Bejaarden moeten betalen om een ommetje te maken.

08-06-2010 21:53 115 berichten
Alle reacties Link kopieren
GRONINGEN - Bewoners van de tien verpleeghuizen van ZINN, met vestigingen in Groningen, Hoogezand en Haren, moeten voortaan betalen voor een blokje om. Als de bewoners samen met een van de medewerkers een ommetje willen maken kost ze dat 15 euro. Dat meldde directeur Wil Koopmans van ZINN dinsdag.



Ook voor een uitgebreide douchebeurt of een uurtje zwemmen moeten de bewoners in de buidel tasten. Douchen kost 21 euro en voor zwemmen moeten ze 42 euro op tafel leggen.



Volgens de directeur heeft ZINN zelf geen geld voor deze extraatjes, zoals ze het noemt. De extra's worden verzorgd door de medewerkers van ZINN, die daarvoor extra uren kunnen declareren.



Koopmans vindt niet dat de maatregel te ver gaat en ten koste gaat van minder bedeelde bewoners. „Sommige mensen gaan toch ook vaker op vakantie dan anderen?“



Bron: www.telegraaf.nl
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Wat een verarming, Pooky...



Geweldig dat jullie bedrijf dat initiatief heeft genomen, en nu mag (ws door haccp-regels) het niet meer, zonde!



Ik hoop echt dat jullie eruit komen.
Tja...
Wat een leuk initiatief pooky, ik werk zelf met ouderen en heb altijd op een dagverzorgingsprojekt gewerkt, dat verhaal over meneer zeurpiet herken ik.

Maar wat een kortzichtig arrogant vezorgingshuis om die brief te sturen, zeiken over een keukentje wat niet aan eisen zou voldoen.

Nee alsof het soms aan de eis voldoet om mensen nog maar 1x per 14 dagen te douchen......

Hoop dat jullie met dit leuke projekt door mogen gaan!
Alle reacties Link kopieren
Ik werk in de verzorging. Toen ik er aan begon wist ik van niets. Ik kwam van een 'koude douche' thuis. Je moet doorwerken op zo'n afdeling. 15 min staat er gemiddeld voor om iemand te wassen en te kleden. Douche 20-25 min. Er wordt wel gezegd dat je niet op tijd mag werken, maar uiteindelijk is het wel zo, als je dat niet doet, kom je in de problemen met de rest wat er gebeuren moet. Daarbij kijken je collega's ook minder gelukkig naar je. Nou was het hier extreem, ik ben inmiddels gediplomeerd en doe er nu langer over. Maar leuk is dit helemaal niet! Je rent je soms de benen uit je lijf, krijgt aan het bed een ontevreden persoon die meer wil, soms doet de fam. daar nog een flinke duit bij en als je pech hebt, kots je leidinggevende er ook nog ff bij, want je hebt neit gedaan wat moet. Soms is dit een ondankbaar beroep en ik weet dus nu, dat ik dit nooit voor de rest van mijn leven kan doen op deze manier.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat de mensen in de zorg op deze site veel herkenbare zaken tegenkomen. Ook zou het gewoon handig zijn wanneer mensen die geen ervaring hebben met verpleeghuizen, die site af en toe in de gaten houden. Wat media zoal naar buiten brengt is helemaal niet realistisch. Vaak aangedikt, Er staan een aantal dagboeken op de site, best leuk om af en toe te volgen.
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
Alle reacties Link kopieren
Vreselijk dat het zover moet komen. Betalen voor extra diensten !

Dus uiteindelijk gaat het toch weer om de centen.

Een dagelijkse goede was- c.q. douchebeurt is toch wel een soort van basisvereiste.

Het lijkt me behoorlijk frustrerend voor de mensen die in de zorg werken om onder zoveel (tijds)druk te moeten werken.

Dus na een douchebeurt krijgt de dame of heer een factuurtje. ...
Alle reacties Link kopieren
quote:moniekk schreef op 17 juni 2010 @ 17:47:

Vreselijk dat het zover moet komen. Betalen voor extra diensten !

Dus uiteindelijk gaat het toch weer om de centen.

Een dagelijkse goede was- c.q. douchebeurt is toch wel een soort van basisvereiste.

Het lijkt me behoorlijk frustrerend voor de mensen die in de zorg werken om onder zoveel (tijds)druk te moeten werken.

Dus na een douchebeurt krijgt de dame of heer een factuurtje. ...Het gaat ook niet om de dagelijkse douchebeurt. Maar wanneer iemand over zijn zorgminuten heen gaat, moet er betaald worden. Maar dat klinkt niet zo spectaculair, dus dat staat niet in het stuk.
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
Beste



Dit is toch echt de realiteit. Ik werk zelf elke zaterdag vrijwillig enkele uren in een verzorgings tehuis.

Mijn voornaamste taken waren in het begin koffie en thee schenken en een praatje maken met mijn oudjes.

Tegenwoordig mag ik hun meenemen naar buiten. (denk niet dat je zomaar een ommetje met ze kan maken het verpleeg huis moet je eerst vertrouwen)



De meeste bejaarden worden bijna niet bezocht door hun kinderen en of familieleden. ze hebben het te 'druk' voor mams of paps. Het is toch van het gekke dat mijn oudjes op Zaterdag op mij zitten te wachten omdat er iemand tegen hun praat, hun een gepasioneerde historische roman voorleest (voor mijn dames), hun nagels lakt, hun meeneemt naar buiten en soms hun troost.



We kunnen dit probleem natuurlijk weer afschuiven op de politiek en jaren lange paars kabinet. Met de vergrijzing die al een poosje aan de gang is en mensen die steeds ouder worden zal de zorg alleen maar slechter worden. De druk op de ketel zal alleen maar groter en groter worden. Wat kan de politiek hieraan doen?



Een betere wereld begint bij jezelf, als je de berichtgevingen zo verschrikkelijk vind dan probeer je ook om iets te ondernemen.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Goh nou vraag ik me toch af hoe vaak de mensen die hier nu roepen dat het zo zielig is zelf langs gaan bij hun oma of opa.

Het verbaasd me echt dat er mensen posten die blijkbaar niet eens weten hoe erg het is. Als je langs zou gaan en zou praten met je opa of oma dan zou je dat wel weten! wees nou eens eerlijk, wanneer heb jij voor het laatst een ommetje gedaan met je oma of opa? Hoe vaak ga jij langs om te kijken en te vragen hoe het gaat met de dagelijkse verzorging? Hoe vaak doe je even boodschapjes om te helpen? Ik word daar echt erg triest van, ouderen worden door hun eigen familie maar al te vaak vergeten - maar dan wel boos worden op de zorg.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk ook in een verpleeghuis op de PG afdeling. Onze afdeling is op de tweede verdieping en dus hebben we alleen maar een balkon. Omdat onze mensen dement zijn mogen zij niet alleen op dat balkon. Balkon is niet veilig genoeg,mensen zouden over de balustrade kunnen vallen....

Dus als wij tijd hebben mogen zij ook op dat balkon en tegelijk met ons weer naar binnen. Ons is beloofd de balustrade te verhogen voór de bouwvakvakantie begint.....

En ja....familie?? We hebben 14 bewoners en zo'n 4 mensen krijgen er regelmatig bezoek dus die komen bij goed weer buiten. Overige 10 zijn afhankelijk.



In het verpleeghuis waar mijn moeder woont moet je extra betalen als je vaker als 1 keer per week je haar wil laten wassen. Mijn moeder heeft best snel vet haar en dus is 1 keer per week wassen echt niet genoeg. We hadden keuze uit 2 mogelijkheden: we wassen zelf haar haar of de verpleging doet dit maar daarvoor betaald ze dan extra......

Heeft een bewoner dus vettig haar, geen familie/ bezoek die het haar wil wassen, of geen geld, dan is hij of zij daar de dupe van. Triest!!
Alle reacties Link kopieren
quote:Powerwijf schreef op 20 juni 2010 @ 22:35:

Goh nou vraag ik me toch af hoe vaak de mensen die hier nu roepen dat het zo zielig is zelf langs gaan bij hun oma of opa.





De mijne zijn ruim 25 jaar geleden al overleden, dus ik ben oprecht verbaasd en geschrokken van de verhalen.



Maar inderdaad... er zullen genoeg mensen zijn die nooit 's bij oma en/of opa op visite gaan.

Ik heb niet in het bijzonder een kinderwens en als ik dat uitspreek bij mensen met kinderen of met een kinderwens, dan wordt er steevast gezegd dat je dan zo eenzaam zal zijn op latere leeftijd. En ik antwoord steevast dat kinderen op de wereld zetten, geen garantie geeft op een niet-eenzame oude dag. En dat wordt dan weer de grond ingestampt door diezelfde mensen die om een of andere vage reden heel graag willen dat ik wel een of meerdere kinderen wil baren....

Maar zoals de professionals hier ook posten: het is dus eerder regel dan uitzondering dat die mensjes alleen zitten...



quote:Monique_64 schreef op 20 juni 2010 @ 22:51:



Ik kan wel janken als ik dit lees. Wat afschuwelijk.



Ik heb het al eens overwogen, maar ik wil het ook graag gaan doen - heb ook tijd om zoiets bijvoorbeeld een dag per week te doen. Een ommetje met ze maken, wat kletsen, boodschapje doen.. weet ik veel.... iets wat ik mag/kan doen als niet gediplomeerde.

Ehm... ga ik dan gewoon naar een verpleeghuis en dat melden???
Alle reacties Link kopieren
Bij ons in het verpleeghuis werden nog niet zo lang geleden vrijwilligers écht met open armen ontvangen en verwelkomt bij de ingang met bloemen en een filmploeg.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk zelf in de thuiszorg, wij vragen voor onze "clienten" een CIZ indicatie aan, afhankelijk van hoeveel zorg die persoon nodig heeft. Dus bv; elke dag hulp bij wassen en aankleden. Is ongeveer 30/40 min. per dag. Het is de laatste tijd echter zo druk dat wij die minuten er niet voor kunnen nemen en binnen 15 minuten weg moeten zijn omdat andere clienten anders om 15.00 nog zitten te wachten om gedoucht te worden. Ondanks de bezuinigingen heeft onze stichting nog wel wat geld over om extra personeel aan te nemen en zetten ook regelmatig vacatures, er komen gewoon helemaal geen reacties op! Wat vreemd is in deze tijd.



Voor ons (het personeel) word het werk zo ook niet leuker. Oudjes mopperen (terecht) omdat je te laat bent of gehaast bent. De werkdruk is erg hoog en lichamelijk is het zwaar.

Gevolg; een heel hoog ziekteverzuim onder het personeel dus nog een grotere werkdruk!



Mij valt ook op dat veel kinderen hun ouders weinig bezoeken en alles proberen af te schuiven op de thuiszorg.



Laatst had een client de hele familie op bezoek en die familie verwachte van mij dat ik hun hele zooi ging afwassen! Nou dat dacht ik dus niet! Doe het zelf, er zijn nog genoeg mensen op me aan het wchten die geholpen willen worden!



Blokjes om zitten er bij ons dus ook inderdaad niet in!
Alle reacties Link kopieren
Bij ons hoef je (gelukkig) niet te betalen voor bv extra haren wassen, maar de praktijk is wel dat er maximaal 1 maal per wk gedoucht wordt... Puur omdat er geen tijd genoeg is om het vaker te doen. Soms wordt wel gedacht om het dan 's avonds te doen, maar ook hier komt vaak niets van. 's Avonds is de bezetting ook krap en op de momenten dat je soms wel tijdhebt (vaak is 7 uur een 'rustmoment'), willen de bewoners niet (want: bezoek komt, tv kijken, etc.).



De hele dag in spagaat!



In de thuiszorg heb ik ook gewerkt, en toen hadden we nog wel iets meer tijd voor de mensen. Met als voordeel dat als je de deur dicht trekt, je ook de volle aandacht voor iemand andershebt. In het verpleeghuis is de praktijk dat als je iemand aan het helpen bent, je ook geroepen/gebeld wordt door een andere bewoner (en die verwacht natuurlijk ook dat je gelijk komt).



Als onze politieke bewindvoerders eens mee zouden kijken in het verpleeghuis. Laten ze zelf eens op de stoel van de bewoner gaan zitten, en voelen hoe het is om te wachten tot de zuster tijd heeft voor je om je naar het toilet te helpen...
Tja...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven