Werk & Studie alle pijlers

Wie heeft Social Work gedaan?

30-06-2021 21:35 34 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik heb me ingeschreven bij een hogeschool om de opleiding Social Work te gaan doen maar ik twijfel nog steeds of het de juiste keuze is.

Ik ben mbo verpleegkundige maar heb die opleiding gekozen op mijn 16e toen ik nog geen idee had wat ik wilde. Ik ben nu zo'n 15 jaar werkzaam in de gehandicaptenzorg en dat vind ik fantastisch. Niet de zorg op zich, de adl etc, maar wel het begeleiden. Wat zit er achter gedrag, hoe kan ik structuur aanbrengen in iemand zijn dag, wat kan iemand nog leren zelfstandig te doen, werken met doelen etc. Wat dat betreft past Social work er natuurlijk perfect bij.

Maar, ik ben niet van plan in de gehandicaptenzorg te blijven. Mijn cliënten zijn fantastisch. De randvoorwaarden zijn vreselijk. In mijn functie moet ik dingen coördineren, ik schrijf ondersteuningsplannen, heb veel contact met erwanten curator, gemeente etc maar dit moet in eigen tijd. Dat wil zeggen: ik word voor mijn contracturen ingepland op de groep en moet mijn kantoorbezigheden daarbuiten plannen. Daarnaast zijn er áltijd zaken die ad hoc moeten maar ook die regelzaken moeten tussen het draaien van de groep door waardoor mijn hoofd constant vol is, ook thuis ben ik er steeds mee bezig.
Ook de roosters, altijd dat onregelmatige, terugkomen bij ziekte en het gedoe met vakanties, op vrije dagen terugkomen voor een uur vergaderen, het salaris en de weinige waardering van bovenaf zijn redenen dat ik uit de gehandicaptenzorg wil.

Maarr... hoe zijn deze zaken in andere sociale beroepen geregeld? En dan bedoel ik beroepen op hbo niveau. Ik heb geen idee omdat ik nooit ergens anders heb gewerkt dan in de gehandicaptenzorg.
Het moet voor mij wel wat opleveren. Het is voor mij een grote stap om me in te schrijven voor de opleiding (geestelijk, ik vind het doodeng en zijn hoge school erg intimiderend 🤣), het is minimaal 4 jaar fors investeren in tijd en geld maar schiet ik er genoeg mee op qua bijv meer zelf tijd indelen, betere werk-privé balans?

Moet ik iets anders kiezen maar wat dan? Als ik de opleidingen bekijk is er weinig anders wat me aanspreekt.

Dus, wie werkt er in een sociaal beroep op hbo niveau en wil hier iets over vertellen? Ik zoek bevestiging dat ik de juiste keuze maak 🙈
Alle reacties Link kopieren
Je kan er veel kanten mee op.

Wat zoek je precies mbt de toekomst?
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Wat wil je ??
Iets met jeugd , gezinnen, GGZ ???
de 1is regelmatig werken , de ander niet
Ik ben sociaal werker hbo iin een wijkteam.Heb regelmatige wetktijden en bepaal mijn eigen rooster en vakantie en verdien prima. Echter geen onregelmatigheidstoeslag dus mogelijk is dit minder dan wat jij nu verdient.

Wel veel gezeur over subsidies, samenwerking, veel registratie
Dus zeker ook minpunten.

Je leert vooral de mensen het zelf laten doen en versterken dus mogelijk veel minder direct helpend dan wat jij nu doet.
Alle reacties Link kopieren
Als ik het zo lees vervul ik ongeveer dezelfde functie en ik denk dat je een andere baan moet zoeken. Ik heb een gedeelte van mijn contract uren kantooruren, daarin kan ik alles doen wat jij in je vrije tijd nu doet. Dat moet je niet accepteren.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk in de gehandicaptenzorg op HBO niveau. Wel onregelmatige diensten maar verdien redelijk. Gezien de verantwoordelijkheid bagger. Waardering van mijn baas en team, verder niet. Mijn kantooruren mag ik zelf invullen, zolang het werk maar gedaan wordt. En als ik meer uren nodig heb, vraag ik erom en krijg ik ze. Balans met privé is prima, net hoe je je eigen grenzen aangeeft.
Misschien een gek idee, maar een opleiding tot docent welzijn?

Hier op mijn ROC worden regelmatig vacatures gevraagd voor docenten sociaal werk.

Vaak zelfs mogen ze al beginnen en daarnaast hun PDG halen.

Je geeft lessen in het vak waar je 15 jaar in hebt gewerkt, doet stagebezoeken, super leuk. En verder een meer dan prima salaris, arbeidsvoorwaarden en veel vakantie!
Alle reacties Link kopieren
Ik werk als ambulant hulpverlener. Heerlijk. Na jaren op de woning, ben ik blij dat ik sinds 4 jaar hier werk.
Regelmatige tijden. En nee niets buiten kantoor uren. Daaaag.

Oftewel ook op je werk na je dienst naar huis of kantoor uren eisen. Kom nou zeg!!!
Alle reacties Link kopieren
Waarom ga je niet ambulant begeleiden?

Ik heb ook jaren op de groep gestaan.
Ben nu ambulant begeleider en dat is zoveel prettiger. Ik maak mijn eigen agenda, heb niks te maken met ziekte of onregelmatige diensten.
Zou t voorlopig echt niet anders willen.
Alle reacties Link kopieren
Oh, ik heb het er misschien verkeerd neergezet. Ik schrijf die kantooruren natuurlijk wel, ik ga niet vrijwillig werken haha, maar het is altijd vervelend dat het naast mijn diensten gepland moet worden.

Het liefst ga ik werken in gezinnen met bijv een kind met autisme oid of als ambulant begeleider. Werken in een wijkteam lijkt me ook heel interessant.

Ik ga de opleiding in deeltijd doen en heb dus wel een werkplek nodig. Dat is nu mijn huidige werk maar als dit eerste jaar goed gaat wil ik voor het 2e jaar wel een andere werkplek zoeken.
Tijdens mijn opleiding heb ik bijna alleen maar stage gelopen in de ghz omdat er weinig plekken in het ziekenhuis waren, ik mis daarin echt een stuk ervaring en kennis en ik wil nu echt meer variatie zodat ik meer ervaring op doe op verschillende plekken.

Docent is echt (nog) niks voor mij helaas. Misschien denk ik daar over een paar jaar anders over.
Ik heb hbo social work gedaan maar werk in een ander soort setting. Je kunt ook nog denken aan dwang en drang binnen een juridisch kader.
Alle reacties Link kopieren
Geen vrijwilligerswerk zo hoor.
Het voordeel is dat het een sector is waar altijd werk in te krijgen is. Nadeel is dat het wat arbeidsvoorwaarden betreft overal wel zo’n beetje hetzelfde is.

Je zou eventueel nog aan SPV kunnen denken als je de kant can de psychiatrie, verslavingszorg etc op wil.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb social Work gedaan, heette toen nog MWD, maatschappelijk werk en dienstverlening.

Ik heb mijn diploma ongeveer 5 jaar geleden gehaald. Eerste 2 jaar heb ik gewerkt op een groep, dit was met wisselende tijden. Op een gegeven moment was ik dit zat en haalde ik er weinig voldoening uit.
Nu werk ik 2,5 jaar als Jeugdbeschermer met meestal gewoon kantoortijden, behalve als er een crisis is of als ik 24/7 bereikbaar moet zijn, dit is 4/5x per jaar.
Ik vind het gedwongen kader zelf leuk om in te werken. Was dat vrijwillige een beetje zat, waar bij t altijd maar kijken was of een cliënt kwam en of hij/zij wilde.
Andere vinden het gedwongen juist niet leuk, omdat mensen vaak niet blij met je zijn en je wel een dikke huid moet hebben.
Alle reacties Link kopieren
mabelle schreef:
30-06-2021 22:08
Ik werk als ambulant hulpverlener. Heerlijk. Na jaren op de woning, ben ik blij dat ik sinds 4 jaar hier werk.
Regelmatige tijden. En nee niets buiten kantoor uren. Daaaag.

Oftewel ook op je werk na je dienst naar huis of kantoor uren eisen. Kom nou zeg!!!

Wat klinkt dit leuk.
Wat houdt jouw functie in??
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
Alle reacties Link kopieren
Ik werk in de kinder en jeugdpsychiatrie binnen de IHT, intensive home treatment.

Ik heb hiervoor op de crisisgroep gewerkt, 6 jaar en daarvoor in de forensische psychiatrie met mijn hbo Sph.

Werken binnen de ggz is gewoon echt volledig mijn ding. Salaris is shit mijn vriend met mbo verdient bijna het dubbele van mij. Maar ik deel nu mijn eigen agenda in, moet wel mijn productie halen. Ik haat al dat registreren en rapporteren maar dat komt er allemaal wel bij.

Ik kom nu thuis bij gezinnen waarbij het kind een licht verstandelijke beperking en een psychiatrische stoornis heeft.
Ik bied dan behandeling op maat van negen maanden.
Het is een gezinsbehandeling dus heel systemisch. Ik heb hiervoor wel een aanvullende opleiding gedaan. Daarnaast geef ik paardentherapie voor de instelling waar ik werk en volg nu een cgt opleiding. Cognitieve gedragstherapie
where ever you go, go with your heart
Ik werk als maatschappelijk werker. Weinig kaders en goed salaris, regelmatige tijden. Als je iets met jeugd 18- wil doen dan is het belangrijk om uitstroomprofiel SKJ te kiezen tijdens de opleiding. Uitstroomprofiel GGZ is minder belangrijk, gezien de GGZ agoog aantekening geen vereiste is voor een baan in de GGZ.
Alle reacties Link kopieren
slushpups schreef:
30-06-2021 23:06
Ik werk als maatschappelijk werker. Weinig kaders en goed salaris, regelmatige tijden. Als je iets met jeugd 18- wil doen dan is het belangrijk om uitstroomprofiel SKJ te kiezen tijdens de opleiding. Uitstroomprofiel GGZ is minder belangrijk, gezien de GGZ agoog aantekening geen vereiste is voor een baan in de GGZ.
Ik weet het idd. Ik lees op sommige plekken ook dat big en skj als gelijkwaardig wordt gezien en dat als je big geregistreerd bent, wat ik ben, je niet perse ook skj geregistreerd hoeft te zijn. Ik vind dit zelf vrij bijzonder omdat het natuurlijk 2 totaal verschillende registraties zijn. Weet jij dat?
Alle reacties Link kopieren
Ik lees even mee, ik zit met precies hetzelfde. Werk 20 jaar in de gehandicaptenzorg, heb me ingeschreven voor Social Work maar twijfel enorm omdat mijn werkplek ook mijn stageplek zal zijn en ik niet weet of ik daar nog jaren wil werken. Volgende week heb ik een gesprek met een loopbaancoach.
Kan er wel bijzeggen dat de vacatures binnen het sociaal domein echt booming zijn (in ieder geval in Limburg en in Gelderland). En als je in CAO Sociaal Werk terecht komt dan maak je écht wel een flinke loonsprong t.o.v. gehandicaptenzorg.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb deze opleiding gedaan, maar dat is wel bijna 18 jaar geleden, toen heette dat nog HBO MWD (maatschappelijk werk en dienstverlening)
En ik ben al heel wat jaren aan het werk als bedrijfsmaatschappelijk werker.
Ik ben nl wel een hulpverlener/maatschappekijk werker, maar ik houd ook van praktisch en concreet zijn, en wilde absoluut niet in bv de verslavingszorg of algemeen maatschappelijk werk met alle 'draaideurclienten'.
Voordeel van dit werk is dat het best goed betaald ten opzichte van andere 'maatschappelijk werk' functies, plus dat het heel zelfstandig is.
Ik zit bv 2 dagen in de week intern bij een groot bedrijf, waar ik dus werknemers zie en begeleid. Nog 1 dagdeel voor een ander bedrijf als vaste bedrijfsmaatschappelijk werker, en pak daarnaast nog losse aanmeldingen op.
Ik deel mijn eigen agenda in en krijg daar alle vrijheid in, zolang het werk/spreekuur maar gebeurd.
Ik vind de combinatie van de inhoud van dit werk en de zelfstandigheid/vrijheid echt ideaal.
Alle reacties Link kopieren
hbo Social Work gedaan en momenteel alweer bijna een jaar aan het werk op een beschermde woonvorm binnen de jeugdzorg.

Met social work kun je echt veel kanten op. Hiervoor heb ik ambulant gewerkt, dit was op vaste dagen. Nu ben ik juist onregelmatig aan het werk in een 24-uurs rooster.

Gehandicaptenzorg is hard en zwaar werk met een lage schaal. Je zal zeker wel wat omhoog gaan in loon, maar echt niet heel veel. Het meest wat ik zelf heb gezien is wel in CAO Sociaal werk schaal 9. Dan moet je wel een bak ervaringen hebben en deze vacatures zijn best gewild. In het ziekenhuis en bedrijfsmaatschappelijk werk liggen de lonen ook wel wat hoger.

Je moet wel goed je mannetje kunnen staan en weten wat je waard bent. Vooral binnen de gehandicaptenzorg proberen ze hbo geschoolden soms ook schaal 30 aan te bieden voor een lage functie. Als er in een vacature staat min diploma mbo4/hbo, is het eigenlijk een mbo functie met mbo schaal. Er is nu veel werk in te vinden, dus je hebt best wat te stellen denk ik.
Wie wat wil die moet wat.
Alle reacties Link kopieren
Ik studeer het momenteel, leuke studie wel een klein beetje zweverig soms, maar leuk, heel leerzaam.
fryskefaam schreef:
01-07-2021 07:12
Ik weet het idd. Ik lees op sommige plekken ook dat big en skj als gelijkwaardig wordt gezien en dat als je big geregistreerd bent, wat ik ben, je niet perse ook skj geregistreerd hoeft te zijn. Ik vind dit zelf vrij bijzonder omdat het natuurlijk 2 totaal verschillende registraties zijn. Weet jij dat?
Skj is specifieke scholing en werkervaring + supervisie met jeugd onder de 18. Is een vrij lamgdradig proces om die registratie te krijgen en te vernieuwen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven