![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Wat is er nodig om jou weer voor de klas te krijgen?
maandag 4 oktober 2021 om 12:34
Vandaag las ik weer een artikel over het lerarentekort in Nederland. Daarin werd ook gesproken over bevoegde docenten/leerkrachten die het onderwijs verlaten hebben en pogingen om hen weer terug het onderwijs in te krijgen.
Zelf ben ik ook docent geweest, maar werk ik al jaren in het bedrijfsleven. Zoals het onderwijs nu geregeld is, zie ik mezelf ook niet snel teruggaan.
Daarom mijn vraag aan alle ex-docenten: wat zou er voor nodig zijn om jullie weer terug in het onderwijs te krijgen?
Zelf ben ik ook docent geweest, maar werk ik al jaren in het bedrijfsleven. Zoals het onderwijs nu geregeld is, zie ik mezelf ook niet snel teruggaan.
Daarom mijn vraag aan alle ex-docenten: wat zou er voor nodig zijn om jullie weer terug in het onderwijs te krijgen?
maandag 4 oktober 2021 om 20:09
Wat heerlijk! Ik heb een keer bij hoge uitzondering één klas gehad met 20 leerlingen. Wat een feest was dat. Ik kon de onruststokers apart zetten en gericht aan het werk zetten en de stille leerlingen kregen meer kans om ook aan het woord te komen. Een leerling die aan het begin van het jaar een dikke onvoldoende stond en alleen zat te klieren, deed aan het eind van het jaar super goed mee en had een dikke 7 op zijn eindrapport.
Het was daarna wel extra frustrerend dat ik in de grote klassen niet die aandacht kon geven, terwijl ik had gezien hoe dat het verschil kan maken.
maandag 4 oktober 2021 om 20:43
Ik heb ook nooit moeite met ouders gehad eigenlijk. Een keer een ouder die een beetje boos was dat ik niet meteen contact op had genomen toen haar zoon een ongeluk had gehad.Maechtje schreef: ↑04-10-2021 18:42Is dat niet ook een beetje een PO-ding? Ten minste, hier in het VO (op mijn school in elk geval) valt het hard mee. Ik werk er nu 12 jaar en kan het aantal boze mails wat ik van ouders heb gekregen op één (nou ja, misschien twee) handen tellen, en in die gevallen voelde ik me ook gesteund door mijn baas. Telefoonnummers weten ze vaak wel te bemachtigen, via een omweg, maar daar wordt bij mij niet vaak misbruik van gemaakt.
Dat was niet zo, want ik had gewoon contact met hem via whatsapp. Maar zij wilde graag dat ik haar ook even vroeg hoe het met haar ging
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
maandag 4 oktober 2021 om 20:45
Oh, ik heb ook op een school gewerkt waar elke vmbo-basisklasuit 12 leerlingen bestond.Procne schreef: ↑04-10-2021 20:09Wat heerlijk! Ik heb een keer bij hoge uitzondering één klas gehad met 20 leerlingen. Wat een feest was dat. Ik kon de onruststokers apart zetten en gericht aan het werk zetten en de stille leerlingen kregen meer kans om ook aan het woord te komen. Een leerling die aan het begin van het jaar een dikke onvoldoende stond en alleen zat te klieren, deed aan het eind van het jaar super goed mee en had een dikke 7 op zijn eindrapport.
Het was daarna wel extra frustrerend dat ik in de grote klassen niet die aandacht kon geven, terwijl ik had gezien hoe dat het verschil kan maken.
De term: "help" in caps-lock als topic-titel is over het algemeen omgekeerd evenredig aan de ernst van het betreffende probleem.
maandag 4 oktober 2021 om 20:45
Als onderwijzeressen niet onterecht allerlei labeltjes willen opplakken maar eens kritisch naar hun eigen functioneren kijken dan heben ouders ook minder te zeuren.Athan schreef: ↑04-10-2021 17:08Het onderwijs lijkt me niks, maar dat gedoe met die ouders lijkt me helemaal vreselijk. Toen ik nog op school zat kónden mijn ouders niet eens rechtstreeks met docenten (of onderwijzers) communiceren. Zou het niet goed zijn om daarnaar terug te gaan? Dus dat mailadressen en telefoonnummers weer gewoon privé zijn en dat communicatie van de ouders via de administratie loopt? Ik vind eigenlijk dat leerkrachten beschermd moeten worden tegen zeurende ouders. Net als artsen bijvoorbeeld, het zou wat zijn als die de halve week kwijt waren aan het beantwoorden van mailtjes en telefoontjes van klagende/zeurende/informerende patiënten en familieleden. Waarom vindt iedereen het kennelijk doodnormaal dat onderwijskrachten daar wel voortdurend beschikbaar voor zijn?
Want als Marietje het wel goed doet bij juf a, b, c en d dan ligt het toch echt aan juf e zelf dat het niet goed gaat.
Als juffen uit zich zelf eens pesters gingen aanpakken hebben ouders minder te klagen.
Als juffen geen onzinnige regels betreffende eten en drinken zouden invoeren hebben ouders minder te zeuren.
Laat Marietje gewoon naar het atheneum gaan als ouders dat willen. Ze haalt vanzelf wel zoveel onvoldoendes dat ze dan alsnog moet afstromen of ze laat alsnog de juffen van de basisschool versteld staan.
maandag 4 oktober 2021 om 20:53
ClaireUnderwood schreef: ↑04-10-2021 19:42Frizz, ik had al een gevoel dat er iets niet klopt met wat je schreef.
https://www.ad.nl/politiek/evaluatie-we ... ~aa2f63de/
En waarom hebben leraren zoveel bemoeienis van ouders nodig? Mijn moeder ging één keer per jaar naar een ouderavond. De directeur zei welk niveau je aankon. C’est ça. Wat moet je overleggen? Alsof de docenten daar tijd voor hebben. Niet dus gezien t bericht.
Je hebt denk ik meer aan de eindevaluatie, waarin meer uitleg staat over de verzwaring tav de leerlingen.
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/r ... atting.pdf
Verder staat bv op deze website uitgelegd waarom ouderbetrokkenheid zo van belang is, inclusief verwijzing naar de vele onderzoeken die hiernaar zijn gedaan:
https://www.thomasencharles.nl/kindgesp ... okkenheid/
Ik snap dus niet waarom ouders zo actief buiten spel gezet (moeten) worden door leerkrachten. Oprecht niet.
Ik heb zelf een kind dat, door bepaalde redenen, een zeer verhoogd risico heeft een thuiszitter te worden. Daar is een goede samenwerking tussen school en ouders essentieel. Gelukkig snapt de school van mijn zoon dat en zijn de lijnen kort. Zoals het hoort.
•
maandag 4 oktober 2021 om 21:27
Het is echt gemis in de opleiding! Ik ben ook schoolopleider en heb daardoor regelmatig contact met de PABO. Dit is iets dat ik heel vaak heb aangegeven. Dit schooljaar kregen we voor het eerst te horen dat de PABO bij de veranderingen in het curriculum geluisterd had naar ‘het werkveld’ omdat ze merkten dat wat zij bedacht hadden, vaak niet zo goed aansloot. Dus wie weet, gaan ze het licht nog eens zien….Frizz schreef: ↑04-10-2021 18:42Wat bijzonder. Zeker gezien de wet op passend onderwijs. Er zijn ten opzichte van voorheen veel meer kinderen op reguliere scholen die een eigen aanpak nodig hebben. Dan is nauwe samenwerking met ouders essentieel. Als leerkrachten daar niet in geschoold zijn kunnen die ouders zich ‘zomaar’ ontpoppen als moedermoeders.
Overigens vind ik die term en de manier waarop sommige leerkrachten naar ‘zeurende’ ouders kijken direct wijzen op het hun aandeel in de gebrekkige samenwerking.
maandag 4 oktober 2021 om 21:32
En kunnen ze dan ook aangeven waarom ze ervoor kiezen het niet op te nemen?digijuf schreef: ↑04-10-2021 21:27Het is echt gemis in de opleiding! Ik ben ook schoolopleider en heb daardoor regelmatig contact met de PABO. Dit is iets dat ik heel vaak heb aangegeven. Dit schooljaar kregen we voor het eerst te horen dat de PABO bij de veranderingen in het curriculum geluisterd had naar ‘het werkveld’ omdat ze merkten dat wat zij bedacht hadden, vaak niet zo goed aansloot. Dus wie weet, gaan ze het licht nog eens zien….
Ik denk dat het zó helpend zou zijn voor leerkrachten!
•
maandag 4 oktober 2021 om 22:08
Frizz schreef: ↑04-10-2021 20:53
Ik snap dus niet waarom ouders zo actief buiten spel gezet (moeten) worden door leerkrachten. Oprecht niet.
Ik heb zelf een kind dat, door bepaalde redenen, een zeer verhoogd risico heeft een thuiszitter te worden. Daar is een goede samenwerking tussen school en ouders essentieel. Gelukkig snapt de school van mijn zoon dat en zijn de lijnen kort. Zoals het hoort.
Sommige ouders hebben ook wel een onrealistisch beeld van wat school voor hun kind kan betekenen. Ik begrijp dat het lastig is om je kind te zien worstelen, maar als ik ooit het verwijt krijgt dat ik een bepaald kind te weinig aandacht geef vraag ik me af of ouders doorhebben dat ik nog 29 kinderen in de klas heb zitten en ze vaak maar twee uur per week zie.
Wij hebben bijvoorbeeld regels over het maken van toetsen. Die worden door de inspectie opgelegd. Een kind krijgt niet zo maar extra tijd/minder opgaven/vrijstelling/herkansingen/andere normering. Dat zou niet eerlijk zijn en vertekent het beeld wat wij zo van het kunnen van de leerling krijgen. Zijn er achterliggende problemen (dyslexie, concentratieproblemen, weinig zelfvertrouwen) dan kunnen daar faciliteiten voor aangevraagd worden (na een verklaring van een psycholoog of erkend bureau) of hulp op ingezet (bijv. kanjertraining). Maar "mijn kind mag deze toets overslaan want mijn kind kan dat niet" alleen is niet goed genoeg. Daar kunnen we niet aan beginnen. Dat is niet omdat we het kind niet willen helpen, maar omdat onze handen gebonden zijn. Wij kunnen een dyslexie- of faalangsttraining aanbieden maar uiteindelijk zijn wij geen psychologen.
Meestal begrijpen ouders dat wel als je dat uitlegt, maar er zitten ook ouders bij die echt onrealistische verwachtingen hebben en die de andere kant van het verhaal dan ook niet willen horen. Gelukkig zijn het er niet veel en kan ik in die gevallen altijd doorverwijzen naar mijn leidinggevende.
Overigens, wat jij zegt geldt ook andersom. Als een kind het bij vijf docenten goed doet en bij de zesde niet is de kans groot dat dat aan docent zes ligt. Maar ouders die beweren dat elke docent op een school slecht is hebben geen goed beeld van het kunnen van hun kind óf van hoe een school functioneert. Die heb je er ook nog wel eens ooit bij zitten, namelijk.
Kijk uit malloot, een kokosnoot.
maandag 4 oktober 2021 om 22:10
Eens. Mijn eerste oudergesprek was een ramp. Ouders die op hoge poten verhaal kwamen halen waarom ik niet goed les gaf. Stond ik dan, als stagiaire, net twee weken voor een hele pittige H4-klas die ik niet onder controle had. Ik was al blij als ze me anderhalve zin uit lieten spreken. En dan twee hele boze ouders op je dak krijgen, zonder enkele voorbereiding - nou, dat was niet prettig.
(Uiteindelijk is het wel een goed gesprek geworden. Ik heb gewoon aangegeven dat ik echt heel erg mijn best deed, maar ook vond dat het niet lekker liep. Erkenning is vaak al genoeg om het ijs te breken).
Kijk uit malloot, een kokosnoot.
maandag 4 oktober 2021 om 22:14
Nou dat vind ik echt super sneu. Het onderwijs lijkt me echt een ontzettend moeilijk vak, het is zo zonde dat er zóveel mis is. Gelukkig heb je je niet uit het veld laten slaan, bevlogen mensen zijn essentieel voor dergelijke sectoren.Maechtje schreef: ↑04-10-2021 22:10Eens. Mijn eerste oudergesprek was een ramp. Ouders die op hoge poten verhaal kwamen halen waarom ik niet goed les gaf. Stond ik dan, als stagiaire, net twee weken voor een hele pittige H4-klas die ik niet onder controle had. Ik was al blij als ze me anderhalve zin uit lieten spreken. En dan twee hele boze ouders op je dak krijgen, zonder enkele voorbereiding - nou, dat was niet prettig.
(Uiteindelijk is het wel een goed gesprek geworden. Ik heb gewoon aangegeven dat ik echt heel erg mijn best deed, maar ook vond dat het niet lekker liep. Erkenning is vaak al genoeg om het ijs te breken).
•
maandag 4 oktober 2021 om 22:24
Nee, ik heb daar nooit een duidelijk antwoord op gekregen… mss dat er zoveel eisen bij blijven komen, dat ze dan bepaalde onderdelen in het curriculum schrappen? Gelukkig hebben wij binnen onze scholenkoepel een goed georganiseerd netwerk van schoolopleiders en hebben we daar afspraken gemaakt om studenten de kans te geven dit, los van de eisen van de opleiding, in de praktijk te oefenen.
Maar ik vrees dat er heel veel studenten afstuderen zonder dat ze ooit een inhoudelijk oudergesprek hebben gevoerd.
dinsdag 5 oktober 2021 om 19:40
Maar dat doen die studenten dan toch ook zelf... Ik heb in mijn tweede jaar gevraagd of ik bij de oudergesprekken mocht zitten. In mijn derde jaar voerde ik ze zelf, wel met mijn mentor in het lokaal aanwezig voor het geval dat. Ik dacht: als ik afgestudeerd ben moet ik dit zelf kunnen, dus dan moet ik nu alvast oefenen.digijuf schreef: ↑04-10-2021 22:24Nee, ik heb daar nooit een duidelijk antwoord op gekregen… mss dat er zoveel eisen bij blijven komen, dat ze dan bepaalde onderdelen in het curriculum schrappen? Gelukkig hebben wij binnen onze scholenkoepel een goed georganiseerd netwerk van schoolopleiders en hebben we daar afspraken gemaakt om studenten de kans te geven dit, los van de eisen van de opleiding, in de praktijk te oefenen.
Maar ik vrees dat er heel veel studenten afstuderen zonder dat ze ooit een inhoudelijk oudergesprek hebben gevoerd.
“We should make no mistake. Without concerted actions, the next generation will be roasted, toasted, fried and grilled.” - Christine Lagarde, IMF
dinsdag 5 oktober 2021 om 20:58
Natuurlijk, het is heel goed om als student zelf initiatief te nemen. Maar het blijft toch vreemd dat het niet een onderdeel van de opleiding is. En dan bedoel ik niet alleen als stage-opdracht, maar bijvoorbeeld ook gesprekstechniek. Daar kun je zoveel aan hebben!CleopatraVII schreef: ↑05-10-2021 19:40Maar dat doen die studenten dan toch ook zelf... Ik heb in mijn tweede jaar gevraagd of ik bij de oudergesprekken mocht zitten. In mijn derde jaar voerde ik ze zelf, wel met mijn mentor in het lokaal aanwezig voor het geval dat. Ik dacht: als ik afgestudeerd ben moet ik dit zelf kunnen, dus dan moet ik nu alvast oefenen.