Werk & Studie alle pijlers

Vastlopen in studie/stage

03-05-2021 17:54 22 berichten
Hallo forumers,
Graag jullie advies gevraagd.

Allereerst zal ik mijn situatie uitleggen.
Op het moment zit ik in het derde jaar van de opleiding ergotherapie en loop ik voor de tweede keer stage. Net zoals de vorige stage loopt ook deze stage niet goed. Ik neem niet voldoende verantwoordelijkheid voor mijn eigen leerproces , toon te weinig initiatief en loop wederom vast in mijn planning op langere termijn. Mijn stagebegeleider vraagt zich af of dit wel is wat ik wil en eerlijk gezegd weet ik het antwoord hierop ook niet meer.

Waar ikzelf denk dat het probleem ligt is dat ik niet durf om initiatief te nemen en keuzes te maken en dingen vast te leggen. Hoewel ik weet dat een stage bedoeld is om te leren loop ik hier keer op keer in vast. Het idee het niet goed te doen beangstigd me waardoor het erop neerkomt dat ik alles uitstel tot de uiterste deadline (meestal is dit al te laat). Hiernaast vraag ik teveel om bevestiging en ben hierin te weinig zelfstandig.

Misschien is het Hbo inderdaad te hoog gegrepen wat betreft verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Echter maakt nu stoppen dat ik geen enkel perspectief meer heb op een opleiding. Een andere hbo studie beginnen is geen optie meer wat betreft de studiebeurs. Hiernaast heb ik een schuld opgebouwd van meer dan drie jaar en weet ik niet meer wat ik dan wel leuk zou vinden. Tot aan de stage heb ik alle studiepunten gehaald, die ik door te stoppen ook zomaar weg zou gooien.

Al met al ziet het er op het moment somber uit.

Is er iemand met dezelfde ervaring met het stoppen in een latere fase? Advies over wat jezelf zou doen?
Alle reacties Link kopieren
Heb je tips gevraagd aan je mentor/stagebegeleider wat je kan doen?
Heb je weleens gedacht aan faalangst training?

Wanneer je de studie mbt intelligentie aan kan, dan is het probleem je gedrag tijdens het stage. Gedrag kun je vaak wel ontwikkelen. Beter dat je werkt aan je faalangst en 1 of 2x extra stage loopt, dan dat je opgeeft.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
viva-amber schreef:
03-05-2021 18:00
Heb je tips gevraagd aan je mentor/stagebegeleider wat je kan doen?
Heb je weleens gedacht aan faalangst training?

Wanneer je de studie mbt intelligentie aan kan, dan is het probleem je gedrag tijdens het stage. Gedrag kun je vaak wel ontwikkelen. Beter dat je werkt aan je faalangst en 1 of 2x extra stage loopt, dan dat je opgeeft.
Dit denk ik ook. Misschien ben je nog wat 'jong'.
En bij de opleidingen die ik ken zijn er vaak gradaties in stages, je hebt vaak ook wat 'makkelijker' stages
(Denk pedagogisch werk waar je bij een luxe crèche kan stagelopen of bij een kdv met meer zorgkindjes).
Is dat bij jou ook het geval?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ooit een stagiaire begeleid die toegepaste psychologie studeerde en niet voldeed tijdens haar stage. De stage was onvoldoende en ze heeft deze ook niet afgemaakt. Ze mocht van school een vervangende opdracht maken (theorie) en heeft haar diploma gehaald.

Vond ik heel bijzonder maar wellicht voor jou ook een optie?
Alle reacties Link kopieren
In ergotherapie kan de druk best hoog zijn. Mensen behandelen/helpen en ook verslaglegging moet je allemaal zelfstandig en binnen een bepaalde tijd kunnen. Eris vaak druk door opvolgende patiënten, soms werk je multidisciplinair en is verslaglegging heel belangrijk.

Ik vind het een mooi beroep, je kan veel voor mensen betekenen.

Ik zou niet zomaar opgeven en eerst kijken wat je kunt doen aan je angst om te falen.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Frustrerend!! Ik denk uit je openingspost te lezen dat je eigenlijk echt wel een gemotiveerd persoon bent maar dat je vastloopt op faalangst. Misschien kun je deze stage stopzetten, een x aantal maanden gaan werken aan het verminderen van je faalangst (door een training bijvoorbeeld, coaching o.i.d.) en als je denkt dat de faalangst minder is, een nieuwe stageplek zoeken. Lekker met een schone lei beginnen, niemand die je kent. Dus je krijgt weer een heel nieuwe kans om van af het begin wél wat initiatieven te nemen. Als je dat vaker doet, ga je het steeds wat makkelijker durven waarschijnlijk.
Alle reacties Link kopieren
Mag ik je vragen hoe oud je bent?

Ik herken het vastlopen in zekere zin, van toen ik HBO stage liep om af te studeren. Ik was toen 19. Ik was bewust niet naar de universiteit gegaan omdat ik ‘zo jong’ was bij afronden van mijn VWO. Jong niet alleen in leeftijd, maar nog meer emotioneel.
Ik ben intelligent en haalde mijn tentamen met gewone inzet. Maar stage lopen in de echte wereld vond ik heel moeilijk.

Uiteindelijk toch de stages kunnen afronden.
Toen gaan werken en 2e HBO studie gedaan (volledig zelf gefinancierd door dus ook te werken, wel de studie versneld gedaan om kosten te besparen). Toen gingen de stages me prima af, want ik was emotioneel 3 jaar ouder.
Toen 3 jaar fulltime gewerkt en verder gespaard.
En toen universitaire opleiding gedaan.
Ook daar merkte ik dat ik emotioneel gegroeid was in de jaren.

Mijn advies is eerder al gegeven; neem contact op met je mentor/stage opleider van je opleiding en bespreek waar je tegen aan loopt.
Wie weet kan je 1 jaar uitschrijven. Emotioneel groeien in de echte wereld en dan alsnog afstuderen.
Succes!
Alle reacties Link kopieren
Heb je contact met de decaan verbonden aan jouw opleiding? Een studentendecaan heeft veel ervaring met dergelijke situaties en kan je zeker helpen.
Alle reacties Link kopieren
Ach lieverd, wat zal dit naar voelen.
Hoe zijn je stagebegeleiders op de werkvloer? Kun je open met hen praten hierover?

Als ik een stagiaire begeleid dan zeg ik altijd: ‘je bent hier om te leren. Als je op je bek gaat, dan ben ik er om het op te vangen.’
Want een stagiaire moet kunnen leren. Fouten maken hoort erbij.

Ik verwacht wel inzet van een stagiaire, serieus bezig met leren.
In welke mate laat jij dat zien?
Heb je overwogen extra stage te doen en wat vertraging op te lopen? Ik herken dit van een dochter van een collega; zij liep ook vast op zelfstandigheid, initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen voor leerproces etc. Haar heeft het uiteindelijk geholpen naar een plek te gaan waar ze veel positieve feedback kreeg en dus een half jaar extra stage te lopen.

Enne.. je loopt geen stage omdat je die dingen allemaal al kunt/ ontwikkeld hebt hè! Het is een leerproces. Soms moet je het ook treffen wat stagebegeleider betreft, als je geen match hebt kan iemand je ook alleen maar onzekerder maken.

Je bent al ver gekomen, ik zou als ik jou was wel doorgaan. Heb je een fijne stagebegeleider/ mentor van school? Veel succes!
Alle reacties Link kopieren
Misschien kun je een afspraak maken met de studieadviseur van je opleiding. Je bent echt niet de enige die hier tegen aanloopt. En uiteindelijk kun je het ook zien als een leerproces om je uitstelgedrag, faalangst of wat dan ook te overwinnen. Succes, je kunt het!
Wat raar dat die stagebegeleider het feit dat je nu even worstelt meteen koppelt aan het niet willen doen van de opleiding. Ja, iemand raakt soms even in een dal als stage of scriptie niet lekker lopen. Maar om dan meteen aan jouw motivatie te twijfelen? Laat je daardoor in ieder geval niet van de wijs brengen.

Probeer je stapje bij beetje op een van de punten van kritiek te richten en daar verbetering in aan te brengen. Dus niet alles tegelijk. Uiteindelijk red je het echt wel hoor!
novaviva schreef:
03-05-2021 19:19
Wat raar dat die stagebegeleider het feit dat je nu even worstelt meteen koppelt aan het niet willen doen van de opleiding. Ja, iemand raakt soms even in een dal als stage of scriptie niet lekker lopen. Maar om dan meteen aan jouw motivatie te twijfelen?

Waarom zou de stagebegeleider daar niet naar mogen vragen? Als een stagiair alles uitstelt tot het laatste moment kun je best eens de vraag stellen of iemand het eigenlijk wel wil. Dat kan ook een heel positieve vraag zijn hè. Zit je eigenlijk wel op je plek, word je hier wel gelukkig van, is dit misschien een teken dat je liever iets anders zou gaan doen?

Dan kun je plaatsvervangend in de verdediging schieten, maar de stagebegeleider kan niet in het hoofd van TO kijken. Die wil gewoon weten wat er aan de hand is.

TO, 99 van de 100 stagebedrijven willen helemaal niet dat je foutloos werkt. Done is better than perfect.
Als je daar moeite mee hebt, kan coaching handig zijn. Je hebt de neiging je afhankelijk en passief op te stellen, en een goede coach weet daar raad mee. Het is als je hulp gaat zoeken handiger om concreet je gedrag te beschrijven (uitstellen, afwachten) dan je vast te pinnen op de achterliggende oorzaak (faalangst). Het kan nl ook blijken dat er andere oorzaken meespelen.
Heb jij een SLB-er? Als ja:!daar al mee in gesprek gegaan?
Alle reacties Link kopieren
Relax! Ik lees veel stress. Inderdaad hulp inschakelen van school maar ook op je stage. Eerlijk zijn over waar je tegen aan loopt. Je aangegeven punten dagelijks evalueren met degene waar je mee werkt! Ook benoemen wat je wel (goed) hebt gedaan! Is verlengen met 6 weken een optie? Als je het dan haalt kun je gewoon door? Even weer nadenken waarom je voor deze studie hebt gekozen?
En een knuffel van mij!!
Alle reacties Link kopieren
Klinkt als faalangst. Mijn advies zou zijn om hierover open te zijn richting je stagebegeleider, en om hulp te vragen.
Alle reacties Link kopieren
Praat erover met je SLB'er en probeer een gezamelijk gesprek aan te vragen met je stagebegeleider en SLB'er om te kijken wat je kunt doen om het te verbeteren

Ik ben zelf ergotherapeut en heb de stages ook niet als makkelijk ervaren. Wat mij hielp was oprecht reflecteren op mijzelf en bekijken in hoeverre ik mijn aandachtspunten in mijn dagelijks leven tegenkwam en het hierop ook aanpakken. Dan wordt het meer je persoonlijkheid wat je aanpakt en dit trekt door tot in je werkveld.

Reflectie en feedback is the key in dit geval. En so what als je je stage niet haalt? Ik ken er genoeg die studievertraging hebben opgelopen en het daardoor goed hebben afgerond.

Ga bij jezelf na hoe het komt dat je die aandachtspunten hebt en probeer bij jezelf situaties te gaan herkennen waarin je dit gedrag vertoont. Dan pas kun je het aanpakken

Succes!

Je mag me altijd pb'en voor meer vragen of overleg
Fluithaas schreef:
03-05-2021 20:05
Waarom zou de stagebegeleider daar niet naar mogen vragen? Als een stagiair alles uitstelt tot het laatste moment kun je best eens de vraag stellen of iemand het eigenlijk wel wil. Dat kan ook een heel positieve vraag zijn hè. Zit je eigenlijk wel op je plek, word je hier wel gelukkig van, is dit misschien een teken dat je liever iets anders zou gaan doen?

Dan kun je plaatsvervangend in de verdediging schieten, maar de stagebegeleider kan niet in het hoofd van TO kijken. Die wil gewoon weten wat er aan de hand is.

TO, 99 van de 100 stagebedrijven willen helemaal niet dat je foutloos werkt. Done is better than perfect.
Als je daar moeite mee hebt, kan coaching handig zijn. Je hebt de neiging je afhankelijk en passief op te stellen, en een goede coach weet daar raad mee. Het is als je hulp gaat zoeken handiger om concreet je gedrag te beschrijven (uitstellen, afwachten) dan je vast te pinnen op de achterliggende oorzaak (faalangst). Het kan nl ook blijken dat er andere oorzaken meespelen.
Ik vind het ook raar om uitstelgedrag of faalangst te koppelen aan het niet leuk vinden. Sowieso, ik denk dat die vraag nu even niet zo zinvol is. Liever die opleiding afronden en dan ziet TO daarna wel weer verder welke kant ze op gaat. Een stagebegeleider hoeft iemand er niet in te begeleiden de moed op te geven.
Alle reacties Link kopieren
Kan ook zijn dat de stage begeleider je iets provoceert om je uit de tent te lokken en je over de streep te trekken om meer te laten zien !

Vooraf bedenken bij een werkdag welke verantwoordelijkheid je die dag wil? Dit voorleggen op je stage?
Bij einde werktijd evalueren met je collega? Notities daarvan maken den reflecteren en bij een volgende werkdag daarop voortborduren ?

Echt gewoon gaan doen.
In het begin voelt het nep / gemaakt maar het went en werkte echt bij mijn opleiding!
Alle reacties Link kopieren
Ik kan goed begrijpen waar je tegenaan loopt, je wilt het natuurlijk ook goed doen en er ligt best een verantwoordelijkheid. Heb je dit enkel met je stagebegeleider besproken of ook met de praktijkopleider oid? Mogelijk is het een optie om een stapje terug te doen en meer stap voor stap contact te hebben met je stagebegeleider. Zo kun je alles doornemen wat je hebt gedaan, geef je een terugkoppeling en krijg je direct feedback of kun je even sparren. In plaats van wachten tot het einde, zo krijg je misschien ook wat meer zelfvertrouwen in wat je doet?
Bedankt voor alle fijne en steunende reacties.
Afgelopen week heb ik een gesprek met een docent vanuit school en stagebegeleider gehad, waarna we ervoor hebben gekozen om de stage stop te zetten. kortom flink kl*te.
Ik zal proberen antwoord te geven op de reacties;
viva-amber schreef:
03-05-2021 18:17
Al eerder in de studie heb ik een soort van faalangst-training gevolgd. Hoewel het voor dat moment erg fijn was, lijkt het toch wat dieper te zitten. Het theoretisch wel aan kunnen maar vastlopen op het praktijk gedeelte is inderdaad wat mij het meest frustreert. Helaas is het niet een kwestie van te jong zijn. Inmiddels ben ik 27 en ben ik vaker tegen dezelfde dingen aanloop. De druk die ik voel op stage is zeker een belangrijke factor. Ik heb al eerder een half jaar vrij genomen omdat het niet goed (somberheid en angst) en nu gaat het jammergenoeg nog steeds niet beter. Ik vind het inderdaad zelf ook zeker een mooi beroep en vind het op momenten ook zeker leuk, alleen weet ik niet of dit voldoende is om door te gaan.
Hé wat balen! Hebben jullie ook al besproken wat je nu kan gaan doen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven