Werk & Studie alle pijlers

Master Communicatie of master Rechten?

21-04-2009 13:53 30 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik ben nog steeds an het worstelen met mijn studiekeuze voor komende september. Er zijn twee grote interesses, Communicatie en Rechten, bij beide richtingen zou ik een schakeljaar kunnen doen en dan de Master.

Communicatie lijkt me leuk omdat het misschien wat creatiever is dan Rechten, ik zou dan voor de overheids/voorlichtende kant of de journalistieke/mediakant kiezen. Wel universitair, dus meer onderzoekend dan praktisch. Ik hou van schrijven, onderzoeken en beleid bepalen en werk graag zelfstandig.

Rechten lijkt me leuk omdat het (ook) met taal en het gebruik ervan te maken heeft, en ik mensen kan adviseren en helpen (ik denk aan Publieksrecht, want met schakeljaar heb je geen civiel effect en dat hoef ik ook niet).

Ik vind het verschrikkelijk moeilijk om de keuze voor de lange termijn te maken (het dertigersdilemma?!!). Ook heb ik van beide richtingen geen idee voor het toekomstperspectief voor de komende jaren (genoeg werk?).

Graag hoor ik ervaringen, van bijv masterstudenten of mensen in deze werkvelden. Of tips hoe ik tot de juiste keuze kan komen!

Oja, ook mischien handig: wat ik niet leuk vind aan Communicatie is soms het hippe gedoe eromheen ("ik ben de toffe consultant") en ik ben niet zo goed met internet/content enzo, wat ik vaak als eis zie bij de HBO-communicatievacatures. Wat ik niet leuk vind aan Rechten is dat ik bang ben dat ik het na een aantal jaar misschien saai ga vinden, te droog.

Ik hoop dat jullie nu genoeg van me weten om iets te kunnen zeggen! Ik zit hier dagelijks mee te wroeten in mijn hoofd en kom niet verder.

Groetjes JufJannie
Alle reacties Link kopieren
Hoihoi, zal eerst ffkes mijn eigen achtergrond aangeven, zodat je de reactie beter kunt plaatsen en eventueel nog vragen kunt stellen, mocht je dat willen .



Ik heb onlangs mn master afgerond waarbij ik ook een koppeljaar gevolgd had. Mijn vooropleiding zelf was officieel een creatieve HBO opleiding en compleet anders dan mn master.

Ik was toen zelfs nog van plan om 2 masterstudies te doen. Waarvan de ander (die ik inmiddels niet meer heb afgerond) communicatie was. Persoonlijk vond ik het teveel richting onderzoek gaan ipv dat hetgeen dat je leert toepasbaar is. Daarom heb ik deze toch maar niet afgerond (zou ook extra veel tijd kosten om beide te doen).



Je gaf aan dat communicatie wat creatiever leek. En wat ik iig heb meegekregen van de paar vakken die ik in het koppeljaar had gevolgd, was weinig creatief. Het is voornamelijk veel literatuur dat je moet doorspitten. Het onderwerp is alleen erg verschillend tussen de meeste vakgebieden.

Misschien dat gezien mijn vooropleiding ik niet geheel neutraal kan beoordelen of communicatie creatiever is. Maar het geeft je toch iets meer inzicht dan dat je nu direct hebt.



Mag ik vragen wat je als vooropleiding hebt gedaan?

Ik merkte nl vooral bij de overgang van HBO naar WO, dat de hoeveelheid materie zo groot verschil is dat velen zich er een beetje in verslikken. Het is wel te doen hoor, maar het is wel goed om te realiseren dat je het niet goed kunt vergelijken. Daarnaast vond ik het zelf vooral prettig om heel veel theoretische kennis te krijgen, terwijl je juist op het HBO vooral leert hoe je dingen kunt toepassen in de praktijk. De combinatie vond ik voor mijzelf persoonlijk ideaal.

Daarnaast merk ik ook goed dat de kennis & ervaring etc die ik heb gekregen bij mijn vooropleiding wel een rol speelt tijdens mijn werkzaamheden. Maw, ik combineer beide opleidingen. Ik weet niet of zoiets ook de bedoeling is bij jou of dat je toch graag een andere kant op wilt dmv de master?



Misschien is het een idee om te kijken of je in jouw koppeljaar vakken van beide opleidingen kunt combineren? Ik weet niet of beide opleidingen op 1 universiteit gegeven wordt (logistiek makkelijker), maar zo krijg je zelf beter inzicht en kun je makkelijker een eigen oordeel vellen. Je kunt je volgens mij wel inschrijven bij 2, kosten blijven hetzelfde en je kunt makkelijker switchen tussen de opleidingen.



Hmmmm, beetje lange reactie, maar hopelijk heb je hier iig iets aan en krijg je van anderen nog een specifiekere reactie mbt de beide opleidingen. Als je vragen hebt, hoor ik het wel. Enne veel succes met de keuze en de opleiding!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou voor rechten gaan. Rechten is een goede, degelijke, serieuze opleiding waar je veel kanten mee op kan gaan.

Communicatie is een beetje een niets zeggende opleiding in mijn optiek.



Ik heb zelf trouwens ook in eerste instantie HBO gedaan in Nederland (een opleiding waar ook wat communicatie bij zat trouwens) en daarna universiteit. Dat dan weer niet in Nederland dus ik kan weinig zeggen over het verschil HBO/Universiteit in Nederland. Wel vond ik de universiteit vele malen leuker en interessanter dan het HBO. HBO is veel oppervlakkeriger.



Ik denk wel dat de combinatie HBO/universiteit op zich een hele goede is. HBO heb ik veel practische vaardigheden opgedaan (dingen organiseren, presentaties geven en van alles) terwijl ik op de universiteit echt wat inhoudelijke kennis heb opgedaan. Van beiden heb ik nu veel profijt.
Alle reacties Link kopieren
Eens met Nymeria.



Ik heb ook eerst HBO (marketing richting) gedaan en ben daarna verder gegaan met de uni (Studie: Communicatie - en informatiewetenschappen (CIW)). Leuke studie was CIW zeker, maar het is echt moeilijk om ermee aan de bak te komen.



Vaak vragen ze iemand met veel ervaring in het vakgebied en/of een HBO-er, want toch echt veel praktischer.



Ik ben 2,5 jaar geleden afgestudeerd, heb 3 diploma's (in de MarCom) en doe momenteel vrij weinig binnen dit vakgebied. (Gelukkig zie ik mijn diploma's ook als een startkwalificatie/ indicatie voor het niveau wat ik heb. En hoef ik dus niet per se iets te doen met mijn studies. Jammer vind ik het wel, maar in mijn huidige baan (HBO-niveau) heb ik het ook naar mijn zin.)



Ik denk er nog steeds over na om nog een andere studie 'erbij te doen', weet echter nog niet wat en heb ook geen geld ervoor ;) .
Alle reacties Link kopieren
Ben al heel blij met deze reacties! Het belangrijkste daarin is, iets wat ik al een beetje vermoedde. Namelijk dat je met alleen een WO schakeljaar en Master Communicatie, niet goed aan de bak komt. Daar ben ik ook bang voor, vooral omdat ik dus geen HBO heb gedaan. En inderdaad, ik zie ook dat bij de communicatie-vacatures (de leuke, creatieve!) vooral HBO gevraagd wordt, omdat je dan meer praktisch opgeleid bent en leuke dingen met websites kunt doen (aanpassen, maken, creëren). Mocht het Communicatie worden, dan zou ik dus het beste een HBO variant nemen. Helaas vind ik de informatie van de HvA (ik woon in AMsterdam) zo vaag op hun website (daar zouden ze al eens iemand van de opleiding aan kunnen zetten, hehe) omdat er weinig gezegd wordt over de Vakken die je gaat doen. Het is meer vaag gelul over competenties die je moet zien te bereiken. Hoe, dat wordt niet uitgelegd. Natuurlijk kan ik eens een afspraak met ze maken. Maar dan nog hou je dat aspect van 'te weinig ervaring'.

Even over mezelf, ik ben nu 34, en heb een bachelor Literatuurwetenschap. Superleuke studie, helaas valt er geen baan van te bakken, je valt overal buiten (meestal doordat je geen praktische vaardigheden of ervaring hebt).



@ Hippopotamus: welke vooropleiding HBO heb je gedaan en welke Master? En wat voor werk doe je nu?



@ Nymeria: welke opleidingen heb jij dan gedaan? Jouw eerste zin over de degelijkheid van Rechten (met waarschijnlijk behoorlijke baankans!) en de vaagheid van Communicatie, ja dat ben ik helemaal met je eens. Communicatie trekt me omdat ik denk ik, op de langere termijn, iets creatiefs wil doen met tekst en beeld. Niettemin zie ik veel HBO Communicatie-mensen op forums klagen dat ze niet blij meer zijn met hun werk....dat ook dat een repetitief foefje wordt.



@Silky: Ik heb ook een tijdje aan CIW gedacht! Mocht zó het schakeljaar in. Maar stuitte ook op het moeilijke aan de bak komen.



Ik moet nu gewoon 1 hele belangrijke keuze maken, ik wil 2 jaar hard studeren (heb net geld om 2 jr te studeren maar zal ook een bijbaan moeten hebben) en dan gewoon in een goedbetaalde baan stappen waarin ik zelfstandig kan werken (ik ben wel meer een denker dan een doener, dus wil mijn geestelijke energie kwijt in mijn werk maar wil ook iets goeds doen voor andere mensen/de maatschappij).



In ieder geval, mijn vermoedens over Communicatie zijn wel al een beetje bevestigd. Hoop dat jullie nog even antwoorden en dat er nog meer reacties komen! Ben hier heel dankbaar voor, deze keuze maken voelt Groot en Eng, omdat het zo/n beetje mijn laatste kans is! (op een redelijk comfortabel leven en plezier in mijn werk).
Alle reacties Link kopieren
Wat voor baan heb jij momenteel dan, juffrouw Jannie?



Ik zit een beetje in het zelfde schuitje als jij, ben alleen nog ouder.



Ik wil waarschijnlijk rechten doen.
Alle reacties Link kopieren
Zonder enige twijfel: rechten.
Alle reacties Link kopieren
Rechten! Er zijn zoveel mensen die óf Communicatie hebben gestudeerd óf graag 'iets met communicatie' willen doen en het is super moeilijk daarin aan de bak te komen. Echt op WO-niveau werken is al helemaal onmogelijk want die functies zijn nog moeilijker te vinden en te krijgen.

Rechten geeft je een goede, degelijke basis voor een boel soorten functies en wordt, mijns inziens, hoger gewaardeerd dan Communicatie.
WTF?
Alle reacties Link kopieren
Hoi Zamirah,

Momenteel heb ik even geen werk, kom net uit ontslagprocedure. Heb jarenlang in een ziekenhuis gewerkt, verschillende administratieve functies. Er viel niet meer te 'klimmen' voor mij en ik had het wel gehad in dat wereldje.

Wuiles en Abusu: bedankt voor de tips! Abusu: ik zie best veel banen op WO-comm. gebied, maar er wordt wel veel ervaring gevraagd en ik denk dat dus veel mensen in die vijver vissen. Bovendien gaat het dan richting overheidscomm. (gemeentebeleid, bedrijfscomm) en ik denk dat dat al bijna zo 'droog' is als rechten en ik heb bij rechten dan meer het idee dat ik zelfstandig kan werken (ipv veel besprekingen en vergaderingen) en elke nieuwe (recht-)klus lijkt mij dan weer een uitdaging, er zitten steeds weer andere aspecten aan.

Ik denk dat het rechten gaat worden! Ik twijfel nog wel over de keuze: schakeljaar en master, of het hele traject gaan doen (bijv twee jaar zoveel mogelijk punten halen en daarna werk en studie combineren als er weer wat meer werk is).

Zamirah, wat heb je tot nu toe gedaan en hoe oud/jong ben je?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben docent Kunstvakken, nu een jaar of 5. En ik heb het wel een beetje gehad. Niet met het vak ( muziek, kunstgeschiedenis, drama) maar wel met het onderwijs. Ook hier valt niet meer door te groeien, en ik mis de verdieping. Elke dag het zelfde lesje afdraaien, zo voelt het nu voor mij. ( voor een laag loon!)



Vraag me alleen af of ik niet te oud ( 39) ben om te switchen. Aan de andere kant: juist nu heb ik er zo'n behoefte aan.
Een kennis van mij is na 'n jaar met rechten gestopt. Zij vond het namelijk zwaar frustrerend omdat zij zich (net als het merendeel van de bevolking) doodergert aan de veel te lage strafmaat in Nederland en je daar uiteindelijk wel mee te maken krijgt in je uiteindelijke functie en dan wel wil aanpakken, maar niet mag.
Alle reacties Link kopieren
Een beetje vreemde redenering van jouw kennis Elninjoo. Of had zij/hij niet door dat rechten uit meer bestaat dan strafrecht alleen? Ik doe nooit iets met strafrecht. Zelfs niet in mijn advocaatstage.
if we all light up, we can scare away the dark...
quote:tatlitatli schreef op 27 april 2009 @ 13:10:

Een beetje vreemde redenering van jouw kennis Elninjoo. Of had zij/hij niet door dat rechten uit meer bestaat dan strafrecht alleen? Ik doe nooit iets met strafrecht. Zelfs niet in mijn advocaatstage.Zij vond strafrecht nu juist het aspect wat haar in die studie aansprak in eerste instantie, maar daar is ze dus van teruggekomen. Inmiddels heeft ze 'n andere studie afgerond.
Alle reacties Link kopieren
@elninjoo: dan kan ik me voorstellen dat het tegenvalt. Fijn dat ze iets heeft gevonden, wat beter bij haar past en de studie heeft afgerond (ook niet onbelangrijk).



@TO: zonder twijfel zou ik voor rechten kiezen. Maar wat noem jij een goedbetaalde, zelfstandige baan? Het probleem is nl. dat je als versafgestudeerde jurist ondanks je leeftijd en werkervaring toch gewoon een junior zal zijn. Het enige wat je daaraan kan doen is proberen alvast een parttime baan op juridisch gebied te vinden. Dat zal wel lastig zijn omdat je nu nog geen inhoudelijke kennis hebt (neem ik even aan met een opleiding literatuurwetenschappen).

Salarisindicatie voor een junior is trouwens 2000 (detacheringsbaan) tot 3000 (1e jaars advocaat-stagiaire bij groot advocatenkantoor) bruto per maand. Grote kantoren nemen in het algemeen geen stagiaires aan die ouder zijn dan 26/27 dus daar kom je niet makkelijk voor in aanmerking. De salarisschalen van de overheid zijn als starter misschien wel aantrekkelijk (schaal 11 start bij 2800 euro bruto dacht ik), maar die nemen vaak geen onervaren mensen aan buiten het traineeship en daar krijg je juist weer schaal 10, omdat er simpelweg de faciliteiten niet zijn om junioren op te leiden). Traineeships zijn zeer populair en als ik me niet vergis mag je daarvoor ook niet ouder zijn dan 30.



Een goedbetaalde en zelfstandige baan wil iedereen wel, maar naast een passende studie is daar ook ervaring voor nodig, vrees ik.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
Jemig Tatlitatli. Door jouw verhaal krijg ik het gevoel dat ik dus, vanwege het boven de dertig zijn, veroordeeld ben tot eeuwig secretaresse zijn? Dat je na je 30e niet meer hoeft te switchen of studeren, tenminste als je een goede baan wilt?

Je bent zelf beginnen advocaat, en hoe oud ben je dan? Word wel een beetje treurig van je reactie. Heb je ook nog iets vrolijke adviezen? En inderdaad, ik ben nu al op zoek naar een parttime juridische baan, maar er is bijna niks, en ze vragen altijd ervaring. ZO gaat dat dan niet lukken. Ik kijk nu maar naar jur secretaresse, maar ook daar is nu weinig aanbod.



Beste Zamirah, kun je misschien je eigen vak op een andere manier uitoefenen, ik bedoel bijvoorbeeld in een museum of voor volwassenen? Op wat voor (soort) school geef je nu les?
Alle reacties Link kopieren
Even later: he shit, dacht ik dat de leeftijd juist bij Rechten niet zoveel uitmaakte! (had er toch een beetje stoffig idee bij, ik hou van stoffig, hoor). Geldt je toekomstvoorspelling ook bij Notarieel recht, Tatlitatli? Want in dat geval zou ik dus net zo goed mijn doel bereiken door nu een fulltime baan bij een notariskantoor te zoeken en dan de klerkopleiding doen (dat is zowiezo 's avonds 1 dag in de week). Dan zou ik dus net zoveel verdienen dan als junior na 4 jaar rechten? (gemiddeld salaris notarisklerk is ongeveer 2500 bruto).

Maar dan hoef ik niet "in de bloei van mijn leven" 4 studiejaren op een houtje te bijten.
Alle reacties Link kopieren
Je bent zeker niet voorbestemd om eeuwig secretaresse te blijven maar een junior positie (die je gewoon zal krijgen als je geen inhoudelijke werkervaring hebt) verdient niet adembenemend veel en heel veel zelfstandigheid past daar eigenlijk ook niet bij. Dat is toch logisch? Op termijn, na een jaar of 3-5 verandert dat. Dan stijgt je salaris opeens fors en krijg je veel meer zelfstandigheid. Er is dus hoop, maar zoals jij schreef na je afstuderen een baan met een vet salaris en superzelfstandig, nee dat zit er niet in lijkt me.

Voor juridisch secretaressewerk zou ik de rechtstreeks advocatenkantoren benaderen. Misschien kan je een deal maken, dat als je verder gevorderd bent in je studie dat je kan overschakelen naar juridisch medewerker. En het is nu natuurlijk nog moeilijk inhoudelijk werk te vinden als je nog geen vak van de rechtenstudie hebt gevolgd. Dat lijkt me op zich ook wel logisch.

Verder denk ik dat je in de toekomst zou kunnen kijken naar werken bij een rechtsbijstandsverzekering. Ik weet niet of dat lekker verdient maar volgens mij leer je snel zelfstandig zaken te behandelen. Het enige nadeel kan zijn dat je een grote caseload hebt en daardoor niet altijd evenveel tijd kan besteden aan elke zaak.



Ik ben trouwens 30 en al een tijdje geen beginnend advocaat meer. Ik werk inmiddels als adviseur bij de Rijksoverheid. De advocatuur wordt vaak gezien als je-van-het maar het moet je maar net liggen (en je moet van heeeeeeeel hard werken houden, vooral bij de grote kantoren).
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
Oja, notarissen heb ik geen verstand van en ik had het mbt leeftijd met name over de grote kantoren en de traineeships. Daarbuiten is natuurlijk ook nog zat werk.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
Oke Tatlitatli, bedankt. Hoeveel uur maak je nu per week en wat voor functie heb je, als ik vragen mag? Bijvoorbeeld, ik ben meer gericht op werken bij de overheid of gemeentes (of notariskantoor) dan justitie of grote kantoren. Wil zeker geen strafrechtadvocaat worden (dat trekt mij het minste). Ik wil in ieder geval iets voor 'de burger' doen of tussen burger en overheid in zitten. Heb je dan nog een advies over een bijbaan? (behalve een open sollicitatie bij mijn gemeente..
Alle reacties Link kopieren
Juffrouwjannie, in een museum werken? * trekt een wenkbrauw op*...

Ik denk dat het onderwijs dan a. beter verdient en b. nog afwisselender is.
Ik lees mee. Zit ook te dubben om rechten te doen. Ik vraag mij alleen af of ik met HBO rechten zal beginnen of toch meteen de Uni (d.m.v. 21+ toets). Ik heb alleen maar MBO, maar kan wel meer. Was meer bezig met samenwonen en leuke dingen doen dan met school. Beetje jammer zo achteraf, maar goed, ik ben nu ouder en wijzer. Dus, ik lees mee!
Alle reacties Link kopieren
@juffrouwjannie: je zou eens kunnen vragen bij verschillende gemeentes voor een bijbaantje. Er zijn altijd wel bezwaarschriften die moeten worden behandeld en die redelijk standaard zijn. Daar zou je dan mee kunnen beginnen en dan steeds iets ingewikkelder dingen doen? Er zijn volgens mij ook wel detacheringsbureau's die zich richten op dat soort werk. Verder zit ik te denken aan dingen als consumentenbond, eigen huis, ombudsman. Zou je zoiets leuk vinden? Ook daar zou je kunnen misschien kunnen beginnen met standaard dingen en als je verder bent in je studie en meer ervaring hebt, weer leukere/moeilijkere zaken gaan doen.



Volgens mij kan je met de juiste motivatie best wel ergens binnenkomen waar je nuttige ervaring kan opdoen. Succes! Ik zal er nog eens verder over nadenken.



Oja om je vraag te beantwoorden: officieel werk ik 36 uur, maar in werkelijkheid is dat meer, soms 45 soms 55 soms nog meer. Maar het is wel heel flexibel, als ik een keer iets heb om half vijf, ga ik ook gewoon eerder naar huis zonder vrij te nemen of me te verontschuldigen. Dat moest ik wel leren na mijn ervaring in de commerciele advocatuur. Bovendien hoeft het niet natuurlijk, het is vooral zelf opgelegde druk bij mij.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
Oja ik bedenk me: je kan ook solliciteren bij de rechtbank als buitengriffier. Dat is op oproepbasis dacht ik. Echt inhoudelijk is het niet als ik het goed heb, maar zoals altijd zijn er vast gradaties. Als je verder bent in je studie mag je misschien de leukere zaken doen en krijg je meer verantwoordelijkheden van de gewone griffiers.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
Hoi Tatlitatli (weet je dat het lastig is om je naam goed te typen, heb al allerlei combinaties gehad, hihi!),

Ik vind het heel lief dat je zo meedenkt over bijbanen en alle informatie die je geeft. Dat is echt wat ik nodig heb, ik heb er echt wat aan. De dingen die je noemt, lijken me allemaal leuk, (consumentenbond, gemeente, maar ook wel rechtbank!) en ik vind het dus fijn dat er zoveel verschillende gebieden zijn waarop je kunt werken met recht. Ik denk dat ik ook eens een rechtbank in ga lopen (dat mag toch?) en kijken hoe het allemaal gaat, dan is het wat tastbaarder.

Heb ik toch nog een vraag voor je: vanuit je werkgebied, weet je of er 'neergekeken' wordt op mensen die een schakeljaar + master hebben gedaan? ALs ik dat zou doen, kies ik denk ik voor Publiek recht (dan zit je toch tussen overheid en burger) en dat traject zou ik in 2 / 2.5 jaar kunnen doen. Is toch flink korter dan de hele rit. (ik zou graag de hele rit doen, het is meer dat ik al 'zo oud' ben en niet genoeg poen heb om zolang te studeren en juist door het erbij werken, vertraagt de boel ook). Ohja, ik ben niet echt commercieel. Dus daarom zou ik het idee van advocaat worden wel kunnen laten vallen, mits er genoeg werk is ZONDER CIVIEL EFFECT. EN ik denk dat dat wel zo is, maar hoe denk jij hierover?

In ieder geval fijn dat je zoveel vertelt!
Alle reacties Link kopieren
En toffifee, leuk dat je meeleest! Wat heb je voor MBO gedaan? En hoe is je situatie, is studeren wel te combineren met je thuissituatie, ik bedoel eigenlijk, heb je kinderen, woon je nog samen enzo? En heb je werk? Want er is toch best een verschil tussen HBO en WO. Met een MBO vooropleiding is het misschien makkelijker om de deeltijd HBO rechten te doen? Of heb je alle tijd en geld? Dan kun je natuurlijk doen wat je wilt!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven