Werk & Studie alle pijlers

Waarom geen salarisindicatie?

06-12-2008 12:46 43 berichten
Alle reacties Link kopieren
Op dit moment werk ik bij de overheid, en bij elke vacature die ik extern plaats, moet ik een salaris indicatie bij zetten. Dus bijvoorbeeld: Schaal 8-9, min bedrag 2000 - max bedrag 3000.

En, ik ben zelf ook aan het kijken buiten de overheid. En daar zie ik bijna nergens salarisindicaties bij functies staan. En zelfs als je belt, hoor je daar niets over, dan moet je eerst maar gaan solliciteren. Voor mezelf wil ik pas solliciteren als ik weet wat het salaris is (want dan weet ik of dit in de buurt kom van want ik als kostverdiener nodig heb).

Dus mijn vraag aan alle P&O-ers: Waarom is dat zo? Waarom geven jullie geen salarisindicatie af (mag op 100 euro nauwkeurig zijn desnoods)? En, hoe kan ik wel achter het salaris komen, zonder te moeten solliciteren?
Alle reacties Link kopieren
quote:vivastudent schreef op 06 december 2008 @ 15:32:

[...]





Mooie post, en geen spelt tussen te krijgen. Alleen... ik wil best flexibel zijn, maar ik vraag me af of de bank ermee accoord gaat dat ik zeg "komende tijd betaal ik maar de helft van de hypotheek want m'n nieuwe werkgever betaalt niet meer, maar ik krijg wel 'n geweldige opleiding waardoor ik in de toekomst meer kan betalen". Dus mijn flexibiliteit houdt op bij mijn vaste uitgaven. Vandaar dat ik 't graag tevoren wil weten.

En mijn vraag blijft dus ook: waarom zetten bedrijven geen salarisindicatie bij hun vacatures (uitzonderingen als bovengenoemde nog niet bekende samenstelling van het team etc daargelaten.)?Ho, wacht even! Als we spreken in termen van dat je zo flexibel moet zijn dat je de bank moet verzoeken om de helft te mogen dokken, dan is er iets grondig mis. Dan verdien je of nu belachelijk veel, of het adverterende bedrijf betaalt belachelijk weinig. ZOVEEL verschil zou er niet mogen zijn. Met flexibel zijn bedoel ik in de zin van wellicht maar max 200 euro bruto ofzo. Eea hangt ook bijv af of je een partner hebt met een leuk inkomen. Dan kun je een keuze om iets minder te gaan verdienen wellicht makkelijker maken.
Alle reacties Link kopieren
quote:Muis66 schreef op 06 december 2008 @ 20:50:

[...]

Ho, wacht even! Als we spreken in termen van dat je zo flexibel moet zijn dat je de bank moet verzoeken om de helft te mogen dokken, dan is er iets grondig mis. Dan verdien je of nu belachelijk veel, of het adverterende bedrijf betaalt belachelijk weinig. ZOVEEL verschil zou er niet mogen zijn. Met flexibel zijn bedoel ik in de zin van wellicht maar max 200 euro bruto ofzo. Eea hangt ook bijv af of je een partner hebt met een leuk inkomen. Dan kun je een keuze om iets minder te gaan verdienen wellicht makkelijker maken.

Flexibel voor eur 200 wil ik best zijn hoor, dat vind ik niet de bedragen waarop het stuk zou lopen.

En nee, ik heb geen partner, en ben zelf kostwinner (wat mij tuurlijk minder flexibel maakt.
quote:Winston schreef op 06 december 2008 @ 19:35:

[...]





Kan altijd via een bureau op zoek gaan. Als je een goede hebt, zal die je niet aan laten schuiven als jouw idee van salaris buiten de opdrachtgevers bereik ligt. Dat versplilt jouw en zijn tijd.



Mijn ervaring is dat salarissen voor ogenschijnlijk dezelfde CV's in de IT (met name consultants) soms mijlenver uit elkaar liggen, door variatie in skillsets, branches, ervaring, etc. dat het voor een werkgever / recruiter ook niet altijd zin heeft een salaris indicatie in een advertentie te plaatsen.



Eenvoudigste is om gewoon even te bellen nav zo'n indicatie en het gewoon direct vragen wat de indicatie is. Ze zullen geen exact bedrag noemen, maar je zult wel kunnen aanvoelen of het een mogelijke match gaat worden.

Beetje netwerken helpt ook altijd goed. Zat forums waar bedrijven hard over de tong gaan in IT land.



Ben zelf ICT consultant. Als ik wordt ingezet in mijn specialisme (groothandel, voorraadbeheer en voorraadbeheersing) dan kost men dat ¤175 per uur. Ik wordt toevallig nu ver buiten mijn specialisme (finance) ingezet voor ¤115 per uur. Leuk voor de klant maar ik leer er zo ongelooflijk veel van dat ik de volgende keer hiervoor voor minstens ¤135 per uur wordt ingezet. (Finance is sowieso lucratief, want dat heeft iedere klant nodig).



Voor mijn eigen inkomen maakt mijn uurtatief niet uit, Er is bijvoorbeeld (urenregistratei ism productbeheer) 1 klant die ¤200 betaalt voor een uurtje inmenging van mijn kant......



Ik ben toch eigenlijk net een soort van ICT escort.
Alle reacties Link kopieren
Precies, je waarde kan dus van dag tot dag veranderen. Dan verwachten dat een advertentie een salaris indicatie geeft is dus niet reeel.



Als ik voor heen iemand aanbood die toevallig niet de gewenste 4 jaar ervaring had, maar 2 jaar op een cruciaal project bij een concurrent kon ik evengoed een leuke deal uitslepen voor zoiemand.
Alle reacties Link kopieren
quote:vivastudent schreef op 06 december 2008 @ 19:33:

[...]





En wel tijdens het sollicitatiegesprek duidelijk kunnen maken waarom je nu speciaal voor dat bedrijf hebt gekozen! Ik heb 't omgedraaid. Toen ik mijn cv op monsterboard zette kreeg ik van zo'n 25 kleine bedrijfjes een bijna identieke uitnodiging met dat soort woorden erin. Ik heb ze geantwoord dat ik dat soort dingen bij heel veel bedrijven kreeg aangeboden en wat hun bedrijf zo speciaal maakt. 13 bedrijven gaven antwoord waarvan een stuk of 6 echt origineel over kwamen. Daar ben ik mee verder gaan praten.
Alle reacties Link kopieren
quote:wijnands schreef op 07 december 2008 @ 08:16:

[...]

Ik heb 't omgedraaid. Toen ik mijn cv op monsterboard zette kreeg ik van zo'n 25 kleine bedrijfjes een bijna identieke uitnodiging met dat soort woorden erin. Ik heb ze geantwoord dat ik dat soort dingen bij heel veel bedrijven kreeg aangeboden en wat hun bedrijf zo speciaal maakt. 13 bedrijven gaven antwoord waarvan een stuk of 6 echt origineel over kwamen. Daar ben ik mee verder gaan praten.Wat goed van je!!! Dat ga ik zeker onthouden! Want, wat je zelf (meen ik) eerder ook al aangaf, mijn hoeveelheid vrije dagen is niet onbeperkt, en bovendien gaat het opvallen als je in korte periode steeds een dagdeel verlof opneemt en het andere dagdeel keurig in 'driedelig krijtstreep' op werk komt.
Alle reacties Link kopieren
ik heb even de berichten hier doorgenomen. ikzelf zit niet in de ict sector,maar in de media (publieke omroep). de tip van wuiles ga ik invoeren, want ik ben ah solliciteren geslagen. buiten de publieke omroep.

een andere vraag binnen salarisindidactie veld is deze:

ik heb een kennismakingsgesprek, want ik wil beter ondermeer een andere en betaalde job. Maar de mogelijke nieuwe werkgever weet toevallig via via wat mijn huidige salaris is. Dan kan ik toch nog wel aangeven dat mijn huidige salaris X is, maar dat ik vind op basis van ervaring etc etc dat ik eigenlijk salaris Y zou kunnen/moeten krijgen. Dat is toch reeël?
Alle reacties Link kopieren
quote:angrycat schreef op 08 december 2008 @ 11:42:

ik heb even de berichten hier doorgenomen. ikzelf zit niet in de ict sector,maar in de media (publieke omroep). de tip van wuiles ga ik invoeren, want ik ben ah solliciteren geslagen. buiten de publieke omroep.

een andere vraag binnen salarisindidactie veld is deze:

ik heb een kennismakingsgesprek, want ik wil beter ondermeer een andere en betaalde job. Maar de mogelijke nieuwe werkgever weet toevallig via via wat mijn huidige salaris is. Dan kan ik toch nog wel aangeven dat mijn huidige salaris X is, maar dat ik vind op basis van ervaring etc etc dat ik eigenlijk salaris Y zou kunnen/moeten krijgen. Dat is toch reeël?Of je wensen op dit gebied realistisch zijn kan ik uiteraard niet beoordelen. Het is echter niet vreemd dat je bij een nieuw bedrijf en in een nieuwe functie meer wilt verdienen. Zorg dat je goed kunt beargumenteren waarom je meer wilt verdienen en hoe je tot het bedrag bent gekomen dat je vraagt. Ik zou je overigens willen adviseren om iets meer te vragen dan waar je genoegen mee wilt nemen zodat er enige ruimte overblijft om te onderhandelen. Daarnaast zou ik je adviseren om niet alleen naar het brutosalaris te kijken maar ook naar onkostenvergoedingen, bonussen (onder welke voorwaarden?), opleidingsfaciliteiten, pensioenregelingen en verlofregelingen. Succes.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk bij een bank en bij ons staat er altijd een salarisschaal bij. Maar dan ook nog een aanloopschaal en de definitieve schaal (als je nog niet de gewenste ervaring hebt kom je bv eerst in de aanloopschaal). Het verschil tussen het laagste van de ene schaal en het hoogste van de andere schaal (zit onderling enige overlap in de schalen) is echt dik 1500,- per maand. bovendien betwijfel ik of je de schalen als buitenstaander wel kunt bekijken ik kijk altijd vanuit het interne personeelsnetwerk).

Ik snap wel dat bedrijven het niet doen, om de opties open te houden. Want het is nogal een verschil of je een volledig gekwalificeerd iemand met 10 jaar ervaring aanneemt of iemand die nog veel moet leren, maar je wel geschikt lijkt. Soms is van tevoren gewoon niet bekend wat de voorkeur heeft en kijken ze echt naar de persoon en bepalen dan pas. Je verkleint je doelgroep wel als je er een bepaalde indicatie bij zet.



Ik snap dat je het als sollicitant best vervelend vindt, maar aan de andere kant: solliciteren is ook investeren. Ik heb ook een aantal orienterende gesprekken gevoerd ondanks dat ik niet fanatiek op zoek ben. Heeft me ook best wat reiskosten en tijd gekost. Ik heb de kosten dan ook niet teruggevraagd omdat ik er zelf bewust voor gekozen heb.

Ik wil niet iedereen over 1 kam scheren, maar ik vind sommige sollicitanten wel heel verwend. Jij wilt een andere baan, dus dan mag je ook in investeren om een passende te vinden. Vaak blijkt uit een omschrijving best wel wat er van je gevraagd wordt (qua opleiding en vervaring) en kun je dus ook wel enigsinds inschatten hoe dit volgens de markt beloond wordt.

En natuurlijk zijn er altijd twijfelgevallen.



Overigens moet je niet alleen naar het bruto salaris kijken. Mij vroegen ze tijdens het gesprek ook wat ik nu per maand verdiende. Dat is niet superveel. Maar ik heb wel een vaste 13e maand, extra uitkering in september en prestatiebeloning in april (variabele uitkering + vaste loonstijging), waardoor mijn jaarloon een stuk meer is dan 12x maandloon + vakantiegeld. Bovendien super voorwaarden qua werktijden (36uur in 4 dagen), een zeer goede pensioenregeling en korting op hypotheek en verzekeringen en zeer veel opleidingsmogelijkheden die allemaal volledig door de werkgever betaald worden. Dit heb ik er dan ook gelijk bij gezegd, want je moet geen appels met peren vergelijken.



Ik werk niet op die afdeling, maar heb in het verleden wel sollicitaties gedaan. Persoonlijk zou ik heel erg afknappen op mensen die beginnen met een salariseis. Als je een beetje op een gelijkwaardige functie solliciteert snapt een werkgever ook wel dat jij een salariseis hebt en zolang die niet onrealistisch is kom je er dan best uit.

En sommige bdrijven hebben een bord voor hun kop en willen iemand met alle opleidingen en 10 jaar ervaring voor een schijntje. Das dan een keer pech.
Alle reacties Link kopieren
DTJ dat is precies wat ik wilde zeggen maar kon niet op de juiste woorden komen.
Misschien is het een tip om nooit een salarisindicatie af te geven op maandbasis maar op jaarbasis. Daar kun je namelijk alle extra's bij optellen. Als een deel variabel is, dan kun je aangeven dat je maximale salaris X op jaarbasis bedraagt en dat je daar niet op achteruit wilt gaan. Op die manier lieg je nooit en tel je wel alles mee.
@TO



Wij geven ook nooit salarisindicaties. Als ik een functie heb die gemiddeld tussen de 2000-2500 bruto doet, en ik kom iemand tegen die echt alle gewenste ervaring op zak heeft maar 3000 wil verdienen, dan ben ik misschien wel bereid om die 3000 te bieden. Voordat ik dat kan doen, zal er echter wel eerst een akkoord moeten komen van de budgethouder. Ik zal die persoon dus moeten overtuigen van de toegevoegde waarde van die kandidaat voor de organisatie. Oftewel, P&O-ers / lijnmanagers doen soms erg hun best om iemand toch wat meer te kunnen betalen dan er eigenlijk voor de functie staat, gewoon omdat ze een "hele goeie" hebben gevonden. Als echter 3000 euro in de advertentie staan, dan zou dat een rel opleveren met de budgethouder die eigenlijk maar 2500 wil betalen. En bovendien zou het verkeerde verwachtingen scheppen bij kandidaten die ook reageren maar die niet volledig aan alle verwachtingen voldoen.
Alle reacties Link kopieren
@ nummerzoveel: bedankt voor je uitleg. Dus als ik het goed begrijp zou ik het er maar op moeten wagen als ik een leuke functie zou zien. En op welk moment mag ik dan mijn huidig salaris laten weten. Of gewoon zeggen ik wil X verdienen (waarbij X is huidig salaris plus 5%, of is 5% teveel om te vragen) of vind je het niet verstandig om je huidig salaris uberhaupt kenbaar te maken?
@ Vivastudent

Het ligt er een beetje aan wat je functie is en wat je kunt vragen. Probeer altijd eerst zelf een goed beeld te krijgen van je eigen marktwaarde. Als je googelt op "salarischeck" dan zijn er verschillende sites waarop je kunt uitzoeken hoeveel salaris voor iemand van jouw leeftijd en mijn jouw ervaring en opleiding redelijk is in een bepaalde functie (en soms zelfs sector). Als je dat eenmaal weet, dan weet je ook wat je kunt vragen. Ga daar dan vervolgens een klein beetje boven zitten zodat er nog wat ruimte is voor onderhandeling. Of noem het gemiddelde bedrag en zeg "ik weet dat x een zeer gemiddeld salaris is voor deze functie en ik zou graag iets meer dan gemiddeld willen verdienen want ik ga er vanuit dat ik ook bovengemiddeld zal presteren".
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 08 december 2008 @ 20:18:

. Als je googelt op "salarischeck" dan zijn er verschillende sites waarop je kunt uitzoeken hoeveel salaris voor iemand van jouw leeftijd en mijn jouw ervaring en opleiding redelijk is in een bepaalde functie (en soms zelfs sector). ".Probleem is dat die bedragen allemaal zo veel hoger zijn dan ik nu verdien, en ik durf echt niet met droge ogen 10% erbij te vragen hoor
quote:vivastudent schreef op 08 december 2008 @ 20:32:

[...]



Probleem is dat die bedragen allemaal zo veel hoger zijn dan ik nu verdien, en ik durf echt niet met droge ogen 10% erbij te vragen hoor Als je echt eerlijk hebt gekeken en zeker weet dat alles klopt (aantal jaren ervaring, opleiding, enz) met je eigen achtergrond, dan kun je er voor gaan. Dan wordt je nu gewoon flink onderbetaald en wordt het tijd dat je voor jezelf opkomt!
Alle reacties Link kopieren
quote:vivastudent schreef op 08 december 2008 @ 20:32:

[...]



Probleem is dat die bedragen allemaal zo veel hoger zijn dan ik nu verdien, en ik durf echt niet met droge ogen 10% erbij te vragen hoor Je verdient nu een aanzienlijk lager salaris, solliciteert op functies die lager worden betaald en bij een salarischeck kom je 10% hoger uit. Da's gek.
Alle reacties Link kopieren
quote:wuiles schreef op 08 december 2008 @ 21:51:

[...]

Je verdient nu een aanzienlijk lager salaris, solliciteert op functies die lager worden betaald en bij een salarischeck kom je 10% hoger uit. Da's gek.

Bij salarischeck kom ik hoger uit (qua leeftijd, ervaring enz). Alleen als ik een functieprofiel lees van een functie die me leuk en passend lijkt, dan blijkt dat vaak lager betaald te zijn. Misschien overschat ik die functies wel (of horen ze dat ik graag wil en bieden ze meteen lager).

Anyway, gedurende de crisis blijf ik lekker zitten waar ik zit (heb ik me voorgenomen).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven