Zwanger en geen idee hoe het werkt in Nederland

28-01-2013 12:18 55 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hi,



ik ben in de 7. week zwanger (drie tests gedaan en allemaal positiv)



Helaas heb ik geen flauwe idee wat ik nu precies moet doen - ik ben buitenlander en weet alleen hoe het in 'mijn' land werkt (iedere twee weken naar de gynaecoloog en klaar). Ik wil ook niet mijn Nederlandse collega's/vrienden vragen omdat het nog erg vroeg is en veel kan gebeuren - even wachten tot week 12 of zo.



Heb ook al mijn ziekteverzekering gebeld, maar heb daar geen advies gekregen ("kijk op onze website daar staat alles").



Dus, mijn vraag is wat moet ik nu doen? Waar moet ik naartoe? Wanneer moet ik op zoek naar een kinderopvang gaan - heb ik grotere kansen op een plek omdat ik alleen woon en een fulltime baan heb (mijn man werkt in het buitenland)? Ik ben een beetje bang dat ik iets mis.



bedankt allemaal.
TO, tegenwoordig is Nederland een stuk relaxter qua pijnbestrijding. Als je met pijnbestrijding wilt bevallen is dat al een medische indicatie en wordt je bevalling geheel vergoed. Je bevalling wordt dan door een klinisch verloskundige onder supervisie van een gynaecoloog gedaan in het ziekenhuis.
Alle reacties Link kopieren
In Nederland is er inderdaad een eigen systeem. Begeleiding tijdens de zwangerschap en bevalling gaat hier via een verloskundige en (als er geen sprake is van een medische indicatie) niet via een ziekenhuis of gynaecoloog. In Nederland ziet men een zwangerschap namelijk niet als een medische kwestie (in tengestelling tot het buitenland).



1, zoek een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt (gewoon via google te vinden) en bel voor een afspraak. Vaak mag je tussen week 8 en 10 langskomen voor een intake en termijnecho (dan kijken ze of alles goed is en hoe ver je bent).

Tot de 7e maand vinden de controles 1x per maand plaats bij de verloskundige. Dit betekend een standaardbloedonderzoek (hiervoor moet je naar het lab van je lokale ziekenhuis), bloeddruk meten, hartje luisteren en met jouw praten over het verloop van je zwangerschap. Naar mate je verder komt in de zwangerschap ga je vaker naar de verloskundige (vanaf 36 weken iederen week).



Echo's: in het buitenland krijgen mensen vaak heel vaak een echo. In Nederland is dat niet zo. Je krijgt de genoemde termijnecho rond de 10 weken. En met 20 weken een medische echo (waarbij ze kijken naar aangeboren afwijkingen). In sommige gevallen rond de 30 weken een groeiecho (maar dit is niet standaard). Meer echo's worden alleen gemaakt als daar een medische noodzaak voor is. Er zijn commerciële bureaus waar je een pretecho kunt maken op eigen kosten.



In Nederland mag je kiezen tussen een thuisbevalling (als dit medisch verantwoord is of een poliklinische bevalling (dit is in het ziekenhuis maar wel met de verloskundige erbij). Alleen met een medische indicatie krijg je een ziekenhuis bevalling met een gynaecoloog! Aan een poliklinische bevalling zitten kosten verbonden die niet altijd vergoed worden door de verzekering (gemiddeld ¤ 300,00) dit kan je navragen bij je ziektekostenverzekering.



Bevalling: ook als je poliklinisch wilt bevallen (dus in het ziekenhuis) ben je het grootste gedeelte van de bevalling gewoon thuis. Pas het laatste gedeelte is in het ziekenhuis waar je pas heengaat samen met en na toestemming van de verloskundige. In het buitenland ga je bij de eerste tekenen vaak al naar het ziekenhuis maar dat is hier dus niet zo! Als alles goed gaat ga je ongeveer 2 uur na de bevalling al weer naar huis (je blijft dus geen dagen in een ziekenhuis dit is alleen als daar medisch gezien redenen voor zijn).



2. Voor week 16 moet je kraamzorg geregeld hebben (je verloskundige zal informatie geven en daarnaast kijk je op google voor organisaties in jouw omgeving). Kraamzorg kennen ze bijna nergens volgens mij. De kraamverzorgster komt bij jullie thuis (ongeveer een week) en verzorgd jouw en de baby en doet daarnaast licht huishoudelijke werkzaamheden. Ze doet ook lichte controles van de kraamvrouw en daarnaast komt de verloskundige een aantal maal langs voor de nacontroles.



3. Kinderopvang is hier niet afhankelijk van jouw woonsituatie. Je kunt je gewoon aanmelden en krijgt dan een plek of komt op de wachtlijst. Je kunt in Nederland kiezen voor een kinderopvang of gastouder. Op dit moment zijn er op veel plaatsen geen wachtlijsten meer (afhankelijk van waar je woont). Maar het is altijd verstandig om tijdig te bellen met de opvang van jouw keuze. Je betaald een vast bedrag en kunt een gedeelte van het geld terugkrijgen van de Belastingdienst (kinderopvangtoeslag). Dit is afhankelijk van jullie gezamenlijke inkomen (dus ook dat van je partner).
Als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis wil bevallen, betaalde je daarvoor in 2011 in ieder geval nog iets van rond de 250 euro eigen bijdrage (en er zijn aanvullende verzekeringen waarbij dat niet hoeft). Je betaalt ook een eigen bijdrage per uur voor de kraamzorg (en dat hoefden wij ook niet met mijn aanvullende verzekering). Je verloskundige heeft ongetwijfeld folders in haar praktijk hangen over kraamzorg bij jou in de buurt. Neem daar wat folders van mee, dan lees je vanzelf wat je moet doen om aan te melden enzo.

Overigens, het gemopper over de thuisbevalling wat veel vrouwen menen te moeten doen, weegt voor een heel groot deel wel weer op tegen het feit dat je in NL kraamzorg krijgt (hoor ik van vriendinnen in het buitenland).



Ik weet niet in welk deel van het land je woont, maar bij ons waren er totaal geen wachtlijsten voor de kinderopvang. De meeste kinderdagverblijven (hier in de omgeving tenminste) vinden een inschrijving zo’n 2-3 maanden voor de uitgerekende datum vroeg genoeg.



Waar ik nog niemand over lees, is ouderschapsverlof. Daar heb je in NL recht op. Er zijn erg veel werkgevers (vooral non-profit en (semi-) overheid die een deel betaald verlof leveren. Kijk daarvoor even naar je cao en/of arbeidsvoorwaarden.
In aanvulling op Giulleta, volgens mij is de 30 weken echo (de 'liggingsecho') inmiddels standaard en zijn er steeds meer VK praktijken die ook bij de intake, rond de 12 weken een (inwendige) echo doen.
Alle reacties Link kopieren
Het grootste gedeelte van de bevallingen is allang niet meer thuis. Sterker nog, het meerendeel van de clienten die zich bij de vk inschrijft wordt gedurende het traject overgedragen aan het ziekenhuis. Onze kraam vertelde ook dat het een probleem is bij het opleiden van kraamhulpen dat ze onvoldoende ervaring hebben in het begeleiden van thuisbevallingen (ter ondersteuning van de vk) omdat het simpelweg veel minder vaak voorkomt.



Behalve aanmelden bij de vk en huisarts inlichten zou ik ook even je apotheek inlichten. Zij houden je medicijngebruik in de gaten tijdens je zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft.
Veel VK's doen de termijnecho rond 8/9 weken al. En die kan dan al uitwendig. Volgens mij is inwendig maar tot 6/7 weken ofzo?



En hoezo mopperen vrouwen over thuisbevalling Kas? Je mag toch lekker zelf kiezen?



Volgens mij mopperen ze meer over gebrek aan pijnbestrijding. En dat is nog steeds best een probleem. Ondanks de regels dat er altijd pijnbestrijding beschikbaar moet zijn, is anesthesist toch vaak niet aanwezig 's nachts,



Ik vond het zelf prima te doen zonder pijnbestrijding, maar het is voor iedereen anders, En ik vind wel dat áls we in NL afspreken dat pijnbestrijding beschikbaar moet zijn, het ook zo moet zijn in praktijk,



Maar dit is nogal offtopic...sorry...
Alle reacties Link kopieren
quote:Kastanjez schreef op 28 januari 2013 @ 13:59:

In aanvulling op Giulleta, volgens mij is de 30 weken echo (de 'liggingsecho') inmiddels standaard en zijn er steeds meer VK praktijken die ook bij de intake, rond de 12 weken een (inwendige) echo doen.Wel belangrijk om te zeggen: "standaard" wil niet zeggen dat het verplicht is. Bloedonderzoek is bijvoorbeeld niet verplicht en de meeste vrouwen maken een selectie waar haar bloed wel en niet op getest mag worden. Hetzelfde geldt voor veel andere dingen, zoals echo's (en zeker inwendige en extra echo's zijn een heel persoonlijke keus), of je een verloskundige kiest die je goed kent voor de bevalling of een praktijk met verloskundigen die elkaar afwisselen, pijnbestrijding, de mensen die je wel en niet in je buurt wil hebben en nog veel meer! Kies dus vooral een verloskundige die bij jou past en praat over wat je het liefste wil, want die vrijheid heb je ook!
Alle reacties Link kopieren
quote:hannaeva schreef op 28 januari 2013 @ 14:06:



Volgens mij mopperen ze meer over gebrek aan pijnbestrijding. En dat is nog steeds best een probleem. Ondanks de regels dat er altijd pijnbestrijding beschikbaar moet zijn, is anesthesist toch vaak niet aanwezig 's nachts,



Ik vond het zelf prima te doen zonder pijnbestrijding, maar het is voor iedereen anders, En ik vind wel dat áls we in NL afspreken dat pijnbestrijding beschikbaar moet zijn, het ook zo moet zijn in praktijk,



Klopt, sinds 2008 is het verplicht om iedere vrouw, ook in het weekend en 's nachts, pijnbestrijding te bieden als ze aangeeft dit te willen. Sommige vrouwen willen het juist wel en anderen juist niet. Maar het is goed om te weten dat je er recht op hebt!
quote:GiuliettaCapuletti schreef op 28 januari 2013 @ 13:46:

NummerZoveel, ik geloof dat het max. 1/3 van alle bevallingen is die in NL echt thuis plaatsvinden. Een ruime meerderheid vindt plaats in het ziekenhuis.Ah, dat is dus verschoven in de afgelopen jaren, dat wist ik niet. Dank voor de aanvulling.
quote:hannaeva schreef op 28 januari 2013 @ 13:47:

[...]





Nee hoor. Maar 30 procent bevalt thuis. Jij ook dank voor de aanvulling.



En met een aanvullende verzekering wordt ziekenhuisbevalling volledig vergoed. Dit ligt echt aan de voorwaarden van de verzekering. Je kunt namelijk ook zwangerschap, bevalling en kraamzorg uitsluiten bij sommige verzekeraars.
quote:hannaeva schreef op 28 januari 2013 @ 14:06:



En hoezo mopperen vrouwen over thuisbevalling Kas? Je mag toch lekker zelf kiezen?



Volgens mij mopperen ze meer over gebrek aan pijnbestrijding. En dat is nog steeds best een probleem. Ondanks de regels dat er altijd pijnbestrijding beschikbaar moet zijn, is anesthesist toch vaak niet aanwezig 's nachts,



Ik vond het zelf prima te doen zonder pijnbestrijding, maar het is voor iedereen anders, En ik vind wel dat áls we in NL afspreken dat pijnbestrijding beschikbaar moet zijn, het ook zo moet zijn in praktijk,



Maar dit is nogal offtopic...sorry...



Ik was enigszins aan het chargeren. Heb soms het gevoel dat er ontzettend afgegeven moet worden op het NL systeem van thuisbevallen (waar ik verder niet zo'n hele concrete mening over heb, want van pijnbestrijding weet ik niks en ik kreeg een keizersnee. Gelukkig in het ziekenhuis ) terwijl er nooit wordt gekeken naar wat er wel goed is in NL.

En dan zie ik vriendinnen in het buitenland, die na vier, vijf dagen in het ziekenhuis (waar ze vaak niet veel aandacht/tijd van de verpleegkundigen hebben gehad) naar huis mogen en het maar uit moeten zoeken.

Dan vind ik de 8 dagen (zijn het 8 dagen?) dat je in NL kraamzorg krijgt gewoon supergoed geregeld, ook door de inrichting van de kraamzorg.



Maar nu ga ik zeker te offtopic realiseer ik me, excuus!
Die 30% was van 2005-2008. Nu moet het nog minder zijn maar ik kon het zo snel even niet terugvinden. Vorig jaar was in het nieuws dat verloskundigen binnen enkele jaren waarschijnlijk te weinig thuisbevallingen doen om veiligheid te kunnen waarborgen.



Ik zei het niet van die dertig weken echo trouwens, ik werd wel aangehaald.
Toch gevonden. Nu is het nog 20% van de vrouwen die thuis bevalt. In enkele jaren is het dus 10% gedaald.



http://www.volkskrant.nl/ ... Nederland-in-gevaar.dhtml
Kaz: ik vind het ook heerlijk geregeld in NL hoor. Als ik in 16&Pregnant (erg, maar ben verslaafd) zie hoe die meiden het bij thuiskomst meteen al alleen moeten uitzoeken, denk ik: wat een horror!

Dat standaard de bevalling opwekken bij 1 dag over tijd en meteen een ruggenprik (in 16&) vind ik ook een beetje vreemd. Er is echt niets natuurlijks meer aan die bevallingen!



Maar van mij mag iedereen natuurlijk zelf weten hoe ze wil bevallen. Sorry voor de offtopic, maar is TO er überhaupt nog wel?
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het melden bij de huisarts. Bij mijn eerste zwangerschap mocht ik langskomen voor extra informatie. Daarna ben ik naar de verloskundige gegaan.



Die kunnen je echt alles vertellen. Ze geven aan wanneer je alles moet gaan regelen (dat is nogal wat).



De 30 weken echo (bij mij was deze zelfs later) was bij onze praktijk niet standaard. Maat omdat ze in die week iemand met een stuitbevalling hadden gehad en ik thuis wilde bevallen kreeg ik hem wel
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
quote:NummerZoveel schreef op 28 januari 2013 @ 14:10:

[...]





Ah, dat is dus verschoven in de afgelopen jaren, dat wist ik niet. Dank voor de aanvulling.20 jaar geleden was het aantal thuisbevallingen al slechts 1/3. Maar ik snap de verwarring wel hoor: NL staat bekend als thuisbevallingsland. Maar dat is meer omdat wij het enige Europese land zijn waar het überhaupt normaal is (toch)? Maar ook vrouwen in NL bevallen vooral in het ziekenhuis.
Alle reacties Link kopieren
Overigens vergoedde mijn verzekering een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
quote:itsme26 schreef op 28 januari 2013 @ 14:31:

Overigens vergoedde mijn verzekering een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatieJa, mijne ook. Maar dan is het volgens mij wel altijd uit een aanvullende verzekering. Ik had die toen bewust afgesloten, omdat ik per 1 januari al wist dat ik zou gaan bevallen dat jaar...
Ik lees trouwens op een willekeurige website van een verloskundigepraktijk dat je uit de basisverzekering vergoed krijgt:



- termijnecho (rond de 12 weken)

- 20 weken echo

- max 2 groeiecho's

- liggingsecho (met 32 weken)
Alle reacties Link kopieren
Liggingsecho is nieuw, is nu basiszorg geloof ik.

Boven de 36 tijdens de zwangerschap is gratis uitgebreide screening op aangeboren zaken zoals Down. Onder de 36 vragen ze of je erover na wil denken.

Gefeliciteerd TO!



Buiten de randstad zijn de wachtlijsten voor kdv/KinderDagVerblijven zowat verdampt. Daar is het nu spannend om niet te kiezen voor een kdv dat failliet zal gaan. Wij hebben er een paar in de buurt uitgezocht en bekeken. Degene met makkelijkste aanrijroute paste ook het beste bij ons.
TO, zijn dit het soort antwoorden waar je naar op zoek was?
Alle reacties Link kopieren
Ik zie al veel tips voorbij komen over 'tijdens de bevalling'

Voor veel vrouwen ligt hier de focus, maar dat kom allemaal vanzelf goed. Je wordt via de verloskundige doorverwezen en begeleid tot de bevalling.



Maar dan ? Hoe stel je het daarna voor ?



Full-time werken en kindje naar de opvang ?

Red je dat financieel ? Is er iets beschikbaar in de buurt.



Heb je kennissen/ vrienden om je heen ? Lieve buren ?



Want dat heb je echt nodig.



Na de roze wolk sta je er alleen voor een hele verantwoording en dat is zwaar. Ik ken vriendinnen die depressief zijn geworden/ kind ongewenst is na een jaar 'omdat het zwaar is en tegenviel' Mensen tonen interesse tijdens de zwangerschap maar daarna niet meer. Komen nooit meer langs. Besef dit goed ! Het is eenzaam de eerste 4 jaar.
Alle reacties Link kopieren
Ehm hotfashion, ik ga er vanuit dat ze daar over heeft nagedacht vóór ze zwanger werd... En zo niet, wat moet ze daar nu aan doen dan? Gauw nog wat vrienden maken?

Dat lijken me toch dingen waar je van tevoren met je partner over praat.



Verder, voor nu inderdaad die verloskundige bellen en wachten tot je eerste afspraak. In de tussentijd kun je je vragen op papier zetten en die bij dat eerste gesprek aan de verloskundige stellen. Zij vertelt je vast alles wat je wilt weten, geeft foldertjes mee enz.

Gefeliciteerd!
quote:hannaeva schreef op 28 januari 2013 @ 13:47:

[...]





Nee hoor. Maar 30 procent bevalt thuis. En met een aanvullende verzekering wordt ziekenhuisbevalling volledig vergoed.Nou ik ben aanvullend verzekerd maar mag straks gewoon een eigen bijdrage van bijna 200 euro betalen, dit dus nog even goed checken!
Alle reacties Link kopieren
bedankt allemaal. Ik zal morgen een verloskundige in de buurt bellen



En ik wil zeker niet thuis bevallen, ik voel me veiliger als ik weet dat een gynaecoloog vlakbij is (ook als h/zij niets hoeft te doen).



De kinderopvang kan inderdaad nog een probleem worden. Mijn schoonmoeder kan enkele maanden naar Nederland komen en helpen - dat zie ik vaak in de vriendenkring bij buitenlanders en het werkt goed. Geen idee hoe het met de buren word - ik verhuis in 2-3 maanden, maar ik ben positief, het zal lukken

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven