Werk & Studie alle pijlers

parttime werken en maar 3 wkn vak op jaarbasis? Kan dat?

13-05-2007 12:38 30 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Ik ben parttime werkzaam in de zorg, val onder de CAO Ziekenhuis.



Nu is de volgende regeling bij mij op het werk; je krijgt gewoon naar rato van de parttime percentage dat je werkt je vakantie-uren, in mijn geval 66,5 uur per jaar. Nu rekent mijn werkgever daar 15,2 compensatie uren bij op, maar ze trekt wel zo'n beetje alle feestdagen eraf!!

Er wordt op mijn vakantie kaart dus uren afgetrokken op nieuwjaarsdag, 2e paasdag, kondag, hemelvaarts en 2e pinksterdag. Kortom, ik hou nog maar zoveel uur over dat ik welgeteld 3 weken vrij kan nemen op jaarbasis. Mijn werkgever zegt dat ik pech heb, omdat ik werk op de feestdagen (ma en do)

Maar dit mag toch niet? Ik ben nu lekker de pineut. De regeling is in het leven geroepen om mensen die dus niet op die dagen werken te compenseren, maar ik wordt nu gekort..... Wie weet hier meer over?

Wat mag er wettelijk??
't Klinkt mij erg raar in de oren. Feestdagen heeft iedereen, even ongeacht of je erop moet werken of niet, toch sowieso als vrije uren/dagen?



Waar ik werk heb je gewoon de feestdagen vrij, en dan nog daar bovenop gewoon je vrije uren (hoeveelheid daarvan is idd naar hoeveelheid dagen die je werkt).
De organisatie waar ik werk heeft ook z0'n regeling, maar ik ken geen mensen voor wie het zo negatief uitpakt als bij jou.



Dit systeem gaat uit van een aantal gewerkte uren per jaar. het is ontworpen zodat alle mensen per jaar evenveel uren maken, ongeacht op welke dag ze hun ADV-dag hebben. Anders zou iemand die zijn ADV-dag op maandag heeft veel meer werken omdat feestdagen nu eenmaal het vaakst op maandag vallen. Bijdeze berekening wordt het aantal uren dat je per week werkt verdeld over 5 werkdagen. Werk je 20 uur, dan gaat men dus uit van 4 uur per dag. Is je werkpatroon anders , dan betekent dat dus gereken. Valt er een feestdag op een dag dat je normaal zou werken, dan krijg je dus 4 uur van je baas en de rest gaat van je adv-saldo, valt er een vrije dag op en dag dat je niet werkt, dan krijg je dus ook die vier uur, mar omdat je die dan toch niet werkt, worden deze uren dan toegevoegd aan je ADVsaldo. Als maandag voor jou een werkdag is, betekent dat dus dat je relatief veel "eigen"uren moet stoppen in feestdagen, maar het betekent ook dat je naar rato even vaak niet hoeft te werken in een jaar als iemand die op maandag vrij heeft. Dit mag dus en het is op zich ook geen oneerlijke regeling. Misschien kun je, een paar keer per jaar en extra dag werken om zo voldoende ADV op te bouwen, zodat je wel 4 weken vakantie hebt.
Alle reacties Link kopieren
Heel herkenbaar! Ik werk bij de (rijks)overheid, en daar werk het ook zo. P&O heeft een ingewikkeld spreadsheet, en hoe je ook je dagen dat je werkt invult, altijd gaan er dagen van je "normale" verlof af.

Maar wat al is gezegd (door mijn voorganger) klopt ook. Juist doordat je parttime werkt, heb je minder vakantie-uren nodig om een week vrij te nemen.

Dus we doen 't er maar meer...........:(
Alle reacties Link kopieren
Als je valt onder de CAO-ziekenhuizen, dan heb je als fulltimer recht op 166 vakantieuren. Als je parttime werkt, naar rato. Je hebt recht op de uren voor feestdagen (naar rato als je parttimer bent), ongeacht of je op die dag roostervrij staat of niet. Als je met de jaarurensystematiek werkt, dan komt dat allemaal goed! Per jaar kom je in ieder geval uit op meer dan 4 weken vakantie.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk als administratief medewerkster en bij ons werkt het absoluut niet zo. Gelukkig niet zou ik zeggen! Ik werk 16 uur. Wij hebben 5 weken vakantie, in mijn geval dus 5x16 uur = 80 uur. Ik werk op maandag en vrijdag. Als er een feestdag is op die dagen (pinksteren en pasen dus altijd) heb ik gewoon mazzel en ben vrij. Straks met hemelvaart ben ik al vrij en heb ik pech. Ik moet er niet aan denken om maar 3 weken per jaar vrij in te kunnen vullen.
Alle reacties Link kopieren
Jole, ik werk inderdaad via ziekenhuis CAO. Helaas kan ik dus echt niet meer dan 3 weken vrij nemen!! Ik vind het echt absurd dat ik op deze manier dus extra moet gaan werken, op dagen waarop ik geen kinderopvang heb, om zo aan meer vakantie te komen. Als ik vakantie plan in de weken waarin feestdagen vallen lukken die 4 wkn misschien nog wel, maar daar gaat mijn voorkeur niet uit.

Op dit moment heb ik afgesproken 0,5 uur per week aan spaaruren op te gaan bouwen. En in de weken van feestdagen op de andere dagen langer te werken. Maar het staat me wel tegen allemaal. Vind het zeer ongunstig... en baal er ook flink van.
Alle reacties Link kopieren
Floortje, Ik maak al sinds jaar en dag vakantieberekeningen.

De afdelingen moeten met de jaarurensystematiek gaan werken, dan blijf je recht houden op de uren voor feestdagen als je al vrij was op de dag waar een feestdag op valt.

Ik zou je leidinggevende gewoon de CAO onder z'n neus douwen
Alle reacties Link kopieren
Dit zou ik wel HEEL belachelijk vinden !!! Absurd gewoon.

Uren eraf trekken voor feestdagen ? Wat is dat nu weer voor iets ?



Ik hoor mensen wel eens zeggen 'als je parttime werkt heb je minder vakantie, maar dat is grote onzin' Als een fulltimer 5 weken per jaar heeft, heeft een parttimer dat ook. Ja, je hebt minder uren maar je hoeft er ook minder te gebruiken om een week vrij te nemen.



Ik zou dit nog maar eens HEEL goed nagaan want dit zou echt wel een vreselijke regeling zijn..............
Alle reacties Link kopieren
de afgelopen 5 jaar heb ik op pz gewerkt en wij moesten wij ons houden aan de wettelijke norm. Elke medewerker heeft/had recht op de wettelijke 4 weken vakantie per jaar. Bij 36 uur is dat 144, dit doe je x je part-time percentage en dan heb je de vakantie-uren. Daarnaast als je onregelmatig werkte en je deed dit op een feestdag, kreeg je die later in het rooster terug, je hebt immers gewerkt op een feestdag. Als je geen dienst had dan had je pech. Het gaat er om dat je in een roosterperiode je uren werkt. Als je op deze manier onder de wettelijk vakantieuren valt moet jij toestemming geven voor die wijziging.
Alle reacties Link kopieren
Ik krijg wel de parttime percentage van 166 per uur, in mijn geval is dat 66,5 uur. Dan tellen ze er 15,2 compensatie uren bij op. Maar... let op

1 januari kost mij dan 6 uur (ik werk op maandag altijd 6 uur), 9 april kost mij 6 uur (maandag 2e paasdag), 30 april kost mij weer 6 uur (maandag, kon.dag), 17 mei weer 6 uur eraf (hemelvaart) en ja hoor, 28 mei, weer 6 uur eraf voor 2e pinksterdag.

Dat betekent dat dit mij in totaal al 30 uur heeft gekost !!!!!

Nou ik heb 81,7 uur, min 30 uur, is 51,7 uur. Drie weken vakantie kost mij 48 uur.... Dus ben ik klaar met mijn vrije dagen..



Wie kan mij helpen. Als dit wettelijk niet mag, waar kan ik dan een artikel of iets vinden waarop dit staat..
Alle reacties Link kopieren
Ik werk niet onregelmatig, ik werk standaard op ma - woe en donderdag. Mijn baas zegt dat als ik meer uren wil ik dan maar in de feestdagen weken op andere dagen moet komen werken. Ik vind dit echt idioot, want ik zit ook aan kinderopvang vast en wil ook zelf niet drie dagen achtereen werken..
Alle reacties Link kopieren
Floortje, is dit ieder jaar zo? Of heb je dit jaar extra veel pech omdat er veel feestdagen op maandag vallen?
Alle reacties Link kopieren
Floortje, je hebt wettelijk gezien recht op 4 x het aantal uur dat je per week werkt, vakantieuren. Als je onder de CAO ziekenhuizen valt, dan heb je recht op ongeveer 4,6 weken vakantie. Als ik jou was, dan zou ik naar een personeelsadviseur gaan.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt Jole! Ze mogen hierbij dus niet de feestdagen/vrije dagen meerekenen??

Ik ga het zeker aankaarten, want dit is ook geen doen zo. Ik ga drie weken weg in de zomer en zou dan geen enkele vrije dag meer kunnen nemen.



Ik weet je naam niet meer... maar die andere persoon die vroeg of ik dit jaar pech heb.. wel een beetje, omdat kon.dag en 1 januari bijvoorbeeld op mijn werkdagen vallen....



Ik had PZ al gemaild, maar ik zal eens in de CAO zoeken waar staat wat het minimum aan vakantie-uren is en ze daarmee om de oren gaan slaan!
Alle reacties Link kopieren
Het staat er dus niet in..... :(

Er staat wel iets over die jaaruren systematiek: voor elke dag dat er een feestdag is, niet vallend op za of zo krijg je bij 36 uur 7,2 uur extra vrij. Zou het dan weer daar mee te maken hebben?

Maar de wet gaat toch altijd boven de cao, dus dan kan ik er nog mee aankloppen.
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof dat in de CAO ook niet staat van de wettelijke vakantieuren.

Bij ons krijgt iedereen aan het begin van het jaar een vakantiekaart. Daar staat het aantal jaaruren op en dan het aantal te werken uren, en dat is het aantal jaaruren minus uren voor feestdagen. En wat je in de CAO hebt gelezen, klopt helemaal. Nou ja, anyhow, het is goed dat je naar personeelszaken gemaild hebt !
Alle reacties Link kopieren
Hoi Floortje,



de onderstaande tekst heb ik weg van de site van SWZ



U hebt recht op vakantie met behoud van loon. Het wettelijke aantal vakantiedagen per jaar is minimaal vier keer het aantal werkdagen per week. Bij een volledige baan is dat dus 4x5=20 dagen per jaar.

Werkt u 25 uur in deeltijd dan hebt u recht op 4x25=100 uur vakantie.



U hebt recht op een minimum aantal vakantiedagen. Het is echter mogelijk dat u meer vakantiedagen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan seniordagen. Naarmate u langer bij een bedrijf werkt, kunt u recht hebben op meer vakantiedagen.

Vakantiedagen worden door het jaar heen opgebouwd. Werkt u ergens korter dan een jaar, dan worden uw vakantiedagen naar evenredigheid berekend.





Dit heb ik uit de cao 2006-2008



Artikel 6.5. Jaarurensystematiek en feest- en gedenkdagen



1. Het aantal uren waarop jaarlijks arbeid dient te worden verricht, wordt verminderd met 7,2 uur voor elke feest- en gedenkdag niet vallend op zaterdag of zondag.
2. Voor de werknemer met een van de voltijdnorm afwijkende arbeidsduur wordt het naar rato-beginsel toegepast met betrekking tot de inzetbaarheid op feestdagen en met betrekking tot bepaalde in lid 1.
3. Voor werknemers die in de loop van het kalenderjaar in dienst treden, geldt de vermindering op grond van de in het resterend kalender jaar voorkomende feestdagen.
4. Desgewenst kan de werknemer feest- en gedenkdagen inwisselen voor de voor zijn levensovertuiging geldende feest- en gedenkdagen.
5. De werkgever kan in overleg met de ondernemingsraad een afwijkende regeling treffen. Deze regeling treedt dan in de plaats van het bepaalde in dit artikel. Indien geen overeenstemming is bereikt, blijft het bepaalde in dit artikel van toepassing
Als ik het goed lees, moeten deze uren niet in mindering gebracht worden op je vakantiedagen, maar in mindering op je te werken uren op jaarbasis. Het zijn gewoon uren die je vrij krijgt net als iemand die een van 9 tot 5 baan heeft. Het kan zijn dat het een ander moment wordt van opname.



Wat staat er trouwens in je contract over vrije uren (hoeveel krijg je er op jaarbasis????
Alle reacties Link kopieren
Dank je Jole en Raffelemijn...



Ik ga de reactie even afwachten. Wat jij schrijf Raf, dat heb ik ook zo begrepen. Maar... ik zie hier dat ze niet het aantal te werken uren in mindering brengen, maar dat ze dat zo regelen dat je dan meer uren krijgt, maar dan de feestdagen er weer af haalt.. Vreemde constructie.
Alle reacties Link kopieren
Als ik naar de tekst die Raf schrijft kijk, lijkt het er op dat je werkgever de eerste zin verkeerd gelezen heeft. Hij vermindert je vakantieuren, terwijl het de gewerkte uren zijn die verminderd worden met die kompensatieuren.



Ik werk zelf ook in de zorg, en door de feestdagen heb ik juist, naast de vakantiedagen, nog recht op een aantal kompensatiedagen per jaar. Extra vrije dagen in verband met die feestdagen. Die worden dus niet van mijn vakantieuren afgehaald, maar apart als kompensatiedagen ingeroosterd. Ik werk 24 uur per week, heb geloof ik twee of drie dagen kompensatie per jaar.
Als je kijkt naar bepaling nr 2, dan staat daar dat  voor werknemers met een parttime dienstverband, de feestdagen, naar rato worden toegevoegd aan de vrije uren.

Als to een dienstverband heet van 50% krijgt ze per vrije dag geen 7,2 uur, maar slechts 3,6 uur toegevoegd aan haar vrije dagen.

echter, omdat ze op een feetsdag 6 uur gewerkt zou hebben, betekent dat dat ze dus 2,4 uur verlof extra nodig heeft om de hele dag vrij te zijn. ( als een feestdag valt op en dag dat ze toch al vrij zou zijn, krijgt ze die 3,6 uur verlof extra. Bij een fulltimer zou dat redelijk uitmiddelen, maar bij iemand die voornamelijk werkt op maandag, pakt deze benadering negatiever uit.



wat de werkgever mss gedaan heft is vantevoren berekenen hoeveel feestdagen er op een werkdag vallen, en die maar 3,6 gedaan. dat zijn dan de extra compensatie -uren, die ze bovenop haar wettelijke verlofuren heeft gekregen. Dit jaar valen er veel feestdagen op mandag en daardoor kosten die feestdagen TO al  een substantieel deel van haar verlof. Per jaar werkt ze echter evenveel uren als iemand die op dinsdag en donderdag zou werken, alleen kan die persoon zijn vrije uren vaker naar eigen wens indelen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het nogal ingewikkeld worden allemaal.

Ik heb nu met pz via de mail aangegeven dat ik niet aan de wettelijke minimum van 4 wkn vakantie kom. Maar als zij straks zeggen dat dat wel zo is als ik mijn uren plus de 'vrije uren' die voor de feestdagen worden ingeroosterd optel... Dan weet ik mijn reactie niet.

Hoeveel dagen mogen er dan 'verplicht' worden gesteld.



Vind het ook zo flauw dat mijn werkgever nu tegen mij zegt dat ik dan maar extra uren moet werken om die feestdagen allemaal te compenseren. Ik heb een gezin en ik weet niet hoe ik dat elke keer allemaal moet regelen. Het voelt ook heel krom dat ik meer moet gaan werken om nog enigszins een aantal vrije uren te hebben die NIET op een feestdag worden gepland.



Ik werk trouwens niet onregelmatig. Ik werk

op maandag 6,75 uur

op woensdag 4,5 uur

en op donderdag 6,25 uur.



Ik geloof nog steeds niet dat het mag wat mijn werkgever doet, maar ik ben bang dat ik geen poot heb om op te staan.
Alle reacties Link kopieren
Nog even de reactie van mijn werk:

dit zegt mijn werk:

Ik stuur een kopie mee van je huidige kaart. Er stond op je eerdere kaart een foutje. De maand december was helemaal al meegenomen, terwijl je een contract hebt tot 1 december. Ik heb dus het aantal weken en de betreffende compensatiedagen gecorrigeerd. Blijft natuurlijk het feit dat je veel uren kwijt bent door de feestdagen, maar helaas geldt dat voor iedereen. Dit is een CAO-regel. Men krijgt per jaar het aantal compensatiedagen (7,2 uur = een hele werkdag bij een 36-urige werkweek en dat dan nog naar rato).

Dit jaar hebben we toevallig veel compensatiedagen (7). Wat wel mogelijk is dat je in overleg met je leidinggevende zo'n dag omruilt. Dat je dus bijvoorbeeld in die betreffende week een andere dag 'extra' komt werken om je te kort aan uren te
Alle reacties Link kopieren
Kortom, ik heb ongeveer 69, 3 vakantieuren en 15,2 compensatie uren gekregen. En daarvan kan ik dus 7 keer 6 = 42 uur zo inleveren voor de feestdagen. Wat hou ik over: 42,5 uur.

Ik werk 16 uur, maal 4 = 64 uur nodig om aan het minimum van 4 wkn vrij te komen. DIT KAN TOCH ECHT NIET KLOPPEN?????????



(t wordt trouwens dus iets anders omdat ik iets meer ben gaan werken, maar ik verwacht niet dat ik er iets mee op schiet)....

WIE HELPT MIJ??
hoe groot is je dienstverband?



Als ik uitga van een dienstverband van 50%, zou je recht hebben op 6 feestdagen x 3,6 uur is 21,6 compensatie uren.

Goede vrijdag valt op een dag dat je al vrij hebt, dus daar hoef je geen extra vrij te nemen.



voor de feestdagen die op maandag vallen heb je dus 6, 75 uur vrij nodig en voor hemelvaart 6,25 uur. dat betekent dat je, naast die compensatie-uren nog  11,6 uur nodig hebt van je vakantiekaart.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven