Werk & Studie alle pijlers

ontslagbrief en opzegtermijn

29-01-2008 21:17 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop binnenkort een nieuwe baan te hebben maar ik zit even omhoog met wat de opzegtermijn is.

Stel: ik heb 2 maanden opzegtermijn. Zeg ik dan op per 1 april, of per 1 februari met de aantekening dat ik weet dat ik 2 maanden opzegtermijn heb en dus blijf werken tot 1 april.



Wie o wie kan mij verder helpen?
Alle reacties Link kopieren
Volgens moet je ervoor zorgen dat je brief 1 febr. binnen is en daarin zet je dat je per 1 april ontslag neemt. Bijv:

Ik zeg daarom onze arbeidsovereenkomst op per 1 april 2008, met inachtneming van de opzegtermijn van twee maanden



Je moet even in je CAO kijken hoe het precies zit. Soms kun je halverwege de maand opzeggen en vanaf daar 2 maanden opzegtermijn tellen, maar soms moet P&O uiterlijk de 1e van de maand je brief binnen hebben om de opzegtermijn in te kunnen laten gaan. Als je brief dus bijv de 3e binnenkomt zou je opzegtermijn pas de 1e van de volgende maand ingaan. Snap je me nog :-p ?



Veel plezier met je nieuwe baan!
Alle reacties Link kopieren
Dan zeg je op, op 31 januari. Dan heb je volledig februari en maart die je nog moet werken.



Zeg je op op 1 februari, zul je tot eind april moeten blijven.
Alle reacties Link kopieren
De wettelijke opzegtermijn is één kalendermaand (vanaf de 1e van de maand gerekend). Tenzij anders vermeld staat in het CAO. Dit nog even ter aanvulling, omdat je een voorbeeld noemt.
Alle reacties Link kopieren
CL2: een arbeidsovereenkomst is in principe leidend. Zeker in het geval van een contract voor onbepaalde tijd is het gebruikelijk een opzegtermijn van twee maanden te stellen. In cruciale functies kan dit zelfs langer zijn. De wet geeft hier ruimte voor, mits de werkgever bij een opzegtermijn van langer dan 1 maand zelf de dubbele termijn in acht neemt als opzegtermijn.
Alle reacties Link kopieren
En mits opgenomen in het geldende CAO.
Alle reacties Link kopieren
dubbel
Alle reacties Link kopieren
Tia Dalma schreef op 30 januari 2008 @ 11:15:

CL2: dat hoeft niet: het BW regelt en is hierin lex superior (bovenliggende wet).

De arbeidsjuristen alhier zijn hier veeeeeeel beter in, maar er is een gelaagdheid in de wet. Een arbeidsovereenkomst regelt direct de afspraken tussen werknemer en werkgever en is dus je eerste bron. Afwijkende afspraken, mits ze niet in strijd zijn met de wet en derhalve nietig, mogen daarin gemaakt worden, dus voor P&O'ers en juristen is deze overeenkomst altijd het uitgangspunt. Als je een bedrijfsregeling hebt, gelden die bepalingen ook mee. Vaak wordt in een arbeidsovereenkomst daar dan ook naar verwezen: zo hoef je niet álle regels tot in den treure uit te tiepen in een contract. Alles wat niet geregeld is in de bedrijfsregeling (of als er geen bedrijfsregeling is) staat in de CAO. Soms is er geen CAO (heb ik bv niet) maar wel een bedrijfsregeling, dan regelt het Burgerlijk Wetboek (boek 6) het een en ander.



Het Burgelijk Wetboek kent dwingend en regelend recht. In het geval van dwingend recht is dat recht absoluut geldend en mag daar omwille van bescherming niet van afgeweken worden. Regelend recht lost eventuele lacunes op als eea niet in CAO, bedrijfsregeling of arbeidsovereenkomst staat. Daarom staat in de meeste (wat mij betreft de best geformuleerde) arbeidsovereenkomsten vaak geformuleerd op het eind dat de overeenkomst is gesloten onder Nederlands Recht. Hier zie je de verwijzing naar het BW als afdwinger en regelaar van overeenkomstenrecht ook weer terug.
Alle reacties Link kopieren
Dank jullie wel :)

Inmiddels heb ik vanmiddag zowel persoonlijk alswel ook meteen maar schriftelijk de boel opgezegd. En nu binnenkort aan de slag in een nieuwe baan :-d
Alle reacties Link kopieren
hieronder een voorbeeld zin die je kan gebruiken:



Ik zeg mijn arbeidsovereenkomst met (bedrijf) op, met inachtneming van de opzegtermijn van 2 maanden, per 1 april 2008.



google ook op ontslagbrief, daar vind je ook veel voorbeelden.



Succes

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven