Werk & Studie alle pijlers

Onder reeds getekend arbeidscontract uitkomen?

14-03-2008 23:04 40 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



ik kreeg van een kennis een vraag, maar twijfel zelf een beetje over het antwoord:

als je reeds een arbeidscontract hebt getekend bij bedrijf A maar daarna een beter bod krijgt van bedrijf B, ben je dan gehouden aan het al getekende contract (indien je nog niet begonnen bent bij bedrijf A) en moet je ook de opzegtermijn in acht nemen? En maakt het in deze nog uit of het een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd is..?



Ik dacht eigenlijk dat er in onderling overleg best uit te komen moet zijn: een bedrijf heeft immers niets aan een werknemer die eigenlijk ergens anders wil werken..

Ik heb 2 jaar terug een inleidend vak arbeidsrecht gehad, maar kon het antwoord nergens terugvinden in mijn handboek.

Alvast bedankt!

xx La
Ik dek dat het er vooral mee te maken heeft wat er in het contract staat. Met een proeftijd kun je er volgens mij tijdens die proeftijd op ieder moment van af. Maar je zult er denk ik geen vrienden mee maken.
Alle reacties Link kopieren
Lijkt me ook, in het ergste geval kun je inderdaad tijdens dag 1 van je proeftijd opzeggen.

Maar netjes is het niet. Het heeft mijns inziens niet altijd met een beter bod te maken, toch? Maar of je ergens graag wilt werken.
Alle reacties Link kopieren
Oei. ik wil een poging wagen. Allereerst; lees de arbeidsvoorwaarden erop na. In principe heb je vaak in de proefperiode (mits die er in zit) wel de mogelijkheid om op te zeggen per onmiddellijk. Maar daarvoor moet je dus even de arbeidsvoorwaarden uitspitten.

Ik dacht - maar hou mijn ten goede - dat je bij een contract korter dan een jaar of half jaar geen proeftijd had, en bij langer wel.

Maar nogmaals: voorbehoud.

Het is echter wel zo dat het natuurlijk niet zo netjes is naar bedrijf A. Je weet maar nooit of je bedrijf A nog eens in je leven nodig gaat hebben.
Alle reacties Link kopieren
Tijdens de proeftijd kun je op ieder moment opzeggen, zonder opgaaf van redenen. Als je tussentijds wilt opzeggen is er een groot verschil tussen een contract voor bepaalde tijd en een contract voor onbepaalde tijd:

- In principe kun je een contract voor bepaalde tijd níet tussentijds opzeggen (behalve dan natuurlijk tijdens de proeftijd), tenzij er uitdrukkelijk een mogelijkheid tot opzegging in het contract is overeengekomen;

- een contract voor onbepaalde tijd kun je opzeggen met inachtneming van de (wettelijke/overeengekomen) opzegtermijn.



In het geval van jouw kennis zou ik eerlijk de situatie voorleggen. Wat je zegt, bedrijven staan niet te springen om ongemotiveerd personeel, dus ze zullen hoogstwaarschijnlijk niet moeilijk doen. Zo wel, tijdens de proeftijd opzeggen.



Succes!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het inderdaad ook voorleggen en in goed overleg het contract voor indiensttreding proberen te laten ontbinden. Men snapt ook wel dat als ze nu niet meeveren, je toch binnen je proeftijd zult vertrekken als je eenmaal in dienst bent getreden. Mits je een proeftijd hebt, uiteraard. Dat staat in je contract. Niet netjes? Ach, ik weet het niet. Mijn werkgever stuurt ook wel eens mensen weg in hun proeftijd. Bijvoorbeeld als ze niet snel genoeg de materie oppakken, of 3/4 van de proeftijd ziek zijn geweest. Goed beschouwd hoeven ze geen reden te geven. Als jij als werknemer opstapt in je proeftijd ook niet, trouwens. En niet netjes..... Ach, it's all in the game. Het begrip proeftijd bestaat niet voor niets.
Alle reacties Link kopieren
Overigens hebben de meeste bedrijven die gebonden zijn aan een CAO ook in een contract voor bepaalde tijd wél een mogelijkheid tot tussentijdse beëindiging opgenomen. Zowiezo iets om goed na te kijken, het is iets waar je wel om kunt vragen als een contract wordt/is opgesteld. En voordat mensen zeggen dat het meteen een bepaald stempel op je indiensttreding drukt ('die wil zeker niet lang blijven'), er kan zoveel gebeuren in een jaar van een mensenleven, dat het, vind ik, mogelijk moet kunnen zijn om tijdens de duur van een contract voor bepaalde tijd uit dienst te gaan. Dat heeft niets te maken met motivatie oid, maar alles met de (on)zekerheden in het leven.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor het meedenken allen. Mijn eerste reactie was inderdaad dat wederzijdse overleg zoals een paar van jullie ook al noemen.



Ik ben het deels wel met jou eens dropje, maar mijn kennis is nog niet eens begonnen met werken, heeft al wel getekend en heeft nu een beter bod liggen van een ander bedrijf...ik heb al wel tegen haar gezegd dat het niet zo netjes is (althans, ik vind het niet netjes) omdat ze min of meer al op jou rekenen en wellicht andere kandidaten af hebben moeten slaan nu...
Alle reacties Link kopieren
Als ze een contract voor bepaalde tijd heeft getekend en er is geen tussentijdse opzegging overeengekomen dan zit ze aan het contract vast!
Alle reacties Link kopieren
Ik sluit me bij de meesten aan: bekijk eerst het contract dat gesloten is met bedrijf A en bepaal of er sprake is van een proeftijd.
Alle reacties Link kopieren
Officieel zit ze aan haar contract met bedrijf A vast. Als het bedrijf moeilijk gaat doen en op haar strepen gaat staan dan kunnen ze je verpichten je te houden aan je contract en op dag 1 te komen. Je kan dan wel na een aantal uur zeggen, ik ga en zeg bij deze mijn contract op in mijn proeftijd. Zit er geen proeftijd in je contract omdat je dat samen bent overeengekomen dan zal je je moeten houden aanje opzegtermijn.

Er zal geen bedrijf zijn dat er een rechtzaak van zal maken maar officieel kunnen ze dat wel.
Alle reacties Link kopieren
Bij een contract voor bepaalde tijd is er trouwens altijd een mogelijkheid tot tussentijdsopzeggen. als dat er namelijk niet zou zijn dan zou je wettelijk verplicht zijn om tot je pensioen bij dat bedrijf te blijven.

Wettelijk is het zo geregeld dat als je een contract hebt dat korter is dan 2 jaar dan mag je maximaal een opzegtermijn hebben van een maand. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, of langer dan 2 jaar, dan kan je opzegtermijn 2 maanden zijn. Soms moet dit voor de 1e van de maand dus in het ergste geval (omdat je pas op de 2e op kan zeggen) 3 maanden opzegtermijn worden.
Alle reacties Link kopieren
Marije, ik denk dat je je vergist. Bij een contract voor onbepaalde tijd is er altijd een mogelijkheid tot (tussentijds) opzeggen. Bij een contract voor bepaalde tijd hoeft dat niet zo te zijn. Dus inderdaad, als haar contract voor bepaalde tijd geen mogelijkheid om tussentijds op te zeggen bevat, zal ze er toch gewoon moeten beginnen en de periode die het contract omvat, daar moeten werken.



Bovendien hebben werkgevers altijd de mogelijkheid om van de wettelijke bepalingen m.b.t. opzegtermijnen e.d. af te wijken. Alleen als er contractueel of in de CAO niets geregeld is, gelden de wettelijke bepalingen. Ik heb bijvoorbeeld bij een onderwijsinstelling gewerkt, daar had ik bij een jaarcontract een opzegtermijn van twee maanden. Als men langer dan een jaar in dienst is, of dat nu nogmaals voor een jaar is of voor onbepaalde tijd, is daar de opzegtermijn drie maanden, en voor bepaalde functies geldt zelfs een opzegtermijn van vier maanden (was bij een universiteit). Als je dus net óp de eerste van de maand opzegt, kun je dus in totaal vijf maanden wachten, in het uiterste geval.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij kun je er nog wel onderuit. Mijn redenatie is dat je wel een contract getekend hebt, maar dat gaat pas in op de datum die daarin genoemd staat. Bijvoorbeeld 1 april. Tot 1 april heb je geen overeenkomst en dus geen enkele verplichting naar deze werkgever en kun je er dus gewoon vanaf. Netjes is het niet, maar volgens mij gebeurt dit wel vaker.



Ik heb zelf eens het tegenovergestelde meegemaakt. Baan opgezegd en contract bij nieuwe werkgever ondertekend en 2 dagen voordat ik zou beginnen werd ik gebeld dat ik niet hoefde te komen. Wegens "interne bedrijfsomstandigheden" was alsnog besloten dat mijn functie door een interne kandidaat ingevuld moest gaan worden. Onzettend balen want ik had daar 3 gesprekken gehad en dan ga je er toch vanuit dat ze weten hoe ze de functie willen invullen.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is het niet zo, Muis. Onder een contract staat altijd een datum van ondertekening, en dat is niet voor niets zo. Je komt op dat moment overeen dat je op die en die datum in dienst treedt. Het contract is dan dus al gesloten. Jij had met je overeenkomst volgens mij naar de rechter kunnen stappen. Waarschijnlijk had dat bedrijf bij de kantonrechter wel aan kunnen tonen dat die bedrijfsomstandigheden noopten tot de stap om de vacature toch door een interne kandidaat te laten vervullen, nog afgezien van het feit dat je er niet zoveel mee opschiet om dat soort acties te ondernemen als een werkgever blijkbaar niet meer met je in zee wil, maar je hebt wel degelijk een zaak als na het wederzijds ondertekenen van een contract toch wordt afgezien van het dienstverband. Maar in de praktijk zal er dus weinig 'tegen' gedaan worden. Tenzij het om een baan op 'hoog niveau' gaat, dan zal e.e.a. moeten worden geschikt.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Dropje, ik heb er verder niet zoveel verstand van maar ik heb vaker meegemaakt dat iemand een nieuwe baan mondeling (ik weet niet of er ook al ondertekend was) geaccepteerd had en vervolgens er toch vanaf zag en dat ging zonder problemen. Een mondelinge toezegging is toch ook rechtsgeldig?



In mijn huidige contract staat overigens geen datum van ondertekening. Zowel niet van mij als ook niet van mijn werkgever.



Mijn eigen voorval heeft al jaren geleden plaatsgevonden en ik had toen echt geen idee dat ik misschien toch nog ergens aanspraak op kon maken en heb er verder bij gelaten, wel was ik uiteraard helemaal perplex en woedend dat het "zomaar" kon gebeuren.

Ik heb toen 's avonds mijn baas opgebeld en alles uitgelegd en de volgende dag werkte ik weer bij het bedrijf waar ik de vorige dag afscheid had genomen. Ze hadden nog geen vervanger voor mij gevonden dus kon zo terugkomen. Was een rare situatie, maar ik heb er daarna nog 2 jaar met veel plezier gewerkt.
Alle reacties Link kopieren
Maar dan is het in overleg goed gegaan, muis32. Een contract is een contract en dat contract zegt dat je, bijvoorbeeld, op 1 april moet beginnen met werken. Als dat mondeling afgestemd is en eventueel contractueel schriftelijk bevestigd (maar mondeling is voldoende), dan ben je verplicht om op 1 april te komen werken.



Het is niet een kwestie van: "het is nog geen 1 april geweest, dus ik kan het contract verscheuren en er gebeurt me niets". Als je dat zou denken dan zou je zo maar eens een enorme schade claim aan je broek kunnen krijgen van dat bedrijf. Het beste is dus om gewoon maar zo snel mogelijk te overleggen met het bedrijf waar je het contract getekend hebt en te kijken of je dat op die manier afgehandeld krijgt op een nette manier. Worst case, indien je een proeftijd hebt, kun je direct in je proeftijd opstappen. Juist als je een proeftijd hebt snappen bedrijven ook wel dat het geen zin heeft om je op de eerste dag nog te laten komen als ze weten dat je dan ook meteen weggaat, is het beter om meteen duidelijk te hebben voor alle partijen dat het niet door gaat. Kan het bedrijf nog heel snel op zoek naar een nieuwe kandidaat.
Alle reacties Link kopieren
Wat bedoel je precies met "een bedrijf heeft nimmers niets aan een werknemer die eigenlijk ergens anders wil werken..'" ?
Alle reacties Link kopieren
Muis32 schreef op 15 maart 2008 @ 10:29:

Volgens mij kun je er nog wel onderuit. Mijn redenatie is dat je wel een contract getekend hebt, maar dat gaat pas in op de datum die daarin genoemd staat. Bijvoorbeeld 1 april. Tot 1 april heb je geen overeenkomst en dus geen enkele verplichting naar deze werkgever en kun je er dus gewoon vanaf. Netjes is het niet, maar volgens mij gebeurt dit wel vaker.
Da's natuurlijk flauwekul. Je hebt een contract getekend met de intentie om daar per een bepaalde datum aan de slag te gaan, dus er is wel degelijk een overeenkomst. Ben je met je werkgever een contract aangegaan voor bepaalde tijd zonder dat er een tussentijdse opzegging is overeengekomen, dan dien je je contract gewoon uit te zitten.
Alle reacties Link kopieren
Er is toch ook zoiets als een proeftijd? En binnen die proeftijd mag je toch gewoon per direct opzeggen? Dacht ik altijd tenminste...
Alle reacties Link kopieren
Je moet je aan de door jou getekende contracten houden. Als je dit niet doet ben je schadeplichtig. Kortom dan kan de andee partij de schade die hierdoor is geleden op jou verhalen.



Belangrijk om te weten is of er sprake is van een proeftijd en wat voor functie het is want:



Proeftijd: Als je een contract niet nakomt zal de rechter moeten beslissen of hier schade door is geleden en zo ja hoeveel. Als je een proeftijd hebt staan is de rechter niet snel van oordeel om schadevergoeding toe te kennen aangezien je ook op je eerste werkdag na 5 minuten had kunnen zeggen dat je het toch niet zo ziet zitten.



Functie: Stel het is een hogere functie. Daarvoor zijn in het algemeen meer kosten gemaakt voor werving van de nieuwe kracht. Dure advertenties, verschillende sollicitaiterondens en meerdere mensen die belast zijn met het voeren van de gesprekken. Dit heeft geld gekost en is dus nu voor niks geweest. Daarom zijn ze eerder geneigd dit op je te verhalen. Bij een lage functie is er vaak minder geld uitgegeven om de vacature te vervullen.



Dus hoge functie en geen proeftijd in contact, je zou wel eens een schadeclaim aan je broek kunnen krijgen

Lage functie en proeftijd, vrij safe om af te bellen

Hoge functie en wel een proeltijd, wellicht op safe spelen en in je proeftijd pas opzeggen



Je weet helaas nooit hoe de werkgever zal reageren dus zelf de afweging maken hoeveel risico's je wilt lopen
Alle reacties Link kopieren
En ja in proeftijd kun je opzeggen (per direct)

En mondeling is ook rechtsgeldig (alleen beetje lastig te bewijzen bij een rechtzaak)



Als je een contract niet nakomt wat pas in de toekomst zal ingaan dan ben je pas op de ingangsdatum je afspraak niet nagekomen en schadeplichtig. Het is alleen wel zo dat als de partij van te voren al weet dat jij je toekomstige verplichtingen niet zal nakomen je van te voren daar al op kan aanspreken door bijvoorbeeld een schadeclaim bij je neer te leggen oid.
Alle reacties Link kopieren
wuiles schreef op 15 maart 2008 @ 16:36:

Wat bedoel je precies met "een bedrijf heeft nimmers niets aan een werknemer die eigenlijk ergens anders wil werken..'" ?
Ik bedoel hiermee dat ik me kan indenken dat een bedrijf liever geen werknemer heeft dan een ongemotiveerde werknemer.
Alle reacties Link kopieren
Dat klinkt nogal vergoeilijkend in de richting van degene die heeft opgezegd. Hoe oud is degene over wie we het hebben?
Alle reacties Link kopieren
wuiles schreef op 15 maart 2008 @ 20:29:

Dat klinkt nogal vergoeilijkend in de richting van degene die heeft opgezegd. Hoe oud is degene over wie we het hebben?




Ik zie niet in waarom haar leeftijd relevant is. Ze heeft -in haar ogen- een betere deal gevonden; in dit geval is haar keuze gebaseerd op de financiele vergoeding die bij bedrijf B hoger ligt dan bij het bedrijf waar ze aanvankelijk het contract reeds had getekend.



iig bedankt voor alle reactie meiden; ik heb vanmiddag met haar afgesproken en kan haar nu het eea uitleggen.

xx La

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven