Bevallingsplan

09-05-2012 16:31 49 berichten
Alle reacties Link kopieren
Afgelopen week heb ik een paar uur besteed aan het opstellen van een bevallingsplan. Nu is het best een flink plan geworden (iets meer dan 1 a4), en ik ben benieuwd hoe het gaat lopen in de praktijk. Ik vroeg me af of sommigen van jullie zijn bevallen met een bevallingsplan en of het plan ook uitgevoerd is.



Mijn plan bestaat nu uit de volgende punten:

- Begeleiding tijdens de bevalling

- Houding tijdends de bevalling

- Ingrijpen

- Pijnbestrijding

- Vlak na de geboorte

- Voeding

- Overige wensen



Ik ben overigens al een keer bevallen, maar zonder plan. Echter vooral na mijn bevalling zijn er wat zaken gebeurd waar ik het achteraf gezien niet helemaal mee eens was. Ik hoop dit nu te kunnen ondervangen. De tweede reden van het opstellen van het plan is omdat ik op medische indicatie ga bevallen in het ziekenhuis.
Alle reacties Link kopieren
Heb je er al over nagedacht of je een stagiaire wil hebben bij je bevalling? Verder is een bevallings plan erg fijn, heb er zelf ook veel aan gehad
Alle reacties Link kopieren
Stagiaire dat was nog wel een puntje, want ik weet niet precies hoe dat zit in het ziekenhuis. Ik weet nu dat ik in principe begeleid ga worden door co-assistenten en dat de gyn alleen maar komt als er iets niet goed gaat.
Ik heb zelf veel aan mijn bevallingsplan gehad, vooral omdat ik daardoor bepaalde dingen met mijn man had doorgesproken wat ik anders niet had gedaan denk ik. Zoals wat we zouden doen bij een keizersnede, tijdens en erna.



Dingen als "houding tijdens de bevalling" had ik niet beschreven, dat leek me namelijk vooraf niet in te schatten wat ik prettig zou vinden, misschien is dat bij een tweede anders.



Eigenlijk waren alle dingen die ik in mijn plan had geschreven standaard procedure in het ziekenhuis, dat wist ik pas toen ik het plan met de verloskundige doorsprak.
In mijn geval zou er ook in gestaan hebben: aanrakingen tijdens de bevalling. Ik werd echt gek van een geruststellende hand op mn schouder.



En ik had met mijn man duidelijke afspraken over familie op de hoogte stellen en over visite na de geboorte. Ik heb hier ooit gelezen dat opa en oma de baby eerder gezien hadden dan de moeder. Of nog erger: vastgehouden!



Ik wilde ook graag de baby op de blote huid. Als dat bij mij niet kon dan zo snel mogelijk bij mijn man.
Ik heb nooit een bevallingsplan gehad. Ook nooit behoefte aan gehad, behalve bij de eerste. Ik had graag inspraak willen hebben over het uitzetten van de weeenopwekkers (en inderdaad pijnbestrijding, die kreeg ik domweg niet), maar dat zal toch niet tot de mogelijkheden behoort hebben vrees ik



Behalve dat dus, zijn er nooit punten tijdens en na de bevalling geweest die ik heel anders had willen hebben. De andere drie bevallingen waren ook in een ander ziekenhuis, zal ook meegeteld hebben.



Hopelijk wordt je tweede bevalling wat je er van hoopt!
Ik ben in het ziekenhuis begeleid door een verloskundige (van het ziekenhuis) en bij moeilijkheden zou de gyn ingeschakeld worden. Ik zou vooraf even vragen hoe dat zit met co-assistenten enz.



Ik had geen duidelijk bevallingsplan, maar wel heel veel dingen doorgesproken met mijn vriend. Ik heb er volledig op vertrouwd dat hij goede keuzes zou kunnen maken met in zijn achterhoofd mijn ideeën.
Alle reacties Link kopieren
Ik vond een bevallingsplan ook erg handig. Niet dat het zo gelopen is als erin stond (voor pijnbestrijding ging het allemaal te snel) maar het is voor zowel jezelf als voor je verloskundige een houvast. Zet er vooral ook in waar je wilt bevallen. Verder wil ik er ook geen stagiair bij hebben die nog eens een keertje extra gaat toucheren.. Ik had al een stagiair bij de eerste echo, ze ging een inwendige echo doen en dat was ehm... niet fijn. Dus die komt er ook niet meer in
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nooit een bevallingsplan gemaakt. Wel vantevoren met mijn man een paar dingen besproken, die ik graag wilde. Bijv. dat ik per se koste wat kost borstvoeding wilde geven en dat hij in geval van nood zoveel mogelijk bij de baby zou blijven en dat de opa's en oma's niet als eerste de baby vast mochten houden. Ik had niet echt nagedacht over pijnbestrijding en ben 2x thuis bevallen, dus dat was toch geen optie.



Hoewel ik best twee heftige bevallingen heb gehad, niet zozeer drama's, maar het ging beide keren heel erg snel, was ik genoeg bij m'n positieven om zelf het roer in handen te houden.



Ik zou je ook aanraden om na te denken over wel of geen stagiair. Bij mijn eerste werd ik er onverwacht mee geconfronteerd, achteraf was het prima, maar ik schrok er toen wel even van.



Qua houding, je kunt nu volgens mij nog niet goed aangeven wat je wel en niet wilt. Ik had bij mijn eerste bedacht dat de baarkruk me wel wat leek. Uiteindelijk wilde ik helemaal niet meer overeind komen toen ik eenmaal op m'n rug lag. Jongste is wel op de baarkruk geboren (en zowat op de grond gevallen, zo snel kwam hij eruit, haha).
..
Van wie verwacht je dat hij/zij het plan leest?

Ik ben bij de tweede bevallen in het ziekenhuis, en de klinisch verloskundige die het op het allerlaatst overnam van de gyn, omdat het toen allemaal veel soepeler bleek te lopen dan eerder gevreesd, luisterde al niet naar wat ik zei. Een plan van meer dan, zeg, vijf regels, lezen had ze denk ik helemaal vertikt.

Zorg dat je partner goed op de hoogte is van je wensen, voor het geval je met zo'n type treft.





Wat stagiaires betreft: bij de eerste had ik vooraf bedacht dat ik dat niet zou willen, maar tegen de tijd dat we de verloskundige belden, had ik nog net de tegenwoordigheid van geest me te realiseren dat het allemaal zo snel ging dat de kraamhulp never nooit meer op tijd ging komen (was thuisbevalling), en toen vond ik een stagiaire erbij juist een prima plan. Van idee veranderen kan ook nog.

Misschien moet je opnemen in je plan dat wat je op het moment supreme wilt, gaat boven alles wat in je plan staat
Alle reacties Link kopieren
He fijn al zoveel reacties.

Bij houding staat overigens ook niets bijzonders, alleen dat als het mogelijk is ik wil lopen, zitten, liggen en onder de douche wil. Ik weet niet wat de fijnste houding is, dat kun je inderdaad alleen maar op dat moment inschatten.



In het zkh waar ik ga bevallen, worden de bevallingen in eerste instantie begeleid door een co-assistent. Mocht er wat zijn, of zij/hij is niet in staat om tot een besluit te komen, dan komt de gyn er dus bij kijken. Voor zover ik het nu heb begrepen zie ik de beste man of vrouw alleen als er iets misgaat.



Overigens gaat het bij mij vooral om het stukje na de bevalling, zo hebben ze mijn eerste zoon gevoed met kunstvoeding, terwijl ik op de OK lag en heb ik bijna 24 uur moeten wachten op een kolfapparaat. Nu mocht ik sowieso de eerste 3 dagen niet voeden vanwege medicatie, maar dan nog.

Ik vraag me tot op de dag van vandaag af waarom mijn zoon koud 2 uur na de geboorte perse kunstvoeding moest krijgen terwijl ze niet eens wisten hoe het met mij ging op de ok. Hij had notabene nog bij mij gedronken ongeveer 3 kwartier na de bevalling. En die kv vind ik niet eens het ergste, maar dat ik er helemaal niet bij was, dat vind ik nog steeds niet ok. Maar goed dat is dus een frustratie van de eerste bevalling vandaar dat ik het nu anders zou willen zien.
Alle reacties Link kopieren
Partner is goed op de hoogte. Ik heb hem ook gevraagd om vooral op onze strepen te gaan staan, dan maar wat minder aardig.



Qua mensen bij de bevalling, in een ziekenhuis lopen er veel mensen in en uit. Ik heb in mijn plan aangegeven dat tot een minimum te beperken. Ik verwacht dat er dus een co-assistente zal zijn en een vplk met evt een stagiaire. Maar goed tijdens mijn bevalling, dat boeit me allemaal niet zo. Al komen ze met 10 man.
Sparood, stuk over houdingen zou ik dan gewoon weglaten: dat kun je dan ook gewoon zelf nog zeggen. Ik zou het document echt zo kort mogelijk houden, zodat de lezer echt alleen dingen hoeft te lezen die essentieel zijn en die je dan zelf misschien niet goed kunt aangeven -zoals die kunstvoeding en wat er verder gebeurt met je kind vlak na de bevalling.
Ik vind het zelfs een beetje onbeschoft van het personeel om zonder toestemming van jou (en je man?) kunstvoeding te geven, zonder dat je erbij bent!
Veel mensen die in en uit lopen hoeft niet per se: ik heb bij de tweede bevalling mondeling aangegeven dat ik dat liever niet wilde (bij de gynaecoloog), en die vond het prima als ik met rust gelaten wilde worden. Ik heb een hele tijd niemand gezien - tot ik zelf belde.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees mee Spa

Ik zal klinisch moeten bevallen ivm eerdere geplande keizersnede. Ben benieuwd in hoeverre dat invloed heeft op zaken als mogen bewegen (ik moet waarschijnlijk de hele tijd van die plakkers op mijn buik om het litteken te monitoren), aanwezigheid gynaecoloog, pijnbestrijding etc. Eerst dat intakegesprek afwachten (ik loop nu weer tot aan een week of 35 bij de vk) en dan zal ik wat zaken over borstvoeding etc op papier zetten.



Iemand trouwens ervaringen en ideeen bij de zgn lotusbevalling, waarbij je kind niet stantepede wordt afgenaveld, maar waarbij men de navelstreng eerst rustig laat uitkloppen? Is dat idd beter, en wordt dat in het zkh ook gedaan (complicaties voorbehouden natuurlijk).
Alle reacties Link kopieren
Ik heb bij de eerste geen echt bevallingsplan gemaakt. Partner en ik hebben de belangrijkste dingen besproken en dat was het.

Ik wilde GEEN ruggeprik dus kreeg ik andere pijnstilling. Ik wilde na de bevalling bepalen of, wie en waneer we iemand gingen bellen en wanneer de eerste visite welkom was.

Verder heb ik het maar over me heen laten komen. Ik was nog nooit bevallen dus wist ik veel ha ha.



Bij mij werd gevraagd of een co-assistent gynaecologie met de verloskundige de bevalling mocht doen. Net voordat ik mocht persen kwam, ivm met de co-assistent, de gynaecoloog er bij en dat vond ik eigenlijk heel prettig. Alles werd heel goed uitgelegd en ik had daardoor ook het gevoel dat ik precies wist wat er ging gebeuren en voelde me er juist heel zeker en rustig door. Lekker zoveel medische aandacht.

Ik heb mede hierdoor mijn bevalling als heel prettig ervaren, dus als bij mij de vraag nog een keer komt zou ik zeker weer ja zeggen tegen ee 'stagair'
Alle reacties Link kopieren
Je hebt een arts-assistent gynaecologie bij je bed, en als je pech/geluk hebt daar dus nog een co-assistent bij, dat is je stagiaire arts zeg maar.



en over de KV voor je kind na de eerste bevalling, heb je nooit gevraagd of het ivm een lage glucose kan zijn geweest?
In mijn ziekenhuis waren er geen co-assistenten of stagiaires bij de artsen of de verloskundigen, maar bij de verpleegkundigen wel. Ik vond het erg leuk en leerzaam hoor zo'n stel extra verpleegkundigen in opleiding. Moest me wel erg inhouden om mijn vinger niet op te steken als de echte verpleegkundie ze een vraag stelde.
Alle reacties Link kopieren
quote:Tia.Dalma schreef op 09 mei 2012 @ 17:04:





Iemand trouwens ervaringen en ideeen bij de zgn lotusbevalling, waarbij je kind niet stantepede wordt afgenaveld, maar waarbij men de navelstreng eerst rustig laat uitkloppen? Is dat idd beter, en wordt dat in het zkh ook gedaan (complicaties voorbehouden natuurlijk).

Ik heb nog nooit abnders meegemaakt dan dat een navelstreng uit moet kloppen.

Wist trouwens niet dat het opeens een nam had....
Alle reacties Link kopieren
weet je, je kan je mooi nu over die dingen buigen, maar mijn ervaring is dat daar op het moment dat je weeën hebt echt niet meer over nadenkt. Elke bevalling is anders... en je laat je op dat moment leiden door gevoel. En pijn... haha

en emoties.



Ik denk dat je al zoveel meer ervaring hebt doordat je al een keer bevallen bent, dat daardoor al anders alles doorloopt en je niets meer laat zegge/wijsmaken waar je het niet eens mee bent
Alle reacties Link kopieren
quote:viane schreef op 09 mei 2012 @ 17:10:

Je hebt een arts-assistent gynaecologie bij je bed, en als je pech/geluk hebt daar dus nog een co-assistent bij, dat is je stagiaire arts zeg maar.



en over de KV voor je kind na de eerste bevalling, heb je nooit gevraagd of het ivm een lage glucose kan zijn geweest?



Nee daar had het niet mee te maken. Manlief wist van toeten of blazen, dus de verpleging zei gewoon we gaan je zoon nu voeden of wil je het zelf doen, dus hij was er wel bij, maar door de hele chaos niet meer zo helder dat hij kon zeggen van hoe zit dat dan met bv. Is ook niets niks als je vrouw met 7 man personeel zomaar weggaat en je geen idee hebt wat er gaat gebeuren en hoe lang het kan duren. Het ziekenhuis was sowieso uderwets, want alle babies zaten in een schema, en kregen om de 3 uur te eten. Dus toen de wisseling van de wacht was geweest, kwam de verpleegster gewoon met de voeding. Die kon overigens ook niet vertellen hoe het met mij ging, toen moest ze weer iemand anders van de afdeling plukken. Al met al heb ik bijna 2 uur op de OK gelegen. Niemand heeft mijn man geinformeerd.

Wat buiten dat hele voeden enzo ook raar was, dat ze hem dus hebben laten zitten in de verloskamer met de baby op zijn arm. Hij wist van ellende niet wat hij moest doen, dus hij heeft daar zeker een uur gezeten, en toen heeft hij onze zoon neergelegd in het bedje. Het eerste wat de vplk zei toen ze binnenkwam, was dat ie onze baby verkeerd had neergelegd (nml op zijn rug). Zoon was inmiddels natuurlijk afgekoeld, want niemand had een kruik gebracht of uberhaupt gekeken of het wel goed ging met onze zoon. Nee het zkh verdient geen schoonheidsprijs wat mij betreft.

Ik ga nu dus ook ergens anders bevallen.
Alle reacties Link kopieren
quote:vele68 schreef op 09 mei 2012 @ 17:37:

weet je, je kan je mooi nu over die dingen buigen, maar mijn ervaring is dat daar op het moment dat je weeën hebt echt niet meer over nadenkt. Elke bevalling is anders... en je laat je op dat moment leiden door gevoel. En pijn... haha

en emoties.



Ik denk dat je al zoveel meer ervaring hebt doordat je al een keer bevallen bent, dat daardoor al anders alles doorloopt en je niets meer laat zegge/wijsmaken waar je het niet eens mee bent De bevalling vind ik ook niet het belangrijkste hoor. Al komen er 6 co-assistenten en de fanfare voorbij, het zal mij een worst zijn op dat moment. Het gaat me vooral om het stuk na de bevalling zoals het doorknippen van de navelstreng, borstvoeding en aanleggen, als ik naar de OK moet wat wil ik dan etc. Ik heb namelijk een verhoogde kans op een herhaling van een nabloeding, dus het is iets waar ik toch een beetje rekening mee moet houden.
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk denk ik dat je ook niet helemaal kan tegengaan dat er een stagiaire of co-assistent aanwezig is, zeker als je in een opleidingsziekenhuis werkt. Ze zullen het toch moeten leren.



Wordt je bevaling niet gedaan door een arts-assistent? Dat lijkt mij logischer, een co-assistent mag dat mijn inziens niet alleen doen. Misschien alleen de oudste co, die zit dan in haar laatste weken als co-assistent en is dan afgestudeerd en mag dan als arts-assistent werken. Arts-assistenten werken wel zelfstandig en hebben dan dus de gyn als achterwacht.



Verder ben ik niet zo van de bevallingsplannen qua bevalling zelf, maar kan me voorstellen dat je na je eerste bevallingen dingen duidelijk wil hebben hoe het na de bevalling moet gaan.
Alle reacties Link kopieren
ik sluit me aan bij vele68, had zelf bij het eerste kind een bevalling plan, haha liep totaal anders en het interesseerde me ook niets! zolang het er maar uit kwam!! ik heb er behoorlijk lang overgedaan, werd ook ingeleid het eerste wat ik overboord gooide was dat ik zo tegen die ruggenprik was! man wat was ik blij dat het meteen werkte! bij de tweede heb ik maar alles op mw af laten komen, werkte een stuk beter en relaxter! succes met je aankomende bevalling! gaat vast goed komen!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven