Werk & Studie alle pijlers

Onbepaalde tijd of niet?

26-02-2008 11:12 38 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo Forummers,



Hier even een vraag over mijn dienstverband... Ik ben werkzaam als wetenschapper in een groot ziekenhuis, en werk nu op basis van mijn derde contract. (1x 3 maanden, 1x 6 maanden en nu weer zes maanden, allemaal projecten,op elkaar aansluitend) Mijn huidige (derde) contract loopt in mei af.



Nu is mij aangeboden om met een heel groot nieuw project te starten :-) Maar... Het ziekenhuis zit in een grote reorganisatie en de Raad van bestuur heeft bepaald dat niemand een vast dienstverband mag worden aangeboden..



Toch willen ze mij graag hebben voor dit project en de Manager P&O zei gisteren letterlijk: "Dan laten we gewoon je eerste contractje stiekem verdwijnen en geven we je nu een jaarcontract voor dit onderzoek vanaf mei".



Ik heb toegezegd dat ik het project ga doen,maar heb nu wel twijfels over mijn dienstverband. Volgens mij is het zo dat ik ongeacht wat voor contract ik krijg, mijn dienstverband voor onbepaalde tijd is. Of zie ik dit verkeerd? Volgens mij kan de Manager P&O wel mijn contract "laten verdwijnen" en een nieuwe maken, maar ben ik dan toch gewoon voor onbepaalde tijd in dienst. Of zie ik dit helemaal verkeerd?



ALvast bedankt voor jullie reacties!
Alle reacties Link kopieren
Even de wettenbundel erbij gepakt,

Burgerlijk wetboek 7

Artikel 668a

1b Vanaf de daf dat tussen dezelfde partijen meer dan 3 oor bepaalde tijd aangegane arbeidsoverenkomsten elkaar hebben opgevolgd met tussenpozen van niet meer dan 3 maanden, geldt de laatste arbeidsovereenkomst als aangegaan voor onbepaalde tijd.



Dit zou betekenen dat dit je 4e contract wordt, wat dus een onbepaalde tijd contract wordt.

Maar ja, als je eerste contract 'verdwijnt' dan is het pas je 3e contract en dus niet voor onbepaalde tijd.

En nee, dit mag natuurlijk niet zomaar verdwijnen, dus ik gok op een boel gedonder wanneer je gaat aantonen dat je arbeidscontract er eentje voor onbepaalde tijd is. Maar goed, wie dan leeft, wie dan zorgt?
Alle reacties Link kopieren
3 keer een tijdelijk contract is het maximum.

daarna moet er een contract komen voor onbepaalde tijd.

mocht p&o een contract laten ' verdwijnen' zijn ze wel erg fout bezig!!

maar als jij er mee instemt heb je geen poot om op te staan, ondanks dat je copieen hebt van je tijdelijke contracten, vlgs mij dan...



wat wel een optie voor de werkgever is, 3 maanden uit dienst...dan mogen ze je opnieuw een tijdelijk contract aanbieden. Maar voor jou houdt dat een gat in je cv in (ww) of jobhoppen voor zeer korte tijd.
Alle reacties Link kopieren
ooh, en die manager kan vast van alles laten verdwijnen, maar jij hebt toch wel je contracten wel bewaard? En anders kun je dat nog wel weer tevoorschijn halen via andere organisaties.
Alle reacties Link kopieren
prol, als ze er mee instemt is ze net zo goed fout bezig...en ik zou dat niet in mn toekomstige referenties willen hebben!
Alle reacties Link kopieren
Jeetje wat een sukkels zeg...

Ze willen je wel hebben maar je geen contract voor onbepaalde tijd.

Oftewel: ze lullen gewoon uit hun nek!



Ze willen je gewoon voor dat project EN de mogelijkheid dat ze je daarna alsnog kunnen lozen!
Alle reacties Link kopieren
@smilinggrump; tja, fout... Ik zou er persoonlijk niet zoveel moeite mee hebben. Maar gelukkig is dat aan ieder voor zich!
Alle reacties Link kopieren
Dank voor jullie reacties...

Tja, de reden dat ik er mee instem is dat er vanwege reorganisatie geen vaste contracten mogen worden aangegaan. En als ik het onderzoek niet ga doen, dus helemaal niets heb. Vanzelfsprekend heb ik kopieeen van mijn tijdelijke contracten.



Volgensm ij is het wel zo dat als ik na vier tijdelijke contracten bijvoorbeeld WW aanvraag bij, dat het UWV mij linea recta terug stuurt naar het ziekenhuis, omdat ik daar dan een dienstverband voor onbepaalde tijd heb.
Alle reacties Link kopieren
Dus het 1e contractje gaat de prullenbak in. Jij loopt na afloop van dit nieuwe contract naar het CWI want je contract is afgelopen en helaas was verlenging niet meer mogelijk. Je krijgt van het CWI een mooie uitdraai van je arbeidsverleden, want ja die hebben ze want het contractje is wel verdwenen maar ze weten heus wel dat je dat eerste jaar daar gewerkt hebt want ze hebben premies afgedragen voor je dus dat is allemaal te zien. Jij laat keurig alleen je laatste contractjes laten zien en ze zien dus gelijk dat er iets niet klopt want ze missen een contract, hoe ga je dat uitleggen??



Oja ik dacht dat wetenschappers aan Universiteiten tot in lengte van dagen contracten voor bepaalde tijd kunnen krijgen. En ziekenhuizen vallen soms onder universiteiten toch? Als het een Academisch ziekenhuis is. Staat in hun cao, is het bij jouw ook niet zo dat je meer contracten van bepaalde tijd mag krijgen dan 3 volgens de wet? Die P&O er van je lijkt me namelijk niet zo slim dus wellicht hebben ze eroverheen gekeken.
Alle reacties Link kopieren
o je was me voor. Ja het CWI gaat zeker vragen stellen want ze kunnen het dus zien.
Alle reacties Link kopieren
tja, en dan sta je dus wel op gespannen voet met je werkgever...



Ze zijn verplicht je dan loon te betalen, en in eerdere uitspraken is er zelfs verplicht dat er passend werk voor de werknemer gevonden moet worden. Maar echt gezellige lunchpauzes enzo, daar zou ik dan maar niet meer op gokken.
Alle reacties Link kopieren
goed punt Jojo... de cao gaat voor de wet....
Alle reacties Link kopieren
Tis geen Academisch Ziekenhuis, val dus niet onder de AMS, maar onder de reguliere CAO Ziekenhuizen...



En inderdaad, dan moeten ze passend werk voor me vinden... Het ziekenhuis is erg groot, maar toch. het zal de gezelligheid niet bevorderen.
Alle reacties Link kopieren
kun je niet met de P&O man overleggen dat allebei jullie neus bloedt en dat hij volgend jaar opeens achter zijn fout komt? Immers jij staat in je recht, hij heeft het 'gewoon' over het hoofd gezien, heel menselijk toch?
Alle reacties Link kopieren
Ook universiteiten en ziekenhuizen kunnen niet onbeperkt tijdelijke contracten geven. Ze vallen ook maar gewoon onder de Nederlandse wetgeving. En ja, dan krijg je dus dat veel onderzoekers na 3 contracten 3 maanden thuis gaan zitten "solliciteren" met een WW-uitkering om daarna weer in dienst te komen voor de volgende 3 contracten.
Alle reacties Link kopieren
Prol schreef op 26 februari 2008 @ 11:51:

kun je niet met de P&O man overleggen dat allebei jullie neus bloedt en dat hij volgend jaar opeens achter zijn fout komt? Immers jij staat in je recht, hij heeft het 'gewoon' over het hoofd gezien, heel menselijk toch?
Precies, daar zat ik ook aan te denken.. Is misschien niet geheel netjes, maar zo zou het wel werken... Met die intentie is mij dat vierde contract ook aangeboden, het werd een beetje tussen neus en lippen door gezegd dat we er wel uit zouden komen en dat hetallemaal wel los zou lopen...
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof dat ze het bij een aantal van mijn collega's (aan de universiteit) wel eens zo opgelost hebben dat ze niet een nieuw contract hebben gegeven, maar het contract opengebroken hebben en een nieuwe einddatum hebben ingevoerd. Dit in verband met extra werkzaamheden (extra onderwijsaanstelling etc.). Het ging dat aleen niet om een jaar maar om 2-3 maanden... Misschien dat zo iets mogelijk is, je zou dan binnen je derde contract blijven werken.



Ik snap trouwens de 3 x tijdelijk dan vast regel best (bescherming van de werknemer etc), maar voor onderzoekers aan een universiteit of ziekenhuis is het juist erg vervelend, omdat er vaak in projecten gewerkt wordt. Er komt geld van de overheid/ fondsen/ onderzoeksbureaus' bedrijven om iemand voor een bepaalde tijd aan te stellen (en dan is het project klaar), maar dat mag je dan maar 3 keer doen. Gaat net dat geweldige 4e project aan je neus voorbij, heel naar. Ik hoop dus op een vast aanstelling na mijn promotie (hopen mag toch :D), maar reken er op dat ik ook de korte-contracten-met-tussenpozen molen inga :'(...
Alle reacties Link kopieren
Van mij mag de overheid die regel van 'na 3 tijdelijke contracten verplicht een vast contract' meteen afschaffen. Het werkt allang niet meer als bescherming van de werknemer. Ik ben zo mijn baan kwijt geraakt na 3 tijdelijke contracten. Ze wilden me niet voor vast aannemen vanwege onzekere financiele situatie. En ik ken meer mensen bij wie het zo gegaan is.

Ik denk dat ik in jouw geval het projekt aan zou nemen.
Voordat de 3x3x3 regel werd ingevoerd was een werkgever verplicht om je na 1 tijdelijk contract al een vast dienstverband aan te bieden. In slechet economische tijden betekende dat dat je dus veel sneller weer op straat stond, want dan nam een werkgever ween een andere tijdelijke kracht.



Dus in die zin werkt het wel degelijk als bescherming, omdat werkgevers nu de keuze hebben om iemand nog een keer tijdelijk in dienst te nemen, wanneer er geen geld is voor een vaste aanstelling.



het si volkomen normaal dat bij een reorganisatie geen nieuwe mensen in vaste dienst meer worden aangenomen, omdat vacatures in eerste instantie gevuld dienen te worden met boventalligen.

als jij je 4e contarct tekent ben je idd voor onbepaalde tijd in dienst, maar idd als jij je rechten tzt gaat opeisen wordt je er ws alsnog uitgewerkt en de sfeer zal er niet op ten goede komen. het beste is dus idd om je huidige contarct open te breken en er een nieuwe einddatum in te zetten, zodat dit project er in mee kan. overigens moet je er wel op letten of er een tussentijdse mogelijkheid tot opzeggen is.
Alle reacties Link kopieren
En nu sta je na 3 tijdelijke contracten op straat.

Wat mij betreft schaffen ze die regel van een verplicht vast contract helemaal af. Ik heb nog nooit gehoord van mensen die aan die regel een vast contract te danken hebben. Ken alleen maar mensen die er door op straat kwamen te staan.

Mijn werkgever wilde me nog wel een ( vierde) tijdelijk contract geven en ik wilde dat ook. Maar het mocht niet. Dus ben ik werkloos, in plaats van dat ik daar nog werk.

Maar goed, dat is een andere discussie.
Prol schreef op 26 februari 2008 @ 11:46:

goed punt Jojo... de cao gaat voor de wet....
Dat hangt nogal van de wet af. Dwingend recht gaat gewoon voor overeenkomsten, hoe collectief die ook zijn.
Alle reacties Link kopieren
er staat duidelijk dat er van artikel 668a afgeweken mag worden. En heel veel cao's doen dit ook.
Flexwet is geen dwingend recht, De 3x3x3-regel wordt in heel veel CAO's van afgeweken.
Inderdaad, van de 3x3 regel mag bij CAO afgeweken worden.



Wat ik hier nog niet terug heb gezien, is dat het in veel CAO's ook mogelijk is om een tijdelijk contract voor de duur van een project aan te bieden. Ik weet niet hoe dat in de CAO Ziekenhuizen is geregeld?



Daarnaast is het zo dat de 3x3 regel alleen voor gelijke werkzaamheden geldt. Als TO nu iets heel anders gaat doen in het nieuwe project dan zij in vorige projecten heeft gedaan, dan kan de werkgever zich er op beroepen dat het feitelijk het eerste contract is omdat het een andere functie betreft.
anoniem_41160 wijzigde dit bericht op 28-02-2008 10:52
Reden: tikfout
% gewijzigd
Erg zinvol is het natuurlijk niet, die mensen die hier advies geven in het kader van "de klok horen luiden..."....



In heel veel cao's (bijvoorbeeld de horeca-cao) wordt afgeweken van de standaardregel en dat mag dus ook gewoon. Daarnaast geldt die regel ook alleen maar als je hetzelfde werk blijft doen. Ik weet de regels van de Ziekenhuis-cao niet, die zou je er zelf even op na moeten slaan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven