Aftrek ziektekosten 2008

10-10-2008 20:42 56 berichten
Overal lees ik wel "iets" over de aftrek van ziektekosten die dit jaar voor het laatst kan, maar wát kun je nu eigenlijk precies aftrekken ?

Voor de zekerheid hebben we dit jaar al alle apothekers- en drogistenbonnetjes bewaard, maar is het raadzaam om ook dit jaar nog nieuwe lenzen te bestellen ? (wordt onderhand wel weer tijd, ik heb ze volgens mij al meer dan drie jaar in).



En kun je je "verloren eigen risico" ook aftrekken, of juist weer niet ? Op de site van de Belastingdienst word ik niet veel wijzer, de tabellen daar gaan van 2004 tot 2007. :-|
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is het het laatste jaar dat je een bril of lenzen kunt aftrekken, vraag het maar eens na bij je opticiën. Ik zit er zelf ook over te denken om maar weer een nieuwe bril aan te schaffen (draag normaal lenzen) zolang het nog aftrekbaar is. Ik las laatst een stukje in de krant over deze aftrekpost, als je een wat duurdere bril koopt (of lenzen) schijnt het zelfs zo te zijn dat je geld toe krijgt van de belastingdienst volgend jaar, dus dat zou helemaal mooi zijn.
Alle reacties Link kopieren
Gevonden:

http://www.bndestem.nl/al...n-dure-bril-voor-niks.ece
Alle reacties Link kopieren
Voor het laatst aftrekbaar over 2008: kronen en bruggen bij de tandarts, brillen en lenzen etc.

Voor cosmetische chirurgie liggen de zaken anders: als je je ogen wilt laten laseren, je borsten vergroten, facings op je tanden of je oogleden liften (om maar eens wat te noemen) en je wilt deze kosten aftrekken, dan moet de belastinginspecteur hiervoor vooraf toestemming geven. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van een arts. Anders kan het zijn dat de aftrekpost alsnog wordt afgewezen.
Nou, dan maar alle bonnetjes bij elkaar optellen ?

303 euro haal ik volgens mij niet voor alleen maar mijn lenzen (die ik via het ziekenhuis krijg, de opticien kan ze niet leveren omdat ik nogal lastig ben met mijn ogen).

Of twee setjes bestellen, dan ben ik voor een jaar of zes onder dak, mag dat ook, denken jullie ?



In elk geval bedankt voor het meedenken !
Alle reacties Link kopieren
Dat ligt er maar aan hoe je verzekerd bent, gewoon basis of aanvullend? Ik laat dit jaar alles doen, tanden, tieten, de hele rataplan. Een ook nog een leuk brilletje op de koop toe. Alle nota's indienen bij de verzekeraar en alles wat niet wordt vergoed gaat naar Wouter Bos. Wel ervoor zorgen dat je de bonnetjes dit jaar nog betaalt!
Alle reacties Link kopieren
De belastinginspecteur bepaalt natuurlijk niet of een medische handeling noodzakelijk is, dat doet een arts. Het zal lekker worden...

Ik heb dat vrouwtje van Wouter Bos wel eens gezien, ik kan me niet voorstellen dat ze met haar Bosje hout voor die belastinginspecteur staat. Nou ja, prive misschien weer wel, maar dat is weer een ander verhaal.
We zijn verzekerd bij FBTO, basis + buitenland + therapiën.



Moppeman heeft nog een uitgebreide tandartsverzekering, ik heb mijn eigen tandartsverzekering stopgezet, ik betaalde 200 euro per jaar, voor een vergoeding van 400 euro, die premie kan ik beter zelf sparen en de tandarts zelf betalen.



Moppekind is automatisch al verzekerd voor de tandarts, hij is nog niet aan het wisselen, maar heeft zo'n mooi recht gebitje dat we niet verwachten dat hij een beugeltje moet. Moppeman en ik hebben gelukkig ook altijd rechte tandjes gehad.



We willen zo min mogelijk verzekeren, als puntje-bij-paaltje-komt wil de verzekeraar toch niet betalen.
Alle reacties Link kopieren
[quote]eileen schreef op 16 oktober 2008 @ 01:35:

De belastinginspecteur bepaalt natuurlijk niet of een medische handeling noodzakelijk is, dat doet een arts. Het zal lekker worden...

quote]



Het gaat niet om medisch noodzakelijke ingrepen, maar om cosmetische ingrepen. Voorbeeld: zoals borstvergrotingen voor prostituees zodat ze meer verdienen.



En dat een arts bepaalt of een behandeling noodzakelijk is, is in veel gevallen al helemaal niet meer zo. Dat bepaalt de zorgverzekeraar.
Alle reacties Link kopieren
Voor TO: Als de regeling in 2008 nog is zoals in 2007: Je moet aan een drempelbedrag komen. Dat is een % van je verzamelinkomen. Je mag de premies van je ziektekostenverzekering hierin meenemen. Bonnetjes van zelfzorgmedicijnen niet, daar heb je namelijk een vast bedrag voor wat je bij je gemaakte kosten mag optellen (niet veel hoor, uit mijn hoofd iets van 25 euro per gezinslid), je brillen, lenzen en andere hulpmiddelen die niet vergoed zijn door de zorgverzekering etc. mag je er ook allemaal bij optellen. Als je dan tot het drempelbedrag komt, mag je een bepaald bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. Het drempelbedrag kan -afhankelijk van je inkomen, uiteraard- redelijk hoog zijn. Het kan dus ook zijn dat je er niet aan komt, en niet de bijzondere aftrek mag toepassen.



Of je je eigen risico mag aftrekken, weet ik niet. Als je je aangifte digitaal doet, kun je tijdens de aangifte de toelichting lezen. En je kunt ook even de de belastingtelefoon bellen, zij weten uiteraard precies welke gemaakte kosten je mag meenemen om tot het drempelbedrag te komen.
quote:Bagheera schreef op 17 oktober 2008 @ 09:09:

[quote]eileen schreef op 16 oktober 2008 @ 01:35:

De belastinginspecteur bepaalt natuurlijk niet of een medische handeling noodzakelijk is, dat doet een arts. Het zal lekker worden...

quote]



Het gaat niet om medisch noodzakelijke ingrepen, maar om cosmetische ingrepen. Voorbeeld: zoals borstvergrotingen voor prostituees zodat ze meer verdienen.



En dat een arts bepaalt of een behandeling noodzakelijk is, is in veel gevallen al helemaal niet meer zo. Dat bepaalt de zorgverzekeraar.Sterkernog; mijn arts vond het zeker nodig maar mijn zorgverzekeraar natuurlijk niet...
Ontopic; ik wist niet eens dat ik mijnpremie af kon trekken, laat staan mijn eigen risico. Dat zou mooi zijn want ik heb net weer een flink bedrag overgemaakt.
Alle reacties Link kopieren
quote:whopper schreef op 17 oktober 2008 @ 09:26:

Ontopic; ik wist niet eens dat ik mijnpremie af kon trekken, laat staan mijn eigen risico. Dat zou mooi zijn want ik heb net weer een flink bedrag overgemaakt.Je mag de premie meenemen in de berekening van het drempelbedrag, je mag dit niet rechtstreeks van je belastbaar inkomen aftrekken! Het drempelbedrag is een % van je verzamelinkomen, pas als je dat overschrijdt, mag je een bedrag als bijzondere ziektenkosten in mindering brengen op je belastbaar inkomen. Ik weet echt niet of je je eigen risico mee mag nemen in het bedrag om tot het drempelinkomen te komen.
Alle reacties Link kopieren
.
Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off your goal.
Alle reacties Link kopieren
quote:Moonglade schreef op 18 oktober 2008 @ 06:35:

[...]





Begrijp ik het nou goed dat alle kosten die je hebt gemaakt alleen voor het drempelbedrag geldig zijn en als je die drempel hebt gehaald alleen maar een bepaald vast bedrag kunt aftrekken? Dat zou betekenen dat het geen zin heeft om méér kosten te maken, omdat je die dan toch niet meer kunt aftrekken?Als je kosten hoger zijn dan het vaste bedrag + drempelbedrag, mag je -dacht ik- het meerdere ook aftrekken. Maar of dat oneindig of gestaffeld is, weet ik echt niet, dus daar moet je echt voor bij de belastingdienst zijn. Of bij iemand anders hier .
Staat dat "drempelbedrag" los van het "chronisch-ziekenbedrag" ?



Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker..............

1 antwoord roept geloof ik weer 10 vragen op, maar samen komen we hier op het forum vast een heel eind.

Ik geloof dat ik een interessante link heb gevonden. Hopelijk hebben we er wat aan.

http://www.belastingvoord...task=view&id=16&Itemid=35



Uitgaven voor hulpmiddelen zijn aftrekbaar als specifieke buitengewone uitgaven. Daarbij gelden twee voorwaarden. Het hulpmiddel hoeft niet aan beide voorwaarden te voldoen. Als het voldoet aan één van beide voorwaarden, is dat voldoende.



Voorwaarde 1

Het hulpmiddel is speciaal vanwege de handicap of ziekte aangeschaft, wordt hoofdzakelijk gebruikt door zieken en gehandicapten en heeft voor anderen geen of weinig waarde.



Het gaat hierbij vooral om medische hulpmiddelen en praktische hulpmiddelen voor specifieke groepen. Denk bij voorbeeld aan elektrisch bedienbare bedden en stoelen, prothesen en orthesen, pacemakers, cardiofoons, braillevoorzieningen en andere specifieke hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden (zoals een blindengeleidehond), pruiken of haarstukjes op medisch voorschrift, bloedprikkers, bloeddrukmeters, oorapparaten tegen stotteren, hulpmiddelen voor het aan- en uittrekken van steunkousen en hulpmiddelen voor mensen met tremor in de handen, enzovoorts.

Hulpmiddelen die ook door anderen gebruikt worden, zijn niet aftrekbaar. Een solarium, vaatwasser, thermostaatkraan, paniekzender, gewone tandem of bromfiets zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar, ook niet als u ze uitsluitend vanwege uw handicap of ziekte gebruikt. Hebt u kosten gemaakt voor het aanpassen van dergelijke hulpmiddelen en gaat het om aanpassingen die noodzakelijk zijn vanwege uw handicap of ziekte, dan zien de kosten voor die aanpassingen wel weer aftrekbaar (zie verderop, onder het kopje 'woningaanpassingen en andere aanpassingen').



Voorwaarde 2

Het hulpmiddel dient ter compensatie van een elementaire lichaamsfunctie.



Brillen, brillenglazen en contactlenzen (inclusief onderhoudsvloeistoffen) zorgen ervoor dat u goed kunt zien. Gehoorapparaten (inclusief onderhoud en reparaties) zorgen ervoor dat u goed kunt horen. Rolstoelen, scootmobielen, rollators, aangepaste tandems en aangepaste bolderkarren zorgen ervoor dat u zich kunt verplaatsen. Steunzolen en elastische kousen zorgen ervoor dat u kunt staan en lopen. De uitgaven voor al deze hulpmiddelen zijn dus aftrekbaar. Andere voorbeelden zijn: speciale druktoetsentelefoons voor mensen met verminderde kracht of coördinatie, een speciale huisreiniger voor iemand met stofallergie, een kunstgebit.

In dat laatste geval geldt overigens alleen een gebitsprothese als hulpmiddel. Andere kunstwerken in en aan het gebit (vullingen, kronen, bruggen en implantaten) kunt u niet als hulpmiddel aanmerken. De kosten hiervan zijn wel aftrekbaar als 'overige uitgaven', bij het onderdeel 'medische hulp' (zie verderop).
Alle reacties Link kopieren
drempelbedrag is zo hoog, je moet wel haast iets heel ergs hebben wil je nog voor aftrek in aanmerking komen
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zacht uitgedrukt nogal een chaoot en moet alle bonnen voor de Concerta van mijn gezin bij elkaar zoeken. Oudste zoon heeft al een nieuwe (eerste) bril en zelf kopen mijn man en ik er dit jaar allebei nog een. Als het kan laat ik ook nog een nieuwe gebitsprothese maken.



Kan ik de aanschaf van mijn krukken, zwachtels en vitaminepreparaten (wegens mijn eetstoornis noodzakelijk) ook opgeven? Zo ja, dan gaat het al met al ook een behoorlijke aftrekpost opleveren.

Nu nog uitvogelen hoe het allemaal in z'n werk gaat. Klinkt misschien gek, maar doordat ik voor het eerst volop betaald werk doe moet ik voor het eerst voor het echie belastingpapieren invullen....zucht.
Alle reacties Link kopieren
quote:meds schreef op 21 oktober 2008 @ 00:56:

drempelbedrag is zo hoog, je moet wel haast iets heel ergs hebben wil je nog voor aftrek in aanmerking komen



Drempel bedrag wordt a/d van je inkomen berekend.

Als je electronisch aangifte doet staat alles voor je uitgekauwd in de help menu's.
Alle reacties Link kopieren
Interessant dit.

Ik heb dit jaar aan de tandarts ruim 1500 euro betaald. Ik kreeg van de ziektekostenverz. ruim 1200 euro terug. Ik ben aanvullend verzekerd (duurste pakket). Kan ik nu toch iets af trekken bij de volgende aangifte?
Cum non tum age
Daar ben ik ook benieuwd naar, ook hoge tandartskosten hier. Maar de drempel bij de belasting is erg hoog, dus iets terugkrijgen zal wel niet is mijn ervaring. Ach...was ik maar bankier geworden.
Alle reacties Link kopieren
Ja je basispremie, je aanvullende premie, je apothekerskosten tot 23,-, tandarts.ortho, bril enz........



Lees maar na, bij je aangift 2007 in je electronische aangifte.
Alle reacties Link kopieren
Nee , die drempl is niet zo hoog, gaat naar inkomen, kijken jullie nou maar even op jullie oude electronische aangiften 07 daar kan je alles nog na lezen.
Alle reacties Link kopieren
@Noa, je kunt alleen het bedrag aftrekken wat je niet terug hebt gekregen van verzekering; in dit geval dus 300 Euro.



@zusenzo, drempelbedrag is afhankelijk van inkomen. Bij ons is het in elk geval zo hoog dat we nog nooit iets hebben kunnen aftrekken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven