Werk & Studie alle pijlers

Welke juf heeft weleens een stagiaire?

29-08-2007 16:24 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een paar vragen aan leraressen die weleens of vaak een stagiaire hebben.

1.Wat verwacht je van stagiaire's na het eerste jaar?

2.Wat zijn je goede ervaringen?Wat je minder goeie ervaringen?

3.Wat zijn de nadelen en de voordelen.

4 eigenlijk alles wat je maar kwijt wil



Ik vraag het naar aanleiding van mezelf,alvast heel erg bedankt voor je antwoord.
Alle reacties Link kopieren
Heb je het dan over een SPW of Pabo stagiare?
Alle reacties Link kopieren
Owja sorry,de pabo
Alle reacties Link kopieren
Hey,



Heb zelf nog geen ervaring met stagiaires, maar heb wel een tip. Je kunt je stagiaire vragen naar de doelen die ze tijdens de stage moet behalen. Hier heb je een extra steun aan naast de standaard beoordeling die je vaak moet invullen.

Ik ben zelf pas 2 jaar afgestudeerd, maar later bedacht ik mij eens dat vaak de directeur de informatie van de pabo zelf houdt en dat de groepsleerkracht vaak alleen de beoordelingslijsten ziet. Terwijl de doelen vaak ook veel duidelijk maken.
Alle reacties Link kopieren
Slechte ervaring: niet of slecht voorbereid zijn, niet openstaan voor kritiek (zelfs als die zeer positief en voorzichtig geformuleerd is), weinig moeite doen om er iets leuks van te maken. Maar gelukkig ook: enthousiast, leergierig, hard werken, leuke lesideeën.

Wat iemand na het eerste jaar kan, is erg wisselend. Ligt ook aan andere ervaringen, hoeveel ruimte iemand op andere stagescholen heeft gekregen, hoe zeker iemand is van zz. Ik weet wel dat ik in mij 2e jaar meerdere lessen achter elkaar moest geven, met start, overgang tussen de lessen, afsluiting en opruimen. En uiteindelijk hele dagdelen draaien. Maar ik ken ook tweedejaars die dat nog heel moeilijk vinden, die echt nog met persoonlijke doelen bezig zijn, zoals overzicht houden tijdens de verwerking ofzo.

Maakt mij ook niet zoveel uit wát iemand kan, als -ie maar bereid is te leren en te oefenen.



En wat ikzelf altijd heb gedaan en ook als tip geef aan stagiaires: zeg meteen in het eerste gesprek dat je het graag wilt horen als iets niet goed is, zodat je er aan kunt werken. Dat levert meestal veel bruikbare tips op én je begeleider weet dat je het serieus neemt.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou verwachten dat ze zou weten dat het meervoud van stagiaire stagiaires is.



Flauw... sorry... kon het niet laten.



Ik verwacht van stagiaires dat ze er zin in hebben en dat ze op hun *** durven gaan en daarvan leren. Ik vind het fijn als ze iets doen met mijn kritieken en dat ze zelf ook komen met tips voor mij...
Alle reacties Link kopieren
Hey bedankt voor jullie antwoorden.

Flow,ik zit zelf nog op de pabo,dus ik was benieuwd wat de juffen eigenlijk verwachten.Sosofie,dus een foutje mag nog he,als je op de opleiding zit.

Digijuf,heel goed uitgelegd.



Nog meer juffen



Liefs,Katie
Alle reacties Link kopieren
Hoi Katie,



ik krijg straks ook voor het eerst een staigiare. Een eerstejaars.Eigenlijk helemaal geen zin in...ik wil graag alleen zijn in de klas en niet achterin zitten! Ben ook benieuwd, misschien is ze wel heel goed. Ik weet alleen niet of ik de hele dag kan tegen het feit dat iemand achter je aan loopt... Ik zou liever een LIOer willen ofzo.



Succes, juffertje
Een zoon!
Alle reacties Link kopieren
Juffertje: vooral niet teveel achterin de klas gaan zitten dan! Eerstejaars vinden het vaak heerlijk om kleine groepjes te begeleiden en zo alvast ervaring op te doen met contact maken, iets uitleggen etc. Dat is heerlijk, zeker als je een grote groep hebt, of veel zorgleerlingen. Ook dingen als kring leiden, met een groepje achter de pc, opruimen begeleiden, voorlezen et. kun je goed aan je student overlaten. Geef vooral zelf opdrachtjes en vraag de stagiaire ook om eigen initiatief te nemen. Dan kan het je heel veel werk uit handen nemen én ook voor je stagiair een zinvolle ervaring zijn.
Alle reacties Link kopieren
gewoonkatie schreef op 29 augustus 2007 @ 16:24:

Ik heb een paar vragen aan leraressen die weleens of vaak een stagiaire hebben.

1.Wat verwacht je van stagiaire's na het eerste jaar?

2.Wat zijn je goede ervaringen?Wat je minder goeie ervaringen?

3.Wat zijn de nadelen en de voordelen.

4 eigenlijk alles wat je maar kwijt wil



Ik vraag het naar aanleiding van mezelf,alvast heel erg bedankt voor je antwoord.






Je bent zelf leerkracht neem ik aan?



Effe snel hoor haha!



1. Ik verwacht inzet, voorbereiding en zoek uit of deze opleiding wel iets voor je is en geef dat aan aan je mentor/mentrix.



2. Goede ervaringen: Had eens een stagiare in groep 4 die was echt een toevoeging voor de klas. Pakte tips snel op en kon veel lessen overnemen, stond open voor kritiek en leerde graag.



Negatieve ervaringen: Niet komen opdagen, op dezelfde dag aankomen met een opdracht (dat kan niet want je hebt een planning) meteen om 3 uur weggaan (ook dat is niet zo als je een leerkracht bent) Kortom; heel vermoeiend en tijdrovend.



3. Nadelen: kost extra tijd, niet alleen meer in de klas.

Voordelen: Kan verlichtend zijn mits je een goeie stagiaire hebt, extra hulp aan de kinderen kan er gegeven worden, leuke opdrachten van de Pabo vinden de kinderen altijd leuk.



4. Een stagiare die een goede inzet toont, open en eerlijk is naar de begeleider toe kan heel waardevol en gezellig zijn. :duckie:

Sommige stagiares hebben niet altijd door dat ze oefenen voor de praktijk later, zien het als vervelende opdrachten enzovoort.

Ligt er ook wel een beetje aan hoe oud je bent, hoor. Ik begon toen ik 17 was in een groep 7, had een studiegenoot van 24 dan ervaar je alles toch heel anders!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb er afgelopen jaar 2 gehad. Een eerstejaars en een derdejaars.



De derdejaars kwam eerst. Gaf 1 tot 2 lesjes per dag, toonde weinig initiatief en kon niet omgaan met de opbouwende kritieken. Ik moest haar helpen met het voorbereiden van de lessen.

Toen haar begeleider op bezoek kwam, heb eerlijk gezegd dat het functioneren van de derdejaars me heel erg tegenviel en of het normaal was dat een derdejaars nog maar 1 tot 2 lesjes per dag gaf.

Dit was absoluut niet het geval en haar begeleider heeft een pittig gesprekje gevoerd met de stagiaire.

Hij kwam voor een tweede bezoek en toen gaf ze een les over oppervlakte maten. Ging ze de kinderen foute dingen vertellen, wat ik later weer kon herstellen. Nee dan maak je een goede beurt. Ze heeft krap aan een voldoende gehaald.



De eerstejaars heeft dr eerste stage in de onderbouw gelopen en de 2e kwam ze bij mij doen. Bij de kleuters was ze best wel onzeker, maar bij mijn groep niet. Het ging best goed voor een eerstejaars (de lat leg ik dan ook veel lager). Aan het einde draaide ze zelf al een dagdeel en kon ik gerust de klas eens verlaten. Ze had de lessen en de schema's altijd keurig voorbereid en kon goed orde houden. Ze was soms wel eens wat te lief, maar dat ging al snel beter. Haar leerdoel was vooral wat spannender lesgeven en stemgebruik.

Later heeft ze vrijwillig nog geholpen bij de creamiddag voor een vrij studiepunt.



Ik vind het belangrijk dat een stagiaire haar lessen goed voorbereid, zelf initiatieven toont, om kan gaan met opbouwende kritieken, veel vragen stelt en vooral ook plezier heeft in haar werk.
Alle reacties Link kopieren
@
anoniem_49864 wijzigde dit bericht op 03-11-2018 11:39
0.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
hoi, afgelopen 6 jaar veel stagiaires gehad, varierend van super-geweldig tot waardeloos.

inmiddels geleerd dat duo's erg lastig kunnen zijn, veel kletsen/makkelijk, maar ook weer fijn omdat ze van elkaar leren.

wat ik het belangrijkste vind is inzet tonen, wil om wat te doen, initiatief en vooral plezier hebben in wat je doet. en wat doen met kritiek is ook erg fijn!

(sorry voor korte zinnen, typ met slapend kind op de arm...)



succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven