Werk & Studie alle pijlers

Nieuwe baan zoeken of wachten op faillissement?

05-06-2009 09:36 20 berichten
Hallo allemaal,



Graag wil ik iets voorleggen aan jullie, met de hoop op goed advies!



Ik heb een heel leuke baan bij een klein bedrijf bij mij in het dorp. Ik heb het prima naar mijn zin, en een heel goede verstandhouding met mijn baas.



Helaas is het bedrijf waar ik werk erg "recessiegevoelig" , en in deze branche zijn er al veel bedrijven failliet gegaan. Helaas gaat het bij ons nu ook heel slecht. Zo slecht dat ik al diverse gesprekken met mijn baas heb gehad, waarin hij aangaf bang te zijn dat we het eind van het jaar niet gaan halen. Ik weet ook dat hij bijvoorbeeld zijn eigen salaris al een paar keer niet heeft over kunnen maken. We hebben erover gesproken, dat er misschien over een tijdje een ontslagvergunning voor mij aangevraagd gaat worden, omdat hij mij echt niet meer kan betalen. Hij gaf aan dat hij dit heel erg vind, en dat hij nog nooit zo'n goede werknemer heeft gehad. Ik heb gezegd dat ik daar begrip voor heb, maar dat ik wel graag wil weten waar ik aan toe ben.



Ondertussen heb ik natuurlijk lopen denken hoe het verder moet, en heb toen besloten het uitzendbureau te benaderen, waardoor ik 3 jaar geleden bij dit bedrijf binnen kwam. Zij reageerden positief, kenden me nog, en hadden de verwachting dat ze me wel konden helpen aan een nieuwe baan, ondanks dat wel iets moeilijker is omdat ik parttime werk zoek. Nu hebben ze me inderdaad benaderd voor een leuke baan voor 3 dagen, en gevraagd of ze me bij dat bedrijf voor mochten stellen. Uiteraard heb ik meteen ja gezegd! Maar, nu komt het, toen ik dit vertelde aan vrienden, kreeg ik de reactie: "dat moet je nooit doen, zelf weggaan bij het bedrrijf, je kunt beter wachten tot je ontslagen wordt/ dat het bedrijf failliet gaat, wat anders vervalt je recht op een uitkering. Stel dat je bij het nieuwe bedrijf ook binnen een paar maanden geen werk meer zou hebben, krijg je geen uitkering omdat je zelf je vaste baan hebt opgezegd!" Dit kreeg ik van meerdere mensen te horen.



Nu is mijn vraag, is dit ook zo? Het lijkt mij zo krom, het is toch juist goed als ik zelf al iets anders regel? en natuurlijk werk ik liever dan een uitkering, maar ja ik ben eerlijk,ik kan mij ook niet permitteren om helemaal zonder geld te zitten als in het ergste geval ik even zonder werk zou zitten. Dus dan zou ik helaas wel afhankelijk zijn van een uitkering.



Weet een van jullie misschien hoe dit zit? Als je een vaste baan opgeeft voor een tijdelijk contract?



Graag hoor ik jullie, alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Nee hoor, dat is niet zo. Je gaat naar een andere baan. Je geeft je vaste baan niet op om een uitkering te gaan trekken, dan zouden idd je rechten vervallen. Maar niet als je je baan opgeeft omdat je iets anders hebt gevonden. En al helemaal niet omdat er faillisement dreigt.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Bedankt voor de reactie!



Dan ga ik vol goede moed naar het sollicitatiegesprek!
Klopt idd niet. Het enige risico dat je neemt is dat je tijdens je proeftijd ontslagen wordt en dan geen recht hebt op een sociaal plan etc of een aantal maanden salaris mee. Maar dat risico heb je altijd wanneer je van baan verandert. Je recht op een uitkering vervalt zeker niet.



Heel veel succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou niet afwachten. In geval van faillissement krijg je niets extra's mee, en als hij je ontslaat krijg je misschien wel wat extra's mee, maar je werkt er pas 3 jaar dus veel zal dat niet zijn. Als je nu een mooi aanbod krijgt zou ik het aannemen, zeker in deze tijden. En je eventuele uitkering mocht je geen vast contract krijgen komt daarmee niet in het geding
Als je binnen een half jaar dat je ergens anders gaat werken werkloos raakt ben je in beginsel verwijtbaar werkloos uit vorige dienstbetrekking. Pas dus op!

Vraag het anders bij het UWV bij jou in de buurt na hoe ze hier mee om gaan. Laat ze dit ook schriftelijk bevestigen.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan je niet helpen, maar wilde wel even reageren op dit stukje:quote:blue eye schreef op 05 juni 2009 @ 09:36:

Stel dat je bij het nieuwe bedrijf ook binnen een paar maanden geen werk meer zou hebben, krijg je geen uitkering omdat je zelf je vaste baan hebt opgezegd!" Dit kreeg ik van meerdere mensen te horen.



Ik weet het niet hoor, maar met zo'n instelling.. Stel dat.... Als die baan je leuk lijkt, gewoon solliciteren! Want als ik je verhaal zo lees, is het wel zeker dat je er bij je huidige werkgever eruit moet.

Succes!
Mischien kun je dit topic beter bij geld en recht zetten.
Alle reacties Link kopieren
quote:suuzzz schreef op 05 juni 2009 @ 18:47:

Als je binnen een half jaar dat je ergens anders gaat werken werkloos raakt ben je in beginsel verwijtbaar werkloos uit vorige dienstbetrekking. Pas dus op!

Vraag het anders bij het UWV bij jou in de buurt na hoe ze hier mee om gaan. Laat ze dit ook schriftelijk bevestigen.Suuzzz, dit klopt zoals al eerder aangegeven niet.
quote:gizz schreef op 05 juni 2009 @ 20:52:

[...]





Suuzzz, dit klopt zoals al eerder aangegeven niet.





Hoezo klopt dat niet?

3 jaar geleden toen in nog bezig was met mn rechtenstudie was dat geldend recht. Kan zijn dat de wet nadien gewijzigd is hoor.



Kan je nu niet langer verwijtbaar werkloos uit vorige dienstbetrekking zijn?
http://zoeken.rechtspraak ... n&ljn=AY5588&u_ljn=AY5588
Alle reacties Link kopieren
Suuzzz, ik twijfel even over de strekking van het geldend recht 3 jaar geleden, maar weet dat de hele beschouwing van verwijtbaarheid niet zo lang geleden ingrijpend gewijzigd is. (Zo kun je onder voorwaarden en zonder dat je formeel bezwaar moet aantekenen tegen ontslag, zonder tussenkomst van een kantonrechter middels een beeindigingsovereenkomst weg met behoud van WW-recht).



www.werk.nl vertelt daar veel meer onder, maar ligt er even uit wegens werkzaamheden momenteel. Kijk in ieder geval even hier of er verschillen zijn.
TO wil volgens mij haar arbeidsovereenkomst niet beëindigen door middel van een beëindigingsovereenkomst maar door opzegging.

Daar ging ik in ieder geval van uit.



Bij een beëindigingsovereenkomst, mits op de juiste wijze geredigeerd, ligt dit inderdaad anders.
Alle reacties Link kopieren
Da's helemaal waar. Toch denk ik ook dat bij niet-zelf opgezegde volgende arbeidsovereenkomst de 'oude' niet meer bekeken wordt. Mits de volgende werkloosheid dus niet door dringende reden veroorzaakt is of anderzins verwijtbaar kan worden gesteld door (gebrek aan) handelen van werknemer.



Het enige dat ik me ten aanzien van die oude situatie kan bedenken, is dat als je binnen het half jaar weer werkloos wordt, je oude salaris mee wordt genomen in de bepaling van je dagloon.



Ik google nog even verder. Wel denk ik dat je die jurisprudentie uit 2006 niet mee moet nemen, er is gewoon veel veranderd sindsdien, ook in de sociale wetgeving na 2006.
Ik ga nog even de recente wettekst doorspitten.
Het blijkt alleen uit jurisprudentie, staat dus niet in de wet. Denk trouwens niet dat er op dit punt iets veranderd is. De veranderingen hebben vooral te maken met de wijze van beëindiging van een arbeidsovereenkomst en het recht op ww daar direct opvolgend. De veranderingen zien niet op het opzeggen van een arbeidsovereenkomst om vervolgens een functie te aanvaarden waarvan de duur van de arbeidsovereenkomst waarschijnlijk kort zal zijn.



Zeker nu TO haar baan wil verruilen voor een uitzendbaan kan je stellen dat het voorzienbaar was dat de nieuwe arbeidsovereenkomst van korte duur zou kunnen zijn.





Mensen die van hun baan af willen met recht op WW hoeven anders maar hun baan op te zeggen en tijdelijk uitzendwerk gaan doen om hun ww rechten veilig te stellen. Deze consequentie wil de wetgever natuurlijk voorkomen.



De intenties van TO zijn natuurlijk goed maar goede intenties alleen leveren geen recht op WW op.



Ik zou dus niet zonder meer opzeggen maar de arbeidsovereenkomst door middel van een vaststellingsovereenkomst laten eindigen.
Voor zover mij bekend is het niet zo dat je na een baanwissel automatisch als verwijtbaar werkloos wordt aangemerkt wanneer er onverwacht een kink in de kabel komt. En wordt dan gekeken naar de omstandigheden van het geval. Zekerheid inruilen voor onzekerheid, kan tot op zekere hoogte als verwijtbaar worden gezien. Maar dat is niet het geval als de stap een logiche keuze is, bijvoorbeeld doordat er slechte vooruitzichten waren bij de voormalige werkgever of omdat men een duidelijke vooruitgang in arbeidsvoorwaarden of -omstandigheden kon boeken door de overstap te maken (zoals bijv: aanzienlijk dichter bij huis, positieverbetering, hoger salaris, enz).
Alle reacties Link kopieren
Eens met nummerzoveel.



Voor het opbouwen van het eigen dossier lijkt het me verstandig dat TO haar huidige werkgever vraagt een ondertekende verklaring af te geven waarin staat dat TO elk moment vanwege bedrijfseconomische omstandigheden die buiten haar schuld liggen, ontslagen zou kunnen worden.
Hallo allemaal,



Bedankt voor al jullie reacties, ik zal zeker het advies van wulles opvolgen!
Alle reacties Link kopieren
ZO zwart/wit als het hier gesteld wordt is het echt niet: dan zou toch nooit meer iemand op eigen initiatief van baan veranderen, omdat je altijd het risico loopt om in de proeftijd ontslagen te worden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven