Werk & Studie alle pijlers

wel of niet promoveren?

30-10-2007 16:54 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
Na zes-en-een-half jaar heb ik bijna de scriptie van mijn tweede studie afgerond (extra master gedaan na doctoraal). Lijkt me heerlijk nu een beetje te free-wheelen, losse baantjes maar het liefst wel in mijn vakgebied (onderzoek) en heb hiervoor ook wel de connecties. Maar... nu kwam ik vorige week een aio-plek tegen die perfect aansluit bij mijn opleiding en interesses. Maar ik weet niet of ik zin heb me direct weer vier jaar op zo'n project te storten...

Tips??? Of iemand ervaring met promoveren?

Alvast bedankt voor jullie reacties!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het zelf destijds niet gedaan, omdat ik geen zin had om me weer vier jaar vast te leggen op zo'n onderzoek.

En als je geen academische carriere ambieert heb je er niet zoveel aan, buiten de universiteit vinden de meeste organisaties het volgens mij niet zo interessant dat je doctor bent.

Maar het belangrijkste is of je het zelf leuk vindt! Als dat zo is: ga ervoor.
Ja, wat moeilijk is dat... Ik heb vlak na mijn afstuderen anderhalf jaar losse baantjes gehad, die gelukkig interessant en op mijn vakgebied waren, maar eigenlijk wachtte ik op die ene aio-plek, die hopelijk voorbij zou komen.

Gelukkig kwam hij dat ook. Ik ben nu op de helft, en vind mijn onderzoek nog steeds heel leuk. Soms denk ik echter wel: had ik hier maar eerder aan kunnen beginnen. Ik ben nu 27 en ik wil gewoon de markt op, ik wil nu eens echt aan het werk. Als ik meteen na mijn afstuderen een aio-plek had kunnen krijgen, was ik nu bijna klaar geweest en pasten mijn gevoelens beter bij de situatie waarin ik dan zou zitten. Maar ja, dat is achteraf gepraat natuurlijk.



Overigens is het wel zo dat de meeste universiteiten je liever aannemen als je net klaar bent met je studie. Als je na een paar jaar toch besluit te willen promoveren is het heel erg lastig om er tussen te komen. Ook vanuit dat oogpunt zou ik zeggen, grijp je kans nu hij er is, want de kans dat zo'n leuke plek nog een keer voorbij komt binnen jouw window of opportunity is niet zo groot.



Aan de andere kant merk ik wel dat die anderhalf jaar werkervaring me goed van pas is gekomen tijdens mijn onderzoek. Ik onderzoek mensen in hun werkomgeving en het feit dat ik weet hoe dat is, zorgt dat ik soepeler met mijn proefpersonen om kan springen dan sommige van mijn mede-aio's. Maar ja, dat ligt ook maar aan je onderwerp natuurlijk.



Moeilijke keus... sterkte met beslissen!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben nu 4e jaars AiO, dus bijna klaar. Terugkijkend naar de laatste periode weet ik niet of ik nog een keer dezelfde keuze gemaakt zou hebben. Er zitten hele leuke en leerzame kanten aan, maar ook minder leuke kanten. Zo ben ik na ruim 3 jaar eigenlijk wel toe aan een nieuw onderwerp, en een nieuwe omgeving. Ook heb ik nu wel een beetje het gevoel dat ik het trucje 'onderzoek doen' wel onder de knie heb en dat ik niet heel veel nieuws bij leer (terwijl ik denk dat ik nog heel veel zou kunnen leren in het bedrijfsleven). Maar ja, aan de andere kant. Promoveren duurt maar 4 jaar, terwijl ik daarna nog zeker 35 jaar in het bedrijfsleven kan werken :) En het is inderdaar zo dat als je het nu niet doet, dat je het dan waarschijnlijk nooit meer zal doen.

Succes met je keuze!
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je dan ook echt zin moet hebben in een aio-plek, dat het ook echt je ambitie moet zijn. In de praktijk heb ik het idee dat het je alleen wat extra skills gaat opleveren, maar niet noodzakelijkerwijs een voorsprong op de arbeidsmarkt. Dus ik zou het alleen maar doen als je hart echt in het onderzoeks-stuk van het promoveren ligt.



Ik heb er zelf ook kort over gedacht nadat ik klaar was met mijn studie, maar bij mij bleek het (mijn eigen conclusie) een vlucht te zijn voor het moeten zoeken naar een baan, het moeten gaan naar een voor mij onbekende wereld. Bij jou heb ik niet specifiek het idee dat het daar ook om te doen zou zijn hoor, maar het is in ieder geval wel een tip om te overdenken. AIO-schap om de andere onbekende wereld te ontvluchten is dus geen goed plan.



Wat zijn voor jou de voor- en nadelen die kleven aan het AIO-schap? Wat zijn de voor- en nadelen voor je andere plan? Waar ligt je hart op dit moment?



Ik ken mensen die AIO zijn geweest en die na een paar jaar toch besloten hebben dat dit het niet voor ze was en die toen alsnog een baan zijn gaan zoeken. Dus je zit niet persé volledig vast als je niet wilt. Ik ken ook mensen die AIO geweest zijn, gepromoveerd zijn, tijdens hun promotie (na die 4 jaar) ook voor een groot deel van de week in het bedrijfsleven zijn gaan werken en die daarna dus het bedrijfsleven ingegaan zijn. Ik ken ook mensen die na hun promotie al dan niet direct daarna, weer de wetenschap terug in gegaan zijn. Omdat hun hart daar toch het meeste lag. Dus: probeer te achterhalen wat voor jouw gevoel op dit moment het beste is en doe dat. Als dat het AIO-schap zou zijn en je twijfelt toch nog bedenk dan dat je altijd nog kunt stoppen mocht blijken dat het niet is wat je wilt.
Alle reacties Link kopieren
Een promotie-onderzoek kost meestal veel bloed, zweet en tranen. Frustraties als het voor geen meter opschiet, als anderen eerder dezelfde data publiceren dan jij. Dus: als je bij voorbaat al twijfelt aan het project en aan de werkomgeving, dan is dat misschien geen goeie basis om aan een promotie-onderzoek te beginnen. Echter, je schrijft dat deze Aio-plaats goed aansluit bij je opleiding en je interesses. Met name dat laatste is enorm belangrijk! Als het je een hartstikke leuk project lijkt, waarom zou je er dan niet voor gaan? En als het dan toch tegenvalt, wie houdt je tegen om iets anders te zoeken? Probeer je niet te laten leiden door wat anderen doen. Kies iets waar je je gelukkig bij voelt!



Succes met je keuze!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf bijna klaar met mijn promotie-onderzoek (zei ze hoopvol :-p), en ik denk dat het er gewoon heel erg van af hangt wat je wilt. Ik weet niet in wat voor vakgebied je zit, dat maakt nogal wat uit. In de biologische sector kun je niet heel veel als je niet gepromoveerd bent, zelfs als je het bedrijfsleven in wilt. Als je echter rechten of zo hebt gedaan, is dat een heel ander verhaal.



En natuurlijk is het allerbelangrijkste dat je onderzoek doen helemaal geweldig vindt. Hoe leuk ik mijn werk ook vind, het is wel heel zwaar af en toe, en dan moet je hart er wel echt in liggen. Als je graag eerst een beetje rond wilt kijken, is het niet zo'n goede stap, want je stopt niet zomaar na twee jaar weer (kan natuurlijk wel, maar dat is wel heel erg zonde).

Ik zou echt nagaan: 1) wat wil ik hierna, en is het daarvoor een meerwaarde?, 2) Vind ik alleen het onderwerp leuk, of ook echt het onderzoek doen zelf (het feit dat je bv geinteresseerd bent in kinderen, wil nog niet zeggen dat je onderzoek met kinderen ook leuk vind, dat houdt namelijk veel meer in, zoals heel veel literatuur lezen, statistische verwerkingen, veel schrijven.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb er nog goed overnagedacht en uiteindelijk besloten niet te reageren op de vacature. Heb (nog) niet echt een goed gevoel bij promoveren en doorslag gaf dat ik de promotor ken en niet zo zie zitten.

Nu hard werken om mijn scriptie af te ronden en dan nog eens goed om me heen kijken!

Nogmaals bedankt!
Alle reacties Link kopieren
Wie weet is er een andere promotieplek elders waar je helemaal warm voor zou kunnen lopen en waar je deze vervelende (?) promotor niet krijgt?
Alle reacties Link kopieren
Zijn er hier misschien ook mensen die promoveren naast een gewone baan? Ik ben dit momenteel aan het overwegen, nu de professor die mij begeleide tijdens het schrijven van mijn scriptie me vroeg of ik geínteresseerd was in het uitwerken van mijn scriptie tot een proefschrift?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven