Zwanger maar onder controle van gynaecoloog

03-01-2013 15:31 36 berichten
Alle reacties Link kopieren
Allereerst het goede nieuws: Ik ben zwanger!!! We zijn echt ongelooflijk blij, vanaf oktober geprobeerd en meteen zwanger geworden. Vanmorgen ben ik bij de huisarts geweest en die heeft me doorverwezen naar de gynaecoloog. Volgens hem is het erg verstandig om tijdens de zwangerschap onder controle van de gynaecoloog te blijven vanwege mijn hoge BMI. BMI is nu 45 maar de huisarts gaf aan dat bij een gemiddelde gewichtstoename van 9 tot 12 kilo tijdens de zwangerschap ik bij de bevalling rond de 148 kilo zal wegen met een BMI van 48 of 49. Ik ben doorverwezen maar heb tijdens het consult niet doorgevraagd. Op internet is van alles te vinden over zwanger zijn met overgewicht maar zijn er mensen die bekend zijn met de controles bij de gynaecoloog. Wat? en hoe? controleren ze en hoe vaak? Ik heb nog geen datum voor een intake namelijk maar ben wel benieuwd.
Ten eerste: gefeliciteerd!



Ik had hetzelfde, ik werd direct naar de gyn doorverwezen vanwege bmi. Eigenlijk is het hetzelfde als bij de verloskundige, alleen veel minder 'gezellig' en persoonlijk. En je krijgt wat vaker een echo. Het is echt lopende band werk in het ziekenhuis en omdat je steeds een andere gyn of leerling hebt, bouw je ook niet echt een band op.



Bij de tweede zwangerschap was ik nog net zo zwaar maar omdat het de eerste zwangerschap zo goed was gegaan, mocht ik deze keer half bij de vk en half bij de gyn onder controle. Dat vond ik prettig omdat het bij de vk dus veel informeler is.



Succes ermee en geniet ervan
gefeliciteerd met je zwangerschap!



Ik heb ervaring met overgewicht en met controles bij de gyn alleen neit als zodanig gecombineerd. Om te beginnen zal je aangeraden worden om geen 9 tot 12 kilo aan te komen. Zwaardere dames komen doorgaans ook minder aan en meestal krijg je hulp aangeboden (in elk geval 1 consult) van een dietist.



De controles van de gyn zullen weinig verschillen van de vk in dit geval. De gyn heeft echter meer kennis in huis om eventuele problemen sneller te detecteren en er naar te handelen.



Je zult waarschijnlijk extra in de gaten gehouden worden mbt je bloeddruk, je suikerwaardes , je gewicht en de groei van de baby.



Als je nog vragen hebt gewoon even op papier zetten en meenemen naar je eerste consult!
Alle reacties Link kopieren
Allereerst van harte gefeliciteerd!



Zwangeren komen onder controle bij gynaecoloog als er meer risico's zijn voor moeder en/of kind gedurende zwangerschap of bevalling.

Met ernstig overgewicht zijn er meer risico's, dus controle gyn.

Thuisbevalling kan ook niet, want je kunt niet met spoed naar ziekenhuis vervoerd worden indien nodig, zonder extra hulp.

Heel hard om te zeggen, maar een normale ambulance-brancard kan tot 150 kg dragen. Zwaarder past niet, houdt ie niet. Er zijn maar enkele ambulances in het land ingericht voor het vervoeren van patiënten zwaarder dan 150 kg.

Daarbij is het fysiek voor de verloskundige mogelijk te zwaar om je bevalling te kunnen begeleiden en voor de kraamzorg daarna.



Lastig, maar de harde waarheid.



Veel geluk en hopelijk gewoon een gezonde en ongecompliceerde zwangschap en bevalling!
@ IsisVG de vraag was niet waarom ze daar heen moet maar wat ze kan verwachten. Denk dat TO zich van bovenstaande ook wel bewust is.
Ik mocht trouwens gewoon thuisbevallen hoor, alleen wilde ik dat zelf niet. Dan moest ik wel beneden een bed regelen, omdat ze me niet van de trap zouden kunnen tillen. De keus waar ik begeleid werd, vk of gyn, was er niet, dat was verplicht in het ziekenhuis. Dat zijn hier in de regio (Utrecht) afspraken.
Alle reacties Link kopieren
Wat een snelle reacties, wat fijn. Op zich ben ik al blij dat ik onder controle kom, een paar jaar geleden heb ik een aantal miskramen gehad die waarschijnlijk samenhingen met mijn medicijnen tegen Crohn en mijn onrustige buik, al woog ik toen nog maar iets van 100 kilo. Die keren ben ik niet doorverwezen vanwege mijn BMI. Vanmorgen zat ik op 137 kilo maar nu is mijn buik rustig en Crohn onder controle en dan word ik wel doorverwezen. Op zich een beetje vreemd maar wel prima. Ik hoop zo dat het deze keer wel goed gaat.
Alle reacties Link kopieren
Het is ook nogal een verschil: 100 of 137 kilo...
Alle reacties Link kopieren
Er zijn trouwens verloskundigen die wel vrouwen willen begeleiden die bij een gyn moeten bevallen. Je kunt dan alsnog een persoonlijke band opbouwen met een vk die ook zorgt dat ze erbij is in het ziekenhuis. Een andere manier om toch een persoonlijke begeleider te hebben die je van te voren goed kunt leren kennen, is het regelen van een doula.

Maar je kunt natuurlijk ook eerst even aanzien hoe je het vindt om bij de gyn onder controle te zijn en straks in het ziekenhuis te bevallen. Als je behoefte hebt aan meer persoonlijke steun, kun je altijd nog kiezen voor persoonlijke begeleiding erbij.
Dat ze je met 137 doorverwijzen vind ik ook niks vreemds aan.



Wat betreft het persoonlijke. Ik zelf liep bij de oudste bij de VK en belande ineens (na een controle echo of de baby was ingedaald) bij de Gyn op de beval tafel. Had de beste vrouw nooit eerder gezien dan op dat moment! Uiteindelijk duurde het ook nog 36 uur en heb ikzo ongeveer alle gyns tussen mijn benen gehad. Kon me er niet druk om maken of we wel of niet een band hadden hoor.
Alle reacties Link kopieren
Ik vond het bij de verloskundige ook redelijk zakelijk hoor. Je bent daar toch niet om vrienden te worden. De gesprekken gaan vooral over hoe het met je gaat, gezondheid enzo. En of je nog vragen en angsten hebt. Idem bij de gynacoloog. In mijn geval was iedereen kordaat en professioneel. Prettig maar toch zakelijk.



En bij de verloskundige praktijk had ik elke keer een ander zodat je iedereen 1 keer gezien had voor de bevalling. Dan bouw je ook niet direct een intieme band op.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen overgewicht oid, maar loop wel onder controle van de gyn.



Bij mijn eerste was ik eerst bij de VK, en in eens braken mijn vliezen met 33 weken en moest ik naar het ZH.

Bij de 2e en de 3e (nu) was ik vanaf het begin onder controle van de gyn.



Het grootste verschil is dat een VK iets meer over koetjes en kalfjes praat en over meer zaken dan alleen jouw gezondheid en de baby. De gyn is meer afstandelijk en zakelijk. Dus geen gepraat over leuke dingetjes. Bij mijn 2e was het zelfs zo dat niemand noemde dat ik kraamzorg oid moest regelen. (gelukkig wist ik dat van de eerste nog) Maar dat soort dingen doet er niet toe daar. Het is echt medisch.

Inmiddels hebben ze een aantal taken aan een verpleegkundige gegeven, en zij vertelt dan wel even kort dat je bij kraamzorg moet aanvragen.



Opvallend vind ik dat een VK veel aan je buik voelt, meet met een meetlint etc. Ik heb tot nu toe maar 1 gyn gehad die dat deed. Hartje luisteren met de doptone, doen ze ook niet. Ze pakken meteen het echo apparaat.



En ik zie inderdaad steeds iemand anders. En dat maakt me helemaal niets uit. Alle gegevens staan in de pc en ze weten wat het probleem is. En tijdens de bevalling haalde het mij echt niet uit wie er bij was. Als het maar iemand was die wist wat ie deed. Dus daar maak ik me nu ook geen zorgen over. Ik hoef geen band met die persoon. Ik wil iemand die mij goed begeleidt en zorgt dat mijn kind geboren wordt.

Alle reacties Link kopieren
Het is maar net wat je wil. Zo te zien verschillen vrouwen nogal in hun behoeftes. Als je maar weet dat er wel mogelijkheden zijn, mocht je daar behoefte aan hebben.
Zwanger zijn met overgewicht kan ik je niets over vertellen, maar iemand schrijft dat het onpersoonlijker is met een gynæcoloog dan een verloskundige. Dat is niet mijn ervaring. de eerste zwangerschap begon ik bij de verloskundige en had steeds een ander. Halverwege de zwangerschap moest ik overstappen naar de gynæcoloog. Wat een heerlijke man! Ik had hem altijd, hijw as super vriendelijk, met interesse voor het persoonlijke vlak op ene goede manier.Mijn zwangerschap eindigde met een spoedkeizersnee, tijdens zijn afwezigheid. de eerste die aan mijn bed stond smorgens vroeg was hij. De 2e zwangerschap ook bij hem geweest, en hij wist alles nog van de eerste, en hetw as dan ook altijd een leuk spreekuur. Het ligt er dus maar net aan wie je treft. Mijn gynæcoloog is een schat van een man. jammer genoeg wilde hij niet mee emigreren;-).



maarre allerbelangrijkst: gefeliciteerd!!!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb bij beide zwangerschappen bij de gyn gelopen en het ligt echt aan het ziekenhuis waar je loopt. In priciepe had ik mijn eigen gyn en alleen bij rare dingen kreeg ik de dienstdoende gyn. Ik heb een vreselijke zwangerschap gehad en heb dus alle gyn's gezien. Ze waren allemaal even aardig en inderdaad je krijgt sneller een echo als ze denken dat het nodig is. Het is wat meer medisch en het enige lastige vond ik dat het vaak uitliep met afspraken, maar aangezien ook altijd tussendoor mocht komen en als spoed de tijd kreeg heb ik dat altijd voor lief genomen. Uiteindelijk hebben gyn en ik het zo kunnen regelen dat hij ook echt zelf de bevalling deed. In veel ziekenhuizen is het trouwens zo dat je de ene keer de gyn ziet en de andere keer een gespecialiseerde verloskundige die de gewone controles doet en bij rare dingen contact opneemt met de gyn.
Alle reacties Link kopieren
Ok ik ga wel ervaren hoe mijn gyn me bevalt. Ik weet immers nog niet wie het wordt. Tot nu toe loopt het erg goed, nog niet misselijk geweest of iets. Waarschijnlijk geef ik ook zelf de voorkeur voor het bevallen in het ziekenhuis, het is de eerste en ik wil niet het risico lopen dat hulp een probleem wordt omdat ik te zwaar ben. Op zich zitten grote baby's in de familie. Mijn moeder heeft er drie van ruim 8 pond op de wereld gezet en zij is zelf altijd een slanke den geweest....... Ben benieuwd hoe het bij mij gaat lopen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vond de controles bij de gyn altijd wel prima. Ben bij beide kinderen onder controle van de verloskundige en van de gyn geweest. Bij de eerste (MMM zwangerschap) eerst bij de gyn en later bij de vlos. Bij de tweede eerst de vlos en later de gyn.



Ik zit persoonlijk niet zo te wachten op het koetjes en kalfjes contact met de verloskundige of de gyn. Bij beide heb ik verschillende gezichten gezien. Ligt er maar net aan hoe groot de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis is waar je komt. Bij beide kreeg ik niet veel persoonlijke info (geen info over cursussen, keuze borstvoeding/flesvoeding, kraamhulp etc.). Ach, hier op viva lees je genoeg Tijdens de bevalling richtte ik me beide keren erg op mijn man en hij gaf mijn wensen door. Bij de eerste was de klinisch verloskundige er bij (onder leiding van gyn die ik niet gezien heb) en bij de tweede de gyn. Ik zou ze niet meer herkennen.



De nacontroles thuis worden trouwens wel door de verloskundige gedaan. In de eerste 10 dagen na de bevalling komen ze zo'n 3 keer langs. Bij de 2e bevalling heb ik een dikke week in het ziekenhuis gelegen maar ze kwam toch even langs.



Het is gewoon belangrijk dat je goed onder controle staat. Ik heb zelf ook behoorlijk overgewicht en er zijn risico's aan een zwangerschap verbonden, voor jezelf en voor je kindje. Dat is bij elke zwangerschap zo maar bij overgewicht is de kans dat er "iets" gebeurt gewoon groter. Ik had bij beide zwangerschappen aan het eind een hogere bloeddruk. Beide bevallingen zijn om die reden ingeleid voor de uitgerekende datum.
Alle reacties Link kopieren
Afspraak staat voor a.s. donderdag al. Best snel dus. Bloeddruk is gisteren gemeten en die was normaal, zelfs een beetje laag. Ik ben nu wel benieuwd hoe het allemaal gaat lopen, ik ben op mijn Crohn na helemaal gezond en voel me echt super dus ik hoop dat alle risico's aan mij voorbij gaan.....
Alle reacties Link kopieren
Gefeliciteerd!

Ik ben ook bij beide zwangerschappen onder controle van de gyn geweest.

Ik vond het geen verschil met verhalen van zwangere vrouwen die onder controle bij een vk stonden. Het enige is dat ik meer echo's kreeg :-)



Ook heb ik bij beide zwangerschappen onder controle van een dietiste gelopen. Niet zozeer om af te vallen, maar wel om mijn gewicht stabiel te houden. Ik mocht niet aankomen.

Maar ik viel wel af, dat was een mooie bijkomstigheid.



Overigens moet je wel gewoon even contact zoeken met een VK voor de controles op het kraambed.

Sommige willen tijdens de zwangerschap toch al een intake doen
Alle reacties Link kopieren
Marijke, ga er ook vanuit dat het een ziekenhuisbevalling gaat worden met een medische indicatie. Met zo'n hoge BMI zal er geen verloskundige zijn die je thuis wil laten bevallen. Bedenk daarbij dat áls het wel thuis mag, je een bed beneden moet zetten en als je in bv een portiek woning woont je een probleem hebt als het onverhoopt toch een ziekenhuis bevalling gaat worden.

Er is geen ambulance verpleegkundige die jou naar beneden gaat tillen
Alle reacties Link kopieren
@ lelytjevandalen:



Nu lijk je te suggereren dat ziekenhuis of thuis de enige opties zijn. Tussen zwart en wit zit nog een heel grijs gebied...

Mocht het zo zijn dat je toch mag kiezen maar dat thuis niet praktisch is (om eerder genoemde redenen), dan kun je altijd nog kiezen voor een geboortecentrum. Dan heb je wel een wat huiselijkere sfeer waarin jij de controle kan behouden, maar als er iets mis is, hoef je vaak alleen maar de lift in gereden te worden om op een afdeling van het ziekenhuis te komen. Dat kan een mooie middenweg zijn.
Alle reacties Link kopieren
hmm okee, onder controle van een dietiste... Wat moet dat moet natuurlijk al heb ik daar niet zoveel zin in. Thuis bevallen wordt 'm sowieso niet, dat wil ook m'n vriend niet. Omdat het de eerste is willen we naar het ziekenhuis ongeacht of het moet omdat ik overgewicht heb.
Alle reacties Link kopieren
Ik had zo'n 40 kilo overgewicht maar ben niet doorverwezen. Wel is suiker, bloeddruk en alles dubbel gechecked Alles was prima. Ik ben wel dik maar leef wel heel gezond. Pas bij de laatste dagen moest ik naar het ziekenhuis ivm breken vliezen. Hoe is het met jouw bloeddruk en suiker enz?
Alle reacties Link kopieren
Bloeddruk is goed en ik heb geen last van suiker. Diabetes zit ook niet in de familie. Ik ben wel echt dik, ben 1,74m en heb in principe zo'n 60 tot 70 kilo overgewicht. Hopelijk loopt het bij mij net zo goed als bij jou.
Alle reacties Link kopieren
Gefeliciteerd met je zwangerschap!



Ook ik had al aan het begin van mijn zwangerschap flink overgewicht. Dat, in combinatie met een andere risicofactor, zorgden ook voor controle door de gynaecoloog.

De termijnecho in het ziekenhuis werd gedaan door een klinisch verloskundige. Zij maakte de echo, vulde al gegevens van ons in en gaf informatie over het verloop van de zwangerschap, controles, echo's ed. Er was in de zwangerschap tweemaal een consult met een verpleegkundige die meer informatie gaf over bijv informatieavonden, kraamzorg en bewegen tijdens de zwangerschap.

Alle verdere afspraken waren met de gynaecoloog. In mijn geval was dit elke keer dezelfde arts. Voorafgaand aan de afspraak liep ik langs de verpleegkundige om mijn gewicht en bloeddruk te laten meten. Dit was dus elke paar weken.

Het voordeel in het ziekenhuis is de vele echo's, de goede apparatuur (handig als je meer vetweefsel op je buik hebt) en je hebt voorrang bij bevallen in het ziekenhuis. Dus mocht het erg druk zijn, ga jij voor iemand die alleen onder controle is bij een verloskundigepraktijk.

Ik ben erg blij dat ik in het ziekenhuis bevallen ben. Ook al had een andere gynaecoloog dienst en waren er flink wat complicaties, ik voelde me echt in goede handen...

Een diëtist heb ik niet gehad. Ik ben totaal 15 kg aangekomen en heb geen commentaar daarop gehad.. En ik hield mezelf voor dat mocht ik toch opmerkingen krijgen zij het beste met me voorhadden...

Heel veel succes en geniet maar lekker van dat kleine wondertje in je buik..



P.s. 2 weken na de bevalling was ik ruim 2/3 van het gewicht alweer kwijt!:)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven