Werk & Studie alle pijlers

sollicitatie gesprekken onder tijd huidige werktgever??

18-12-2007 20:07 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben op zoek naar een nieuwe baan en heb dus hier en daar een soll. gesprek.

Hoe doe je dat met je huidige werk? vertel je dat tegen je huidige baas zodat je vrij krijgt?

ik heb een dag in de week vrij maar dan moet het soll. gesprek maar net op die dag vallen. meestal kan dat niet verzet worden.

verder is mn werk nogal afgelegen dus even naar de tandarts of iets kan ik niet gerbuiken als " smoes"

elke keer maar weg zijn voelt ook niet fijn......



tips of ervaringen??



groetjes erin
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat je eerlijk moet zijn. En dat je sollicitaties en dergelijke in je vrije dag moet regelen, tenzij het niet anders kan. Dan zou ik vrij regelen.



Maar als het gesprek niet op mijn vrije dag zou vallen en ik ben wel vrij in die week, dan zou ik verzoeken dat het verzet kon worden. Mijn idee is dat bedrijven met sollicitaties rekening houden met het feit dat mensen niet altijd kunnen als zij hun pink optillen. Ik vind het ook een goed signaal als een sollicitant zegt dat ze hun huidige baas niet af kunnen vallen door gewoon vrij te pakken.



Doe gewoon wat jou verstandig lijkt en waardoor je minder nerveus op de sollicitatie komt.
Alle reacties Link kopieren
Tja, ik weet niet hoe de relatie met je baas is, maar ik zou het als werkgever zijnde, prettig vinden om te weten dat je elders solliciteert. Overigens ben ik dan verplicht je hiervoor vrij te geven. De tijd die je hiervoor neemt gaan natuurlijk wel van je vrije uren af.
Alle reacties Link kopieren
Nee, niet vertellen. Normaal gesproken verdedig ik vaak het belang van de werkgever, maar in dit geval vind ik dat je beter je mond kunt houden. Tenzij je echt een heel persoonlijke band hebt met je werkgever of deze echt onevenredig zwaar in de problemen komt. Maar behoudens speciale situaties: niet vertellen.



In de eerste plaats is het heel sfeerbedervend als mensen weten dat je wegwilt. Je wordt niet meer betrokken bij nieuwe projecten, mensen gaan mentaal al afscheid van je nemen. En wie weet gaat het niet eens door! Dan blijven je baas en je collega's toch een beetje het idee houden van 'nu is ze er nog, maar ze kan elk moment weg zijn'.

De andere reden is dat ik al meermaken heb meegemaakt dat bazen het jou óók niet vertellen als ze iets van plan zijn wat voor jou het werk leuker of minder leuk maakt. Je baas denkt ook in eerste instantie aan het organisatiebelang, niet aan jouw belang.

Dus plan je gesprekken op je vrije dagen en verzin een excuus als je op je werkdagen wegmoet. En áls het eenmaal zeker is dat je weggaat, dán handel je het natuurlijk zo netjes mogelijk af met je oude baas: bijtijds opzeggen, netjes overdragen en zo mogelijk opvolger inwerken.
Alle reacties Link kopieren
vrije dag nemen, je hoeft toch niet te zeggen waarom je een vrije dag wilt?
Alle reacties Link kopieren
De werkgever hoeft toch alleen maar vrij te geven voor sollicitaties als hij/zij zelf de oorzaak is van het niet verlengen van een contract van de betreffende werknemer en/of het ontslaan van die werknemer?



Je gaat toch niet een werknemer als het ware geld toe geven als de werknemer zelf besluit om verder te solliciteren?



TO, ben je aan het solliciteren omdat je zelf weg wilt, of omdat je contract niet verlengd wordt?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het zeker niet vertellen. Het is natuurlijk heel nobel om de werkgever in te lichten, maar ik neem aan dat je solliciteert op eigen initiatief. Als ik op zoek ga naar een andere baan dan ben ik toch behoorlijk selectief... is de klik er, is de baan leuk. Voor je het weet ben je een half jaar verder. Intussen wil je huidige werkgever ook wel weten waar hij/zij aan toe is. Er wordt immers niet meer in je geinvesteerd. Ze willen wel een andere kandidaat zoeken en dan.... moet je misschien wel gedwongen weg.



Gewoon proberen te plannen op je vrije dag en anders je vrije dag omwisselen. Is toch ook prima te doen. En je kunt toch ook gewoon vrij nemen zonder dat het opvalt..
Als je contract afloopt en je nu al weet dat je straks zonder werk zou zitten, dan kun je gewoon sollicitatieverlof vragen. Een werkgever is verplicht om je daar vrij voor te geven.



Is dat niet het geval, probeer het dan te regelen zonder dat je werkgever het weet. Kunnen de gesprekken niet buiten je werktijd om geregeld worden, vraag dan of jij je vrije dag kunt wisselen. Is je werkgever daar erg onflexibel in, dan kun je altijd nog een smoes bedenken.



Een goede smoes zou kunnen zijn dat je medische of tandheelkundige onderzoeken hebt en dat het ziekenhuis erg onflexibel is, maar dat je niet zou willen dat het elke keer in de baas zijn tijd gebeurt. Of je zou kunnen zeggen dat je op zoek bent naar een nieuw huis van de categorie "weg voordat je het weet" en dat je graag iets flexibeler met je vrije dag om zou willen gaan om snel op nieuw op de markt gekomen huizen in te kunnen spelen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle reacties tot nu toe...



Ik heb een vast contract en ze wilen me graag houden maar ergens weten ze dat ik ook iets nieuws en wat uitdagenders wil gaan doen. Dus het is geen hele grote verassing als ze het horen maar ik denk ook niet dat ze verwachten dat ik er zo actief mee bezig ben.



verder zit ik in het onderwijs dus kan ik niet zomaar een vrije dag opnemen... wij hebben daar alle vakanties voor in het onderwijs dus ernaast kan ik niet zomaar vrij nemen.

oh ja en een huis heb ik net gekocht dus dat kan ik niet als smoes gebruiken :)



ik ben dus ook bang als ik het vertel en er eventueel vrij voor krijg er een nare sfeer ontstaat. ze weten dan al dat je gaat endan steken ze gewoon minder energie in je, collega's. en als het een tijdje duurt tja...
Alle reacties Link kopieren
Is het niet een optie om in je sollicitatiebrief aan te geven op welke dag jij wel kan? Als je toch al aangeeft dat je nu in het onderwijs werkt, zullen ze ook wel begrijpen dat je je klas niet zo maar kun laten zitten.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het ook niet vertellen. Zelf heb ik ook één vrije dag per week en zit in dezelfde situatie als jij. Ben ook zo af en toe aan het solliciteren en ik zet alles op alles om een gesprek op die ene vrije dag te plannen. Vrije dagen zijn bij ons overigens vast ingeroosterd, dus "zomaar een vrije dag opnemen" gaat eigenlijk niet, tenzij er een zwaarwegende reden is.



Mijn ervaring is, dat als ze weinig sollicitanten hebben, ze vaak moeite doen om aan jouw wensen tegemoet te komen qua tijdstip.



Ik heb in het verleden eens eerlijk op mijn werk verteld dat ik aan het solliciteren was. Ten eerste werd de sfeer er niet prettiger op, ten tweede kon ik niet snel een nieuwe baan vinden. Dan kreeg ik weleens opmerkingen in de trant van :"heb je nou al iets anders?" Ook geen fijne situatie.
Alle reacties Link kopieren
Nou inderdaad helmy daar ben ik ook bang voor dat als het even duurt die vragen van collega's of het niet lukt of dat er al iets is?, daar heb ik dus helemaal geen zin in.

nadeel van waarop ik solliciteer is dat er veeeel brieven binnenkomen dus minder kansen.



ik benelfje: wel slim idee de voorkeurdag van soll. gesprek in mn brief te zetten, wie weet houden ze daar dan rekening mee.



ik heb in januari iig al een gesprek op mn vrije dag staan dus ik hoop dat dat wat wordt ....
Alle reacties Link kopieren
Succes in ieder geval, Erin!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven