Bevallingsplan

09-05-2012 16:31 49 berichten
Alle reacties Link kopieren
Afgelopen week heb ik een paar uur besteed aan het opstellen van een bevallingsplan. Nu is het best een flink plan geworden (iets meer dan 1 a4), en ik ben benieuwd hoe het gaat lopen in de praktijk. Ik vroeg me af of sommigen van jullie zijn bevallen met een bevallingsplan en of het plan ook uitgevoerd is.



Mijn plan bestaat nu uit de volgende punten:

- Begeleiding tijdens de bevalling

- Houding tijdends de bevalling

- Ingrijpen

- Pijnbestrijding

- Vlak na de geboorte

- Voeding

- Overige wensen



Ik ben overigens al een keer bevallen, maar zonder plan. Echter vooral na mijn bevalling zijn er wat zaken gebeurd waar ik het achteraf gezien niet helemaal mee eens was. Ik hoop dit nu te kunnen ondervangen. De tweede reden van het opstellen van het plan is omdat ik op medische indicatie ga bevallen in het ziekenhuis.
Alle reacties Link kopieren
Kan trouwens best zijn dat ik arts-assistenten en co-assistenten door de war haal hoor (ben nog niet helemaal thuis in het zkh jargon). Ik loop nu namelijk nog bij de vk voor mijn controles en ga pas in week 36 over naar het zkh.



Qua personeel wat bij de bevalling is, heb ik denk ik idd niet zoveel invloed op en dat maakt ook niet uit, als de juiste mensen er maar staan op het juiste moment.



Ik ben me er ook van bewust dat alles ineens toch anders kan lopen. Als de baby idd last heeft van een glucose dip, tja dan zal hij iets daarvoor krijgen, etc, etc.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dit keer ook een plan opgesteld naar aanleiding van de vorige bevalling maar eigenlijk meer voor mijn man en mij, dat we op 1 lijn zitten.



Vorige keer kwamen mijn schoonouders binnen toen ik mijn zoontje net wilde aanleggen, vond ik niet handig.



Verder had ik een kraamzorg die bijna pro kunstvoeding was. Dus doordat mijn zoon het volgens haar niet 'snapte' redelijk vlot overgestapt. Kwam ook door hormonen, kraamtranen noem maar op. Achteraf veel spijt van gehad. Dus nu in plan gezet wat onze wensen zijn.



Verder qua houding: de vorige keer heb ik mijn benen zover naar me toe getrokken dat ik mijn stuitje heb gekneusd tijdens de uitdrijving. Duurde bijna 2 jaar voordat ik weer lekker onderuit gezakt kon zitten. Dus dit keer vraag ik wel of ze daar op willen letten.



Bij mijn eerste wist ik dus niet echt wat ik kon verwachten, nu weet ik heel goed hoe ik bepaalde dingen juist wel of niet wil hebben. Manlief weet ze ook, samen sta je toch sterker.
Alle reacties Link kopieren
*poef*
Ga in therapie!
Ik vind het wel heel slim om een soort plan te hebben. Al is het maar zodat je alles met je partner nog eens doorpraat. Ik weet wel dat ik een eventuele volgende keer iets beter ga aangeven dat de bevalling na pijnstilling al 2 keer in een stroomversnelling is gekomen en dat de jongste in een minuutje zonder te persen geboren is. Bij de oudste ging het ook snel maar de tweede keer was het wel heel erg. En dat overviel het personeel ook behoorlijk! Of ik het op papier zou zetten weet ik niet maar het is hoe dan ook een goed idee om na te denken en te praten over wat je wel en niet graag wilt.
Alle reacties Link kopieren
De reden waarom ik het ook op papier heb, is omdat ik een groot ziekenhuis ga bevallen. Ondanks dat het in je dossier zit, zijn er zoveel verschillende mensen dat ik ook het plan meeneem op papier.

Bij de vk vind ik het wel anders, want dan kan je het idd goed doorspreken en heb je vaak maar te maken met een paar vk's die vaak goed op de hoogte zijn van je dossier.
Alle reacties Link kopieren
Ik had geen plan op papier, maar man en ik hebben er uitgebreid over gesproken. Dit najaar komt de tweede, ik denk daar we het weer zo doen. Maar er is dan ook niks tegen mijn zin gebeurd.



Over navelstreng uit laten bloeden: is volgens mij en richtlijn van, zou ik navragen bij de vlos/gyn.

(net als in de ogen van mijn vlos te snelle richtlijn binnen 12u bevallen, max 1u persen. Wat was ik blij dat ik in het ziekenhuis Cbeviel en daar ze zich aan die richtlijn houden).
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het sowieso wel belangrijk om je wensen op papier te hebben. Je weet zelf wel dat het altijd anders kan lopen, maar je kunt in ieder geval duidelijk maken wat je van de zorg rondom de bevalling verwacht.



Tia, een echte lotusbevalling houdt in dat de navelstreng helemaal niet wordt doorgeknipt. De placenta wordt dan in doeken gewikkeld en blijft bij je baby tot de navelstreng loslaat. Dit is best omstreden. 'Gewoon' laten uitkloppen moet in principe altijd wel kunnen, en is op veel plaatsen ook al redelijk ingeburgerd (al wordt soms na 1 minuut gezegd dat 'ie is uitgeklopt...)

De reden om uit te laten kloppen is dat er in die periode nog veel bloed naar je baby stroomt, o.a. rijk aan ijzer, waar je baby nog minimaal een half jaar plezier van heeft (denk aan dat onderzoek van laatst, dat baby's eerder met bijvoeding zouden moeten beginnen: navelstreng niet laten uitkloppen lag aan de basis daarvan)



Je zou trouwens kunnen googlen op VBAC, vaginal birth after cesarian.
quote:sparood2010 schreef op 09 mei 2012 @ 19:09:

De reden waarom ik het ook op papier heb, is omdat ik een groot ziekenhuis ga bevallen. Ondanks dat het in je dossier zit, zijn er zoveel verschillende mensen dat ik ook het plan meeneem op papier.

Bij de vk vind ik het wel anders, want dan kan je het idd goed doorspreken en heb je vaak maar te maken met een paar vk's die vaak goed op de hoogte zijn van je dossier.

Ik snap wat je bedoelt, maar voor mij zou dat dus juist een reden zijn om alleen het alleressentieelste in het plan te zetten: waarschijnlijk ben je op dat moment niet de enige bevallende vrouw, en wordt er relatief weinig tijd genomen om het plan eens rustig door te nemen en de inhoud op te slaan. Als je bevalling niet supersnel gaat, heb je ook nog te maken met 1 of meer dienstwissels, en moet het plan dus mogelijk door tamelijk veel mensen gelezen worden.

Bij een bevalling met je eigen verloskundige ben je normaal gesproken wel de enige die aan het bevallen is. Dat maakt denk ik een groot verschil.

Ik zou alleen wat je echt belangrijk vindt in de versie die je meeneemt zetten, om te voorkomen dat iemand wel ontoudt dat je wilt kunnen douchen, maar niet dat je geen bijvoeding wilt: alle "afleiding" liever weglaten.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben van plan om een uitgebreide versie te maken (ga thuis bevallen), en een heel korte samenvatting zoals Miffy noemt, voor het geval we naar het ziekenhuis moeten verhuizen. Met daarin inderdaad alleen de punten die echt essentieel zijn voor ons.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben voor de geboorte van onze zoon ook een plan opgesteld, maar toen ik eenmaal echt ging bevallen is daar niks van terecht gekomen, omdat het allemaal zo anders liep. Ik weet niet eens of het ziekenhuispersoneel het plan überhaupt gezien heeft.



Het is wel handig om dingen op papier te zetten, gewoon voor jou en je man, dat jullie in ieder geval voor jullie zelf duidelijk hebben wat jullie wel en niet willen. En ik denk ook dat, omdat het de tweede keer is, het wellicht makkelijker is om op je strepen te gaan staan en te vragen waarom bepaalde dingen eigenlijk gebeuren. Zoals bijvoorbeeld die bijvoeding. Onze zoon kreeg bijvoorbeeld een infuus met suikerwater in het ziekenhuis en ik vraag me nu nog weleens af of het feit dat de borstvoeding niet gelukt is misschien deels daarmee te maken heeft gehad. Als we deze zomer onze tweede krijgen, zal ik daar dus beter op letten en meer vragen stellen.
What if I fall? Oh but my darling, what if you fly?
Alle reacties Link kopieren
Hoi Spa rood!



Ik hebhem inmiddels af en besproken met de gyn, ik zou wel de houdingen erin houden.

Ik heb daarin niet zozeer beschreven dat ik wil liggen, staan of zitten, maar meer dat ik de beschikking wil hebben over bijv. een douche tijdens de ontsluiting en een baarkruk wbt bevallen. Of ik er gebruik van maak is niet zeker, maar dat het aanwezig is vind ik wel belangrijk. Dan kun je op het moment van we beslissen hoe en wat.



Ik wil pas afnavelen als de navelstreng volledig is uitgeklopt (wat vaak standaard procedure is hoor) én pas als de placenta is 'geboren'.

Bij een lotus bevalling laten ze de navelstreng zitten (afgeklemd) en wordt deze niet geknipt todat deze er zelf afvalt. Dit lijkt mij persoonlijk onhandig, vandaar dat ik het op deze manier wil.

Normaal gesproken knippen ze de streng al vrij snel door nadat deze is afgeklopt. Er zijn tegenstrijdige ideeen over. De een zegt dat het beter is de navelstreng minimaal een half uur intact te laten en te wachten tot de placenta er is, zodat het kindje alle voedingsstoffen uit de navelstreng kan opnemen en de ander zegt dat dit eigenlijk direct na het uitkloppen al voldoende is en dat je dus zo snel mogelijk kan doorknippen.

Ik kies voor t eerste, mocht het om medische redenen niet kunnen dan wordt er anders besloten op het moment van.
Alle reacties Link kopieren
Goede tips dames. Ik moet zeggen dat het plan nog wel in ontwikkeling is. Sowieso ga ik naar een voorlichtingsavond in het zkh, en als ik zie dat er standaard een douche is op de verloskamer, tja dan haal ik dat uit mijn plan. Is overbodige info voor dienstdoenden dan. Verder qua houdingen, misschien laat ik dat ook wel achterwege, en zelfs het personeel verhaal, aangezien het me niet echt boeit hoeveel mensen er zijn.



Qua navelstreng heb ik er ook in staan dat er pas mag doorgeknipt worden op het moment dat deze is uitgeklopt. Aan laten zitten, lijkt mij niet ideaal. Vorige keer gedoe gehad met placenta en nabloeding, dus het is zaak dat deze zsm geboren wordt. Ik weet ook dat ik sowieso het prikje in de been krijg.



Ik wil het uiteraard ook nog voorbespreken met de vk en met de gyn, en aan de hand van hun tips het nog duidelijker en beknopter opschrijven.
Alle reacties Link kopieren
quote:wen schreef op 09 mei 2012 @ 22:52:

Tia, een echte lotusbevalling houdt in dat de navelstreng helemaal niet wordt doorgeknipt. De placenta wordt dan in doeken gewikkeld en blijft bij je baby tot de navelstreng loslaat. Dit is best omstreden. 'Gewoon' laten uitkloppen moet in principe altijd wel kunnen, en is op veel plaatsen ook al redelijk ingeburgerd (al wordt soms na 1 minuut gezegd dat 'ie is uitgeklopt...)

De reden om uit te laten kloppen is dat er in die periode nog veel bloed naar je baby stroomt, o.a. rijk aan ijzer, waar je baby nog minimaal een half jaar plezier van heeft (denk aan dat onderzoek van laatst, dat baby's eerder met bijvoeding zouden moeten beginnen: navelstreng niet laten uitkloppen lag aan de basis daarvan)



Je zou trouwens kunnen googlen op VBAC, vaginal birth after cesarian.Wen, je bent alweer een lifesaver! Dankjewel
Alle reacties Link kopieren
Lotusbevalling, ik heb het even gelezen en opgezocht, maar mij persoonlijk lijkt het niets.
Alle reacties Link kopieren
Mij ook niet nu, ik had weer eens de melk horen klotsen maar zocht nog naar de tepel . Ging mij om dat uit laten kloppen ipv gelijk afnavelen.
Uit laten kloppen had mij mooi geleken maar is niet gebeurd omdat dat niet kon. Zoontje had ademnood door mijn pijnstilling en dat kreeg hij nog steeds via de navelstreng. Mijn man heeft hem wel door mogen knippen maar het ging best snel allemaal.



Laten zitten lijkt me eeeeeh... niets voor ons



Je zou je plan uit 2 bladzijden kunnen laten bestaan waarbij je op de voorkant alleen het allerbelangrijkste zet, puntsgewijs in een groot lettertype. Dus echt 3 of maximaal 5 puntjes.
Alle reacties Link kopieren
Ik streef naar 1 a4. Het is lastig om in 3 a 5 punten te omschrijven wat ik wil, want het zijn ook nog eens allemaal verschillende fases. Ik heb het wel heel puntsgewijs, dus bij ieder puntje staan er 2 puntjes onder wat mijn wensen zijn. Bij net na de bevalling, staat ook nog het scenario van medisch ingrijpen bij de baby en bij mij, hoe dan verder.

Ik bespreek de allerbelangrijkste punten met mijn man. Dat is wat mij betreft het voedingsverhaal. Dat weet hij heel goed, en ik heb hem gevraagd om echt assertief daarin te zijn (en in de rest ook trouwens). Dan maar wat minder aardig. Als ik er zelf bij ben dan ga ik ervan uit dat ik op het moment dat de bevalling achter de rug is, ik ook zelf wel kan vertellen hoe ik het wil. De vorige keer is het me ook gelukt om zoon binnen 3 kwartier aan de borst te krijgen. De vpkl keek een beetje vreemd toen ik het vroeg, maar ze deed het wel. En wat ben ik blij met dat moment, want daarna moest ik naar de ok, en heeft het 4 dagen geduurd voordat hij weer aan de borst kon drinken.
Alle reacties Link kopieren
Ik ga er sowieso van uit dat man toch leidend zal zijn of het plan wel of niet wordt uitgevoerd. Ik verwacht niet dat het personeel tegen hem zal zeggen van, maar ik lees hier dat het zo staat omschreven. Dat zal hij zelf moeten aangeven, maar het lijkt me voor hem ook fijn als hij het een en ander op papier heeft, na alle emoties en heftigheid die een bevalling met zich mee brengt.



Ik hoop trouwens dat het allemaal niet nodig is, en dat ik gewoon s nachts een vlotte bevalling heb, de baby wordt aangelegd op mijn verzoek, en dat we s morgens weer lekker naar huis kunnen. Ik heb het aangevraagd en redelijk op tijd, dus dat moet toch lukken haha
Alle reacties Link kopieren
Ik heb in mijn plan de belangrijkste punten vetgedrukt en 1 lettertype groter dan de andere info.



@sparood mag ik vragen wat je hebt aangevraagd, of moet ik het met sarcasme lezen?



Wat betreft de injectie met oxytocine, die wil ik niet als het niet nodig is.
Alle reacties Link kopieren
Sparood, zomaar iets om ook eens te overwegen, mij lijkt het supermooi nu ik het een tijdje ken, maar het is nog vrij onbekend geloof ik: je kunt je baby op je buik (laten) leggen, dan gaat hij zelf heel langzaam omhoog kruipen naar je borst (terwijl je aait en een dekentje er overheen hebt natuurlijk). Vanuit die positie is het aanhappen ook ideaal, en wordt het op die manier ook ingeprent.



Ik ga best in veel dingen mee, maar een lotusbevalling gaat mij ook wat te ver een paar dagen een placenta meeslepen, neuh, dat zie ik niet zo zitten. De navelstreng viel er bij mijn dochter na nog geen twee dagen af, maar dan nog...
Alle reacties Link kopieren
Hallo sparood,



Hier stond in mijn bevallingsplan ook dat wanneer baby is geboren hij/zij eerst bij mij gedronken moest hebben voordat ze vit. D gaven. Is voor zo'n kleintje al heel wat 'buikvulling'.
Ik heb nooit een bevallingsplan geschreven, wel al mijn wensen met mijn man besproken voor de bevalling.

En ik heb bij de derde wel met de verloskundige besproken dat ik niet wilde dat ze mijn vliezen brak. Bij de tweede had haar collega dat wel gedaan met 8 cm ontsluiting en van 8 cm naar geboren in 10 min. was echt heel heftig.

Als het niet nodig zou zijn zou ze het niet doen. Toen heb ik nog gevraagd wanneer het wel nodig is.

Uiteindelijk heeft de verloskundige eigenlijk alleen geobserveerd tijdens die derde bevalling. Mijn vliezen braken spontaan, ze heeft niet een keer getoucheerd en mijn man heeft onze derde dochter aangepakt. Het was een compleet natuurlijke bevalling en van de drie de bevalling met de meeste rustige opbouw en de minste pijn.
Alle reacties Link kopieren
Wat een mooie verhalen. Inderdaad dat naar de borst kruipen heb ik ook gelezen, lijkt me erg mooi. Echter ik verwacht dat het na de bevalling een tijdje hectisch om mijn bed is, aangezien ze het bloedverlies nauwlettend in de gaten houden. Mocht ik gaan vloeien, dan word ik waarschijnlijk snel afgevoerd naar de OK als ze het niet kunnen stoppen. Lijkt me erg vervelend als dat natuurlijke proces dan afgebroken moet worden. Dus vandaar dat ik zelf voor aanleggen kies, omdat ik denk dat "dat" meer kans van slagen heeft.

Verder vind ik het dus uitermate belangrijk dat er niet gevoed wordt zonder overleg of uberhaupt zonder dat ik daarbij ben (tenzij niet anders kan natuurlijk). Ik wil de baby ook zolang mogelijk bloot op de borst hebben. En het liefste kleed ik of man de baby zelf aan wanneer wij daar aan toe zijn. Vitamine K heb ik idd ook erin staan, pas na de eerste borstvoeding.



Dat van dat aanvragen, dat is idd sarcastisch, maar stiekem natuurlijk wel de hoop dat het deze keer zo verloopt ipv een herhaling van de eerste bevalling .
Alle reacties Link kopieren
Spa, zal ik je mijne van apie doormailen? Wilde trouwens tijdens de bevalling hele andere dingen, maar ze zijn er bij mij heel zorgvuldig mee omgegaan. Voelde fijn, ook in communicatie met vk met wie wd het al eerder uitgebreid doorgesproken hadden en tussen vriend en mij.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven