Werk & Studie alle pijlers

Werken als coach

06-06-2008 03:24 47 berichten
Alle reacties Link kopieren
Er was hier een topic over werken als coach, maar ik kan het niet meer vinden. Dus vandaar even een nieuwe.



Een maand of 6 geleden heb ik eindelijk na lang navelstaren kunnen formuleren wat ik nou dolgraag zou willen doen met de rest van mijn werkende leven. En dat is; coach en/of trainer zijn.



Sinds die tijd staan alle pijlen die kant op; ik trek iedereen die er maar in de verste verte mee te maken heeft aan zijn jas voor informatie, lees alles wat los en vast zit over coachen en sociale psychologie en ga in de zomer een cursus trainen doen.



Ben jij coach/trainer of heb je wellicht zelf een coach die je helpt bij een probleem op je werk, of in je persoonlijke leven? Of heb je ooit een interessante bedrijfstraining gedaan waar je veel aan had? Vertel me dan ajb over je ervaringen. Alles. Alles wil ik weten!!



Alvast bedankt. :flower:
Alle reacties Link kopieren
Hoi Nijntje,



Ik ben trainer coach en loopbaanadviseur. Wat wil je weten? Ik ben wel benieuwd wat je achtergrond is en waarom je dit werk zou willen doen.



Bovendien heb je al nagedacht over de doelgroep waar je mee zou willen werken??
Alle reacties Link kopieren
Hoi Nijntje en eve76,



Ik hoop niet dat jullie het erg vinden dat ik mee schrijf in dit topic. Ik ben op het moment aan het afstuderen (Bedrijfskunde) en ben er voor mezelf achtergekomen dat coach/trainer zijn iets is wat me ook aanspreekt. Hoe ik het precies wil invullen weet ik nog niet.



Mijn vragen aan eve76 zijn eigenlijk :

1. Hoe ben jij zelf terechtgekomen in de functie die je nu hebt?

2. Wat raad je een starter aan die graag die kant op wil?



Ik hoor namelijk van iedereen dat je als coach/trainer zijnde eerst veel (algemene) ervaring moet opdoen maar waar dan? Wat zou voor mij op dit moment de beste starters baan zijn rekening houdend met het feit dat ik dus graag uiteindelijk coach/trainer wil worden?



Alvast bedankt voor je hulp!
Alle reacties Link kopieren
Mijn broer is trainer maar dan in de IT, denk niet dat je dat wilt. Maar hij heeft een hbo-docentenopleiding gedaan en in de IT gewerkt.



Ik heb verder stage gelopen bij een loopbaanadviesbureau en daar liepen ook trainers en coaches rond. Hun achtergrond was divers: m.n. WO-psychologie en HBO-personeel en arbeid. Maar ook HBO-commerciele economie en andere niet relevante opleidingen. De meesten begonnen bij het CWI als (reintegratie)consulent. Die functies zijn er ook bij reintegratiebureaus. Ook bij de sociale dienst zijn er functies waarin je als (beginnend) coach terecht kunt. Verder is intercedent een opstap of P&O-medewerker.
Alle reacties Link kopieren
hoi,

ik ben ook trainer! Ik heb arbeids- en organisatiepsychologie gestudeerd. Vervolgens ben ik terecht gekomen in het geven van trainingen aan ondernemingsraden. Dat is voor mij een prima mogelijkheid geweest om het vak van trainer te leren. Nu ga ik verder op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, een nieuwe stap in mijn carrière. Mijn ervaring is dat je opleidingsachtergrond nog niet eens van het grootste belang is voor het vak van trainer. Maar wel dat je a. Het super leuk vindt om voor groepen te staan. b. Je een eindeloze nieuwsgierigheid hebt naar mensen en wat hen bezighoudt en beweegt.

Dus kom maar op met je vragen!
Alle reacties Link kopieren
ohja, wat levenservaring is altijd handig. Al is het maar om je wat meer zekerheid te laten uitstralen naar een groep die ouder/ervarener is dan jij. Maar goed, levenservaring doe je vanzelf op natuurlijk. Een goede startersbaan is iets op HRM gebied, of anders dus ergens waar je als junior-trainer kan beginnen.Er zijn op dit moment toch best veel bureaus waar ze mensen zoeken. Kijk maar eens op www.cedeo.nl, dat is een branche-organisatie voor trainingsbureaus, daar staan ze allemaal op.
Alle reacties Link kopieren
@ jesper en jelia: bedankt voor jullie reacties!



@ jesper: dat van CWI en reintegratiebureaus heb ik inderdaad al vaker gehoord, ga dat zeker allemaal eens bekijken..wat ben jij gaan doen na je stage? ook iets in die richting?



@ jelia: doet me goed om te horen dat opleidingsachtergrond niet doorslaggevend is. denk dat ik namelijk zeker wel a en b in me heb...bedankt voor de tip over cedeo. in welke mate wordt er ook rekening gehouden met je eigen persoonlijke ontwikkeling in jouw functie? krijg je zelf ook de mogelijkheid om allerlei trainingen/cursussen te volgen?
Alle reacties Link kopieren
Dames, bedankt voor de reacties!



Even op volgorde:



- Eve76, ik ben drs communicatiewetenschap. Heb in de media gewerkt (radio, televisie en krant) en in de PR. Dat voornamelijk. Omdat we al 11 jaar in het buitenland wonen en vaak verhuisd zijn, heb ik daarnaast nog tientallen banen en baantjes gehad, van NL les geven aan expatpubers tot ambassadeklussen.



Mijn motivatie laat zich zo n beetje als volgt samenvatten; ik vind communicatie een mooi vak en een gerichte boodschap overbrengen ook (pr voor een hulporganisatie was mijn laatste job). Maar ik begon op een gegeven moment een element te missen, en wel een direct contact met een doelgroep. Ik wil graag iets betekenen voor mensen, maar dan ook weten dat het overkomt. Meer doelgericht bezig zijn.



Ik ben geinteresseerd in de motivatie van mensen; de psychologische kant van het coachvak. Ook weet ik gewoon van mezelf dat ik op den duur wegkwijn achter een buro; ik ben erg sociaal en creatief en denk dat ik wel kan gedijen voor een groep (nog geen noemenswaardige ervaring mee).



Je vroeg of ik een doelgroep voor ogen heb. Niet specifiek, maar ik zie wel voor me dat ik bijv. mensen zou coachen die op hun werk in een conflict zijn gekomen, die dreigen burnout te raken, die vastzitten in verkeerde patronen etc. Qua trainingen zou ik communicatie- of vaardigheidstrainingen leuk vinden om te doen. Ik ben me zoals ik in de OP zeg enorm aan het inlezen over het onderwerp, en ga in de zomer een cursus train-de-trainer doen.



*post*
Alle reacties Link kopieren
[quote]jesper schreef op 06 juni 2008 @ 11:38:

Ik heb verder stage gelopen bij een loopbaanadviesbureau en daar liepen ook trainers en coaches rond. Hun achtergrond was divers: m.n. WO-psychologie en HBO-personeel en arbeid. Maar ook HBO-commerciele economie en andere niet relevante opleidingen. De meesten begonnen bij het CWI als (reintegratie)consulent. Die functies zijn er ook bij reintegratiebureaus. Ook bij de sociale dienst zijn er functies waarin je als (beginnend) coach terecht kunt. Verder is intercedent een opstap of P&O-medewerker.[/quote]



Dat is good stuff, Jesper. Dat ga ik even onthouden. Dank je.



Jelia; dat klinkt leuk, ondernemingsraden trainen! Hoe kwam je daar terecht? Vind je wat je nu doet leuk? Heel anders? Wat houdt het precies in? Meer op het vlak van lifecoachen? Een baan als juniortrainer bij een groot buro zou mij zeer gelukkig maken. De vacatures die ik tot nu toe gezien heb, vragen stuk voor stuk ca. 4 jaar ervaring etc. :cry: ;-)



Dat is dus ook mijn voornaamste struikelblok, ervaring...
Alle reacties Link kopieren
Nijn, hier issie volgens mij.
-
Alle reacties Link kopieren
En nog even snel... Ik weet dat je enorm informatie aan het opzuigen bent, via werk kwam ik dit tegen. Heb me er verder niet echt in verdiept, maar misschien is het wat voor je!
-
Alle reacties Link kopieren
Leuk Moon, dank je.
Alle reacties Link kopieren
Moon, ik heb het even bestudeerd. Ik moest echt even goed kijken wat het nou precies voor organisatie is, maar ze bieden kennelijk een methode aan, om persoonlijkheidstypen te onderscheiden en te interpreteren, zodat je doen en laten beter te begrijpen is voor je werknemer. Dit kan gedaan worden voor individuele werknemers, teams of het hele bedrijf. Je kan een cursus doen om de methode te leren gebruiken, of je kan partner worden (whats the difference ?).



Zoiets.



Inhoudelijk, als methode leek het me wel interessant, hoewel ik me dan gelijk afvraag hoe je met 7 kleurtjes je hele bedrijf kan analyseren, persoonsgezien. Maar ze leken nogal zeker van hun zaak. Kompleet met dvd met onbegrijpelijke beelden.

:-d
Alle reacties Link kopieren
-
-
Alle reacties Link kopieren
Ja, het is op zich wel genuanceerd, meer dan bij die eneagrammen, want daar kies je zelf gewoon voor 1 persoonlijkheidstype. Tenminste, in mijn boek.



Ik vond dat nogal raar, want ik vond mezelf eigenlijk bungelen tussen 2 types, maar die optie gaven ze niet. Je hebt dan wel weer allemaal schaduwtypes, waar je ahw inschiet als je gestressd bent enzo. Dan zou ik soms ook naar een perfectionist neigen. Yeah right. ;-)



Ik zou daar zowiezo wel es wat meer over willen lezen. Wat zijn volgens jullie de meest gangbare methodes om persoonlijkheidstypen of relatiepatronen (zoals de Roos van Learey) te identificeren?
Alle reacties Link kopieren
Ik studeerde in deeltijd psychologie en The big 5 van Myers Briggs is volgens mij de meest betrouwbare persoonlijkheidstype meter.



@Kim: ik heb ook bedrijfskunde gestudeerd en liep stage bij het loopbaanadviesbureau als bedrijfskundige. Maar het werk van de loopbaanadviseurs aldaar leek mij veel leuker! Dat bleek ook uit de loopbaantest die ik daar deed. Ik ben toen aan een studie psychologie begonnen en heb gewerkt bij de soc. dienst als bijstandsconsulent (niet leuk: je bent m.n. fin.administratief medewerker) en ik werk nu bij een kliniek in de GGZ. Maar omdat ik geen relevant diploma heb, mag ik daar inhoudelijks niks doen. De studie hou ik niet vol dus ben op zoek naar een alternatief zoals mens en werkbanen. Maar ik hoor vaak dat dat vakgebied heel populair is en er moeilijk tussen te komen is. Dat demotiveert mij ook omdat alle alternatieven die ik reeds geprobeerd heb moeilijk te bereiken waren (bv medewerker marketing). Maar goed, ik moet verder dus ik netwerk en lees me suf en hoop dat het toch nog goedkomt met me.
Alle reacties Link kopieren
Jesper, wat bedoel je met "mens en werkbanen"?
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, bij de sociale dienst kun je dus terecht als bijstandsconsulent of klantmanager. De laatste spreekt met clienten met een bijstandsuitkering en kijkt hoe deze weer aan het werk komt. Dat kan zijn dmv bv. inzetten van cursussen, stages of een loopbaan/sollicitatietraject.
Alle reacties Link kopieren
Met mens- en werkbanen bedoel ik banen als reintegratiecoach, intercedent, P&O-er, loopbaanadviseur, sollicitatie/loopbaantrainer, mobiliteitsmedewerker, recruiter en selectie- en assessmentpsycholoog/medewerker. Ik ben aan het kijken wat ik zou kunnen doen als bedrijfskundige zonder dat ik nog een lange HBO- of WO-opleiding moet volgen.
Alle reacties Link kopieren
Jesper, ik snap denk ik niet precies wat je bedoelt. Aan de ene kant zeg je:
jesper schreef op 06 juni 2008 @ 11:38:



Ik heb verder stage gelopen bij een loopbaanadviesbureau en daar liepen ook trainers en coaches rond. Hun achtergrond was divers: m.n. WO-psychologie en HBO-personeel en arbeid. Maar ook HBO-commerciele economie en andere niet relevante opleidingen.
... en aan de andere kant denk je dat jouw eigen niet-relevante opleiding een belemmering is om loopbaanadviseur te worden.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of ik zou willen instromen via een baan als bijv. bijstandsconsulent. Het is iig niet waar ik aan zat te denken.



Aan de andere kant, als ik er zo over nadenk, is het inhoudelijk wel ongeveer datgene wat me aanspreekt; mensen weer op het juiste spoor zetten.



Maar misschien is het te praktisch; het gaat over "hoe ga je weer aan het werk?" Terwijl ik meer in mn hoofd heb dat ik mensen zou helpen hun eigen weg (weer terug-) te vinden en blokkades in hun denken te ontdekken en gedragsveranderingen te bewerkstelligen. Maar dat kan ook komen door het inspirerende boek dat ik nu aan het lezen ben; "Dynamisch Coachen" van Ans Tros.



*confused*
Alle reacties Link kopieren
Hallo!



Sinds enige tijd werk ik voor een trainingsinstituut (aangesloten bij oa. cedeo) dat m.n. trainingen op het vlak van pers ontwikkeling verzorgt. Hier binnen de organisatie werken er uitsluitend trainers die academisch opgeleid zijn (en dan vooral met een sociaal wetenschappelijke achtergrond). Starterende trainers (dat is een ruim begrip) beginnen hier als trainee en die zijn erg spaarzaam binnen ons bedrijf.



Bovendien hebben we erg veel mensen op kantoor die ook graag trainer zouden willen worden, dit gebeurt ook regelmatig en ik merk dat hier de voorkeur toch wel naar uitgaat.



Wbt. coaches: dit is een vrij beroep en dat is meteen het nadeel ervan: iedereen mag zich coach noemen en hoe scheid je het kaf van het koren? Ik ben zelf enige tijd geleden gestart met een (geaccrediteerde) opleiding tot (life)coach en merkte hierbij echt dat het moeilijker is dan ik dacht (ik heb een andere achtergrond en ben een echte startende medewerker (geen trainer overigens)). Mij ontbrak het bovendien aan levenservaring, terwijl ik toch over aardig wat levenservaring beschik (voor mij leeftijd dan). Bovendien vind ik het erg moeilijk om aan de zijlijn te staan als coach en geen echte adviezen te geven. Toch denk ik dat het makkelijker is om als coach te beginnen, dan als trainer, m.n. omdat de (opleidings)eisen hiervoor hoger liggen.



En ach....niets is onmogelijk.....
Alle reacties Link kopieren
jesper schreef op 07 juni 2008 @ 15:57:

Ik studeerde in deeltijd psychologie en The big 5 van Myers Briggs is volgens mij de meest betrouwbare persoonlijkheidstype meter.



Volgens mij haal je er nu twee door elkaar: the big 5 en de MBTI.
-
Alle reacties Link kopieren
Die 7 kleuren, bedoel je managements drives?
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
Ja dus, al noemen ze het daar Waarden management.



Hebben wij laatst met het team gedaan. Je vult een vragenlijst in en ahdv de uitkomst worden je drijfveren duidelijk. Die worden aangeduid met kleuren. Ik ben Oranje-Rood-Geel bijvoorbeeld.

Omdat iedereen dit doet zie je heel goed welke drijfveren iedereen heeft, waarom je met Truusje wel lekker werkt en met Pietje niet. Je ziet ook welke waarden er oververtegenwoordigt zijn in je team, wat je mist, wat de grote gemene deler is etc.

Je kweekt begrip bij elkaar voor hoe de ander in elkaar steekt en je leert hoe je alle verschillen kunt gebruiken. Maar ook hoe ze tegenwerken.

Wij hebben er echt wel iets aan gehad.
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven