Werk & Studie alle pijlers

Werken als scrummaster: is 't wat?

17-07-2021 22:14 52 berichten
Tja, de titel zegt het al... Bij deze nog een korte toelichting.
Bij ons in het bedrijf doet zich de mogelijkheid voor om (tijdelijk) als scrum-master te werken (i.c.m. een training). Bevalt het wederzijds goed, dan is er een kans op vast. Ik heb enigszins relevante ervaring en ben wel toe aan wat nieuws, maar hik op twee gedachten:

A. Leuk! Functioneren van het team optimaliseren, met daarbij aandacht voor het individu. Gesprekken voeren, analyses maken, functioneren verbeteren, etc. Klinkt mij goed in de oren!

B. Hier zit toch niemand op te wachten. Mensen hebben genoeg aan hun eigen werk, scrummaster is een bullshit baan en mensen veranderen sowieso maar weinig.

Wie heeft ervaring? Zowel positief als negatief is welkom!
Ik ben me nu wat meer aan het verdiepen in evt. training/opleiding.

Alvast bedankt!
Kussensloop schreef:
17-07-2021 22:54
Klinkt....
Dat wel ja... :-D
Het is sowieso nuttig te leren. Hier hadden we binnen het team ook iemand die dit deed.
De manier van denken, dus in zaken opleveren en een denkproces in beeld krijgen, was voor een bepaalde fase best nuttig.
Ik vond het leuk om het ook van collega's te zien, inspirerend en heb een tijdje netjes meegedaan.
Het was na een paar maanden weer vervlogen, het komt een beetje over als iets dat een kickstart geeft en daarna weer andere technieken.
Dus ik zou het gewoon doen. het levert je sowieso een mooie training op en een bepaalde rol in je team.
In heel veel IT-gerelateerde sectoren is een scrum master een heel gangbare en geaccepteerde functie.
Kan het woord niet meer horen.
Wat een ellende zeg.

Hier werkzaam in het onderwijs en snap nog steeds het hele agile/scrum geneuzel niet.

Moesten we minder vergaderen, wat kregen we daar voor terug: 5 minuten per persoon een zogenaamde stand-up. Nou in vijf minuten heb ik echt niet mijn zorgstudenten besproken....

Anyhow. Ik zal wel zo'n dwars type zijn. Sorry alvast TO als je bij ons komt te werken :bye:
Alle reacties Link kopieren
-Rosings- schreef:
17-07-2021 22:52
Wat voor afdeling/type werk?
Ik snap scrum voor HR zoals hieronder werd benoemd bv niet helemaal. Wat lever je dan op aan het eind van een sprint?.
Doel van agile/scrum is werkende software opleveren, dat kan enigszins naar andere takken vertaald worden maar soms wil management alleen Popi jopi doen en zit je een wassen neus team te managen.

Daarnaast : de scrumteams waar ik ik zat signaleren wel naar bv de teamlead, maar corrigeren zelf geen collega's, volwaardig en gelijkwaardig onderdeel/lid vh team
Scrum hoeft niet alleen voor software ontwikkeling ingezet te worden. Wij werken zowel qua software ontwikkeling als met andere projecten vaak via scrum. Agile/scrum is een werkwijze en kan je op van alles toepassen. Wij passen ook scrum toe bij HR taken, alleen hebben we dan wat langere sprints en niet elke dag een stand up. Einde van de maand geven we een korte review wat er is gedaan, de retrospective doen we niet altijd elke maand. Tijdens de refinement kijken we wat haalbaar of noodzakelijk is die maand en bespreken we daar de details van. Op hr vlak zijn we nu bezig met overgaan naar een nieuwe beoordelingsmethode, daar hoort een hoop uitzoekwerk bij. Maar bij ons speelt bijvoorbeeld ook dat het lastig is om aan ontwikkelaars te komen. Scrum helpt ons daarbij overzicht te houden, taken te verdelen en vaart te houden, en het zorgt ervoor dat je met tussendoelen kan werken en tijdig bijsturen.
madamecannibale schreef:
17-07-2021 23:33
(...) Scrum helpt ons daarbij overzicht te houden, taken te verdelen en vaart te houden, en het zorgt ervoor dat je met tussendoelen kan werken en tijdig bijsturen.
Dit is dus precies wat mij aanspreekt! :)
Alle reacties Link kopieren
Ervaring met 2 scrum masters voor hetzelfde team. De eerste dramatisch, de tweede briljant.
In mijn beleving ligt het dus ook niet altijd aan het team, maar aan de scrum master zelf. Als die goed is, kan het heeeeel veel opleveren.
In dit geval heeft het zelfs de ondergang van een afdeling gered en is het nu een van de bestlopende afdelingen.
ClaireSophie schreef:
17-07-2021 23:32
Kan het woord niet meer horen.
Wat een ellende zeg.

Hier werkzaam in het onderwijs en snap nog steeds het hele agile/scrum geneuzel niet.

Moesten we minder vergaderen, wat kregen we daar voor terug: 5 minuten per persoon een zogenaamde stand-up. Nou in vijf minuten heb ik echt niet mijn zorgstudenten besproken....

Anyhow. Ik zal wel zo'n dwars type zijn. Sorry alvast TO als je bij ons komt te werken :bye:
Haha, nee, absoluut niet in richting van onderwijs! Als ik dit zo lees snap ik de combi onderwijs-scrum ook niet, bijna een mismatch zelfs...
Oh het is niet het onderwijs. Dan zeg ik: doen. Al was het maar voor de opleiding en cv-ervaring.

In de zorg zonnig het trouwens ook niet doen, ik zou passen voor het spelen van de excuus-Truus.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk als analist in een multicultureel scrumteam. Onze scrummaster is een tijd weinig aanwezig geweest omdat hij druk was met een ander team, en ik heb hem echt gemist.
Hij bereide bijvoorbeeld ineens retro's voor die prima waren, maar niet matchen bij wat er in het team speelde. Ik merkte bijvoorbeeld dat een aantal buitenlandse collega's nog elke week overwerkten om de sprintdoelen op te leveren, terwijl we hadden afgesproken dit niet meer te doen. Liever het doel niet halen en realistischer plannen. Alleen de scrum master was er nooit tijdens de daily, dus die merkte dit niet. En daardoor werd het onvoldoende besproken in het team, en bleven collega's zich drie slagen in de rondte werken.

Kort gezegd : een goede scrum master voegt echt wat toe. Een onbereikbare, niet betrokken scrum master ben je liever kwijt dan rijk.
Alle reacties Link kopieren
Ik moest meteen denken aan een interview met een scrum master wat ik vorig jaar of misschien twee jaar geleden las. Die man zei eigenlijk dat hij geen idee had wat zijn functie inhield, maar voor dat geld wilde hij best mensen stimuleren hun werk te doen. De dag dat de krant uitkwam mocht hij op kantoor zijn spullen pakken…

Maar dat terzijde: scrum masters kunnen heel fijn ontvangen worden, als ze zichzelf echt onderdeel van het team maken. Zeker met de training/opleiding erbij zou ik wel solliciteren. (Zelf-) Ontwikkeling is altijd goed!
Adem in, adem uit, en herhaal indien nodig ;)
Alle reacties Link kopieren
Ik vond scrummen wel leuk, maar snap niet zo goed hoe je daar een dagtaak aan kunt hebben.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Sowieso de cursus doen en het proberen.

Je leert er echt veel van. Ik heb de cursus gedaan die door Jeff Sutherland zelf gegeven werd. Een hele ervaring al ligt de lat door hem natuurlijk wel wat hoger.
Kijk of hij ergens in NL de komende tijd een cursus komt geven.

Wat je doet is werkzaamheden en opdrachten in stukjes snijden.

Bij bv een opdracht met een deadline na 3 maanden zorg je er voor dat deze in zeg 3 stukjes wordt gesneden. Elke dag een standup en na een maand een langere 'vergadering'.

Scrum is vooral begonnen in de IT waar veel mensen toch op hun eigen eilandje werken. Door elke dag even samen te beginnen, zeggen waar je mee bezig bent en met wat je niet verder komt kom je met de neuzen weer in dezelfde richting.
Piet geeft aan dat hij vast zit met punt A. Kees kan hem wel even daarbij helpen, want hij heeft aan punt B gewerkt en hij ziet het verband nu iets beter.

De standup is dus om aan te geven of het goed gaat en of je hulp nodig hebt, iedereen hoort de issues dus iedereen kan kijken of hij/zij kan helpen. Na de standup zoekt met elkaar dus op. Zo werk je efficienter en ontstaat er minder stress.

Communicatie is the key en de scrummaster zorgt er voor dat dat in goede banen loopt.


Er is inderdaad veel weerstand, maar als ik bijvoorbeeld ClaireSophie lees:
Moesten we minder vergaderen, wat kregen we daar voor terug: 5 minuten per persoon een zogenaamde stand-up. Nou in vijf minuten heb ik echt niet mijn zorgstudenten besproken....
Dan doet de scrummaster het duidelijk niet goed. Je moet wel goed doorhebben in wat voor werkomgeving je zit. Je kan niet een standup gebruiken om zorgstudenten te bespreken en verder geen grotere 'vergaderingen' inplannen.

Het lijkt alsof zij Agile als oplossing gebruiken voor minder vergaderingen maar dat is natuurlijk niet wat scrum/agile inhoud.

Pak eruit wat je nodig hebt als het in je bedrijf niet optimaal werkt.

Al begin je alleen al de dag samen. Dat kan voor veel bedrijven al echt positief uitwerken.
Alle reacties Link kopieren
Minto schreef:
17-07-2021 22:46
Als scrum master moet je behoorlijk wat organiseren.
Weet je al voor hoeveel teams je scrum master zal zijn?

Ik ken scrum masters die 4 tot 6 teams doen:
9:00 daily standup team Facilitaire Zaken
9:15 daily standup team HR
9:30 daily standup team Finance
9:45 daily standup team Klantcontacten Zakelijk
10:00 daily standup team Klantcontacten Particulier
10:15 daily standup team Klantadministratie

's Middags een planning of een retrospective of een review van één van de teams.
Dat mag jij, als scrum master, allemaal inplannen. Je zit dus veel in je Microsoft Outlook.

Een daily standup is, in gewoon Nederlands, de dagstart.
Dan mag je elke dag, tegen minstens één teamlid, zeggen dat hij morgen op tijd moet zijn en zijn collega's niet moet laten wachten.

Ik wil je verder zeker niet ontmoedigen.
Tijdelijk werken als scrum master, in combinatie met opleiding:
ik zou het doen.
Haha, de meester spelen dus;)
Alle reacties Link kopieren
ClaireSophie schreef:
17-07-2021 23:32
Kan het woord niet meer horen.
Wat een ellende zeg.

Hier werkzaam in het onderwijs en snap nog steeds het hele agile/scrum geneuzel niet.

Moesten we minder vergaderen, wat kregen we daar voor terug: 5 minuten per persoon een zogenaamde stand-up. Nou in vijf minuten heb ik echt niet mijn zorgstudenten besproken....

Anyhow. Ik zal wel zo'n dwars type zijn. Sorry alvast TO als je bij ons komt te werken :bye:
Scrum en onderwijs bijten elkaar ook gewoon. Ik kan echt niet anders concluderen.
Alle reacties Link kopieren
Wat mij betreft heel erg afhankelijk van wat voor bedrijf het is en waarvoor ze het gaan gebruiken.

Als er echt duidelijke projecten zijn, waar ook voldoende tijd voor vrij gemaakt kan worden is het een stuk makkelijker om de mensen in het bedrijf mee te krijgen.

Bedrijven die alles willen scrummen of die het als additioneel op gewoon werk zien, zijn wat mij betreft niet de bedrijven waar je scrummaster moet willen zijn. Dan weet je bij voorbaat al dat het gaat mislukken.
Alle reacties Link kopieren
ClaireSophie schreef:
17-07-2021 23:32
Kan het woord niet meer horen.
Wat een ellende zeg.

Hier werkzaam in het onderwijs en snap nog steeds het hele agile/scrum geneuzel niet.

Moesten we minder vergaderen, wat kregen we daar voor terug: 5 minuten per persoon een zogenaamde stand-up. Nou in vijf minuten heb ik echt niet mijn zorgstudenten besproken....

Anyhow. Ik zal wel zo'n dwars type zijn. Sorry alvast TO als je bij ons komt te werken :bye:
Dat is iemand een fiets met lekke kromme banden geven zonder trappers en zadel zodat er minder gelopen hoeft te worden...

Als je nog in die situatie zit zou je stand up melding moeten zijn dat je bezig bent met je zorgleerlingen en dat persoon xyz daarbij betrokken moeten zijn en dat je daar een overleg voor inschiet.
Standup is plek voor bespreken onderhande werk, niet het uitvoeren ervan
Alle reacties Link kopieren
WasHetMaarWat schreef:
17-07-2021 22:30
Ik denk zeker niet dat het een bullshit baan is. Zeker als het een bedrijf en/of team is dat serieus wil werken dmv agile/scrum, maar relatief nieuw is. Dan is de begeleiding van een scrummaster zeer gewenst en nuttig.

Vraag is alleen in hoeverre het team waarin je scrummaster wordt, ook open staat voor deze werkwijze, en in hoeverre wordt het door het managementteam gesteund en hoe belangrijk wordt het gevonden? Als je een team hebt dat de hele werkwijze al niks vindt, en er daarnaast ook weinig interesse vanuit management is om er actief mee aan de slag te gaan, dan kan het een zeer onaangename taak worden voor je. Zijn mensen gemotiveerd en wordt er vanuit management ook steun gegeven, dan kan het een hele leuke en dynamische rol zijn.
Dit! Denk dat het een superleuke baan kan zijn als het management en de andere collega’s er ook achter staan.
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij ben ik scrum master avant la lettre geweest. Mijn rol destijds in een projectteam heette facilitator en ik was eigenlijk een soort secretaris-plus. Heel leuk om te doen want ik bemoei me graag met van alles.
Doen joh!
Stap 1: scrummaster.
Stap 2: product owner.
Stap 3: product manager.
Alle reacties Link kopieren
ClaireSophie schreef:
17-07-2021 23:32
Kan het woord niet meer horen.
Wat een ellende zeg.

Hier werkzaam in het onderwijs en snap nog steeds het hele agile/scrum geneuzel niet.
Moesten we minder vergaderen, wat kregen we daar voor terug: 5 minuten per persoon een zogenaamde stand-up. Nou in vijf minuten heb ik echt niet mijn zorgstudenten besproken....

Anyhow. Ik zal wel zo'n dwars type zijn. Sorry alvast TO als je bij ons komt te werken :bye:
Wat ik ervan weet is het ook geen one size fits all methode die meerwaarde biedt bij elk type werk. Dat ze ergens van bovenaf zo'n methode er per se door willen drukken ondanks dat het op jullie werkvloer geen meerwaarde heeft maakt niet dat het overal kut uitpakt.
Alle reacties Link kopieren
ludwina schreef:
18-07-2021 15:38
Doen joh!
Stap 1: scrummaster.
Stap 2: product owner.
Stap 3: product manager.
Ik vind scrum master en product owner wel echt iets heel anders hoor. Van een product owner verwacht ik dat hij alle ins en outs van een product weet en goed kan onderhandelen met de stakeholders en het team.
Even een ander soort vraag en volledig off topic. Maar aangezien hier meerdere mensen uit het bedrijfsleven meeschrijven zo te lezen, stel ik m toch.


Waarom zeggen zoveel mensen in her bedrijfsleven: ik schiet het in? Ipv gewoon zeggen: ik zet het in de agenda/ in plan een vergadering.
En andersoortige jeukwoorden en uitdrukkingen die gebruikt worden, vind je dat zelf niet vreselijk als je dat gebruikt? Ik snap het echt niet.. :-|
FoxtrotAlpha schreef:
18-07-2021 17:02
Even een ander soort vraag en volledig off topic. Maar aangezien hier meerdere mensen uit het bedrijfsleven meeschrijven zo te lezen, stel ik m toch.


Waarom zeggen zoveel mensen in her bedrijfsleven: ik schiet het in? Ipv gewoon zeggen: ik zet het in de agenda/ in plan een vergadering.
En andersoortige jeukwoorden en uitdrukkingen die gebruikt worden, vind je dat zelf niet vreselijk als je dat gebruikt? Ik snap het echt niet.. :-|
Lang niet iedereen zegt dat toch? Ik zeg het zelf niet, mijn werk is voornamelijk in het Engels (hoewel je daar ook genoeg van dat soort termen hebt). Maar iedereen praat toch anders, dat geldt buiten kantoor toch ook? Dus nee, niet iedereen vindt dat een storende uitdrukking.
En anders lekker bullshit bingo spelen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven