zwangeren vrouwen/ met kinderen, hormoonverstorende stoffen

13-08-2014 13:58 40 berichten
Voor het geval jullie de uitzending nog niet kennen...



http://zembla.incontxt.nl ... 3/afleveringen/19-12-2013



Achteraf had ik dus beter dingen kunnen laten en ik wil hierbij even een soort bewustzijn creëren, en iedereen mag doen met de uitzending zembla wat ze wil natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:Cheery schreef op 13 augustus 2014 @ 19:54:

Alkydverf is waar je met name voor moet oppassen. Alkyd wordt toegepast in trapverf en buitenverf.



I know, maar toen ik per ongeluk terpentine ipv voorstrijk aan het smeren was, ben ik wat gaan goochelen en dan kom je natuurlijk allerlei verhalen tegen, dat je ook de acrylverven maar moet vermijden enzo.



Nou ja, je moet ook niet als een gek gaan goochelen natuurlijk.



Als ik vertel dat ik heel veel aan het schilderen ben, dan raakt iedereen altijd een beetje in paniek en dan moet ik de panieker geruststellen dat het toch echt met acrylverf is en dat dat dan best mag. (Je moet sowieso zoveel mogelijk acrylverf/ watergedragen verf gebruiken, niet alleen als je zwanger bent).
quote:Paddle schreef op 13 augustus 2014 @ 20:17:

Die billendoekjes is hier in België in ieder geval een tijdje geleden vrij uitgebreid in het nieuws geweest dat dat eigenlijk niet ok is om dagelijks aan je kind te smeren.



Er bestaan wasbare (billen)doekjes geloof ik, maar ik ga eerst proberen als het gewoon wilt met washandjes.Paddle, op de site die ik eerder noemde staat ook een verwijzing naar een onderzoek van de Franse consumentenbond. Zulk nieuws zal eerder in België worden doorgegeven dan in Nederland.
Alle reacties Link kopieren
Dag allemaal,



Via een melding in mijn mailbox (google alerts) zag ik dat er op deze website zich een discussie ontspinde over hormoonverstorende stoffen. Niet zo lang geleden heb ik hierover nog een position paper geschreven die door een aantal Nederlandse en Belgische wetenschappers is ondertekend. Op sommige punten is de PP vrij technisch, maar het schetst een aardig overzicht van de situatie en wat er momenteel moet gebeuren.



Met vriendelijke groet, Rob



PP: http://www.oivo-crioc.org/files/nl/7060nl.pdf
Beste Rob,



Dank voor je reactie. Het position paper is erg interessant om te lezen. Het zou mooi zijn als de Nederlandse overheid (ministerie van Volksgezondheid/RIVM) zich actiever gaat bemoeien met het uitbannen van EDC's. Helaas lijkt Nederland (de regering) het makkelijker te vinden om af te wachten wat er voor Europese wetgeving op dit gebied naar voren komt.



In de tussentijd maakt dat het lastig om als consument duidelijk te krijgen welke stoffen beter vermeden kunnen worden, zowel van daadwerkelijke gebruiksproducten als de verpakking er omheen, denk bijvoorbeeld aan de kunststof verpakkingen van babybillendoekjes in Nederland.



Weet jij op welke wijze wij zelf actie kunnen ondernemen? Natuurlijk: politiek aanschrijven, steunen van initiatieven zoals 'een veilig nest' en WECF. Maar zijn er nog andere mogelijkheden?



Ik hoor het graag.



Vriendelijke groet,

Cheery
Alle reacties Link kopieren
Hallo Cheery,



De Nederlandse overheid heeft met het RIVM een onderzoeksinstituut van formaat in huis. Jammer dat ze het RIVM niet vaker aanwenden om de Europese agenda voor chemische stoffen te bepalen. Het moet momenteel allemaal vanuit Denemarken, de overige Scandinavische landen en Frankrijk komen. Wat Nederland al helemaal niet doet is zelfstandig stoffen verbieden (en dus afwijken van Europese verordeningen en richtlijnen), terwijl dat met een beroep op de volksgezondheid gerust mag, zoals we ook zien gebeuren in de hierboven vermeldde landen. Misschien zijn mensen in Nederland ook iets minder activistisch dan in enkele van de omringende landen.



Hoe dan ook, om je vraag te beantwoorden: onder de REACH wetgeving hebben burgers een middel gekregen om bedrijven te verplichten te antwoorden op vragen over ‘substances of very high concern’ (SVHC). Dat is een officiële categorie stoffen en zodra je vraagt of een product die stoffen bevat, dan moet de fabrikant/leverancier binnen 45 dagen informatie verstrekken over de eventuele aanwezigheid van SVHC's. Helaas zijn lang niet alle hormoonverstorende stoffen binnen die categorie opgenomen.



Toch, met zo’n brief kan je tegelijkertijd ook extra vragen te stellen. Zo is er het initiatief van de SIN-list (substitute it now-list) waarin allemaal stoffen zijn geïdentificeerd die wel toegestaan zijn maar eigenlijk slecht voor de gezondheid zijn, waaronder een aantal hormoonverstorende stoffen. Je kan dan gelijk vragen of de fabrikant wil antwoorden of stoffen op die SIN-list in het betreffende product voorkomen. In tegenstelling tot SVHC’s hoeven ze geen antwoord op deze vraag te geven, maar het is mooi als ze het doen, en het zet ze hoe dan ook aan het denken. Als zij het idee hebben dat mensen dit belangrijk vinden en daardoor mogelijk hun producten niet meer kopen, dan zouden ze hun bedrijfsstrategieën wel eens kunnen veranderen.

Ik heb zelf eerder 73 van die brieven verstuurd: http://www.oivo-crioc.org/files/nl/6587nl.pdf



Cheers, Rob
Je ziet bij keuringsdienst van waarde weleens dat bijv Duitsland wat strengere maatregels heeft mbt voedsel. Geldt dit niet voor hormoonverstorende stoffen?
Oh super! Dan weet ik ook wat ik kan doen. Ik ga je brieven doornemen als voorbeeld. Dank je wel
Moonlight,



Duitsland heeft iig een app waar je makkelijk informatie kunt vinden over die stoffen, maar Frankrijk doet op dit punt beter z'n best.

Dat kunnen wij ook maar beter doen
Alle reacties Link kopieren
http://voedzo.nl/gezond-eten/plastic-not-so-fantastic/



Hier is ook een duidelijk geschreven blog over bpa enz.
'Dat was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?'
Alle reacties Link kopieren
@Cheery: zet ze maar aan het werk!

@Moonlight: volgens mij heeft Duitsland geen strengere eisen voor hormoonverstorende stoffen dan NL. De uitgangspositie is dat alle Europese landen dezelfde regels hebben, maar landen kunnen ervan afwijken mits er goede redenen voor zijn (volksgezondheid is een goede reden).
Rob, zal ik zeker doen.



Klopt het dat het gaat om minimumrichtlijnen van de EU waar ten gunste van kan worden afgeweken, maar waar Nederland vooralsnog niet de noodzaak van inziet?
Alle reacties Link kopieren
Een Nationale overheid mag niet zomaar strengere eisen voor stoffen opleggen of stoffen verbieden. Dat heeft alles te maken met het behoud van de Europese markt waarbij lidstaten een stukje autonomie hebben afgegeven om vrije toegang te krijgen tot de markt van andere Europese landen. Bedrijven vinden het heel vervelend als er voor elk land verschillende regels zijn (waar ik me wat bij kan voorstellen).



Toch, overheden mogen van Europese verordeningen en richtlijnen afwijken mits ze daar goede redenen voor hebben en volksgezondheid is bij uitstek een goede reden.
Ah ok, het Europese Level Playing Field...

Maar toch, als al drie (vier?) lidstaten op goede gronden afwijken, dan lijkt het me tijd dat Nederland ook meedoet. Het zijn nl wel landen waar we over het algemeen naar kijken bij het doorvoeren van innovaties en wetgeving.



Ik ga nog eens op jullie site kijken Rob! Leuk dat jullie zo actief zijn in het informeren van het publiek, heel goed!
Alle reacties Link kopieren
Helaas heeft onze website ook niet superveel informatie. Mogelijk wordt de website binnenkort ook uit de lucht gehaald omdat het niet langer onze taak zal zijn om consumenten te informeren. Dat is jammer, maar dat zijn beslissingen waar ik niets over te zeggen heb. Wij zullen dus meer achter de schermen gaan werken en zullen andere consumentenorganisaties beter in de gelegenheid stellen om het publiek te informeren. We blijven trouwens wel actief op dit onderwerp.



Ben het volledig eens met wat je daar zegt over het afwijken van de regels. Zo'n land als Nederland zou toch een voorloper moeten kunnen zijn.



Overigens is het voor het veranderen van Europese wetten vaak goed als lidstaten afwijken. Zo dwingen ze de Commissie om nog eens goed naar de regelgeving te kijken en zo worden bedrijven ook een stukje bereidwilliger om slechte stoffen uit te bannen. Op een zeker moment loont het namelijk niet meer om die stoffen te gebruiken omdat de afzetmarkt dan kleiner is.
Alle reacties Link kopieren
Dit zijn trouwens interessante websites over EDC's (wel in het Engels):

http://endocrinedisruption.org/

http://www.edc-free-europe.org/



Het is ook zeer de moeite om de samenvatting te lezen van het WHO rapport over EDC's uit 2012: http://www.who.int/ceh/publications/endocrine/en/



De Zembla uitzending die hier eerder is gepost is ook erg goed.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven