Werk & Studie alle pijlers

Internetbedrijfje beginnen, maar wat en hoe?

19-10-2008 19:53 12 berichten
Alle reacties Link kopieren
Na het werk vaak nog energie om er wat bij te doen. Puur voor de leuk. Heb zitten denken iets van een internetbedrijfje te beginnen. Je hoort wel eens mensen die zaken uit het buitenland inkopen en in NL verkopen.



Heeft iemand van jullie ideeen? Denk zelf aan producten die dicht bij mezelf staan. Zo ben ik bijv. fan van verzorgingsproducten zoals Rituals. Of sieraden. Iets in die sfeer zou ik het willen zoeken.



Maar hoe pakje zoiets aan ?
Alle reacties Link kopieren
Tsja, ik heb er zelf ooit eens over nagedacht maar phoe, het werd mij wat te veel!

Je moet je in ieder geval inschrijven bij de KvK en een domeinnaam claimen + een website bouwen

Voordat je dat gaat doen is het misschien handig om te kijken of je ergens adresjes kan vinden of leveranciers die de spullen leveren waar je naar op zoek bent,..
Alle reacties Link kopieren
Tsja, afgezien van een website en allerlei formele inschrijvingen, zou ik vooral goed nadenken over

- hoe wil je mensen laten betalen (paypal, creditcard etc)

- wat zijn je voorwaarden mbt omruilen, terugsturen, niet tevreden klanten, etc. Wat doe je als iemand klaagt dat-ie het product niet ontvangen heeft bijvoorbeeld? Of een duidelijk gebruikt/aangebroken product terugstuurt? Mensen die je een hele hoop werk bezorgen en uiteindelijk voor 15 euro afnemen.... De mensen die ik ken die internethandeltjes hadden zijn erg veel tijd en moeite kwijt aan dat soort details.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is dit typisch is wat heel leuk lijkt: zo'n website kan er natuurlijk aantrekkelijk uitzien...

Waar komt het opzetten van een webshop ongeveer op neer? Een concept en naam bedenken, Inschrijven KVK, naam claimen, een site (laten) bouwen die je makkelijk zelf kunt onderhouden en die gebruiksvriendelijk is, bedrijven vinden die aan jou willen leveren, spul inkopen, foto's op de site zetten, reclame maken, mailtjes lezen, pakjes maken en naar postkantoor brengen. Verder nog: linkjes op andere sites verzorgen, reclame/publiciteit maken. De site onderhouden/ vernieuwen. Dus als je dit leuk vindt om te doen....?



Daarnaast is het natuurlijk belangerijk dat je iets unieks te bieden hebt, waarom mensen naar Jouw webshop komen? Is het het mooie ontwerp van de winkel, de gunstige prijzen, of de unieke producten?

En dan inderdaad wat Ellen zegt:

ik heb weleens schilderijtjes via het internet verkocht maar was snel genezen door pakjes die niet aankwamen of mensen die iets bestelden en dan niet betaalden.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn verschillende bedrijven die kant-en-klare formats verkopen, die je naar eigen inzicht kunt inkleden. Google maar eens op 'webwinkel starten', gratis webwinkel' etc. Voor een webwinkel met reclame erop betaal je niets, wil je geen reclame van anderen dan betaal je wel, en hoeveel is verschillend.

Zo'n bedrijf faciliteert veel voor jou. Wat betalen betreft, je kunt bv. gewoon aanklikken via welke betaalmethodes mensen bij jou 'mogen' betalen, bijvoorbeeld door overboeking, factuur, iDeal en PayPal. Via de laatste twee betaal je een kleine 'fee' aan de bedrijven die daarachter zitten, maar dat valt op zich wel mee. Je hebt dan bij zo'n winkel een overzicht van je bestellingen, en iedereen die een bestelling plaatst krijgt een automatisch gegenereerd antwoord waarin de bestelling wordt bevestigd.

Inschrijving bij de KvK is overigens niet altijd nodig, ik kreeg destijds te horen dat dat pas verplicht was als je een omzet draait van ca. 6.000-7.000 op jaarbasis. Het kan wél zijn dat je een BTW-nummer moet aanvragen, dat moet je als je 'officieel' btw berekent over je verkopen.

Het is leuk om te doen, maar als het detailhandel is, houd er dan rekening mee dat je er - zeker in het begin - beslist geen boterham mee verdient, zelfs geen boter, en dat je misschien door investeringen zelfs eerst geld erin moet steken. Het kost ook tijd, iedere bestelling moet verzonden worden: inpakken, adresseren, naar het postkantoor brengen. Maar daarnaast is het ook gewoon erg leuk en is het best kicken als mensen jouw handel kopen.
Alle reacties Link kopieren
Als ik jou was, zou ik het idee eerst wat concreter uitwerken voordat je definitieve stappen gaat zetten, zoals een inschrijving bij de kamer van koophandel of het aanvragen van een BTW-nummer.



Wat wil je gaan verkopen? Hoe ga je het versturen? Hoe vind je je klanten? Hoe gaan ze je betalen? Wat gaat het allemaal kosten? Hoe ga je je site in elkaar zetten?



De kamer van koophandel houdt af en toe startersdagen, daar kun je naartoe gaan als je wilt weten wat er precies bij komt kijken als je een bedrijf opzet.



En als je al die dingen niet leuk vindt: je kunt ook via Marktplaats of via E-Bay dingen verkopen, dan is het allemaal niet zo officieel.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou in het begin inderdaad gaan voor zo'n kant en klare webshop, ziet het er ook nog een beetje goed uit vaak.

Kvk inschrijven is niet altijd nodig, maar volgens mij kunnen leveranciers of bedrijven voor wie jij werkt daar ook naar vragen.

Dit vergat ik nog in mijn eerdere post: denk ook aan je inversteringen: Voor de website, ontwerp van logo en evt stationary, inkoop van producten. En heb je hier ook ruimte voor in je huis?
Alle reacties Link kopieren
Zodra je ook maar enige vorm van handel gaat drijven, die verder gaat dan incidenteel iets verkopen binnen familie- of vriendenkring, dan dien je je in te moeten schrijven bij de KvK. Zo is het mij toentertijd verteld.



Ik run sinds juli een kleine webwinkel met handgemaakte spulletjes voor in de kinderkamer(beddengoed in dit geval). Ik sta ingeschreven bij de KvK, heb een BTW nummer. De 'winkel' heb opgebouwd middels gekochte software en heb dus een domeinnaam geclaimd. Ik vind het erg leuk om te doen. Het kost me veel tijd, maar kan ook mijn eigen tijd indelen. Mijn 'normale' werk bestaat uit 24 uur per week in de zorg en de winkel doe ik er echt voor mijn plezier bij. Uiteraard is het niet rendabel nu, maar dat geeft niet. Ik verwacht ook niet dat ik er in de toekomst honderden euro's aan zal gaan verdienen. Maar het geeft me een hoop plezier en het is totaal iets anders dan mijn normale werk.



Ik heb geen ondernemingsplan geschreven. Ik heb me wel verdiept in regelgeving, algemene voorwaarden en dat soort dingen. Ik heb geen marktonderzoek gedaan. En het risico dat ik loop is dan ook klein. Als ik niet verkoop, dan loopt de schade niet in de duizenden euro's.



Ik zou zeggen: als je weet wat je graag zou willen verkopen, zou ik er voor gaan. Zeker als je het voor je plezier naast je huidige werk gaat doen. Bepaal van te voren goed wat je wilt investeren.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Per 1 juli is inschrijving bij de k.v.k verplicht voor iedereen, freelancer of zelfstandige
Alle reacties Link kopieren
Los van zaken als KvK, website, betaalsystemen en verkoopvoorwaarden: bedenk eerst exact wat je nu wilt met die webshop, waarom mensen iets bij jou zullen kopen ipv bij Bol/Wehkamp/Albert/Hema/any webshop die er al is.



Dat je iets wilt dat dicht bij jezelf blijft is erg okee; dit zorgt in elk geval dat je gelooft in wat je doet, en dat straalt weer uit in je communicatie.



Maar verder zou ik er nog even goed over nadenken.
Alle reacties Link kopieren
Het klinkt wat onbezonnen zoals je het stelt ZVF: "voor de leuk" en eigenlijk klinkt "internetbedrijfje" zelfs een beetje denigrerend... alsof je dat zomaar in een handomdraai doet.

Dat is niet zo.



Bedenk je vooral dat dit eigenlijk wel neerkomt op een bijna fulltime baan..... "naast je werk" dus dus niet zo maar iets om er bij te doen omdat je energie over hebt....



Naast het feit dat mensen die iets via internet bestellen, gewoon gelijk reactie verwachten en je dus dagelijk je bestellingen moet checken en correspondentie moet bijhouden, is er ook nog inkoop, promotie, financiele administratie, regel- en organiseerwerk, belastingzaken, netwerken en alle andere aanverwante zaken die nu eenmaal bij een ondernemerschap komen kijken. Het is nl. zo dat je ongeveer 70% van je tijd als ondernemer NIET bezig bent met je "core business".

Klinkt het nu nog als iets voor de leuk?



Ik hoorde toevallig laatst van iemand die veel startende ondernemers begeleidt op financieel gebied dat vooral bij de internetwinkels meer dan 80% snel is uitgekakt omdat het allemaal veel meer werk en toestanden met zich meebrengt en dat breekt de meesten dus op.

Als het je passie is dan redt je het waarschijnlijk wel (dat is dan misschien die 20% die overblijft) maar zeker bij jou klinkt het niet als een echte serieuze poging waar je echt met je hart in zit...



Ik sluit me dus aan bij meerdere reacties hierboven: ga hier nog even goed over nadenken en/of schrijf een ijzersterk ondernemingsplan.



(f)
Alle reacties Link kopieren
Het kan zijn dat inschrijving verplicht is sinds 1 juli jl., dat weet ik niet. Ik sta ingeschreven sinds 1 januari van dit jaar, toen ik in november informatie ging inwinnen werd mij verteld door de KvK voorlichter dat ik me pas hoefde in te schrijven bij een geschatte omzet van 6 a 7000 euro per jaar of meer.



Ik heb ook geen ondernemersplan geschreven. Daar zag en zie ik de meerwaarde niet van in als je geen financiering nodig hebt en je een kleine eenmanszaak runt. Mijn spullen zijn bij zaken als Wehkamp, Bol.com en zo meer echt niet te krijgen, ik verkoop buikdansspullen. Een relatief kleine afzetmarkt, maar ook weinig investering. De opbrengst van verkopen herinvesteer ik weer.



Wat ik je wel wil aanraden is het aanvragen van informatie bij de belastingdienst. Er zijn veel valkuilen, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de fiscaliteiten rondom (parttime) ondernemerschap.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven