Werk & Studie alle pijlers

Master Communicatie of master Rechten?

21-04-2009 13:53 30 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik ben nog steeds an het worstelen met mijn studiekeuze voor komende september. Er zijn twee grote interesses, Communicatie en Rechten, bij beide richtingen zou ik een schakeljaar kunnen doen en dan de Master.

Communicatie lijkt me leuk omdat het misschien wat creatiever is dan Rechten, ik zou dan voor de overheids/voorlichtende kant of de journalistieke/mediakant kiezen. Wel universitair, dus meer onderzoekend dan praktisch. Ik hou van schrijven, onderzoeken en beleid bepalen en werk graag zelfstandig.

Rechten lijkt me leuk omdat het (ook) met taal en het gebruik ervan te maken heeft, en ik mensen kan adviseren en helpen (ik denk aan Publieksrecht, want met schakeljaar heb je geen civiel effect en dat hoef ik ook niet).

Ik vind het verschrikkelijk moeilijk om de keuze voor de lange termijn te maken (het dertigersdilemma?!!). Ook heb ik van beide richtingen geen idee voor het toekomstperspectief voor de komende jaren (genoeg werk?).

Graag hoor ik ervaringen, van bijv masterstudenten of mensen in deze werkvelden. Of tips hoe ik tot de juiste keuze kan komen!

Oja, ook mischien handig: wat ik niet leuk vind aan Communicatie is soms het hippe gedoe eromheen ("ik ben de toffe consultant") en ik ben niet zo goed met internet/content enzo, wat ik vaak als eis zie bij de HBO-communicatievacatures. Wat ik niet leuk vind aan Rechten is dat ik bang ben dat ik het na een aantal jaar misschien saai ga vinden, te droog.

Ik hoop dat jullie nu genoeg van me weten om iets te kunnen zeggen! Ik zit hier dagelijks mee te wroeten in mijn hoofd en kom niet verder.

Groetjes JufJannie
Ik lees hier een hele berg vooroordelen over communicatie, het zou nietszeggend zijn en je kunt er niet goed mee aan de bak komen. Even de banen opsommen van afgestudeerde communicatiewetenschappers in mijn vrienden/kennissenkring:



- Management traineeship bij internationaal bedrijf in financiële dienstverlening (verwacht men alleen bedrijfskunde en economen, niet dus).

- Journalist bij groot landelijk dagblad

- Consultant bij Accenture (ook weer iets waar je alleen economen zou verwachten)

- Reclamebureau in London

- Tweede Kamer (beleidsadviseur)

- Consultant in Arbeidsmarkt communicatie

- V.N. in New York

- Online nieuws journalist (en achtergronden soort persbureau voor online nieuws) in Zuid Afrika

- Child Watch organisatie in de Fillipijnen voor (bescherming van) mishandelde kinderen.

- Marketing Tommy Hilfigger

- Senior editor bij uitgeverij

- Film recensent



Moet ik even doorgaan?



Rechten klinkt heel degelijk, ben er later zelf op over gestapt, maar het idee dat je dan een geweldig baan erop na zal houden alleen maar omdat je rechten hebt gestudeerd is onzin. Daarnaast kun je nooit advocaat worden als je geen BA (of science) in de rechten hebt, want ondanks het schakelprogramma mag je niet een togafuntie bekleden als je afstudeert. Overigens zijn er steeds meer communicatie functies binnen gemeente en overheid te vinden, zou de optie niet bij voorbaat al afschrijven op basis van kortzichtige opmerkingen hier.
Alle reacties Link kopieren
@juffrouwjannie: er wordt (in ieder geval door mij) niet neergekeken op mensen die een schakeljaar plus master hebben gedaan. Maar, het is wel waar wat rollergirl zegt ( en waar ik nog niet aan gedacht had): een togaberoep kan je niet uitoefenen als je niet het hele programma hebt gevolgd. Dan vallen: advocaat, rechter en OvJ dus af. Maar als je iets met de relatie overheid-burger wil, dan is dat ook helemaal niet nodig. Er geldt zelfs geen verplichte procesvertegenwoordiging op het gebied van bestuursrecht. Daarnaast kan je natuurlijk ook voor de overheid gaan werken. Of bij andere door mij genoemde instanties. Gewoon als juridisch adviseur dus. Verder heeft rollergirl natuurlijk gelijk, je kan met een master communicatie ook hele leuke banen vinden. Maar de VN in NY vind ik niet echt het meest voor de hand liggende toekomstperspectief.
if we all light up, we can scare away the dark...
Alle reacties Link kopieren
Hoi Rollergirl,

Nou, het is goed om ook wat anders te horen! Maar ik heb wel het idee dat de mensen die al die geweldige banen hebben wel al bezig waren op het gebied waar ze die baan in hebben gevonden. Mij lukt dat dus tot nu toe niet. Bijvoorbeeld: ik heb bij een prestigieus journalistiek blad gewerkt, maar kwam niet verder dan de correctie. En al mijn afgestudeerde maatjes (Redacteur/Editor, een master die ik heb moeten afbreken door ziekte) hebben geen vaste baan. Freelancen hier en daar en doen rotklusjes voor een laag salaris. Daardoor denk ik dat jouw vrienden al heel interessante hobby's/bijbanen hadden of een beregoed netwerk! (kennen ze elkaar ook allemaal?)

Maar wel bedankt voor de andere visie. Kan ik weer verder met twijfelen.... zucht....
Alle reacties Link kopieren
Tatlitatli, weet jij iets over een studie rechten aan de OU? Ik weet wel dat ik al bejaard ben , maar het is voor mij ook gewoon interesse en uitdaging. Als ik besluit om er aan te beginnen, is het niet in eerste instantie voor een betere baan oid.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet heel weinig van de OU. Ik ken wel iemand die alvast aan de OU was begonnen met bedrijfskunde omdat dat halverwege het jaar aan de gewone uni niet kon. Ik geloof dat hij het best pittig vond omdat het gaat om zelfstudie en je dus eventuele uitleg van colleges mist. Aan de andere kant, ben ik zelf niet bepaald altijd naar college gegaan dus ik vind rechten op die manier toch goed te doen. Ik zou wel kijken of het niet veel duurder is dan een gewone universitaire opleiding. Daar loop je echter weer de kans dat je verplicht aanwezig moet zijn bij colleges en werkgroepen. En ik kan me heel goed voorstellen, dat je daar geen zin in hebt, naast je werk.
if we all light up, we can scare away the dark...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven