kind erkennen - achternaam kiezen?

28-05-2014 15:08 71 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal,



Ik weet sinds een paar dagen dat ik zwanger ben en heb een beetje lopen kijken wat je allemaal moet regelen dan. (misschien wat voorbarig maar ok).



Omdat mijn vriend en ik niet getrouwd zijn, moet mijn vriend het kind erkennen en na de geboorte bij de rechtbank ouderlijk gezag aanvragen. Oké, dat snap ik.



Maar nu mijn vraag: we hadden bedacht dat we de achternaam van het kind laten afhangen van het geslacht (en dat willen we niet van te voren al weten). Dus als het een meisje wordt mijn achternaam en bij een jongen vriends achternaam.



Als ik nu lees over erkennen lijkt het er op dat je bij de erkenning -dus voor de geboorte- al moet aangeven welke achternaam het kind zal krijgen. Maar in ons geval weten we dat dan nog niet!



Weet iemand hoe dit precies zit? Kun je erkennen zonder de achternaam al te kiezen? Zo nee, hebben jullie tips hoe we dit wel kunnen oplossen?



PS: hoop dat het hier op de juiste pijler staat, twijfelde tussen zwanger, kinderen of geld&recht...
ruiva wijzigde dit bericht op 28-05-2014 15:09
Reden: toevoeging
% gewijzigd
het is wat het is
quote:funnymiss schreef op woensdag 28 mei 2014 16:36 Na de geboorte regelen zou ik sowieso niet doen trouwens.

Als je binnen 3 dagen bij de gemeente moet zijn en zelf mee moet? Ik was toen pas net thuis uit het ziekenhuis en had daar echt geen zin in. Er is ook nog een redelijke kans dat je daar na 3 dagen nog ligt natuurlijk.

Daarbij, je hebt wel iets anders aan je hoofd in die tijd. Zo makkelijk als het nu nog is, zo ingewikkeld is het over circa 8 maanden, om 'even' naar het gemeentehuis te rijden. Ja precies en als baby ook mee moet (baby van twee dagen laat je niet zomaar bij oppas lijkt me) wordt het helemaal ingewikkeld. Die van ons 'mocht' na drie dagen nog niet naar buiten.
En in ziekenhuis kunnen erkennen is leuk, maar als je baby in het weekend of 's nachts wordt geboren heb je daar ook vrij weinig aan. In het ziekenhuis waar ik bevallen ben was ook zo'n balie maar die is alleen door de week een paar uur per dag open. Dan zul je dus alsnog het tripje naar het gemeentehuis moeten ondernemen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Cheery schreef op 28 mei 2014 @ 15:10:

Erkennen kan ook na de geboorte, maar dat is lastiger.



En leuk bedacht dat jullie de naam willen laten afhangen van het geslacht van het kind, maar je beseft je wel dat al jullie gezamenlijke kinderen dezelfde achternaam krijgen op het moment dat je de naam gekozen hebt?





Als het kind dan de naam van de vader krijgt moet jij mee, want je moet toestemming geven. Is inderdaad heel erg onhandig zo heel vlak na de geboorte.



Ik dacht al dat ik hartstikke mosterd was....
Alle reacties Link kopieren
quote:funnymiss schreef op 28 mei 2014 @ 16:14:

Mijn achternaam begint met een a, die van vriend met een p. Dochter heeft vriends achernaam met als hoofdreden dat ik het vreselijk vond op school altijd als eerste aan "de beurt" te zijn en "bovenaan" te staan aan de klassenlijst. Goede reden Haha, wat grappig. Ik ben juist een beetje semi-beledigd als ik eens níet als eerste aan de beurt ben of bovenaan de lijst sta.
Alle reacties Link kopieren
Ik kies voor beide namen. Is dat voor jullie geen optie?
Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!
Alle reacties Link kopieren
Je kunt je kind maar 1 achternaam geven in Nl.

Onze dochter heeft mijn achternaam, omdat die internationaal is. Mans naam is oer-Hollands wat vaak problemen oplevert in het buitenland.
quote:spruit2014 schreef op 28 mei 2014 @ 18:44:

Ik kies voor beide namen. Is dat voor jullie geen optie?Ben ik heel benieuwd hoe jij dat gaat doen, officieel, want in nederlanf mag dat niet.
@Budapest: of tegen de rest van de wereld want je kunt natuurlijk gewoon het kind aanspreken met die andere naam terwijl op officiële stukken gewoon dezelfde achternaam als bij broer/zus staat.



Het kan iig niet, nooit.
Alle reacties Link kopieren
quote:joko schreef op 28 mei 2014 @ 18:51:

[...]





Ben ik heel benieuwd hoe jij dat gaat doen, officieel, want in nederlanf mag dat niet.http://www.vernoeming.nl/dubbele-achternamen-belgie



In België krijgen kinderen tegenwoordig zelfs standaard beide achternamen vd ouders. Beetje Spaanse gedachtes krijg ik daarbij Maar het is wel makkelijk omdat je dan niet hoeft te kiezen. In het artikel staat dat de schrijver denkt dat het over een paar jaar ook in Nederland zal veranderen, ik ben benieuwd.
Ach, dan is het weer zeuren over wie eerst. Of hebben ze dat gewoon vastgesteld?
Alle reacties Link kopieren
quote:funnymiss schreef op 28 mei 2014 @ 16:14:

Mijn achternaam begint met een a, die van vriend met een p. Dochter heeft vriends achernaam met als hoofdreden dat ik het vreselijk vond op school altijd als eerste aan "de beurt" te zijn en "bovenaan" te staan aan de klassenlijst. Goede reden



Snoezeman ervoer dat juist omgekeerd, en wilde daarom de voor- en achternaam van Snoezekind aan het begin van het alfabet.



Zelf vind ik de keuze voor de geslachtsnaam van de vrouw de meest logische vanwege het biologische feit dat mama geen bastaard maakt.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
quote:sugarmiss schreef op 28 mei 2014 @ 15:30:

Nadeel van erkennen na de geboorte.



Stel dat je vriend een ongeluk krijgt tijdens de zwangerschap en overlijdt. Dan kan vriend kind nooit meer erkennen en heeft kind dus nooit een officiële vader.

Via de rechtbank kan dat alsnog.

Dat lijkt mij vervelender dan van te voren weten wat het geslacht van je kind is. Dus als je de naam van het geslacht van het kind wil laten afhangen zou ik er toch voor kiezen om dan van te voren het geslacht te willen weten.



Bestaat de half wezen uitkering nog? Daar zou kind dan ook recht op hebben als vader bijvoorbeeld een dag na zijn geboorte overlijdt. Is kind niet erkent dan heeft het daar ook geen recht op.

Volgens mij niet meer.



Nu denk je misschien dat is ver gezocht dat gebeurd niet maar je zal niet de eerste zijn die het overkomt dat vader tijdens de zwangerschap of vlak na de geboorte overlijdt.



Kind zal in dat geval ook niet erven van vriend. Nou is dat niet zo'n probleem als jij alles erft want dan komt het via jou wel weer bij kind terecht maar in het geval zijn ouders bijvoorbeeld zijn erfgenaam zijn dan gaat het dus naar hen.



Bij postume erkenning geldt dat niet.



Vaderschapsactie



http://mens-en-samenlevin ... amming-en-vaderschap.html





http://www.ouders.nl/arti ... nieren-om-vader-te-worden



Gerechtelijke vaststelling

De derde mogelijkheid om vader te worden, is door een uitspraak van de rechter. Het kan dan gaan om:



de verwekker van het kind;

of 'de levensgezel' van de moeder, waarbij deze levensgezel heeft ingestemd met de daad van verwekking.

Let op: zo kan iemand vader worden als hij al overleden is!



In tegenstelling tot 'erkennen' kan degene die via de rechter vader wil worden, niet zelf het initiatief nemen. De enigen die dat kunnen doen, zijn:



het kind zelf;

of de moeder, als het kind jonger is dan 16 jaar;

Heeft het kind al een vader, dan kan het via deze weg niet nog een vader erbij krijgen. Heeft het kind echter twee moeders, dan zou strikt genomen de gerechtelijke vaststelling van het vaderschap wél mogelijk zijn.



Let op: de moeder heeft niet ongelimiteerd de tijd om het verzoek te doen. Deze optie vervalt namelijk 5 jaar na de geboorte, dan wel 5 jaar na het bekend worden van de identiteit en/of de verblijfplaats van de vermoedelijke verwekker. Voor het verzoek door het kind is er géén vervaltermijn. En de vaststelling heeft terugwerkende kracht tot het moment van de geboorte!



Het feit dat er voor kinderen geen vervaltermijn bestaat, én het feit dat iemand ook postuum nog vader kan worden, heeft natuurlijk duizelingwekkende consequenties. Laat uw fantasie maar de vrije loop, over alle mogelijke scenario's en procedures omtrent reeds door anderen verkregen erfrechten, legitieme porties, het opgraven van het lijk om nog een DNA-test te doen (denk maar aan Yves Montand destijds), de onderhoudsplicht, en ga zo maar door.



Het kind wordt namelijk geacht het kind van zijn of haar vader te zijn vanaf de geboorte. Alles wat daarna is gebeurd, moet in dat licht worden bezien. De belangen kunnen uiteraard enorm zijn, zowel emotioneel als financieel. Voor alle mannen met een 'wild verleden' is dit dus beslist een reden om je eens goed achter de oren te krabben en misschien zelfs wel een testament te maken.



En tot slot: net als bij erkenning geldt ook bij de gerechtelijke vaststelling dat het kind de nationaliteit van de vader krijgt. Dat kan natuurlijk erg belangrijk zijn om Nederland te mogen betreden...
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
Gezamenlijk gezag kun je tegenwoordig aanvragen met je DigID.

Dat scheelt je in de kosten van een afschrift van de geboorteakte, toch weer een pak luiers.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
quote:lalaloopsy123 schreef op 28 mei 2014 @ 15:28:

Blijft jouw achternaam in de familie?

Achteraf heb ik spijt dat ik niet voor mijn achternaam heb gekozen bij de kids aangezien er alleen maar meiden zijn geboren en mijn familienaam nu verdwijnt.Dat kan ook anders lopen. In mijn familie leek de achternaam ook te verdwijnen. Maar inmiddels is gebleken dat twee van mijn nichten zo modern waren om hun kinderen hun achternaam te geven. Dus ineens gaat de achternaam toch verder! Wie weet denken de meiden in jouw familie daar later ook zo over.
Alle reacties Link kopieren
quote:Cheery schreef op 28 mei 2014 @ 16:07:

Pompiedoe, je hebt wel gelijk dat het geen stukken ingewikkelder is, maar na de geboorte met z'n drieën naar het stadhuis is toch een ander uitstapje dan daaraan voorafgaand.



De laatste opmerking die je maakte is dan weer wel iets om écht rekening mee te houden. Het lijkt mij ook niet leuk als op de geboorteakte staat, vader: onbekend.



Off topic: succes met je bedrijf! Fijn dat je opdrachten goed gaan In onze gemeente is in het ziekenhuis op de verdieping onder de kraamsuites een loket waar je aangifte, maar ook erkenning en naamskeuze kunt regelen. En vanaf 2017 willen ze zorgen dat naamskeuze en aangifte ook via DigiD kan. Misschien is dat in andere gemeente zelfs nu al het geval?
Maar melissa-x als je die erkenning voor de geboorte wilt doen is het dus maar de vraag of dat lukt. Moet je wel net bevallen wanneer dat loket open is en moet je maar net zin hebben dat je tijdens je bevalling ook nog met die erkenning te maken krijgt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Welpie schreef op 28 mei 2014 @ 17:25:

Hoe zit het eigenlijk als de kinderen de naam van de moeder krijgen en als de ouders na de geboorte van de kinderen trouwen en zij dan zijn naam aanneemt? Pure interesse hoor, hier hebben we allemaal dezelfde achternaam (burgelijk hè?).Haha, dat zeiden mijn zoon en schoondochter ook: bij het trouwen kozen zij allebei de achternaam van schoondochter en daarom vonden ze het een beetje raar dat hun kind toch automatisch de naam van de vader zou krijgen.
Alle reacties Link kopieren
quote:matroesjka_ schreef op 29 mei 2014 @ 00:31:

Maar melissa-x als je die erkenning voor de geboorte wilt doen is het dus maar de vraag of dat lukt. Moet je wel net bevallen wanneer dat loket open is en moet je maar net zin hebben dat je tijdens je bevalling ook nog met die erkenning te maken krijgt.Nee, dat lijkt me onhandig, maar ook totaal zinloos. Erkenning voor de geboorte zou ik ruim op tijd doen, zodat het ook echt zin heeft wanneer je ergens tussen week 20 en week 40 als moeder in coma zou raken of wat dan ook. Vlak voor de bevalling zou ik daar niet meer mee bezig zijn nee. Dat loket is er echt voor na de geboorte, dus aangifte en, als dat nog niet gebeurd was, ook erkenning en naamkeuze.
quote:matroesjka_ schreef op 29 mei 2014 @ 00:31:

Maar melissa-x als je die erkenning voor de geboorte wilt doen is het dus maar de vraag of dat lukt. Moet je wel net bevallen wanneer dat loket open is en moet je maar net zin hebben dat je tijdens je bevalling ook nog met die erkenning te maken krijgt.



Erkennen kan gelijktijdig met aangifte, dus je hoeft daar niet vol in de weeën de lift in te stappen.



Waarom zou je dat nog tijdens je bevalling willen regelen?
Alle reacties Link kopieren
Als je in het ziekenhuis bevalt, en daar aangifte kunt doen, dan ben je er als moeder zelf nog bij en kun je die erkenning opmaken voordat de geboorteakte wordt opgemaakt.



De vader staat dan meteen op blz 1 van de geboorteakte en de geslachtsnaamskeuze blijkt ook duidelijk. Als de moeder er niet bij is, dan kan er wel een geboorteakte worden opgemaakt, maar dan staat de naam van de vader niet op blz 1, maar op aanhangsel 1, waar ook de uiteindelijke geslachtsnaamskeuze wordt vermeld.



Ik vind dat minder mooi. Je wilt er toch samen opstaan ?



Gewoon even op het gemeentehuis langsgaan en de erkenning regelen (gratis).

Vergeet niet de akte van erkenning mee te nemen naar de geboorteaangifte. Stop maar in de kraamkoffer.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Aan de andere kant: wanneer heb je er nou last van als vader niet op de originele geboorteakte staat? Het is nu ook weer niet iets waar je regelmatig mee geconfronteerd wordt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven