Werk & Studie alle pijlers

Hoogte studiefinanciering afhankelijk van inkomen ouders

21-11-2008 10:12 60 berichten
Natuurlijk ben ik ontzettend blij dat het in Nederland financieel mogelijk is om te studeren. Ben erg blij met de studiefinanciering. Maar... ik vind het ronduit belachelijk dat de hoogte van de studiefinanciering (deels) afhankelijk is van het inkomen van de ouders.



Waarom zouden ouders moeten betalen voor de studie van de kinderen? Studie is een investering in jezelf. Als je na het afstuderen een goede baan krijgt, geef je toch niet opeens de helft van je salaris aan je ouders?



Zo kan ik nog wel een dozijn redenen noemen, maar wat in mijn geval vooral mateloos vervelend is, is dat ik de bijdrage van mijn ouder niet ontvang, omdat ik geen contact heb met een van beide . Ik ontvang deze bijdrage dan ook niet. Daar kan ik op zich prima mee leven (begrijp ergens ook wel dat mijn niet betaald, vanwege geen contact en andere bijzondere omstandigheden), maar regelmatig wordt mijn aanvullende beurs met terugwerkende kracht verlaagd, waardoor ik vervolgens een extra lening bij de IBG heb.



Mijn eerste vraag: wie heeft hetzelfde dilemma en heeft toen een procedure bij de IBG ingezet om het inkomen van de ouder buiten beschouwing te laten? Hoe ging dit? Ik zie dit traject echt als een enorm obstakel, gezien ik geen top contact hebt met de andere ouder en ik opzie tegen het verzamelen van de verschillende (psychologische) verklaringen, vanwege het oprakelen van oud zeer en confrontatie van allerlei problemen in het verleden. Is het iemand toevallig ook gelukt het inkomen van ouder(s) buiten beschouwing te laten zonder de verklaringen van psycholoog, ouder, etc.?



Mijn tweede vraag: zijn er meer mensen die het er niet mee eens zijn dat de hoogte van de studiefinanciering afhankelijk is van het inkomen van de ouders? Waarom ben je voor/tegen deze constructie?

De hoogte van de studiefinanciering zou niet afhankelijk moe

Totaal aantal stemmen: 38

Eens (21%)
Oneens (79%)
Alle reacties Link kopieren
quote:Nomad schreef op 21 november 2008 @ 11:14:

Appelsientje, ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal. Ik begrijp ook wel dat ik die procedure gewoon in gang zou kunnen zetten, maar ik ben juist aan het onderzoeken of ik weer een beetje contact met mijn ouder zou kunnen krijgen, en daar gaat zo'n IBG procedure en/of een eventuele rechtzaak echt niet bij helpen.



Bij Appelsientje heeft het dit studiebeurs gedoe de relatie met haar vader heel erg verstoord, en dat is het mij niet waard. Liever een paar duizend euro extra schuld, dan de kans op contact met mijn ouder(s) op het spel zetten. Dat heeft me al genoeg pijn opgeleverd.



Yette, voor mij geldt ook dat het inkomen van mijn ouder(s) voortdurend veranderd. Dit is super verwarrend voor mij, vooral omdat het achteraf gebeurd, dus een hele tijd nadat ik de stufi heb ontvangen.



Ik heb dit topic geopend omdat ik eens wilde peilen hoe andere mensen hierover denken. Ik had eigenlijk niet verwacht dat er vrij veel mensen voor het huidige systeem zijn waarbij de hoogte van de studiefinanciering (deels) afhankelijk is van het inkomen van de ouders. Ik vind het wel interessant.



Is er dan niemand voor een systeem waarbij iedereen dezelfde beurs krijgt en dat de student de rest gewoon leent bij de IBG? Zo gaat dat in andere landen (bijvoorbeeld in Zweden) ook en ik vind dat een heel goed systeem. Ouders zijn dan vrij om te kiezen of ze iets willen bijdragen (dat kunnen ze dan zelf overleggen met de kinderen) en als je geen bijdrage wilt of je ouders willen/kunnen geen bijdrage geven, dan werk je gewoon extra of leen je.



Ik ben wel voor dat systeem, maar dan alleen de basisbeurs. Dat is nu al zo (die krijgt iedereen, ongeacht het inkomen van de ouders). Dus dat is geen verandering. Alleen werd het hier gebracht of iedereen ook maar die aanvullende beurs moet krijgen, ongeacht inkomen ouders en dat vind ik absoluut niet!

Dit kost enorm veel geld voor de hele maatschappij. Basisbeurs voor iedereen en daarnaast optie tot lenen vind ik wel oke. Want het is een investering in je toekomst. (maar lenen kun je nu ook al). Dus verandert er niets wezenlijks (behalve afschaffen van de aanvullende beurs. Zou ik een goed idee vinden, maar zal wel niet gebeuren).
Alle reacties Link kopieren
TO, toen ik studiefinanciering ontving - inmiddels alweer 20 jaar geleden - was het ook zo dat er dingen afhingen van het inkomen van de ouders. Ik geloof dat dat later veranderd is maar nu dus wel weer zo is?

Ik vond dat heel vervelend. Mijn situatie was anders dan de jouwe, ik had een goede band met mijn ouders en ze betaalden het collegegeld en alle boeken. De basisbeurs was dan voor mij, levensonderhoud etc. Maar ik had het probleem dat ik maar heel weinig mocht bijverdienen! Als ik meer verdiende dan - wat was het, ik geloof iets van 200 gulden per maand - werd dat verrekend! Lenen kon al helemaal niet als je ouders 'teveel' verdienden.

Dat vond ik zo ongelooflijk onrechtvaardig. Gelukkig is dat toen veranderd. Want wie bepaalt hoeveel ouders bijdragen? Dat bepalen alleen ouders zelf. En hoeveel iemand wil bijverdienen moet-ie toch ook zelf weten.

Sowieso zijn er ook ouders die ondanks veel geld principieel niet willen betalen omdat ze vinden dat hun kind de eigen boontjes moet doppen. Toch lullig als de overheid dan vindt dat ze wél moeten betalen en ze doen het niet. Daar zit je dan als student. Maar ik begrijp dat je tegenwoordig in elk geval wel altijd kunt lenen?

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Oh ja mijn mening over het onderwerp: ik vind dat voor iedereen dezelfde rechter en plichten zouden moeten gelden, ongeacht het inkomen van de ouders. Want inkomen van ouders is niet het inkomen van de student.

xx lisa.
Lisa, ik ben het helemaal met je eens :-D Ouders moeten zelf kunnen kiezen of ze al dan niet iets bijdragen.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Nomad,



je bent geen uitzondering hoor, de meeste mensen die een beroep doen op deze clausule hebben behoorlijk wat oud zeer zitten, in combinatie met geen/weinig contact met de ouders(zo ook ik).

Mijn ouders hebben toen wel gereageerd op mijn verzoek, met een hele gemene verklaring die haaks stond op die van mij. Tja, dat is pijnlijk en daar heb ik dan ook een week om zitten janken. Maar de IBG heeft blijkbaar ook z'n conclusies hieruit getrokken, en alles waar ik om vroeg toegekend. Het draait er meer om dat je een verklaring hebt dat ze niet mee willen betalen, desnoods stel je deze zelf op en vraag je aan de ouder waar contact mee is om dit te ondertekenen. Pijnlijke details etc hoeven hier niet eens in te staan, die vinden ze wel in jouw verklaring.

Mocht hier een weigering op komen, dan kun je verder met de IBG gaan praten over hoe dit aan te pakken.
anoniem_60816 wijzigde dit bericht op 21-11-2008 11:50
Reden: aanvulling
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Nomad, er is een gelijke regeling voor iedereen!! Basis beurs heet dat ding en ik vind eerlijk gezegd dat een jongen uit Wassenaar wiens vader in de Quote 500 staat daar dus juist geen recht op zou moeten hebben, maar soit, is in Nederland zo overeen gekomen en in een wet vast gelegd. Een BASIS voorziening voor een ieder die wil studeren, die is er dus allang.



Jou probleem zit m in de aanvullende beurs die in jou optiek te pas en te onpas wordt gewijzigd. Dat is heel vervelend voor jou, maar om dan te roepen dat de maatschappij dan maar voor jou aanvullende beurs moet opdraaien omdat jij niet over een scheiding wil praten is mij tegen het zere been. Eerst roepen dat iederen volledig onafhankelijk moet zijn (van hun ouders dan) maar de daaruit voortvloeiende verantwoording (te weinig geld) bij de maatschappij neerleggen. Dat kan natuurlijk niet.



Studeren is relatief rete goedkoop in Nederland (collegegelden etc worden al zwaar gesubsidieerd) dus je aanvullende beurs zal je dus zelf in moeten voorzien. Of ga lenen, als je studiekeuze goed is zal je over 15 jaar dat geld met gemak terug kunnen betalen.



Jij gaat uiteindelijk de vruchten plukken van deze studie, dus daar mag je best zelf een verantwoordelijkheid in hebben. Dat veel ouders meebetalen aan een studie is ook niet onrechtvaardig, dat is gewoon mazzel voor diegenen die dat krijgen. Als je zo voor eigen verantwoordelijkheid bent, neem die nu dan en laat dat formulier invullen. Dan moet je misschien met de billen bloot, dat moet iemand die met psychische klachten de WW in gaat ook (bij diverse instanties overigens) Wil je dat niet? Dan gewoon ernaast gaan werken of lenen. Zeuren lost niks op.
Alle reacties Link kopieren
quote:Nomad schreef op 21 november 2008 @ 11:04:



Zouden jullie zelf als ouder zijnde, willen betalen voor de studie van je kinderen? Vind je dat niet een vreemd idee? Studies duren minstens vier jaar, en soms wel meer. Bovendien geeft het kind toch ook niet een deel van zijn/haar salaris aan jou wanneer het een baan heeft gevonden? Verder zijn er natuurlijk ook nog argumenten dat ouders op deze manier een bepaalde invloed op het studieleven en op de studiekeuze van hun kinderen hebben.Zeer zeker dat ik mee ga betalen aan de studie van mijn dochter. Ze is nu 5 jaar en ik heb daar een spaarregeling voor. Het is mijn kind, ik heb haar op de wereld gezet en ik vind een goede toekomst belangrijk. Dus als zij wil gaan studeren (wat ik zeer zeker zal stimuleren) dan zal ik haar daarin ondersteunen, zodat ze daarna zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kan zijn.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
quote:Poezewoes schreef op 21 november 2008 @ 12:29:

[...]





Zeer zeker dat ik mee ga betalen aan de studie van mijn dochter. Ze is nu 5 jaar en ik heb daar een spaarregeling voor. Het is mijn kind, ik heb haar op de wereld gezet en ik vind een goede toekomst belangrijk. Dus als zij wil gaan studeren (wat ik zeer zeker zal stimuleren) dan zal ik haar daarin ondersteunen, zodat ze daarna zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk kan zijn.

Hier sluit ik mij bij aan (al heb ik nog geen kinderen).

Ik kies voor kinderen en vind het belangrijk dat zij een goede toekomst krijgen en daar wil ik dus zeker aan bijdragen. Dat vind ik een taak voor mij als ouder.
quote:Booyahh schreef op 21 november 2008 @ 12:15:Jou probleem zit m in de aanvullende beurs die in jou optiek te pas en te onpas wordt gewijzigd. Dat is heel vervelend voor jou, maar om dan te roepen dat de maatschappij dan maar voor jou aanvullende beurs moet opdraaien omdat jij niet over een scheiding wil praten is mij tegen het zere been. Eerst roepen dat iederen volledig onafhankelijk moet zijn (van hun ouders dan) maar de daaruit voortvloeiende verantwoording (te weinig geld) bij de maatschappij neerleggen. Dat kan natuurlijk niet.



Zoals ik al aangaf, is mijn probleem niet zozeer te weinig geld, want ik kan ook werken en/of lenen. Mijn punt is vooral dat het systeem van de aanvullende beurs niet goed is omdat ik vind dat een student prima voor zichzelf kan zorgen en ik het vreemd vind dat het systeem verwacht dat ouders aan de studie van de kinderen meebetalen. Daarom zou het mijns inziens beter zijn als er alleen een basisbeurs is, die dan voor een ieder gelijk is. Als ouders bij willen schieten kan dat. De rest kun je lenen of je kunt werken. Zodoende wordt het systeem waarschijnlijk ook nog een stukje goedkoper voor de maatschappij.



...



quote:Jij gaat uiteindelijk de vruchten plukken van deze studie, dus daar mag je best zelf een verantwoordelijkheid in hebben. Dat veel ouders meebetalen aan een studie is ook niet onrechtvaardig, dat is gewoon mazzel voor diegenen die dat krijgen.



Helemaal mee eens.



quote:Als je zo voor eigen verantwoordelijkheid bent, neem die nu dan en laat dat formulier invullen. Dan moet je misschien met de billen bloot, dat moet iemand die met psychische klachten de WW in gaat ook (bij diverse instanties overigens) Wil je dat niet? Dan gewoon ernaast gaan werken of lenen. Zeuren lost niks op.Wat mij in mijn geval vooral tegenstaat, is het feit dat mijn aanvullende beurs al een paar keer met terugwerkende kracht is verlaagd (doordat een van mijn ouders meer is gaan verdienen), waardoor ik vervolgens een extra lening bij de IBG heb. Het gaat me op dit moment niet zozeer op wat ik op dit moment krijg (dat kan ik inderdaad zelf aanvullen, daar heb je wel gelijk in), maar vooral ook om wat ik nu moet terug betalen over een periode in het verleden, veroorzaakt door een verandering in het inkomen van mijn ouders. Dat is bizar.
Alle reacties Link kopieren
Maar Nomad, als iedere student alleen maar een basisbeurs zou krijgen en de bijdrage van ouders aan de studie min of meer vrijwillig is, dan krijgt je toch weer dat kinderen van rijke ouders veel meer mogelijkheden hebben tot studeren, dan kinderen van ouders met een laag inkomen. Het huidige systeem heeft als voordeel dat studeren voor iedereen binnen handbereik is.



Overigens, als jij zo voor bent dat studenten alleen een basisbeurs krijgen en de rest moeten lenen of bij elkaar moeten werken dan snap ik niet goed waar jij over zeurt. Dan accepteer je toch alleen de basisbeurs? Dan bespaar jij de overheid in ieder geval die (steeds aanpassende) aanvullende beurs van jou. De rest kun je lenen of bij elkaar werken.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Maar als iedereen een basisbeurs krijgt, dan heeft iedereen toch de kans om te studeren?
Alle reacties Link kopieren
Voor de meeste mensen is een basisbeurs echt te weinig. Je kunt er niet eens je collegegeld en boekengeld van betalen. Niet iedereen kan twee baantjes hebben naast zijn studie. Niet iedereen (zeker niet als je al uit een wat armer milieu komt) durft een lening van een ton aan te gaan.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Helemaal eens met Poezewoes - ik had mazzel met een studie met weinig contacturen, dus ik had veel tijd om te werken. Een deel van het inkomen was fooi, dus dat verscheen niet op een loonstrookje, waardoor ik nét onder de grens van de IBG bleef.

En die lening, tja, die ben ik nu nóg aan het afbetalen. Maar ik vind het een goede investering dus ik betaal het blij.



Wat mijn zus deed - die net zo min geld van pa kreeg - ze accepteerde de lening en de aanvullende stufi, de lening stortte ze direct terug en de aanvullende financiering hield ze. Zij heeft daardoor een lagere studieschuld dan ik.



En verder viel het leven in die tijd onder de noemer 'creatief met kurk'. Boekengeld bracht ik omlaag door heel veel boeken van studiegenoten te kopiëren - zat ik weer met zo'n stapel gekopieerde blaadjes op college - en als er nog studenten zijn die graag de recepten van dertig varianten op vissticks (goedkoopste voer ever) willen hebben, laat maar horen
Alle reacties Link kopieren
quote:Booyahh schreef op 21 november 2008 @ 12:15:

Nomad, er is een gelijke regeling voor iedereen!! Basis beurs heet dat ding en ik vind eerlijk gezegd dat een jongen uit Wassenaar wiens vader in de Quote 500 staat daar dus juist geen recht op zou moeten hebben, maar soit, is in Nederland zo overeen gekomen en in een wet vast gelegd. Een BASIS voorziening voor een ieder die wil studeren, die is er dus allang.



Jou probleem zit m in de aanvullende beurs die in jou optiek te pas en te onpas wordt gewijzigd. Dat is heel vervelend voor jou, maar om dan te roepen dat de maatschappij dan maar voor jou aanvullende beurs moet opdraaien omdat jij niet over een scheiding wil praten is mij tegen het zere been. Eerst roepen dat iederen volledig onafhankelijk moet zijn (van hun ouders dan) maar de daaruit voortvloeiende verantwoording (te weinig geld) bij de maatschappij neerleggen. Dat kan natuurlijk niet.

Mee eens. Ouders hebben een bepaalde zorgplicht t.o.v. hun kinderen en dienen, als ze daar geld genoeg voor hebben, zeker een bijdrage te leveren aan de studie van hun kinderen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Poezewoes schreef op 21 november 2008 @ 13:43:

Maar Nomad, als iedere student alleen maar een basisbeurs zou krijgen en de bijdrage van ouders aan de studie min of meer vrijwillig is, dan krijgt je toch weer dat kinderen van rijke ouders veel meer mogelijkheden hebben tot studeren, dan kinderen van ouders met een laag inkomen. Het huidige systeem heeft als voordeel dat studeren voor iedereen binnen handbereik is.



Overigens, als jij zo voor bent dat studenten alleen een basisbeurs krijgen en de rest moeten lenen of bij elkaar moeten werken dan snap ik niet goed waar jij over zeurt. Dan accepteer je toch alleen de basisbeurs? Dan bespaar jij de overheid in ieder geval die (steeds aanpassende) aanvullende beurs van jou. De rest kun je lenen of bij elkaar werken. Ook eens met Poezewoes.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pinksterbloempje schreef op 21 november 2008 @ 14:39:

[...]



Mee eens. Ouders hebben een bepaalde zorgplicht t.o.v. hun kinderen en dienen, als ze daar geld genoeg voor hebben, zeker een bijdrage te leveren aan de studie van hun kinderen.Dat is heel mooi gezegd, maar als ouders simpelweg weigeren dat te doen is het erg fijn dat er een hardheidsclausule bestaat waar je een beroep op kunt doen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het niet belachelijk dat er van ouders gevraagd wordt om bij te betalen. De overheid kan nou eenmaal niet ALLES voor IEDEREEN betalen en omdat studenten nu eenmaal niet zo rijk zijn, vragen ze ouders om een stukje te helpen. We hebben al heel veel geluk dat we voor zo weinig geld kunnen studeren hier in Nederland. Als de overheid voor iedereen, die met meer en die met minder geld, even veel moest betalen zou dat nog duurder worden dan het al is...en dat geld moet ergens vandaan komen, uit eindelijk betalen we het weer zelf. Uit eindelijk gaat dat geld weer ergens anders af...uit eindelijk is er iemand anders die erop achteruit gaat.



Ik vind het ook niet vreemd dat ouders hun meerderjarige kinderen ondersteunen. Het is niet zo dat zodra je een bepaalde leeftijd bereikt je ouders je het huis uitgooien, niet meer naar je omkijken en zoek het lekker zelf uit. Mijn ouders ondersteunen mij niet omdat het "verplicht" is maar omdat ze dat graag willen totdat ik klaar ben met mijn studie.



Het is heel vervelend als je ouders hebt die dit niet doen, maarja....je hebt nu eenmaal soms dikke pech. Deze dingen zijn geregeld zodat ze voordelig zijn voor de meeste mensen. Hoe je het ook doet, er zullen altijd mensen tussen zitten die pech hebben.
Alle reacties Link kopieren
Het zal altijd zo zijn dat sommige mensen meer krijgen van hun ouders dan anderen.



Sommigen krijgen een Nintendo voor hun rapport, anderen een rijbewijs voor hun eindexamen, voor weer andere wordt de hele studie betaald, en weer andere krijgen hun hele uitzet cadeau als ze uit huis gaan.



Daar kan de IB verder ook niks aan doen...



Ik vind de regeling zoals 'ie nu is wel goed, eerlijker kan m.i. niet. Er zullen altijd mensen die eigenlijk wel recht om op meer zouden hebben, aan de andere kant ook die eigenlijk recht op minder hebben... Maarja, je kunt ouders nou eenmaal niet dwingen om een X bedrag bij te dragen, niet minder of meer. En maar goed ook: iedereen mag toch voor zichzelf weten wat je normaal vindt om bij te dragen?
Alle reacties Link kopieren
Ik las dit door, en wilde iig even zeggen dat ik wat voor je ga navragen bij een vriendin van me. Haar vader was getrouwd, en haar moeder was de minnares(ter verdediging van moeder, die wist niet van het getrouwd gebeuren omdat ze via een of ander belangrijk bedrijf allebei een jaar ergens gedetacheerd waren, en hij had kleine kinderen dus zijn echte vrouw had besloten het maare ven zonder hem te doen)

Anyways, hij wilde natuurlijk dat papier ook niet tekenen, maar daar is geen rechtzaak aan te pas gekomen. Ze heeft wel een hogere studiebeurs gehad.

Ik ga het navragen voor je.



Verder is de regeling op zich wel goed, maar inderdaad er zijn van die lastige uitzonderingen. Mijn vader verdiende ook veel geld, was advocaat, maar ook alcoholist. Hij zoop alles op, en wij hadden echt geen cent, woonden in een vervallen huis met muren met gaten erin zodat je gewoon lekker naar buiten kon kijken met de muisjes om je heen. Mijn oudere zussen en broer hebben idd geen geld gehad van de IB-groep. Hij moest dat maar betalen(wat hij gewoonweg niet deed, want bier was belangrijker) Dan denk ik van, sjah, daar zou toch iets aan moetne gedaan worden. Toen ik ging studeren was hij overleden(verrassing aan Korsakov)dus toen hoefde ik alleen een papiertje te halen bij gemeente(wat me wel 15 euro kostte, voor mij niet zo erg, maar ik bedacht me dat dat wel pijnlijk kon zijn als je echt heel veel van je vader had gehouden e.d. en dan een bewijs van zijn dood moet 'kopen')

Ds ik heb wel mijn aanvullende beurs gekregen, en echt zonder had ik het niet gered. (ben het nog aan het redden moet ik eigenlijk zeggen)
Alle reacties Link kopieren
redelijk irritant mijn schrijfstijl met al die haakjes...
Alle reacties Link kopieren
Ik heb oneens gestemd. Tijdens mijn laatste opleiding kreeg ik de volledige aanvullende beurs omdat mijn ouders een laag inkomen hebben.

Het maakte voor mij deze opleiding mogelijk in voltijdse vorm te doen. (MBO)

Ik was 29 toen ik me inschreef en was getrouwd en had kinderen. En toch keken ze naar het inkomen van mijn ouders. Mijn man had het ieg niet kunnen betalen. Zo kreeg ik tenminste de kans en daarvoor is het bedoeld.

Het was een goede investering voor mij (en de stufi) want vond meteen een baan(inmiddels vast) en betaal alweer 2 jaar belasting dus..
Yellowlove, alvast bedankt voor het navragen.



En Nellesille, natuurlijk is het voor jou heel leuk dat je dankzij het inkomen van je ouders een aanvullende studiebeurs hebt gekregen. Maar wat als vanwege het inkomen van je ouders geen aanvullende beurs had gekregen? Het is toch vreemd dat je als 29-jarige nog steeds financieel gelinkt wordt aan je ouders? Natuurlijk valt het in dit geval goed voor je uit, en daar ben ik echt blij om voor je.
Alle reacties Link kopieren
Sorry, maar jij bent echt een uitzonderlijk geval. De grens voor extra stufi ligt echt heel laag (ik ken verschillende mensen die dachten dat ze ervoor in aanmerking kwamen en dat bleek toch niet zo te zijn: hun ouders verdienden nog teveel), dus in principe vind ik dat de studiefinanciering niet afhankelijk is van het inkomen van de ouders (dat was vroeger wel en toen mocht je ook niet lenen als kind van rijke ouders, dan had je pas een probleem). Heel fijn dat wij geen achterlijke hoge collegegelden hebben en studeren erg toegankelijk is in Nederland. Ligt jouw probleem er niet meer bij dat jij over die grens heenkomt van wat je maximaal mag verdienen per jaar en daarom stufi moet terugbetalen? Dan ben je dus eigenlijk daar tegen en niet tegen inkomensafhankelijkheid van de stufi (die dan amper is: ik ken echt niemand die daarvoor in aanmerking komt). Alsnog veel sterkte met het oplossen van de situatie, want het blijft voor jou natuurlijk erg vervelend.
Alle reacties Link kopieren
Het is inderdaad vreemd dat voor studiefinanciering tot je 29ste (is dat de grens?) naar het inkomen van je ouders wordt gekeken, terwijl ze voor de wet maar tot je 21ste financieel aansprakelijk zijn. Dat was de maas in de wet waardoor mijn vader dus niet voor mijn studie ging betalen, terwijl IBG zijn inkomen en vermogen wel in aanmerking nam om de hoogste van mijn stufi vast te stellen. Het is een vreemde ongelijkheid.



Dat wil niet zeggen dat ik vind dat de stufi onafhankelijk van het inkomen van je ouders moet worden vastgesteld. In principe vind ik de regeling zoals hij nu is prima, maar in uitzonderingsgevallen zoals dat van mij (en Nomad) kan het gek uitpakken.

Maar goed: het schip kan de wal niet keren, dus ik heb toen dit speelde mijn energie niet op het veranderen van de wet- en regelgeving gericht maar op het halen van goede studieresultaten.
Alle reacties Link kopieren
Ok, ik begrijp dat de aanvullende beurs niet wordt verlaagd omdat JIJ zelf teveel werkt, maar omdat het inkomen van je ouders wisselt. Als jij bent voor alleen de basisbeurs en die aanvullende beurs brengt jou zoveel problemen, waarom zet je die dan niet stop? Dan krijg je alleen de basisbeurs, zoals het jou dunkt, en ga je erbij werken/lenen.

Overigens vind ik het normaal dat als ouders het kunnen betalen, ze bijdragen aan de studie van hun kinderen. Part of the deal wat mij betreft. Ik ben nu 6e jaars (2e master) en mijn ouders betalen nog mijn huur. Heel fijn, want ik ben twee scripties aan het schrijven en kan er niet bij werken. Zou niet weten hoe ik anders rond zou moeten komen, want van de lening alleen lukt het niet. Ik ga ook zeker bijdragen aan de studiekosten voor mijn eigen kinderen. Lukt dan hopelijk ook, want ik heb door mijn ouders goede opleidingen kunnen doen. Ik ken overigens zat mensen die alles zelf moet betalen en ook rondkomen: veel werken, zorgen dat je onder die 10.000 grens blijft en een stuk minder sociaal leven dan je studiegenoten, maar het kan wel, zelfs zonder schuld (maar dat is mij zelf niet eens gelukt).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven