Werk & Studie alle pijlers

Wie is er Bijstandsconsulent, ervaringen

24-09-2007 20:42 41 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,

Ik heb volgende week een sollicitatie gesprek voor de functie Bijstandsconsulent. Ik ben goed in admnistratie maar in het mensen coachen naar werk heb ik geen ervaring. Dit hoeft ook niet want ze zoeken vooral naar mensen uit dienstverlening. Er gaat volgens mij een strenge selectie aan vooraf. Ben jij of ken jij of heb jij een bijstandsconsulent, dan zou ik graag wat van je willen horen! Hoe zijn jou ervaringen er mee? Wat moet je volgens jou kunnen om dit werk aan te kunnen? Ik hoor graag van je!

Groetjes, Aline vere :)
eileen schreef op 10 oktober 2007 @ 00:21:

Branwen, zelfs op HBO-niveau werd ik overal aangenomen, ik heb geleerd hoe je de was moet ophangen (van sok naar handdoek, niet door elkaar) hoe je de ramen streeploos wist, strijken als de was nog niet helemaal droog is, een scheutje azijn in de spinazie of sperciebonen houdt ze lekker groen... Het betaalde als een tierelier, en ik heb er nog een boel van geleerd ook :-)
Tja, dat is fijn voor jou dat je werd aangenomen, maar dat is dus niet mijn ervaring.
alinevere schreef op 11 oktober 2007 @ 18:33:

Ik vind een combinatie maken van hulpverlening en de wet erg aantrekkelijk. Ik ben er goed in om de wet uit te voeren, dat weet ik vanuit mijn huidige baan. Ik heb een opleiding voor maatschapppelijk werker gevolgd en ik wil er wel eens iets mee gaan doen! Ik heb nog nooit op "mijn HBO" niveau gewerkt. Ik ben in 2004 afgestudeerd.

Ik kreeg tijdens het gesprek het idee dat het een erg zware baan moet zijn! Er komt agressie voor, verbaal en fysiek. Ik weet uit ervaring dat ik dan eerder de neiging heb om te vluchten dan om te vechten.

Ik zou dat werk wel willen doen maar dan onder andere omstandigheden. Bijvoorbeeld alleen met hoog opgeleiden zoals Silky. Ik verwacht dat zij minder agressief/ asociaal zullen reageren dan de mensen waar ik mee zou moeten werken volgens de dames van 'het gesprek." Junks, daklozen, Johnys en Anitas.... Ook zou ik niet zo'n belachelijk groot clientenbestand willen hebben. Het is belangrijk om de tijd te kunnen nemen voor een client. Hem/ haar dingen uit te kunnen leggen. In zo'n stress volle omgeving zou ik zelf niet eens de rust kunnen hebben om een client correct te kunnen benaderen. Wanneer komt er een werkplek die je zelf kunt creeeren naar eigen idee? Ja, ik ben een dromer...
Wat jij wilt dat kan idd niet. Je hebt nu eenmaal met allerlei mensen te maken, van ongeschoold tot geschoold, van slim tot dom, van sociaal tot asociaal. En ik moet zeggen dat ik het leuk vind om met alle 'varianten' om te gaan. Vandaag had ik een intakegesprek met een stel dat hoog opgeleid was en een eigen zaak wilden (door)starten, en met hen kon ik veel inhoudelijke en juridische zaken bespreken, en dat was wel eens lekker. Dat is dan ook een moment om je kennis te testen. En aan het begin van de week had ik een alleenstaand vrouwtje, met kindje, ongeschoold, zat heel erg in de penarie, komt uit een lager milieu om het zo te noemen, maar die heeft dan weer wat meer begeleiding nodig en wat meer uitleg en dat vind ik ook een leuk onderdeel. Je kan er dus veel van jezelf in kwijt.
Eline, helaas is dat de werkelijkheid; een veel te hoge caseload. Het is het ideale plaatje om veel tijd te krijgen per client, helaas laat je volle caseload dat niet toe. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het gewoon wel doe.

Ik ga gerust een uur in die spreekkamer zitten als het moet, het werkt nl echt als je de tijd neemt en men jou in vertrouwen neemt. Alleen, een consulent moet informatie verzamelen en het vervolgens verwerken. Dus dat kan heel kort. Het toeleiden naar werk is anders, ik hoef mij niet bezig te houden met rechtmatigheidsonderzoek en informatie verzamelen, of instanties nabellen.

Dat kost tijd en consulenten moeten ook nog veel gesprekken doen én spreekuur houden. Ze lopen achter de feiten aan, krijgen ook nog vaak een grote mond dus ik zou het werk ook niet willen doen. ben ik eerlijk in.

Misschien kun je je orienteren op case/klantmanager? Met jouw achtergrond zou dat echt iets voor je zijn. Is nl net iets minder zakelijk, toch de wet toepassen maar ook veelal hulp verlenen/luisteren/verwijzen. En oplossingsgericht dus hbo bezig zijn...ik zou het eens overwegen.



kijk eens op www.gemeentebanen.nl



Is veel werk in en zal altijd zo blijven, en je hebt al HBO niveau. Veel casemanagers hebben geen specifieke opleiding, want eigenlijk heb je er geen opleiding in, maarje moet wel HBO hebben minimaal.
Overigens heb ik maar 1 ergenis, en dat zijn idd mensen die denken dat ze overal recht op hebben.
Je hebt de SJD. Maar de meeste consulenten hebben een heel andere achtergrond en rollen er in.



Je kan ook eens op sargas.nl kijken. Daar worden ook wel eens trainees gezocht. Of hier:

http://www.kmsnet.nl/profielbijstandsconsulent_146.html
Of mensen die niet meewerken, en dan boos worden omdat ze een maatregel krijgen. Of nog erger, mensen die zeggen dat ze echt niet kunnen werken, want hun zus heeft (vul maar in) en nee dan kun je er toch echt geen werk bij hebben..

Mensen die zeggen dat ze astma hebben en dus niet kunnen werken.

Vandaag een ex-prosituee die ook nog vaak vast heeft gezeten omdat ze ook verslaafd was en diefstal pleegde. Ze zat huilend tegenover me, want wil gewoon graag haar leven op orde krijgen. Ze had 15! jaar werkervaring voordat ze de vernieling in ging. Ik maak me er hard voor om haar zoveel mogelijk te helpen. En dat gaat langzaam, maar ze wil ervoor vechten. En zoiets grijpt mij ook naar de keel, maar je kan moeilijk mee gaan zitten huilen...pfffoe.
Voor consulenten geldt idd vaak MBO of anders MBO werkniveau in een ander vakgebied. Maar voor casemanagers is minimaal HBO vereist.

En dat kan psychologie zijn, of economie, zolang je maar voldoet aan de funtie eisen. Vaak zie je dat consulenten ex bijstandsclienten zijn. Bij casemanagers zie ik dat niet, maar je kunt wel doorgroeien van consulent naar casemanager. Is erg gewild, alhoewel je ook wel hoort dat een consulent het minder leuk vindt dan verwacht.
Ja soms kunnen gespreken heel heftig zijn. Het ergste wat ik heb meegemaakt was een vrouw die bij haar man (crimineel) weg was gegaan en vertelde wat hij haar allemaal had aangedaan. Toen liepen echt de rillingen over mijn lichaam.
Welk onderscheid bedoel je, Julus? (consulent versus casemanager)



Wij hebben drie verschillende teams, intaketeam, klantmanagement en inkomensmanagement, maar die worden allemaal doorgaans consulent genoemd en voor alle drie is HBO vereist.
Denk dat dat het verschil is; bij ons zijn de integrale functies afgeschaft.

Dus intakeconsulent, consulenten die alleen bijzondere bijstand doen of vermogenssignalen, bijstandsconsulenten, en casemanagers.

En voor de consulenten geldt dan MBO en voor de casemanagers HBO.

Doe je een integrale functie dan is het idd HBO.

Ach die termen zijn voor clienten ook vaak verwarrend; het wordt bij ons zelfs in een brief uitgelegd, wat het verschil is tussen consulent en casemanager.

Ik vind het een voordeel dat het gescheiden is; zo kun je immers bewust kiezen voor één van de twee functies. Ik zou het niet leuk vinden om wetmatig bezig te zijn, dus ik zou gewoon niet de functie kunnen doen. Nu ben ik alleen casemanager en hoef weinig te weten van de wetmatigheid.

En wil je switchen dan kun je dus doorgroeien. Ook zijn het gewoon verschillende takken van sport; ieder zijn exptertise.
Ah ok. Wij hebben idd ook nog de bijzondere bijstand medewerkers, maar die worden geen consulent genoemd. Ik denk ook dat ze in een schaal lager zitten. Ik vind het ook erg prettig dat we afgebakende terreinen hebben, want ik heb juist weer niet zoveel met reintegratie en vind juist de combinatie van wetmatigheid/juridische aspecten met clientencontact erg leuk. Bij ons valt er (iig geval qua salaris) niets door te groeien, omdat alle consulenten (klantm., inkomens. en intake) in dezelfde schaal zitten.
Overigens leg ik het altijd al in de spreekkamer uit hoe of wat, want anders wordt het idd te verwarrend wie nou en wanneer de contactpersoon is / zijn.
Ja, dat is handig. Een soort inleidend praatje, ook om ze op hun gemak te stellen. En uitleggen waarom ik ze heb uitgenodigd, want de uitnodigingsbrief kan nogal heftig aankomen bij sommigen (vooral dat zinnetje dat als ze niet komen het consequenties kan hebben voor de uitkering). Schrikken ze van, maar moet er verplicht in. Bij personele wisseling komt het voor dat clienten soms een jaar niet gesproken zijn! En dan krijgen ze ineens weer een uitnodiging, nou dat bezorgd sommigen een paniekaanval, dus daar ben ik alert op.

Bij ons zijn veel consulenten gedetacheerd, ook bijstandsconsulenten, en die krijgen een salaris conform gemeenteschalen. Dan ben je de ene keer casemanager en andere keer consulent, maar wel met hetzelfde salaris. En dus ook als je projectleider bent, maar goed die schalen liggen vrij hoog dus is mooi gemiddelde.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben meer iemand van de" wetmatigheid" dan van de reintegratie zoals jullie dat noemen en ik begrijp dat klantmanager daarop meer van toepassing zou zijn. Ik ga mij er in verdiepen. Bedankt voor de tips Branwen en Julus! Ik zie inderdaad dat er veel mogelijkheden zijn om gedetacheerd te worden maar ik denk dat je dan van tevoren nooit weet waar je te werk wordt gesteld. In welke stad. Is dat zo? Het lijkt mij zo te horen een enorm afwisselende en leerzame baan maar ook wel eens moeilijk. Hoe zijn jullie collega's eigelijk?
Ik heb erg leuke collega's. Ik ga echt elke dag met plezier naar mijn werk, vanwege het werk zelf maar ook vanwege de collega's.



Detachering, dan weet je idd niet waar je geplaatst wordt en ook niet in welke functie. Al die benamingen zullen waarschijnlijk per gemeente weer verschillen, maar bij 'mijn' gemeente is een klantmanager iemand met een vast clientenbestand die daarvan enkel de reïntegratie doet. Die zou je dan dus niet moeten hebben. Maar nogmaals, zoals je ziet verschilt de benaming en de inhoud erg per gemeente.
Hoi,



klant of casemanager is idd juist alleen op reintegratie gericht, ik denk dat je het verkeerd hebt gelezen. Maar het is dus wel een combi van recht-en doelmatigheid (toeleiden naar werk heet doelmatigheid).

Je past de WWB toe, en legt maatregelen op. Maar veel meer ben je niet met rechtmatigheid bezig.

Ik ben nu gedetacheerd, en er komen vaste functies bij ons, waarop ik wil solliciteren. Je hebt dan meer zekerheid, en het is gunstiger qua voorwaarden (13e maand).

Bij ons willen de meesten tijdelijke krachten heel graag blijven, juist vanwege de sfeer. De meesten zitten er ook lang, vanwege de leuke collega's.

Ik baal echt wel soms van mijn werk, maar vanwege de flexibiliteit die er bij ons is en de leuke collega's is het heel goed te doen. Ben benieuwd wat je gaat beslissen!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven