'n toekomst en hoe ik het wel niet zou gaan maken, en nu gebeurt er al die tijd zero noppes nada. Het begint me echt te frustreren......



over een werkervaringsplaats denk ik ook al een tijdje na, misschien dat ik daar maar eens serieus naar moet gaan kijken....



Thanx alvast voor de opbeurende woorden :)
Hallo Sangsaa



Heel herkenbaar. Ik heb WO en HBO, maar door mijn buitenlandse afkomst en mijn studies was het vrijwel onmogelijk om een functie op niveau te vinden. Ik heb een tijdtje les gegeven, maar dat vond ik niks. Ik heb daarna de administratie ingerold, best leuk, maar oersaai. Ik ben via uitzendbureau beetje bij beetje opgeklommen en bewezen dat ik trouw aan de werkgevers ben. Ik heb ook leren mezelf goed te verkopen. Ik schrijf goede brieven en tijdens het gesprek ben ik overtuigend genoeg van mijn kunnen en mijn trouw.



Nu ben ik bezig met een carrière switch. Ik werk nu in een technisch administratieve functie, maar wil richting P&O gaan. Ik heb mijn cv opgesteld op een manier dat een zijdelingservaring centraal staat. Ik heb ook een cursus op MBO niveau gevolgd en nu ga ik proberen verder op HBO niveau nog een cursus of opleiding te volgen. Ik ben te oud en heb te veel ervaring voor een traineeship, maar misschien is het wel iets voor jou.



Geef de moed niet op. Beginnen is het erg moeilijk, maar eenmaal dat je binnen bent, gaat het heel snel.
Alle reacties Link kopieren
Vervelend Sangsaa. Ik herken het wel. Toen ik was afgestudeerd (HBO) heb ik zo'n 70 (!!!!) sollicitatiebrieven verstuurd. (ook heel veel open sollicitaties) Ik mocht bij één op gesprek komen, van de andere 69 kreeg ik een afwijzing.... :-( Gelukkig ben ik bij die ene aangenomen, dit kwam doordat het een MBO functie was. Ze vroegen daar óf HBO-ers, of MBO-ers met ervaring. Ik heb er een jaar gewerkt en toen werd mijn contract niet verlengd, ze wilden geen HBO-ers meer.



Met dat ene jaartje werkervaring op zak ging ik wederom solliciteren. Ik heb toen tien brieven verstuurd (allen nav vacatures) en mocht bij zeven op gesprek komen! Dit alles door één jaartje praktijkervaring...

Niet opgeven Sangsaa!! Desnoods ga je eerst ergens stage lopen ofzo? Of vrijwilligerswerk doen?
Alle reacties Link kopieren
Sangsaa, wat wilde je worden met je studie Antropologie op zak? De functienaam 'Antropoloog' komt vrijwel nooit in die vorm voor, maar in wat voor soort functies zag je jezelf dus meer?



Heb je voor jezelf in je hoofd wat je uiteindelijk het liefst zou willen worden? Heb je nu gesolliciteerd op die functies, en merk je dat je daar nu niet komt? Kan je vervolgens voor jezelf een route uitstippelen hoe je daar in stapjes (ervaring opdoen bv) kunt komen?

Of ben je nu onderhand doelloos aan het kijken wat je uberhaupt nog kunt doen.

Een goed loopbaanplan voor jezelf houdt je gefocused en houd de moed erin. Je hebt daardoor ook een sterk verhaal naar je potentiële nieuwe baas toe over waar jij over zeg vijf jaar staat.
Alle reacties Link kopieren
Jee Snagsaa, dat ziet er idd uit als een superCV. Kan me ook goed voorstellen dat het dan niet lukt om aan de bak te komen.

Werkervaring is vaak cruciaal ja, dus zon werkervaringsplaats is idd een overwegingspunt (weet alleen helemaal niet of en in welke vorm dat in jouw sector bestaat, maar je lijkt er in elk geval van gehoord te hebben en er open voor te staan, dat is alvast een goed teken).

Wat Tia zegt is inderdaad wel een heel goed punt. Wat wil je ermee? Promoveren, of juist iets heel anders. Dan kun je misschien ook gerichter zoeken, ook op functies waar ze misschien niet direct vragen naar mensen met antropologie, maar waar jij door al je ervaringen wél een goede zou kunnen zijn voor die functie. Je zoekwijdte zou je dus kunnen uitbreiden en wat anders naar vacatures kijken.

En kijk naar het verhaal van Revival, dat moet hoop bieden (doe ik ook, haha)



MEFS: jee balen is dat ja. Ben je zo goed opgeleid, is het door je emigratie hier naartoe ineens hartstikke moeilijk een baan op niveau te vinden. Kan me goed voorstellen dat dat echt heel naar is. Vind het wel heel positief om te lezen dat je er toch vanalles aan doet om toch aan de slag te kunnen en niet bij de pakken neer gaat zitten. Complimenten hoor!
Alle reacties Link kopieren
Tia: ik ben inderdaad aardig op het punt gekomen dat ik doelloos aan het kijken ben wat ik überhaupt zou kunnen doen. Antropoloog in de aanbieding! 8-P



Ik weet wel wat ik wil, het lukt me alleen (nog) niet om te bereiken. Ik word door diverse professoren aangemoedigd om te promoveren en heb een onderzoeksvoorstel geschreven waarmee ik solliciteer naar beurzen en subsidie. Tot nu toe geen succes, want er is heel weinig geld voor sociale wetenschappen en er zijn heel veel hele goede kandidaten op zoek. Dus dat is sowieso een lange termijn plan....



Wat ik verder zou willen doen is meer praktijkgericht onderzoek doen voor mensenrechten- of ontwikkelings organisaties. In die vorm zijn antropologen welkom, maar vooral in die sector wordt veel werkervaring gevraagd. (Ik zie regelmatig interessante vacatures om dan te ontdekken dat ze 5 tot 7 of zelfs 10 (!!!!!) jaar relevante werkervaring vragen. 2 of 3 jaar lijkt sowieso standaard te zijn. De vraag is natuurlijk hoe je daar aan moet komen. Vrijwilligerswerk, ja leuk, maar ik verkeer niet in de positie dat ik een partner heb die voor het inkomen zorgt of dat ik een boom heb waar geld aan groeit. En met een paar uurtjes vrijwilligerswerk kom je er echt niet....



Girl83, ik weet niet of er echt werkervaringsplaatsen zijn in mijn sector, maar ik ga gewoon een aantal organisaties benaderen met m'n CV en een super gemotiveerd verhaal. Dan merk ik vanzelf wel of er vraag naar is.



Revival, fijn je verhaal te lezen, ik blijf proberen! 8-P
Alle reacties Link kopieren
en MEFS, lijkt me inderdaad heel frustrerend als je wel de capaciteiten hebt maar die niet erkend worden.... je houdt de moed erin zo te zien, daar kan ik nog wat van leren ;)
Alle reacties Link kopieren
Een mens kan heel wat afwijzingen aan hoor, daar ben ik van overtuigd. Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje als jij, alleen ben ik 'pas' een half jaar afgestudeerd. Maar ik kan ook niks 'passends' vinden. Ik had en (en heb straks weer) een adminstratieve functie op uitzendbasis. Het was niet erg uitdagend werk, maar wel heel gezellig, das ook belangrijk. En inderdaad: voor interessante functies vraagt iedereen jaren werkervaring, anders word je niet aangenomen. Das rot! Maar eh.. vooral doorgaan!
Niet lullig bedoeld overigens, maar de functies waarvoor je bent opgeleid vragen ook gewoon ervaring. Met "alleen maar" een paar jaar collegebanken zijn veel van de interessante functies gewoon niet goed uitvoerbaar.



Misschien helpt het te bedenken dat je studie gewoon nog niet voorbij is. Het theoretische deel wel, maar nu de ervaring nog.
Alle reacties Link kopieren
Uit een onderzoek bleek dat mensen solliciteren een half jaar volhouden. Daarna komt de klad erin: mensen raken vermoeid en gedemotiveerd. Dus iedereen die het langer dan een half jaar volhoudt doet het beter dan de gemiddelde Nederlander!



Sangsaa: kun je achterhalen hoe mensen met jouw studie aan relevante werkervaring komen? Hoe zien hun cv´s eruit? Zijn er bv. omwegen die jij nog niet kent? Kunnen interessante organisaties jou niet adviseren hoe jij aan de benodigde werkervaring kunt komen?



Ik wens je in elk geval heel veel sterkte. De aanhouder wint uiteindelijk alleen kan de weg soms veeeeel langer duren dat je gedacht had.
Alle reacties Link kopieren
In de eerste hoofdstukken van het boek "Welke kleur heeft jouw parachute?" van Richard Bolles wordt uitgelegd waarom solliciteren op banen in de krant de slechtste manier van solliciteren is, en ook welke manieren dan wél effectief zijn en hoe je dat aanpakt.

Voor mij was het een eye-opener en ik ben inderdaad op een andere manier aan een baan gekomen (ik denk dat ik meer dan 100 afwijzingen heb gehad op brieven nav krantenadvertenties). Het is een bekend boek, een beetje bibliotheek zal het wel hebben.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Sangsaa,

frustrerend he, dat kip-en-ei gebeuren: ik wil ervaring opdoen maar voor de meeste banen heb ik ervaring nodig om ervaring op te kunnen doen... Niet leuk, weet ik.



Ellen2_ noemt een prima boek. Pointe van het verhaal is dat je vooral via netwerken aan een baan komt omdat ze je niet alleen nog leukere functies bieden dan die die uiteindelijk (want print is dead...) in de krant komen, maar ook dat je jezelf door je netwerk al beter kunt verkopen dan in één zo'n gesprek bij een recruiter.



Jesper stelt daarbij een belangrijke vraag denk ik: hoe komen al die anderen aan hun baan. Niet alleen zaak om met die anderen in contact te komen omdat ze je kunnen vertellen wat hun succesverhaal is geweest, maar ook zeker omdat zij weer als opstap kunnen dienen naar het jouwe. Tien tegen één dat hun succes ook voortkomt uit zo'n kruiwagen.



Kan je helaas niet rechtstreeks helpen omdat het niet mijn werkveld betreft oid. Misschien ook een idee om een brug te slaan in je verhaal naar mensen die niet direct kennis hebben gemaakt met je studie: vertaal het naar functies die zij (wij) wel kennen en kijk of daar een aanknopingspunt zit. Een netwerk werkt altijd in kleine stapjes, je komt nooit iemand tegen die jou direct aan DE baan helpt, maar iemand die weer iemand kent die iemand heeft gesproken, die.... en dat zijn dus vaak géén antropologen.



succes!

TD
Alle reacties Link kopieren
En toevoeging: denk niet te gauw "maar ik heb geen netwerk en ik heb geen kruiwagen". In dat boek lees je hoe je toch netwerkt als je geen netwerk hebt :-)
Alle reacties Link kopieren
Voor netwerken kan je ook het boek Netwerken Werkt lezen. Daar staat heel overzichtelijk in hoe je het aan kan pakken en hoe je je gesprek kunt voorbereiden.



Van alle nieuwe/openstaande banen schijnt maar 30% in de krant te komen, de rest wordt via-via ingevuld. Dat is de reden dat netwerken zo goed werkt!
Alle reacties Link kopieren
Ik zag dat ze bij de VN een programma hebben voor jonge talenten, misschien zit daar iets bij?
Alle reacties Link kopieren
Ikbenelfje schreef op 12 maart 2008 @ 14:44:

Van alle nieuwe/openstaande banen schijnt maar 30% in de krant te komen, de rest wordt via-via ingevuld. Dat is de reden dat netwerken zo goed werkt!




offtopic, maar wel ter illustratie: ik (en veel van mijn vakgenoten) overwegen pas op het laatst de krant omdat een beetje advertentie in print al gauw in de duizenden euro's kan lopen, en advertentie op een vacaturebank of op een website van een vakvereniging een fractie kost én meer en snellere reacties geeft.

Hooguit een print/internet combi van Intermediair ofzo, over het algemeen gesproken...
Alle reacties Link kopieren
Ha Sangsaa,



Ik ben ook antropoloog en heb de afgelopen jaren gewerkt als beleidsmedewerker bij een ministerie. Heb het daar best naar mijn zin gehad. In veel functies is het niet zo van belang welke opleiding je precies hebt gedaan, maar veel meer wat je opleidingsniveau is. Beleidsmedewerker bij gemeente, provincie of Rijk is daar één van. Bij de overheid heb je ook onderzoeksfuncties. Zo heeft het Ministerie van Justitie het WODC waar onderzoekers werken. Vaak worden hier echter mensen gevraagd die kwantitatieve onderzoeksmethoden beheersen. Aangezien de meeste antropologen zich hier niet op hebben gericht tijdens hun studie zou je jezelf aantrekkelijker maken door bijvoorbeeld alsnog vakken te volgen bij sociologie hierin. Bij onderzoeksbureaus als 'Research voor Beleid' in Leiden beginnen ook veel sociale wetenschappers hun carrière. Ik weet dat niet iedereen kwantitatief geschoold is hier, maar vermoed dat je ook je kans daar zou vergroten als je daar meer in thuis bent. Wat je ook nog zou kunnen overwegen is gewoon beginnen met een promotieonderzoek. Je hoeft niet persé aio te zijn om te kunnen promoveren. Het vinden van een promotor hoeft voor jou kennelijk geen probleem te zijn. Ik heb wel eens iemand ontmoet die direct naar afstuderen een jaar Centraal Azie is gegaan om veldonderzoek te doen. Toen ze terugkwam solliciteerde ze naar een AIO-plaats aan de UVA (je weet waarschijnlijk wel dat er ieder jaar een paar beschikbaar zijn). Eén van de redenen dat ze werd aangegomen was dat ze al een eind op weg was met haar onderzoek en dat de al een paar publicaties had.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Weggehaald i.v.m. privacy
Alle reacties Link kopieren
Sorry dat ik niet eerder op mn topic gekeken had, ineens een hoop reacties erbij :)



Het netwerken ben ik al vanaf mijn studie mee bezig... ik heb een goed en uitgebreid netwerk maar ook dat levert tot nu toe nog niks op. Kwestie van geduld denk ik, vermoed dat er op een gegeven moment wel het een en ander op z'n plek valt en ik niet voor niks jan en alleman heb aangesproken al die tijd X-D



Geduld is een schone zaak.... hoop dat ik het vol kan blijven houden.



Biebeltje, op het moment ben ik inderdaad bezig voor een vacature van het junior deskundigen programma van de VN. Maar ook daar weer: preferably 2 jaar werkervaring.... oke, het is geen eis en aan andere pré's voldoe ik wel, maar goed, als er goede mensen reageren met wél werkeravring lig ik er zo weer uit vrees ik. Ben wel supergemotiveerd en kan dat goed in mn brief overbrengen, bovendien gooi ik mn bestuurservaring binnen de studievereniging op als werkervaring.... hoop er het beste van!



Yuku, wat leuk een mede antropoog :-d



Thanx voor jullie reacties!
anoniem_55430 wijzigde dit bericht op 30-04-2008 18:17
Reden: voor een tiepmiep type ik vrij beroerd....
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Kan je via je oud-professoren (die toch weten wat voor een goede student jij bent) niet aan een (tijdelijke) baan komen? Op de Uni of zo?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven