Werk & Studie alle pijlers

Verplichting tot werken extra uren, kan dat zomaar?

15-03-2008 10:58 14 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Op mijn afdeling werken 7 medewerkers. Bekend is dat 2 medewerkers per 1 april voor een periode van ca 3 maanden afwezig zullen zijn. Samen werken zij 45 uur. Onze manager heeft aangegeven dat er geen uitzendkracht aangetrokken wordt en dat wij deze uren zelf moeten gaan invullen. We moeten dus met z'n vijven 45 uur gaan opvangen, 9 uur pp. Aangezien de werkdruk al erg hoog is en alle takenpakketten overvol zitten, is er geen ruimte om binnen onze huidige werkuren er zomaar even 9 uur bij te gaan doen. Onze managers wil ons dan ook allemaal een tijdelijke uitbreiding van 9 uur per week geven om het werk te kunnen opvangen.

Een aantal collega's heeft aangegeven gedurende 3 maanden best extra uren te willen werken maar geen 9 uur per week erbij.

Zelf werk ik 30 uur + overuren en werk ik in totaal ongeveer 34 uur per week en dat is voor mij echt het maximum. Met nog eens 9 uur erbij kom ik uit op een werkweek van 43 uur en dat is voor mij echt te veel en kom ik prive ook in de knel. 36 uur is fulltime bij ons.

Daarbij komt ook nog eens dat wij gedurende de afwezigheid van mijn 2 collega's zelf ook allemaal vakanties gepland hebben, waardoor we er enkele weken slechts een bezetting van 3 of 4 ipv 7 personen zal zijn. Onze managers weet dit maar wuift het een beetje weg met de opmerking "allemaal even de schouders eronder".



Kan mijn managers ons verplichten om gedurende 3 maanden 9 uur per week extra te komen werken?
Alle reacties Link kopieren
Nee, dat mag niet.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij ook niet.

Maar ik denk dat je ook te veel in uren denkt.

Die 45 uur die zij officieel werken zal misschien wel lager uitvallen omdat je zelf die klussen efficienter kunt doen dan zij? Binnen hun uren zit ook koffie leuten, misschien dezelfde teamvergaderingen als jij al doet, nietsnutten, projecten die misschien wel drie maanden on hold kunnen enzovoort?

Hebben jullie al sex naar de projecten gekeken of alleen gerekend naar de uren?



Ik geb geen idee wat voor werk je doet, en waaromo er geen geld is om iemand voor tijdelijk aan te nemen. Kan er misschien wel een vrijwilliger extra bij komen, een stagiair (kost allemaal wel begeleiding, maar misschien is dat effectief minder uur?).



Kunnen projecten uit takenpakketten van de "achterblijvers" tijdelijk minder uitvoerig? Kan de manager zelf iets overnemen?



Succes met alles, hoop dat jullie er in harmonie uitkomen!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Muis :-)

Nee, dat kan niet zomaar. Je kan niet zomaar even drie maanden het werk over iedereen verdelen. Nog afgezien van de belasting voor alle mensen is het ook nog maar de vraag of de werkzaamheden zo gemakkelijk te verdelen zijn.

Bovendien lijkt het me voor die twee mensen die nu 3 maanden wegzijn ook wel een beetje raar, zo van: ben ik nou wel echt nodig.

Ik kan me wel voorstellen dat jouw baas bepaalde taken anders verdeelt nu, bijvoorbeeld bepaalde taken aan de meest ervaren mensen toe wil delen. Maar hij zal toch echt een uitzendkracht moeten inhuren!
Alle reacties Link kopieren
Ondanks dat wij voorgesteld hebben om toch 1 of 2 uitzendkrachten aan te trekken zodat de werkzaamheden niet al te veel versnipperd worden over 5 medewerkers, is dit niet bespreekbaar omdat onze manager vindt dat 3 maanden een "afzienbare" periode is die wij zelf moeten kunnen opvangen.



Zoals ik al aangaf is de werkdruk al erg hoog en werken we allemaal al wekelijks meer uren en dan is 3 maanden toch een lange periode om nog meer uren te moeten werken.

De 45 uur die opgevuld moet worden, zijn de uren op papier die opgevuld moeten worden. In praktijk zijn dit 53 uur (beide collaga's werken standaard elke week 4 uur extra).

Als je inderdaad alle kletspraatjes, koffieleuten etc eraf haalt dan win je nog wat uren, maar er blijven veel uren over die opgevangen moeten worden.



De werkzaamheden zijn secretariële ondersteuning, we werken met 7 secretaresses voor 6 managers. 2 managers zitten dus 3 maanden lang zonder ondersteuning. Ieder van ons heeft een heel eigen takenpakket met een eigen aandachtsgebied en er is nauwelijks/geen overlap tussen de werkzaamheden. Er worden dus geen dubbele werkzaamheden verricht.



Zelf kan ik een aantal taken wel efficienter doen dan mijn 2 collega's, maar dat willen de betreffende managers niet. Voorbeeld: zelf archiveer ik alles digtaal en mijn manager vindt dat prima. Mijn collega's moeten van hun managers alles op papier archiveren en dat kost veel tijd. En zo zijn er nog wel een paar voorbeelden, maar het is niet de bedoeling dat hun werkwijze tijdens deze 3 maanden gewijzigd wordt.



De andere 4 managers hebben aangegeven dat zij niet willen dat wij deze extra uren werken binnen onze huidige uren omdat dit ten koste gaat van hun eigen ondersteuning. Wij hebben heel duidelijk aangegeven dat als de werkzaamheden bij ons erbij komen binnen onze uren dit betekent dat sommige taken tijdelijk niet meer gedaan worden. Het is of-of en niet en-en.



We zijn er dus nog niet uit. Ik heb wel al aangegeven dat ik niet meer uren wil werken en daar werd erg moeilijk over gedaan.
Alle reacties Link kopieren
nee
Alle reacties Link kopieren
als alle managers nou sommige taken zelf gaan doen, dan hebben jullie meer tijd vrij om taken van de collega's er bij te nemen. Zijn er ook iets minder taken om over te nemen (want de twee onondersteunde managers nemen er ook taken bij) en dan misschien 2 of 3 uurtjes per werk extra werken?



Vind het zo storend dat dit soort problemen altijd op het bord van de ondersteuning komen en de managers maar verwachten dat alles goed komt.



Maar als 2-3 uur voor jou ook te veel is, gewoon poot stijf houden :)
Alle reacties Link kopieren
Waarom zijn ze eigenlijk zo tegen een uitzendkracht?

Je schrijft dat ze het onderling willen oplossen omdat het om een periode van slechts 3 maanden gaat.



Een uitzendburo is prima in staat om voor een periode van 3 maanden een ervaren secretaresse te sturen. Zeker als je naar een uitzendburo gaat dat gesprecialiseerd is in secretaresses. Bijvoorbeeld Secretary plus.



Na die drie maanden kunnen ze haar zo weer wegsturen dus zitten ze nergens aan vast.



Vind het een beetje onterecht om dat nu gewoon op jullie bordje bij te schuiven.
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp dat jullie er allemaal behoorlijk wat uurtjes ook onbetaald 'naast' werken. Nou ben ik de laatse die over zoiets zeurt, want ik geloof liever in een soepele omgang, dat jij een uurtje eens eerder weg mag, maar ook waar nodig langer blijft, maar ik begrijp dat dit toch wel structureel is. En daarmee hebben jullie de baas verwend. Want als jullie allemaal een halve dag (want dat is 4 uur) meer werken, dan heeft de baas sowieso al een onbetaalde secretaresse voor 3,5 dag per week met 7 dames....
Alle reacties Link kopieren
Ik neem aan dat het een financiele kwestie is. Degenen die 3 maanden weggaan, daarvan wordt het loon doorbetaald en de baas kan dat niet ergens vergoed krijgen?

Een andere mogelijkheid, als het echt een geldkwestie is, er zijn altijd wel stageplekken nodig voor mensen die een voltijdstudie op secretarieel niveau doen.....
Alle reacties Link kopieren
Arbeidstijdenwet.

Op grond van artikel 5:9 mag een werknemer hoogstens elf uur per dienst werken. In een totale week mag de werknemer niet meer dan 54 uur werken. In een periode van dertien achtereenvolgende weken mag de werknemer niet meer dan 45 uur gemiddeld per week werk verrichten.



het kan zijn dat in je cao (of je arbeidsovereenkomst) een clausule is opgenomen, waarin de werkgever je kan verplichten tot overwerk, dan moet wel duidelijk zijn dat het gaat om werk dat gezien de bedrijfsomstandigheden onvermijdelijk is.(rekbaar begrip)

de werkgever kan je wel vràgen om tijdelijk wat meer uren te draaien. of je daarop ingaat, is aan jezelf



dit vond ik nog op de FNV site: (afd.horecabond)

Je bent verplicht overwerk te verrichten als de werkgever vindt dat de bedrijfsbelangen overwerk noodzakelijk maken. In de Arbeidstijdenwet is vastgelegd hoeveel je maximaal mag overwerken. Werknemers van 50 jaar of ouder hoeven niet meer over te werken. Als je overwerk verricht, heb je recht op een vergoeding. Je kunt dan in overleg met de werkgever kiezen voor vrije tijd of voor een overwerktoeslag. Bij de keuze voor vrije tijd krijg je evenveel vrije tijd als de duur van het verrichte overwerk. De vrije tijd moet worden toegekend uiterlijk in de maand vóór of in twee maanden volgend op de kalendermaand waarin je het overwerk hebt verricht. Het recht op vergoeding geldt pas op het moment dat de normale werktijd met 15 minuten wordt overschreden.



Ik zou zeggen:pluis je cao even uit. misschien dat daar wat meer instaat.
Alle reacties Link kopieren
@ Muis 66, al mijn extra gewerkte uren kan ik gewoon noteren en mijn manager betaalt deze uren uit (daar is hij heel makkelijk in) en een deel spaar ik om in de zomerperiode als het rustig is wat extra vrij te kunnen nemen.

Of mijn collega's ook alle extra uren noteren en uitbetaald krijgen weet ik niet, dit soort afspraken moeten wij 1 op 1 met onze eigen manager maken. Wat dat betreft is het ieder voor zich, maar nu moeten we het dus met z'n allen opknappen. Ik vind het jammer dat het probleem nu helemaal bij ons gelegd wordt en de managers zelf niet iets flexibeler zijn door dan maar iets meer zelf te doen of bepaalde werkzaamheden dan toch maar even te laten zitten.



Het is inderdaad een geldkwestie. Hoewel een uitzendkracht ons een heleboel stress gaat besparen, vinden ze dit een te dure oplossing.



Ik weet nu in elk geval dat we hiertoe niet verplicht kunnen worden en ik ga dan ook niet nog meer uren werken want dat lukt me niet ivm prive-omstandigheden.

Ik zal verder wel zien hoe dit opgelost gaat worden. Als we toch het extra werk erbij krijgen in onze eigen uren dan zal het gevolg wrs. zijn dat sommige werkzaamheden blijven liggen en niet gedaan worden. Het zal vanzelf spaak lopen. Dit is niet mijn manier van werken, maar het is dan maar even niet anders.
Alle reacties Link kopieren
Muis32 schreef op 15 maart 2008 @ 19:48:

Het zal vanzelf spaak lopen. Dit is niet mijn manier van werken, maar het is dan maar even niet anders.




Eigenlijk is het zo dat er nu niemand van jullie groepje ziek of zwanger 'mag worden', omdat jullie nu met de geringe bezetting heel kwetsbaar zijn.

En wat je aangeeft, het loopt vanzelf spaak. Laat het ook gebeuren. Als je het voortdurend blijft oplossen, door jezelf desnoods over de kop te werken, leert niemand het. Jij/jullie zijn niet verantwoordelijk voor het personeelsbeleid, dat is je baas.

Een vakbond maakt hier overigens korte metten mee, met jullie baas.
@Muis 32



Je conclusie dat je niet verplicht bent om meer te werken is helaas onjuist. Zoals uit de arbeidstijdenwet valt op te maken, is het personeel wel degelijk verplicht om extra te werken als dat echt dringend nodig is. Of dat in dit geval ook aan de orde is, is een punt van discussie tussen de managers en de medewerkers en kan eventueel voor een rechter uitgevochten worden. Maar klakkeloos weigeren om die uren extra te werken, kan opgevat worden als werkweigering en biedt in het ergste geval zelfs grond voor ontslag.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven