Werk & Studie
alle pijlers
Veranderingen voor ZZP'ers
maandag 9 december 2024 om 16:05
Blijkbaar leef ik onder een steen, want tot vanmiddag wist ik niet dat de regels per volgend jaar strenger gaan worden.
Ik werk zelf niet als zzp'er, maar toen ik het las vroeg ik me wel af in hoeverre je je dan nog ''collega'' blijft voelen en je geen dingen aan informatie gaat missen binnen je werk
Hieronder de regels die ik las wat betreft ons werkveld:
We mogen ze niet uitnodigen voor de Nieuwjaarsslunch.
Ze mogen niet meer mee met een werkuitje
Ze mogen niet meer aansluiten bij werkoverleggen en andere bijeenkomsten
Ik werk zelf niet als zzp'er, maar toen ik het las vroeg ik me wel af in hoeverre je je dan nog ''collega'' blijft voelen en je geen dingen aan informatie gaat missen binnen je werk
Hieronder de regels die ik las wat betreft ons werkveld:
We mogen ze niet uitnodigen voor de Nieuwjaarsslunch.
Ze mogen niet meer mee met een werkuitje
Ze mogen niet meer aansluiten bij werkoverleggen en andere bijeenkomsten
dinsdag 10 december 2024 om 16:26
En door wie worden uiteindelijk die boetes en naheffingen betaald?Siri schreef: ↑10-12-2024 07:23Het Ministerie van Financiën gaat ook door met inhuur van zzp'ers en betaalt eventuele boetes en naheffingen. Dit omdat de afwikkeling van de toeslagenaffaire anders vertraging oplevert.
Toch wel een krankzinnige situatie: het Ministerie lapt regels aan de laars om iets op te kunnen lossen waarbij men in het verleden ook over de schreef ging (de toeslagenaffaire).
Dat kun je als overheid toch niet verkopen aan je burgers?
https://www.volkskrant.nl/politiek/mini ... ~b013ef08/
dinsdag 10 december 2024 om 22:55
MrsM schreef: ↑09-12-2024 23:20Precies. En als ze al gaan controleren dan zal dat in eerste instantie zijn daar waar schijnzelfstandigheid het grootste probleem is, namelijk de zorg, en wellicht ook in de bouw.
Ik denk dat ZZPers in andere branches zich voorlopig niet zo'n zorgen hoeven te maken om controles aangezien er zoveel anderen prioriteit hebben.
In mijn branche zijn er juist wel veel zorgen, omdat er minder opdrachten zijn. Opdrachtgevers nemen het zekere voor het onzekere en huren geen zzp'ers meer in. Dan maakt het dus geen bal uit of je je zelf geen zorgen maakt; als je geen opdrachten meer krijgt ben je ook het haasje.
Such fun!1
dinsdag 10 december 2024 om 22:58
MarindaH schreef: ↑10-12-2024 22:55In mijn branche zijn er juist wel veel zorgen, omdat er minder opdrachten zijn. Opdrachtgevers nemen het zekere voor het onzekere en huren geen zzp'ers meer in. Dan maakt het dus geen bal uit of je je zelf geen zorgen maakt; als je geen opdrachten meer krijgt ben je ook het haasje.
Precies.
dinsdag 10 december 2024 om 22:58
En dat de Belastingdienst gewoon doorgaat met zzp'ers is natuurlijk schandelijk. Ze stelden zichzelf boven de wet met die hele toeslagenaffaire, en om dat recht te zetten, door tussenkomst van de rechter, 'moeten' ze zichzelf wel weer boven de wet stellen. Het is echt een gotspe. En onze betrouwbare overheid betaalt de boete wel. Echt hoor, hele sectoren in de problemen, hardwerkende en belastingbetalende zzp'ers in de stress en zonder werk, maar de Belastingdienst gaat gewoon door.
Such fun!1
dinsdag 10 december 2024 om 23:00
woensdag 11 december 2024 om 00:08
Inderdaad. In de zorg willen werkgevers best mensen in dienst nemen, maar die willen zelf liever ZZPer zijn, omdat ze dan bv alleen de prettige diensten kunnen accepteren. En qua verdiensten doen die het volgens mij ook niet zo slecht, ik hoor niet anders dan dat het juist duur is om ZZPers in te huren, maar er anders gewoon niet genoeg personeel is.LaFleurNoire schreef: ↑10-12-2024 10:19Dat ligt er aan in welke branche je zit denk ik.
Ik kan me voorstellen dat men huiverig is in de zorg, kinderopvang, onderwijs. Tegelijkertijd zijn dat sectoren waar enorme personeelstekorten zijn. Ziekenhuizen waarschuwen voor een enorm zorginfarct bijvoorbeeld als ze per 1 januari geen zzp’ers meer kunnen inhuren. Zzp’ers weigeren in dienst te komen omdat ze dan hun voordelen kwijtraken, die wachten eerst af wat er daadwerkelijk gaat gebeuren.
woensdag 11 december 2024 om 04:59
In de zorg en de gehandicapten zorg is het weg vallen van de zzp niet gunstig. Zij krijgen via detacheringsbureaus juist hogere kosten. Bijna geen enkele onderneming werkt alleen met vast personeel. Bijna elke onderneming heeft flex personeel om pieken en dalen op te vangen.nausicaa schreef: ↑11-12-2024 00:08Inderdaad. In de zorg willen werkgevers best mensen in dienst nemen, maar die willen zelf liever ZZPer zijn, omdat ze dan bv alleen de prettige diensten kunnen accepteren. En qua verdiensten doen die het volgens mij ook niet zo slecht, ik hoor niet anders dan dat het juist duur is om ZZPers in te huren, maar er anders gewoon niet genoeg personeel is.
woensdag 11 december 2024 om 09:04
Dit komt door de tamelijk idiote tarieven die detacheringsbureaus hanteren. Een omrekenfactor van 2 a 3 is niet ongewoon.FaceofOZ schreef: ↑11-12-2024 04:59In de zorg en de gehandicapten zorg is het weg vallen van de zzp niet gunstig. Zij krijgen via detacheringsbureaus juist hogere kosten. Bijna geen enkele onderneming werkt alleen met vast personeel. Bijna elke onderneming heeft flex personeel om pieken en dalen op te vangen.
Maar goed, je hebt gelijk dat die kosten juist kunnen toenemen.
Omdat je hier als werknemer nog geen eens heel veel van merkt, is het tamelijk immoreel om deze stap als voormalig zzp'er te maken in de zorg.
Dan had je echt een andere sector moeten kiezen. Zorg moet namelijk vaak voortdurend en hele dagen worden geleverd, niet alleen op voor jou gunstige momenten.
siri wijzigde dit bericht op 11-12-2024 09:07
22.14% gewijzigd
woensdag 11 december 2024 om 09:06
Echt joh? Dus twee of drie keer het uurtarief?
Ik doe ook wel opdracht via detachering, maar dat is maximaal 8 euro op mijn uurtarief.
Wat eten we vanavond?
woensdag 11 december 2024 om 09:09
woensdag 11 december 2024 om 09:13
vergeet de zorg en de bouw niet.
ik ken verpleegkundigen en bouwvakkers die al jaren als volwaardig collega, maar wél als ZZP hun werk doen.
En doooooor!
woensdag 11 december 2024 om 09:18
Het loopt ook flink uiteen. Ik kom ergens ook een omrekenfactor van 1.7 tegen. Ook flink, maar om zich redelijk beperkt.
Randstad heeft het over een omrekenfactor van 3 voor hun detachering.
Maar ik weet niet of dit alleen voor zeer specialistisch personeel geldt.
woensdag 11 december 2024 om 09:42
Maar "vroeger" waren dat toch mensen in loondienst in een flexpool? Waarom kan de zorg niet terug naar zo'n constructie?FaceofOZ schreef: ↑11-12-2024 04:59In de zorg en de gehandicapten zorg is het weg vallen van de zzp niet gunstig. Zij krijgen via detacheringsbureaus juist hogere kosten. Bijna geen enkele onderneming werkt alleen met vast personeel. Bijna elke onderneming heeft flex personeel om pieken en dalen op te vangen.
woensdag 11 december 2024 om 15:49
In die omrekenfactor op het uurtarief zitten ook de kosten voor vakantiegeld, vakantiedagen, ziektedagen, kort verzuim, doorbetaalde feestdagen, pensioen, premie werknemersverzekeringen, scholingsfonds, SFU, reservering transitievergoeding, PAWW etc. 1,7 kan ik eigenlijk al bijna niet, dan kom je qua kosten niet uit.
woensdag 11 december 2024 om 16:11
Ik vermoed dat de rechten van werknemers (en de plichten van werknemers) dit behoorlijk moeilijk maken tegenwoordig.
Denk aan recht op bepaalde uren als je die gemiddeld over een bepaalde periode hebt gewerkt, een max op contractverlengingen etc.
En de huidige krapte op de arbeidsmarkt zal ook niet meehelpen......wie kiest er dan voor om in een flexpool te gaan werken als je ook een 'normaal' arbeidscontract kunt krijgen (of kunt gaan ZZP'en....).
woensdag 11 december 2024 om 16:18
Ja, dat ook inderdaad. Vergeet niet dat het uurtarief van een medewerker niet gelijk staat aan de volledige loonkosten voor een werkgever. Daar komen dergelijke kosten ook gewoon nog bovenop (inderdaad gemiddeld zo factor 1,6 dacht ik). Dergelijke kosten heeft het bedrijf waar de gedetacheerde werkt niet voor de gedetacheerde, dus daar moet je wel rekening mee houden in de vergelijking.EHV1981 schreef: ↑11-12-2024 15:49In die omrekenfactor op het uurtarief zitten ook de kosten voor vakantiegeld, vakantiedagen, ziektedagen, kort verzuim, doorbetaalde feestdagen, pensioen, premie werknemersverzekeringen, scholingsfonds, SFU, reservering transitievergoeding, PAWW etc. 1,7 kan ik eigenlijk al bijna niet, dan kom je qua kosten niet uit.
woensdag 11 december 2024 om 17:48
Binnen onze gehandicapten organisatie werken wij wel met een flexpool, deze flexers hebben een arbeidsovereenkomst met onze organisatie net als ieder ander.Zarah schreef: ↑11-12-2024 16:11Ik vermoed dat de rechten van werknemers (en de plichten van werknemers) dit behoorlijk moeilijk maken tegenwoordig.
Denk aan recht op bepaalde uren als je die gemiddeld over een bepaalde periode hebt gewerkt, een max op contractverlengingen etc.
En de huidige krapte op de arbeidsmarkt zal ook niet meehelpen......wie kiest er dan voor om in een flexpool te gaan werken als je ook een 'normaal' arbeidscontract kunt krijgen (of kunt gaan ZZP'en....).
Dit heeft niks te maken met recht op bepaalde uren, wij werken met JUS ( jaar uren systematiek) op welke locatie je deze uren maakt is verder niet interessant.
Dus wel de vrijheid van een ZZP maar met vaste arbeidsovereenkomst, inmiddels zijn er ook al wat ZZP 'ers overgestapt naar ons.
woensdag 11 december 2024 om 18:17
nausicaa schreef: ↑11-12-2024 00:08Inderdaad. In de zorg willen werkgevers best mensen in dienst nemen, maar die willen zelf liever ZZPer zijn, omdat ze dan bv alleen de prettige diensten kunnen accepteren. En qua verdiensten doen die het volgens mij ook niet zo slecht, ik hoor niet anders dan dat het juist duur is om ZZPers in te huren, maar er anders gewoon niet genoeg personeel is.
Ik hoorde laatst van iemand dat dat best meevalt. En voor mij is de term 'freelance Friday' niet onbekend.
Such fun!1
woensdag 11 december 2024 om 20:24
Dit. Ik werk ook in de zorg en per 1 Jan moeten al onze zzp'ers eruit. En dit merken we direct aan een bezetting die we niet rond krijgen. En mensen in loondienst nemen we zeker wel aan, ze zijn er alleen amper en de zzp'ers willen niet. En hoe er bij ons gewerkt wordt lijkt zeker wel op schijnzelfstandigheid. Ik snap dat de regels gevolgd worden maar maak me wel zorgen.nausicaa schreef: ↑11-12-2024 00:08Inderdaad. In de zorg willen werkgevers best mensen in dienst nemen, maar die willen zelf liever ZZPer zijn, omdat ze dan bv alleen de prettige diensten kunnen accepteren. En qua verdiensten doen die het volgens mij ook niet zo slecht, ik hoor niet anders dan dat het juist duur is om ZZPers in te huren, maar er anders gewoon niet genoeg personeel is.
woensdag 11 december 2024 om 22:44
Precies, de loonkosten die ik maak voor een werknemer zijn al ongeveer 1,7x het bruto loon dat zij ontvangen. Veel mensen weten dat niet, maar je bent een stuk duurder dan je bruto salaris. En dan moet zo’n uitzend/detacheringsbureau er ook nog aan verdienen, en ze moeten een reserve opbouwen voor als ze geen opdracht voor je hebben. Dat kan dus nooit uit als ze maar 1,7x vragen.EHV1981 schreef: ↑11-12-2024 15:49In die omrekenfactor op het uurtarief zitten ook de kosten voor vakantiegeld, vakantiedagen, ziektedagen, kort verzuim, doorbetaalde feestdagen, pensioen, premie werknemersverzekeringen, scholingsfonds, SFU, reservering transitievergoeding, PAWW etc. 1,7 kan ik eigenlijk al bijna niet, dan kom je qua kosten niet uit.
woensdag 11 december 2024 om 23:17
Werkgeverslasten zijn normaal gesproken geen 70 procent.EHV1981 schreef: ↑11-12-2024 15:49In die omrekenfactor op het uurtarief zitten ook de kosten voor vakantiegeld, vakantiedagen, ziektedagen, kort verzuim, doorbetaalde feestdagen, pensioen, premie werknemersverzekeringen, scholingsfonds, SFU, reservering transitievergoeding, PAWW etc. 1,7 kan ik eigenlijk al bijna niet, dan kom je qua kosten niet uit.
woensdag 11 december 2024 om 23:23
Volgens mij weten een hoop mensen dat wel.nausicaa schreef: ↑11-12-2024 22:44Precies, de loonkosten die ik maak voor een werknemer zijn al ongeveer 1,7x het bruto loon dat zij ontvangen. Veel mensen weten dat niet, maar je bent een stuk duurder dan je bruto salaris. En dan moet zo’n uitzend/detacheringsbureau er ook nog aan verdienen, en ze moeten een reserve opbouwen voor als ze geen opdracht voor je hebben. Dat kan dus nooit uit als ze maar 1,7x vragen.
Maar goed, een omrekenfactor van 2,5 betekent dat het detacheringsbureau 80 procent van het brutoloon per uur krijgt.
Een werknemer in de kinderopvang krijgt 20 euro bruto per uur (voorbeeld). Het detacheringsbureau krijgt dan 16 euro per uur. Los van alle werkgeverslasten.
Ik vind dat erg veel.
Bij een omrekenfactor van 3 incasseert het bureau 26 euro per uur, naast de werkgeverslasten.
Dit betekent dat op een brutosalaris van 20 euro per uur 14 euro per uur wordt gereserveerd voor werkgeverslasten (inclusief vakantiegeld etc) en 26 euro per uur voor het detacheringsbureau.
Dat is normaal omdat men het normaal vindt, maar het is tamelijk absurd.
donderdag 12 december 2024 om 10:09
Dat zijn alleen de verplichte lasten....(vanuit de overheid).Marianneke schreef: ↑12-12-2024 07:57Werkgeverslasten zijn ongeveer 30% van het brutoloon van een werknemer, geen 70%
Zie: https://mettom.nl/hr-woordenboek/wat-zi ... verslasten
donderdag 12 december 2024 om 13:21
Zarah schreef: ↑12-12-2024 10:09Dat zijn alleen de verplichte lasten....(vanuit de overheid).
Zie: https://mettom.nl/hr-woordenboek/wat-zi ... verslasten
Ja, dus niet de 1,7x die nausica nog los van de detacheringskosten aangeeft
Coffee is never my cup of tea
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in