Zwanger en harde geitenkaas eten, mag dat?

04-10-2013 19:30 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zwanger en heb harde geitenkaas op. Maar nu bedenk ik mij ineens, geitenkaas mag toch niet? Of geldt dat alleen voor zachte geitenkaas?
Alle reacties Link kopieren
Geen van beiden is een probleem, zachte geitenkaas uit de Nederlandse supermarkt wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ik zou het niet eten als je het etiket niet kunt checken.
Harde kaas mag altijd. Zachte alleen van gepasteuriseerde melk.
Alle reacties Link kopieren
Dat mag gewoon. En daarbij als je 1 keer iets binnen krijgt overleef je wel hoor. En de baby natuurlijk.

Het gaat er gewoon om dat je niet iedere dag een medium gebakken biefstukje eet. Een bakje rosbief en speciale kaasjes.
quote:Derpina schreef op 04 oktober 2013 @ 19:39:

Dat mag gewoon. En daarbij als je 1 keer iets binnen krijgt overleef je wel hoor. En de baby natuurlijk.

Het gaat er gewoon om dat je niet iedere dag een medium gebakken biefstukje eet. Een bakje rosbief en speciale kaasjes.Nee, daar gaat het niet echt om hoor Voor een toxoplasmose-besmetting is één biefstukje al voldoende.
Alle reacties Link kopieren
Dat is onzin Derpina.

Gaat niet om de hoeveelheid, maar om het risico dat er listeria (rauwmelkse kazen oa) of toxoplasmose (rauw vlees oa) in zit.
Alle reacties Link kopieren
Dan nog, deze discussie is helemaal niet van toepassing op geitenkaas
Alle reacties Link kopieren
Geitenkaas is ongevoelig voor Listeria.
verba volant, scripta manent.
Alle reacties Link kopieren
Zo lang er geen "Au lait cru" op geitenkaas staat en de kaas gepasteuriseerd is, is het geen enkel probleem om deze te eten tijdens je zwangerschap. "Au lait cru" staat meestal op de voorkant met een stickertje. Achterop het etiket kan je ook lezen of de kaas gepasteuriseerd is of van rauwmelkse kaas. Gepasteuriseerd kan je als zwangere altijd gewoon eten. Rauwmelkse en "Au lait cru" niet. Dit geldt ook voor de brie. De meeste gewone brie kan je dus gewoon eten. Bij brie merk je het ook aan het prijskaartje Rauwmelkse (echte Franse) brie is vaak een stuk duurder dan de gepasteuriseerde uit de supermarkt.



Twijfel je? Dan gewoon laten liggen en wachten tot je bevallen bent
Alle reacties Link kopieren
Maar de listeria bacterie schijnt nog nooit in geiten- en schapenkaas gevonden te zijn.

En dat wel/niet rauwmelkse kaas verhaal gaat volgens mij alleen over koemelk kazen.

En het geldt sowieso niet als de kaas verhit is (bijv gorgonzola op pizza) en ook niet voor harde kazen.



Je moet dus vooral opletten met Franse kaasjes, maar harde geitenkaas is sowieso niet 'verkeerd'.
'Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?'
Alle reacties Link kopieren
Ja klopt. Bedacht ik mij ook net. Ik heb mijn berichtje al aangepast. Ik weet dat er een reden is waarom je gewone kaas niet met een mes mag snijden waarmee geitenkaas is gesneden, maar kan er nu gewoon niet meer opkomen. Heeft niets met de smaak te maken trouwens.



En ik ben idd nog nooit "au lait cru" op geitenkaas tegen gekomen. Dus dat kan wel kloppen ja. Idd alleen maar bij koemelkse kazen. Al wordt Roquefort gemaakt van rauwmelke schapenkaas. En deze is ook "au lait cru".
Maar eh...wat had je eraan willen doen als het niet mocht? Je hebt het nu toch al op, dus je kan er weinig aan veranderen dan nog lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
Ah joh, al dat overdreven gedoe ! Heb eigenlijk gewoon alles gegeten in mijn zwangerschappen, maar er altijd voor gezorgd dat het vers was. Mijn verloskundige zegt ook dat er tegenwoordig veel te veel gemiept wordt. Oke rauw vlees is gewoon beter van niet, maar dat is ook beter van niet als niet zwanger bent. De meeste kazen in Nederland kun je gewoon eten. hoorde een meid laatst zelfs zeggen dat ontbijtspek en salami niet mochten ???
Alle reacties Link kopieren
Mhh dit topic heeft me wel enigszins gerustgesteld; heb gisteren op terras zachte geitenkaas gegeten, en vannacht twee keer overgegeven en nu verhoging... Had ik maar wat beter nagedacht, dan hoefde ik me nu niet zoveel zorgen te maken, ook al is de kans blijkbaar nihil, toch voel ik me er niet prettig bij. Maar de kans is denk ik groter dat het zoontje van vriendin me heeft aangestoken, die heb ik vrijdag gezien en hij was die nacht flink ziek geweest...
Alle reacties Link kopieren
Die kans lijkt me inderdaad veel groter, aangezien zoals al gezegd, listeria nog nooit in geitenkaas in aangetroffen. Verder valt salami en ontbijtspek onder rauw (weliswaar behandeld, maar niet verhit) vlees, dus mag dat inderdaad niet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven