Australische excuses

13-02-2008 18:37 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Australische premier biedt aboriginals excuses aan

SYDNEY - Zijn liberale voorganger John Howard wilde er niet aan, maar de sociaaldemocratische premier Kevin Rudd van Australië probeert de moeizame band met de oorspronkelijke bewoners van zijn land te helen. Woensdag heeft hij in het parlement excuses aangeboden voor de “vernederingen en verloederingen” die de Aboriginals hebben ondergaan. Waarnemers spreken over een historische stap.



Het beleid van Rudd is een trendbreuk. De grote televisienetwerken zonden zijn toespraak rechtstreeks uit en in grote steden hingen videoschermen, zodat iedereen het kon volgen. Ruim duizend Aboriginals uit het hele land waren bij het parlementsgebouw bijeen gekomen om het historische moment mee te maken.



De verontschuldigingen die Rudd aanbood gingen verder dan vooraf verwacht. Hij bood de Aboriginals ook excuses aan voor alle misdragingen uit het verleden, en niet alleen excuses aan de ’gestolen generaties’. De gestolen generaties zijn kinderen die tot in de jaren zeventig gedwongen bij hun families werden weggehaald om te assimileren in een blanke samenleving.



“Wij bieden onze excuses aan voor de wetten en het beleid van de opeenvolgende parlementen en regeringen die enorm leed, pijn en verlies aan onze mede-Australiërs hebben toegebracht”, aldus Rudd: “Sorry, sorry, sorry.”



Bij de parlementaire zitting waren ook de oud-premiers Gough Whitlam en Malcolm Fraser aanwezig. Na het uitspreken van de verontschuldigingen werd de tekst als motie aangenomen door het parlement. Het wordt gesteund door de regeringspartij en de belangrijkste oppositiepartijen, waaronder ook de Liberale Partij van Howard.




Ik vind dit zelf een mooi gebaar, maar vraag me tegelijk af in hoeverre dit echt betekenis heeft, na zo veel jaar? Wat vinden jullie?
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het wel betekenis heeft. Soms is sorry niet genoeg om de pijn weg te nemen, maar wel enorm troostend. Het feit dat het een politiek excuus is, wil zeggen dat het echt gemeend is vind ik.
Alle reacties Link kopieren
Put your money where your mouth is, zou ik zeggen. Anders zijn de excuses volkomen inhoudsloos...
Het is een mooi gebaar, maar wel een 'leeg' gebaar. Meer kan ook niet, men kan nu niet ongedaan maken wat er in het verleden is gebeurd, men kan hooguit zijn oprechte verontschuldigingen aanbieden zodat voor iedereen duidelijk is dat de regering er inmiddels anders over denkt en ervoor staat dat zulk soort dingen in de toekomst nooit meer mogen gebeuren.



Komt nog bij dat ik het een beetje laat vindt, dit had ook tien jaar geleden gekund, toen was ook echt wel al doorgedrongen dat de aanpak in het verleden verkeerd was.



Ik vind daarnaast dat de overheid behalve publiekelijk spijt te betuigen ook door haar beleid duidelijk kan maken hoe zeer het haar aan het hart gaat. Veel aborigines leven nog altijd in verschrikkelijke omstandigheden, verbannen naar 'reservaten' veelal op locaties waar de blanke kolinisten niks mee konden (nee, de aborigines zeker wel :S ), hun cultuur is ze afgenomen dus op de oorspronkelijke wijze leven is voor velen geen optie meer maar volwaardig meedoen in de 'westerse' samenleving valt door allerlei omstandigheden ook niet mee. Moeilijke problemen, maar als de overheid echt achter haar excuses staat kan ze dat duidelijk maken door deze lastige problemen daadkrachtig aan te gaan (proberen) pakken.
Alle reacties Link kopieren
@ Tientje



De Canadese regering heeft dit vorig jaar gedaan, alleen dan aan de Indiaanse bevolking. Ook hier is een hele generatie kinderen bij haar ouders weggehaald, om te assimileren aan de samenleving. Deze kinderen werden veelal in kloosters grootgebracht. Aan ieder kind van deze generatie is een vast bedrag toegekend en daarnaast kunnen aanvragen ingediend worden voor extra schadevergoedingen. Vele van deze kinderen zijn namelijk in de kloosters op schandelijke wijze misbruikt en/of mishandeld.



Toch is er ook veel kritiek geweest op het besluit van de Canadese regering. Men vond/vindt dat er fors geinvesteerd moet worden in het verbeteren van de levensomstandigheden van de Indiaanse bevolkingsgroep, die onderaan de maatschappelijke ladder staat. Op die manier wordt getracht op lange termijn de schade te herstellen.



Ik heb begrepen dat de Australische overheid juist op deze laatst beschreven wijze haar woorden in daden om wil zetten. Iets wat mij geen slechte stap lijkt.
Alle reacties Link kopieren
hee appeltjesgroen ik heb dus ergens in de media gelezen (weet de bron niet meer|) dat de Australische regering idd dmv beleid iets aan de positie van de Aboriginals wil doen en aan de erbarmelijke omstandigheden, waarin vele van hen verkeren
Tja, Bubs, dat zegt de regering daar al lang volgens mij. 't Is natuurlijk ook een lastig probleem dat je niet zomaar een-twee-drie oplost, maar toch.



Ik heb zoiets van eerst zien, dan geloven. Ben benieuwd wat de regering zoal gaat ondernemen de komende jaren op dit gebied.
Alle reacties Link kopieren
Mooi gebaar, vind ik!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het in ieder geval een stap in de goede richting. Eindelijk een regering die durft toe te geven dat hij fout is geweest. Dat is iets dat menig regering niet aan durft. Ik denk dat dit alleen al voor veel aboriginals veel betekend. En natuurlijk moet er nog veel gebeuren om de gestolen generatie (en de families waarvan ze zijn weggehaald) te begeleiden.
Alle reacties Link kopieren
Het is een enorme vooruitgang voor Australie. De gemiddelde Australier heeft een grove afkeer van de Aboriginals, ziet ze niet als Australiers (True-blue Aussies zijn engels sprekend en blank) en heeft het over 'wij' en 'zij'.



Politiek en media hebben tot nu toe gefocust op de problemen van de huidige indigenous bevolking zonder oog te hebben voor de achtergronden:



Tot 1969 behoorden aboriginals tot de flora en fauna van het land,ze stonden onder protectoraat van een 'super intendent' die over hun leven besliste en dosier bijhield over hun functioneren.. Ze mochten niet stemmen, geen bankrekening openen, werden niet voor werk betaald, hun kinderen konden ieder moment worden afgepakt. Hun loon werd bv.generaties lang betaald in een 'fonds' dat door de staat beheerd werd. Toen ze na 1970 wilden weten waar al dat geld was, wist ineens niemand ervanaf. Groepen aboriginals konden altijd gedwongen verhuisd worden naar toegewezen gebieden, zelfs voor de Olympische spelen in Sydney zijn hele groepen vanuit de stad verhuisd naar gebieden in de omtrek.
Orbit, wat is er toch van die zanger geworden die jaren geleden dat nummer 'beds are burning' zong? Voor zover ik mij kan herinneren was dat hij -- naast zanger -- ook politiek actief, met sympathie voor de Aboriginals.
Alle reacties Link kopieren
@ complicated: dat is Peter Garret, die is nu minister van milieu
Ah!

Maar is het hem gelukt iets voor de Abs te betekenen? Heeft dit overheidsexcuus wellicht ook met hem te maken?



Zingt-ie trouwens nog? :)
Alle reacties Link kopieren
Hij schijnt dus officieel Minister for Enviroment, Heritage and the Arts te zijn. Lange leve google: http://www.petergarrett.com.au
Ik heb het even gelezen. De man heeft inderdaad nogal wat bereikt in het navolgen van zijn idealen.



Waar ik echter wel van schrok, is dat ik op de pagina About Peter las dat hij met drie kinderen is getrouwd. Dat geeft toch weer te denken.
Alle reacties Link kopieren
Ja, zo n gebaar heeft natuurlijk vooral politieke en diplomatieke betekenis. De regering kan niet vervolgens de hele blanke Australische bevolking dwingen om voortaan lief te zijn voor Aboriginals. Maar de filosofie is denk ik dat dat wel wat politiek correcter wordt in de toekomst.



Iemand trouwens "The Fence" gezien? Die film ging -als ik me niet vergis, is alweer een tijdje geleden- ook over die gestolen kinderen. En een paar kinderen die 1000-den kilometers liepen, terug naar huis, was het niet? Ik weet het niet meer precies maar iig een heftig verhaal.
Alle reacties Link kopieren
De film heet 'Rabbit proof fence' een intens verdrietig verhaal. Australiers vinden dat Aboriginals vooral een achtergebleven, laag functionerend ras zijn (racisme.. wat is dat?? 8-P ) en dat de kinderen voor hun eigen bestwil zijn weggenomen van hun ouders. De regering is hier nogal 'patronising'.Toen ik me afvroeg waarom de film 'Rabbit proof fence' pas in 2002 gemaakt werd, ipv 1965, toen dit soort drama's nog in volle gang waren, werd me verteld dat dat eerder gewoon niet toegestaan werd.



Het zijn vooral de aboriginals die eindeloos voor hun belangen opkomen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven