Werk & Studie alle pijlers

leuk werk maar scheve salarisverhouding

11-01-2008 10:08 5 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zit met een dilemma,

ik heb een erg leuke baan. Dat is het probleem niet. Maar het volgende speelt nu:



- mijn manager is een jaar na mij aangenomen, waardoor ik meer hem aan het inwerken was dan andersom.



- voel me niet gewaardeerd om mijn kennis die ik in dat jaar heb opgedaan; hij is zo eigenwijs, trekt zijn eigen plan en als ik op de tafel voor hem zou gaan staan, luistert hij pas naar mijn ideeën. Dit komt ws omdat hij totaal niet betrokken is met mijn dagelijkse werkzaamheden (ik ben uitvoerend bezig, hij strategisch)



- aangezien ik er eerder was dan hij in het team, heb ik inzicht gekregen in de salarissen van anderen (incl. dat van hem) en ben ik erachter gekomen dat de salarisverhoudingen wel erg scheef liggen. MIjn collega's hebben echt een veel hoger salaris dan ik, zelfs nieuwe medewerkers met minder werkervaring, in een functie gelijkaan die van mij, hebben een hoger salaris. Soms vind ik het jammer dat ik zo betrokken werd bij alles en iedereen. Eigenlijk wilde ik dit helemaal niet weten. Niemand weet dit verder, alleen het hoger management.



- nu heb ik binnenkort mijn eerste! gesprek voor salarisverhoging, na anderhalf jaar dus, maar aangezien ik mij zwaar ondergewaardeerd voel, wil ik echt vele malen meer gaan verdienen, wat niet realistisch is.



Er wordt in mijn baan wel heel veel van me verwacht, ik word verwacht strategisch mee te denken, werk analytische rapporten uit, voer sollicitatiegesprekken, heb eigenlijk een dubbelfunctie (voor de andere helft van mijn werk is nu iemand aangenomen die binnenkort begint) en ik werk veel over wat niet betaald wordt. Ik vind mijn salaris totaal niet in verhouding staan met mijn werkzaamheden en dat van collega's. Ik vind verder wel dat ik nog heel veel kan leren in deze baan en vind dat ik ook nog veel te leren heb. Mijn baan is erg uitdagend, vind ik



Hoe stuur de salarisonderhandelingen aan zodat ze voor beide voordelig uitvallen? Moet ik hem vertellen dat ik weet van de salarissen in het team? Wat is een realististische salarisverhoging? Hoe vind ik de lol in mijn werk weer terug, want nu ben ik in mijn hoofd teveel bezig met dit soort dingen, dat is toch niet goed!



iemand?

(sorry voo r het lange bericht!)
Hoi,



Ik vind dat jij jezelf enigzins tegenspreekt. Je zegt dat verwacht wordt dat je strategisch meedenkt, maar ook dat je leidinggeven niet naar je wil luisteren. Wordt het dan verwacht of doe je het misschien uit jezelf zonder dat het de bedoeling is? Je zegt dat je een dubbelfunctie hebt, maar je zegt ook dat er een ander aangenomen gaat worden voor de helft van je werk. Heb je dan een dubbelfunctie voor de toekomst of heb je tijdelijk wat werkzaamheden opgevangen in het verleden?



Als je de onderhandelingen in gaat, dan is het verstandig om dit soort dingen goed en helder te hebben. Ik "pak" je nu op die punten omdat je leidinggevende dat ongetwijfeld ook zal doen in het onderhandelingsgesprek.



Ik zou daarom tijdens het gesprek maar gewoon aangeven dat je inzicht hebt gekregen in de salarisverhoudingen en dat jij je daardoor financieel enorm ondergewaardeerd voelt. Het kan goed zijn dat jij een lager salaris hebt om verklaarbare redenen. Bijv. omdat mensen met een hoger salaris intern herplaatst zijn, en daarom wel terug zijn gegaan in functie maar wettelijk gezien niet terug mochten gaan in salaris. Of misschien heb anderen toch wel meer relevante werkervaring dan jij (bij een ander bedrijf opgedaan?) of meer diploma's?. Als het goed is, moet de werkgever kunnen verklaren waarom een ander meer zou verdienen, maar dat zou je dan wel uitgelegd moeten worden. Is er geen goede uitleg, dan heb je recht van spreken en dan zouden ze in elk geval de salarisverhoudingen binnen de afdeling recht moeten trekken.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Dank voor je reactie!

Ik spreek mezelf niet tegen wat betreft strategisch meedenken en de leidinggevende die niet wil luisteren. HIj vraagt mijn inzicht over iets: 'laten we dit vanaf nu zo en zo gaan doen met het oog op die en die doelstellingen', aangezien ik meer operationeel bezig ben, weet ik dat dat bijv. niet kan worden uitgewerkt op korte termijn en dan draag ik redenen aan waarom het niet kan en hoe en wanneer het wel zou kunnen, waarbij de doelstellingen nog meegenomen worden. Hij luistert niet meer dan, want wil dat het zsm gebeurt.



Een week later kan hij met precies dezelfde mededeling komen, en ik geef weer datzelfde antwoord, tevens refererend naar de week ervoor. En dit blijft zo doorgaan. Dan denk ik, waarom luistert hij niet. Vandaar dus mijn frustratie.



MIjn dubbelfunctie is een echte dubbelfunctie, zo is mijn functienaam ook! Destijds toen ik werd aangenomen is me dat totaal niet verteld. Ik doe letterlijk het werk van 2 personen, en dat ziet hij gelukkig nu in. Nu er binnenkort iemand de ene helft van mij gaat overnemen, kan ik in ieder geval 1 baan helemaal doen ipv 2 banen half. Hij denkt nu, nu heb je straks meer tijd, kun je mooi dat en dat erbij gaan doen. Eigenlijk ben ik het daar niet helemaal mee eens, maar mocht het toch zo uitkomen, vind ik ook dat ik daarvoor beloond moet worden.



Ik zal eens goed gaan nadenken waarom ik vind dat ik meer verdien dan nu, meer suggesties welkom!



Qua salarissen, ik vind wel dat ik niet zoveel hoef te verdienen een aantal in mijn team, die gewoon meer werkervaring hebben dan ik, maar vind wel dat ik op zijn minst waardevoller ben in het team dan nieuwkomers die 5 jaar jonger zijn
Alle reacties Link kopieren
Het kan zijn dat je echt te weinig verdiend voor de functie die je doet.

Maar de argumenten die je aandraagt om meer te verdienen vind ik niet sterk.



Waarom is het zo logisch dat je waardevoller bent dan een nieuwkomer die 5 jaar jonger is? Misschien is die nieuwkomer wel jonger maar heeft ze een hogere / betere opleiding dan jij. Heeft ze meer en / of relevantere ervaring opgedaan bij een ander bedrijf. Is haar functie net wat hoger ingeschaald.



Als je leidinggevende zegt: laten we dit vanaf nu zo en zo gaan doen met het oog op toekomstige doelstellingen dan is dat gewoon een verzoek / opdracht om bepaalde dingen uit te voeren. Logisch dat hij niet wil luisteren naar jouw bezwaren het is geen vraag maar een opdracht. Dus zeker geen vraag tot strategisch meedenken. Je hebt eerder de kans dat je leidinggevende je maar lastig en eigenwijs vind door al dat gejamaar dat het nu nog niet kan worden uitgevoerd.



En een dubbelfunctie. Tja soms verzinnen ze nu eenmaal mooie functienamen. Je ziet het zo vaak staan. Secretaresse / administratief medewerkster. Administratief medewerkster / telefoniste.

Dat wil nog niet zeggen dat je letterlijk het werk van twee personen doet.

Het wil alleen zeggen dat je veel verschillende taken hebt.



Eerlijk gezegd denk ik dat je je eigen functie in het bedrijf een beetje overschat.
Alle reacties Link kopieren
Hi sugermiss dank voor je reactie. Ik heb zeker wat aan de visie van een buitenstaander..

Misschien kwam ik niet met heel sterke argumenten.

Ik word geacht deel te nemen aan strategiebesprekingen met het management en met serieuze ideeën te komen (hoewel ik vaak al weet dat ze onuitvoerbaar zijn), ik word geacht om een strategieplanning af te geven van mijn eigen functie. Hij kan mijn plannen helemaal overhoop gooien omdat het te weinig omzet oplevert. HIj wil het dus anders, ik weet dat het niet kan, maar hij drukt door en moet het maar uitzoeken. Prima, maar betaal me er dan ook voor. Ik geef eerlijk toe geen zin te hebben in iets onuitvoerbaars uitvoerbaar te maken, tegen lange dagen maar tegen weinig salaris.



Begrijp me niet verkeerd, ik mag mn manager erg graag op persoonlijk vlak, maar ben het niet vaak met m eens wat werk betreft, en dat kan ik niet altijd zeggen want dat wil hij helemaal niet horen.



Qua dubbelfunctie.. dat zeker wel. Ik werk voor een internationaal bedrijf en het kantoor Nederland is opgestart met voor mijn afdeling alleen mij in dienst, die twee functies verwacht werd te vervullen. IN de omringende landen heeft men 2 personen voor mijn functie. Ik word wel geacht dezelfde doelstellingen te behalen, wat ik totaal onrealistisch vind. Dit heb ik nooit zo aangekaard, omdat ik uiteraard wilde laten zien dat ik het wel aankon. Maar nu er meer eisen worden gesteld aan beide mijn functies, kan ik het niet meer opbrengen. Ik maak lange dagen hierdoor, wat me opbreekt. Mijn motivatie word steeds minder... (you pay peanuts, you get monkeys!)



Er werken veel jongere mensen om me heen die zeker verdienen wat ze verdienen, maar als er mensen aangenomen worden zonder relevante of met nauwelijks werkervaring (1-2 jaar) maar wel meer gaan verdienen dan ik (7 jaar relevante werkervaring ) (omdat volgens het management de salariseisen van sollicitanten in een jaar nou eenmaal enorm zijn toegenomen?) dan vind ik dat er ook naar mijn salaris gekeken mag worden.



Ik overschat mijzelf niet, zeker niet, tijdens mijn beoordeling heb ik ook duidelijk aangegeven waar mijn zwaktes liggen en waarop ik meer begeleiding nodig heb. IK vind mijn werk erg leuk dus dat houd me daar, maar als dat niet het geval was, dan weet ik niet wat ik zou doen.



Dus, als je ideeën hebt om me meer strategisch op te stellen ipv een zeur, lastig en eigenwijs, dan hoor ik het graag!!!!!!!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven