Werk & Studie alle pijlers

Niet kunnen accepteren dat ik niet kan werken

16-07-2020 01:11 56 berichten
Ik heb bijna 10 jaar begeleiding. Zoals therapieën, medicaties, enzovoort van verschillende organisaties en psychologen en psychiaters. Ik heb ontzettend veel hulp gehad maar helaas beginnen mensen ook in te zien dat er weinig verbetering is.

Ik probeer ook al die jaren een passende baan te vinden, of een opleiding. Door mijn mentale gezondheid loopt dit elke keer weer klem. Ik heb ook hulp gekregen van stichting mee, UWV, de gemeente enzovoort. Het wilt maar niet lukken door mijn mentale gezondheid. Het is heel erg mis gegaan op meerdere werkplekken en opleidingen.

Ik zit nu meer dan 5 jaar in de uitkering. Het thuiszitten ben ik al heel erg lang zat. Ik mis het deel uitmaken van de maatschappij, iets voor mezelf doen, en ik wil mij graag nuttig maken.

Ik wil zo graag. Op papier klinkt het zo mooi, er is werk voor iedereen en elke beperking maar dat valt vies tegen. Ik wil niet jarenlang mijn handje blijven ophouden.

Ik weet niet zo goed wat ik met dit topic wil. Het voelt wel fijn om mijn hart te luchten, ik hoop op positieve ervaringen of ervaringen van anderen die misschien hun leven anders weten in te vullen zonder werk
Alle reacties Link kopieren
haarklover schreef:
16-07-2020 11:30
OEF!

Ik moet er niet aan denken dat ik ondernemer zou moeten worden.
(nou zit ik natuurlijk niet voor niets in het doelgroepenregister, maar volgens mij moet een ondernemer meer administratie bijhouden dan een werknemer).
Administratie hoeft geen probleem te zijn. Het is maar net waar je beperkingen en je kwaliteiten liggen. Bovendien kun je administratie ook laten doen.

TO, je stelt: "Op papier klinkt het zo mooi, er is werk voor iedereen en elke beperking". Maar papier is geduldig. Er is ook papier waarop staat dat de aarde plat is.
Niet iedereen is geschikt om te 'werken'. Maar iedereen kan denk ik wel een bijdrage leveren aan de maatschappij. En dat hoeft niet middels betaald werk te zijn. Dat is nou net waar ons systeem hier in Nederland op gebouwd is. Wie KAN werken, moet dat doen, maar voor wie NIET KAN werken, zorgen we met z'n allen.
Misschien ligt jouw bijdrage aan de maatschappij wel ergens anders, dan in het werknemerschap? Misschien kun je vrijwilligerswerk doen in een verzorgingstehuis en zo het lichtpuntje voor patienten zijn die zich eenzaam voelen.
Bespreek dat anders eens met je casemanager van de gemeente?
Nummer*Zoveel schreef:
16-07-2020 08:45
Een duidelijke diagnose hangt ook mede af van de input van de patiënt. Iemand met een heel laag IQ kan wellicht niet de juiste input geven voor een heldere diagnose. Maar ook mensen met hoge IQ’s worden soms niet of niet goed gediagnosticeerd, vooral als er sprake is van complexe meervoudige problematiek. Psychologie is nu eenmaal geen exacte wetenschap.
*Sally* schreef:
16-07-2020 08:40
Ja dat denk ik wel. Als to echt een erg laag iq heeft dan is dat natuurlijk op zichzelf al heel beperkend. Zeker in combinatie met allerlei min of meer vage psychische klachten.
Ok duidelijk...
Alle reacties Link kopieren
Er zijn gehandicapten die een eigen onderneming gestart zijn.
Bijv. iemand in een rolstoel die een administratiekantoor begint.

Maar ondernemers moeten volgens mij in staat zijn om:
- makkelijk contact met anderen te leggen
- om te gaan met spanning
- kunnen doorzetten, zelfstandig kunnen werken
- dingen kunnen uitzoeken (regels, productkennis, mogelijkheden op de markt)
- snel reageren

Er zitten een paar dingen bij, die volgens mij niet lukken bij iemand die soms depressief is.
Wat is de vraag die ik niet weet maar wel moet stellen?
Alle reacties Link kopieren
Hoe denk je over vrijwilligerswerk? Dat is vaak een goede manier om weer in een ritme te komen en is wat laagdrempeliger dan een betaalde baan en je doet dan hartstikke nuttig werk.

Je geeft aan dat je wat met talen hebt en weer een nieuwe taal aan het leren bent. Je zou ook kunnen kijken of je hier verder in kan specialiseren en als vertaler aan de slag kan en op langere termijn eventueel als tolk. Stukken vertalen zou je thuis in jouw eigen omgeving kunnen doen zodat je geen triggers hebt. Mocht dit goed gaan dan zou je eventueel ook werk als tolk kunnen oppakken.
Alle reacties Link kopieren
xdestiny schreef:
16-07-2020 10:00
Ik herken mijzelf erin. Mensen overschatten mij vaak en ik krijg ook weleens naar mijn hoofd geslingerd dat ik lieg.

Een paar weken terug probeerde ik uit te leggen waarom ik soms de dingen doe die ik doe aan mij rijles instructeur. Hij geloofde mij niet en dat maakt het voor mij moeilijker om hier met mensen over te praten. Ik word niet begrepen en het demotiveert mij.

Bij de gemeente had ik een horeca baan aangeboden gekregen. Het zou om rustig werk gaan, met begeleiding, op mijn tempo, werkgever kreeg een subsidie. Eerste dag ging goed. Toen begeleiding uit beeld was ging het mis.

Een blog lijkt mij wel leuk. Ik heb in het verleden meerdere blogs gehad. Leuk om weer op te starten.
Ja ik herken het probleem bij iemand die ik ken. Klinkt super slim en heeft een belachelijk goed geheugen (maar echt, het eng gewoon). Alleen is laag opgeleid en werkt op een speciale werkplaats. Pas toen ik hem langer leerde kennen leerde ik waarom: Verbaal is hij zeer sterk alleen hij lijkt niet altijd te snappen (maar dan ECHT te snappen) waar hij het over heeft, een soort onthouden wat anderen zeggen in die situaties en dan napraten zonder echt te weten waar het om gaat. Maar hij kan er dan zo omheen lullen dat het lijkt alsof hij het snapt in 1e instantie. Je moet echt lang doorvragen voor je door krijgt dat hij het niet snapt. Of als je iets van taal of geschrift naar motoriek wil vertalen zal hij zeggen dat hij de volledige uitleg gesnapt heeft en kan er zelfs nog boeiende vragen over stellen of extra weetjes aan toevoegen, maar op het moment dat hij de besproken/beschreven omdracht moet uitvoeren blijkt hij het helemaal niet te kunnen, alsof hij totaal zonder instructie aan de opdracht is begonnen. En zodra dat zich uit wordt hij heel boos en is het meteen klaar met de opdracht.

Je bent hier niet alleen in TO. Het lastige is dat het voor andere mensen heel moeilijk is om echt te begrijpen wat je wel en niet kan als je verbaal/op schrift heel sterk bent. Daarvoor moet je de persoon goed kennen.
Alle reacties Link kopieren
Ugli schreef:
16-07-2020 13:57
....Maar hij kan er dan zo omheen lullen dat het lijkt alsof hij het snapt in 1e instantie. Je moet echt lang doorvragen voor je door krijgt dat hij het niet snapt. ....
Volgens mij kan hij daarmee minister worden!

(bedankt voor de beschrijving, hij is wel een interessant geval)
Wat is de vraag die ik niet weet maar wel moet stellen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven