Werk & Studie alle pijlers

Medewerker planning-opleiding?

13-03-2009 08:41 7 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik werk bij een middengroot bedrijf, ik doe de planning van werkinzet, vakantiedagen en bijbehorende zaken.

Ik heb hier geen opleiding voor gedaan, binnen het bedrijf heb ik gesolliciteerd en daardoor zit ik waar ik nu zit.

Ik ben toch wel erg benieuwd wie soortgelijk werk doet en welke opleiding je dan gedaan hebt.

Ik zit er namelijk zelf aan te denken om voor het werk wat ik nu doe een HBO opleiding te gaan volgen, puur voor het feit dat ik alleen met ervaring nergens anders terecht kan.

Nu hoorde ik ook pas dat het vrij gebruikelijk is dat de baas een groot gedeelte van een studie betaald, omdat elk bedrijf daar een potje voor heeft.

Voordat ik met mijn plan naar mijn leidinggevende stap, wil ik weten wat de geschikte opleidingen zijn.

Zelf zat ik te denken aan de HBO studie (avond) Management in Zorg en Dienstverlening.

Ook hoop ik natuurlijk door een diploma meer salaris te krijgen, want ik als ik nu zie wat ik allemaal doe, wordt ik van een salaris net boven het minimum niet echt vrolijk.

Dat gevoel gaat nu, een half jaar nadat ik de functie heb gekregen, wel steeds meer de boventoon voeren.

In ons bedrijf ben ik de enige met deze functie, voordat ik er was bestond deze functie niet, die is nieuw aangemaakt.

Achteraf hoorde ik dat dat gedaan is om het goedkoop te houden........
Alle reacties Link kopieren
Ten eerste: wat is je huidige opleiding (LBO, MBO, welk niveau?) en wat is je vooropleiding (VMBO, HAVO, VWO)? Je zegt dat je een opleiding wil doen omdat je enkel met ervaring niet veel kan, betekent dit dat je helemaal geen opleiding/diploma hebt?



Ten tweede wat zijn je taken en verantwoordelijkheden precies? Ben je verantwoordelijk voor personeelsplanning en op wat voor manier, doe je dit alleen? Aan wie leg je verantwoording af? Onder welke afdeling val jij? Planning werkinzet bij een middelgroot bedrijf is niet concreet (hoeft geen persoonlijke info te zijn).



Je kan denken aan logistiek planner (weet niet of dit aansluit op je werkzaamheden, staat niks in de OP), planner wegtransport, supply chain planner, etc. Google maar eens en kijk wat aansluit bij wat je nu doet.



Vraag me af of je direct een HBO opleiding moet gaan doen, je summiere info over je job geeft meer een praktisch beeld. Meer MBO gericht.

De studie Management in Zorg en dienstverlening zie ik niet overlappen met de beschrijving van je baan. Maar wellicht is dat de richting die je zelf meer op wil. Geef je nu bijvoorbeeld leiding aan mensen/afdelingen of gaat dit in de nabije toekomst gebeuren? Ben je betrokken bij beleid of beslissingen tav organisatieprocessen?



Voor wat betreft je laatste opmerkingen over werkgevers die altijd een opleiding betalen moet ik je toch wat teleurstellen. Dat gebeurt niet standaard.

Ten eerste moeten ze in je willen investeren, een toekomst voor jou in het bedrijf zien. Sommige bedrijven hebben hiervoor een budget, sommige zijn aangesloten bij een opleidingsfonds waarmee een deel van de opleidingen betaald worden (bijvoorbeeld in de metaal). Is de studie nodig om deze baan uit te oefenen?



Een diploma geeft vaak recht op meer salaris, maar bedenk wel dat als je werkzaamheden en verantwoordelijkheden niet veranderen je onderhandelingspositie niet erg sterk is. Ter illustratie: je kan als medewerker lopende band een universitaire studie gaan volgen maar je werkzaamheden blijven inpakken. Dáár word je dan voor betaald, ongeacht opleiding.



Dat je de enige bent met deze functie zegt niets over salaris. Dat je functie is nieuw is "bedacht" zegt ook niets over salaris, dat staat los van het "goedkoop" houden.. begrijp niet wat je daar precies mee bedoelt.
quote:pearle schreef op 13 maart 2009 @ 08:41:

<snip>

Nu hoorde ik ook pas dat het vrij gebruikelijk is dat de baas een groot gedeelte van een studie betaald, omdat elk bedrijf daar een potje voor heeft.



Ehmmmm.... nou nee hoor dit is niet altijd gebruikelijk. Het gebeurt wel maar er zijn ook bedrijven die niet zo ruim in hun opleidingsbudget zitten.

Eerlijk gezegd vind ik je toon flink negatief en een beetje beschuldigend, als je naar je werkgever stapt met je plan verzoek om bijdrage studie zou ik dat iets anders doen.



Oh enne... als ik heel eerlijk mag zijn: plannen van werkinzet (ook voor onregelmatige diensten) en vakantieroosters is iets dat op veel plekken een van de taken van management is maar da's lang niet alles natuurlijk,

Doe je alleen dat? Of is je taak meer dan dat? ja sorry maar het komt op mij niet over als een hele ingewikkelde baan en hoewel iets meer dan minimum niet veel is klinkt het ook niet als een functie op HBO niveau. Tenzij ik het verkeerd begrepen heb en de baan veel meer behelst dan roosters maken en vakantieplanningen.
Alle reacties Link kopieren
Dank je voor de reacties.

Ik zal even wat duidelijker zijn.

Ik werk op de afdeling planning van een kraamcentrum.

Ik werk overdag, ik onderhoud de contacten met de ziekenhuizen, verloskundigen en huisartsen.

Ik krijg dus alle ontslagen uit het ziekenhuis door en ik krijg alle bevallingen binnen.

De kraamverzorgende die op wacht staan plan ik hiervoor in.

Daarnaast heb ik regelmatig contact met verzekeringen over allerhande zaken.

Ik bereken verder elke dag de vrije dagen voor de kraamverzorgenden die uitgewerkt zijn, daarbij moet je kijken naar woonplaats, contract en de normale planning zodat je niet de ene dag 12 mensen op wacht hebt en de dag erop maar 4. En niet te vergeten het feit dat ze niet teveel plus of min uren mogen hebben.

We zitten met zijn tweeen op de planning, ik zit er altijd, de collega (allemaal kraamzorgverpleegkundigen) doen ook allerlei nevenfuncties als functioneringsgesprekken/werkbesprekingen etc.)

Daarnaast doe ik in mijn eentje alle vakantieplanningen, van het begin (opsturen vakantieformulier) tot het einde. Wederom een hele puzzel waar ik ook diverse dagen voor apart ga zitten om niet gestoord te worden.

Daarnaast beantwoord ik de telefoon, vragen van kraamverzorgende, vragen van gezinnen over voeding e.d. en vragen van gezinnen die nog in zorg moeten komen.

Ik heb Mavo en daarna een MBO opleiding, ik heb zelf jaren ervaring als kraamverzorgende.
Hoi Pearle, duidelijk. (niet boos worden nu) maar dit klinkt dus niet als een functie op HBO/ management niveau. Maar misschien heb je wel ambities op dat gebied en wil je doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid? Weet je of daarvoor binnen het bedrijf waar je werkt ook ruimte is? Heb je uberhaupt wel eens een gesprek gehad over opleidings/ doorgroei mogelijkheden met je leidinggevende? Je hoeft als dit niet zo is misschien niet eens met een "kant en klaar" plan aan te komen maar kunt wellicht eerst een verkennend gesprek voeren om te kijken of er mogelijkheden zijn en zo ja, welke, en wat je er voor nodig hebt qua opleiding. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Nee, ik heb er nog geen gesprek over gehad, het lijkt me juist eerst wel handig als ik een beetje weet wat mogelijk is.
Alle reacties Link kopieren
Sluit me aan bij Sartan, voor deze functie is een HBO opleiding niet nodig. Met alle respect, je bent roostermaker in de zorg en gezien je beschrijvingen doe je dit werk alleen en is het goed te overzien, een leuke administratieve functie die goed overlapt met je vooropleiding. Een jaarlijkse vakantieplanning is vast even een puzzel maar ook geen rocket science. Een deel van het werk kan je "op routine" doen (vragen van kraamverzorgenden en gezinnen op je ervaringsgebied "de kraamzorg" beantwoorden).



Ik zou eerst eens kijken in welke richting je zelf wil doorgroeien/ontwikkelen. Je schrijft dat je kraamverzorgster bent geweest en nu dus roosters maakt. Je hebt nog geen ervaring in het aansturen van mensen en het geven van leiding. Wil je wel die kant op?



Voordat je een gesprek aangaat met je leidinggevende hoef je echt geen uitgebreid studieplan te overleggen maar moet je wel voor jezelf duidelijk hebben in welke richting je je wil ontwikkelen, tot hoever dit in je huidige functie gaat. Welke functie binnen de organisatie je zou willen uitoefenen (of daarbuiten). A.d.h.v. deze info heb je een basis voor een eerste gesprek. Later kan je meer specifiek over opleidingen etc gaan praten. Dan wordt duidelijk wát je organisatie wil en kan vergoeden en welke investering je zelf zal moeten doen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven