Werk & Studie alle pijlers

werkeloos en reintegratie

06-07-2009 15:17 13 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Een vriendin van mij woont in een regio van Nederland waar weinig werk is en een hoge werkeloosheid. Zelf is zij ook werkeloos, solliciteert wel maar zonder succes, op een paar tijdelijke baantjes na. Nu zit ze al vier jaar in een bijzonder traject van een regionaal reintegratiebureau. Ook zonder succes, het was meer pappen en nathouden, en werken met behoud van uitkering. Nu dat traject is afgelopen moet ze van de gemeente in het groen.

Is dit een normale gang van zaken? Ik vind het een beetje vaag allemaal. Verdienen de reintegratiebureaus hieraan?
Alle reacties Link kopieren
Vast wel! Die reintegratiemannetjes en vrouwtjes willen ook beleg op hun boterham.
Uiteraard verdienen reintegratiebureaus eraan. Zij moeten toch ook ergens hun kosten mee dekken?



Maar wat vind je precies zo raar? Dat je vriendin al 4 jaar werkloos is? Dat ze in een bijzonder traject zit? Dat ze nu geacht wordt te gaan werken?
Alle reacties Link kopieren
Het zou eerlijker zijn als ze er wat aan zou verdienen.

En wat heeft zo'n traject voor nut? Vanwege de hoge werkeloosheid in haar regio heeft ze geen blijvende baan kunnen vinden, alleen korte uitzendbaantjes.
Ik vind het allemaal niet zo raar. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je wel degelijk werk kunt vinden, als je daar echt je best voor doet, in regio's met een hoog werkloosheidscijfer. Misschien niet binnen een weekje, maar je vriendin heeft daar ruim 4 jaar de tijd voor gekregen + een begeleidingstraject. Dat het haar niet gelukt is, is heel spijtig natuurlijk. Maar vanuit de "staat" hebben ze hun best gedaan om haar te helpen.



Dat ze nu dus "onbetaald" moet werken omdat ze nog steeds een uitkering ontvangt, vind ik niet zo vreemd. Of vind jij dat we uit de overheidskas naast de uitkering van jouw vriendin ook nog eens apart iemand moeten betalen voor het werk wat zij nu doet, zodat zij thuis kan gaan zitten?
Alle reacties Link kopieren
Ze verdient er toch ook aan? Ze krijgt toch haar uitkering. En ze blijft in het arbeidsproces. Daarvan mag zo'n traject ook best voor betaald worden. Of zij hun werk goed gedaan hebben of niet is aan de gemeente om te beoordelen denk ik.



Overigens verder eens met nummerzoveel, ik durfde het alleen niet te zeggen.
Alle reacties Link kopieren
Zuur, maar als zij verder niets mankeert, zal ze ook in het groen aan de slag moeten als zij haar uitkering wil behouden. Ik neem aan dat het reïntegratiebureau via de gemeente is ingeschakeld?
Alle reacties Link kopieren
Na vier jaar een traject!?

Kom op zeg, dan hadden ze haar toch wel direkt in de plantsoenendienst kunnen zetten?

Zo'n traject wat niet erg veel inhoud, dat kost een hoop geld.

Daarbij, er zijn genoeg baantjes?

Kortdurende baantjes wel.
Tsja, zo gaat dat nu eenmaal. Ze zullen je nooit direct laten werken voor je uitkering, ze geven je eerst een kans om zelf wat te vinden. Geen idee waarom dat 4 jaar zou moeten duren in dit geval, maar dat was kennelijk zo. En mijn ervaring is dat het resultaat van dergelijke trajecten valt of staat bij de inzet van de deelnemer.



Werk is werk, of dat nu kort- of langdurend is. Waarom heeft geen enkele kortdurende werkgever haar een langdurender contract aangeboden?
Alle reacties Link kopieren
quote:permanentia schreef op 06 juli 2009 @ 17:25:

Na vier jaar een traject!?

Kom op zeg, dan hadden ze haar toch wel direkt in de plantsoenendienst kunnen zetten?

Zo'n traject wat niet erg veel inhoud, dat kost een hoop geld.

Daarbij, er zijn genoeg baantjes?

Kortdurende baantjes wel.Dat traject houdt niet alleen in dat men moeite doet voor jou, als werkeloze dien je hier zelf ook de nodige inzet in te steken. Als je na 4!!!!!!! jaar nog geen baan hebt gevonden, dan vind ik het zeer terecht dat je het bos in wordt gestuurd. Werk is werk. En tuurlijk moet men de gelegenheid krijgen om gelijkwaardig werk te krijgen of om zich om te scholen, maar na 4 jaar is het wel een keer klaar zou ik zeggen. Ik zou zeggen het is een goede stimulans voor je vriendin om nog net even dat beetje extra haar best te doen om passend ander werk te vinden.
Alle reacties Link kopieren
Zij kan verhuizen of genoegen nemen met een langere reistijd. Het lijkt me dat deze gemeente nu wel lang genoeg geduld heeft gehad.
Alle reacties Link kopieren
Het enige wat ik er wel krom aan vindt is dat je vriendin dus straks gewoon aan het werk is. Ik neem aan dat het een redelijk volledige functie is qua uren. Dan moet je het ook niet meer zien als een uitkering, maar als baan en dan hoort daar een normaal salaris bij, passend bij het werk. Dan zou ze waarschijnlijk wel boven bijstandsniveau moeten uitkomen. Helaas zal dat waarschijnlijk niet zo zijn en heeft de gemeente er een goedkope arbeidskracht bij.



Bouwt ze hiemee ook pensioen op? Is ze verzekerd tegen ziekte? Wat zijn haar arbeidsrechten eigenlijk?
Alle reacties Link kopieren
Ik woon ook in een regio waar het lastig is om een baan te vinden, maar als ik dit verhaal lees, lijkt me niet dat 'm daar de crux zit. Als ze naar 4 jaar reintegratie nog niets heeft weten te vinden. Vier jaar geleden was de economische crisis nog niet begonnen en uiteindelijk vind je altijd wat. Ik zit op dit moment weliswaar werkloos thuis, maar ik netwerk me suf en orienteer me op allerlei dingen om weer aan de slag te komen. Ik ga er dan ook vanuit dat ik uiteindelijk weer aan de slag kom. Verhuizen is geen optie vanwege het werk van mijn man en een hele lange reistijd spreekt me ook niet aan o.a. vanwege mijn dochtertje van 10 maanden dat dan dus bijna niet zou zien. Misschien moet je vriendin zich een her orienteren op het werk wat ze wil en kan doen?
Freedom is just another word for nothing left to lose - Janis Joplin

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven