Bejaarden moeten betalen om een ommetje te maken.

08-06-2010 21:53 115 berichten
Alle reacties Link kopieren
GRONINGEN - Bewoners van de tien verpleeghuizen van ZINN, met vestigingen in Groningen, Hoogezand en Haren, moeten voortaan betalen voor een blokje om. Als de bewoners samen met een van de medewerkers een ommetje willen maken kost ze dat 15 euro. Dat meldde directeur Wil Koopmans van ZINN dinsdag.



Ook voor een uitgebreide douchebeurt of een uurtje zwemmen moeten de bewoners in de buidel tasten. Douchen kost 21 euro en voor zwemmen moeten ze 42 euro op tafel leggen.



Volgens de directeur heeft ZINN zelf geen geld voor deze extraatjes, zoals ze het noemt. De extra's worden verzorgd door de medewerkers van ZINN, die daarvoor extra uren kunnen declareren.



Koopmans vindt niet dat de maatregel te ver gaat en ten koste gaat van minder bedeelde bewoners. „Sommige mensen gaan toch ook vaker op vakantie dan anderen?“



Bron: www.telegraaf.nl
Alle reacties Link kopieren
Sorry empress, maar ik kan me niet voorstellen dat het zo ongenuanceerd is als jij doet voorkomen en als het wel zo is dan heb je een grote taak. Waar is hun familie, contactpersoon?
Alle reacties Link kopieren
marktwerking in de zorg mensen, ik zeg voooooral dooorgaaaan! Wordt er steeds grimmiger op.
Alle reacties Link kopieren
quote:hanZie schreef op 09 juni 2010 @ 16:31:

Sorry empress, maar ik kan me niet voorstellen dat het zo ongenuanceerd is als jij doet voorkomen en als het wel zo is dan heb je een grote taak. Waar is hun familie, contactpersoon?



Ik ga me er volgende week eens verder in verdiepen. Ik weet wel dat mijn collega`s (en dan met name het `s middags opsluiten) het ook heel erg vinden, en niet deugen dat dit zo is.

Dit zijn oudere mensen, die veelal geen familie of een verre neef (oid) aan de andere kant van het land hebben wonen, of familie op zeer laag sociaal niveau. Ik weet verder niet op welke wijze (en of) dit is gecommuniceerd is naar de familie.

Toen ik eens vroeg: wat als er brand uitbreekt oid, kreeg ik als antwoord dat ik dara maar niet aan moest denken want dat zou een enorm probleem zijn. (Er zijn natuurlijk wel brandmelders etc)

Ik zie het trouwens niet als mijn taak dit probleem op te lossen. Ik ben stagiaire en kom daar 12 weken met een heel ander doel. Er zijn heel veel mensen bezig om de boel daar bovenwater te houden en de zorg rond te krijgen ondanks enorme personeel- en geldtekorten. Nood breekt wetten, is wat zij ook zeggen. Zij weten ook wel dat dit niet door de beugel kan.
Alle reacties Link kopieren
quote:nogeensdan schreef op 08 juni 2010 @ 23:08:

[quote]ArtemisDCS schreef op 08 juni 2010 @ 23:00:

Hier in Engeland is het verplicht dat bejaarden overdag iets te doen hebben in het verzorgingshuis, een vriendin van mij is activiteitenbegleidster. Hoe zit dat in Nederland?

quote]



Da's dus ook mijn werk. Maar ik heb werkelijk nog nooit een pyama dag oid meegemaakt. Ik werk in de ouderenzorg, toen ik in een verpleeghuis werkte op de psycho geriatrische afdeling was het ook weleens zo dat de laatste bewoner pas rond 11:30 verzorgd was, maar dit gebeurde gelukkig niet dagelijks. Activiteitenbegeleiders worden tegenwoordig ook steeds meer wegbezuinigd. Wij zijn continu bezig om te laten zien hoe belangrijk ons werk is. Wij sturen ook vrijwilligers aan die een activiteit als een wandeling weer kan overnemen. Ik vind dit echt zo erg, ben er echt van onder de indruk.

Ik snap nooit hoe verschillend huizen hun centen verdelen in NL.

Daar moeten ze iets aan doen. Per bewoner is er een x bedrag, dus waarom kan het ergens anders wel en daar niet?

Mooi bericht zo met de verkiezingen.Dan heb je mazzel gehad. De verzorginghuizen waar ik heb gewerkt (idd geen verpleeghuizen) waren druk en leverden niet altijd de juiste zorg, maar in de pg-instelling (verpleeghuis) waar ik werkte hadden we echt geen tijd om te gaan wandelen met bewoners hoor. Veel mensen kwamen de hele winter niet buiten. Met mazzel en hard rennen had je iedereen 'gewassen' voor 12u, maar er lagen denk ik 10% van de tijd om 14u nog wel mensen in pyjama. Ondanks onze inzet en het (vaak) deels inleveren van pauzes.
Dat zeg ik....
Alle reacties Link kopieren
Ik werk in een verpleeghuis. Wij krijgen idd per bewoner een budget genaamd als Zorgzwaarte pakket. Helaas kregen we vroeger voor een hele zware bewoner bv LG 8 helaas is dit al terug geschroefd naar VV8 of VV6 dat betekend honderden euro's minder voor dezelfde zorgvrager. En echt die score papieren vul ik dus zo zwaar en slecht mogelijk in zodat de zorgvrager er heel beroerd uitkomt en wij dus meer geld krijgen. En maar hopen dat ze niet komen controleren !

Bij ons wordt een bewoner 1 a 2x in de week gedouched. De toekomst wordt : wil je 3x douchen prima maar dan ga je 1x minder in de week naar bv handwerken.

En dat is eigenlijk ook oneerlijk , dus wat het verpleeghuis nu doet is niet zo heel erg gek.

(al vind ik het niet kunnen !!)



Op mijn werk hoorde ik laatst t volgende :

Zie het als je eigen zorgverzekering je hebt je basispakket en wil je meer dan moet je daar voor betalen. Dat gebeurd dan ook met de zorg met het basis zorgzwaarte pakket.

Dat basis pakket staat dan in als vast iets wat gewoon elke dag moet gebeuren , wassen aankleden eten , drinken in uit bed van en naar de wc.

Alles wat je verder wil zal je voor moeten gaan betalen. Dus Luxe daar moet je voor gaan betalen.
Alle reacties Link kopieren
Naar mijn mening is dit niet iets wat het betreffende tehuis aangerekend kan worden maar waar de politiek debet aan is.

De awbz dreigt onbetaalbaar te worden en instellingen staan met hun rug tegen de muur.
Alle reacties Link kopieren
Ik woon hier vlakbij bij zo'n ZINN bejaardentehuis.



Zit er over na te denk zelfstandige in de zorg te worden en dan een fractie goedkoper. Big Business



Gekheid hoor. Maar ik vind het ronduit belachelijk.
Wij vullen als activiteitenbegeleiding ook die minuten in die we per bewoner besteden, zowel gepland als ongepland, is ook weer een hoop papierwerk overigens.

Maar ik weiger een keer naar buiten gaan te zien als luxe!

Bedoel niet dat jij dat doet zespri, maar zodra we dat zo gaan zien kunnen we ook verantwoorden dat we erop gaan korten.

Maar dagbesteding is ook nog eens heel heilzaam voor (PG) bewoners. Is ook keer op keer aangetoond.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dit niet zo heel vreemd aangezien alle verzorgingshuizen die ik ken gebruik maken van vrijwilligers. Deze mensen ondernemen sociale activiteiten en de verpleging is er voor de zorg. Lijkt mij niet dat een verpleegkundige tijd heeft om met iemand te gaan zwemmen of winkelen. Er is al een tekort aan verzorgenden en die moeten zich ook richten op het leveren van zorg. Vraag mij ook af waar de familie van deze mensen is.....



Als het gaat om daadwerkelijk zorg of verzorging (zoals douchen) dan zou dit Wel kosteloos verzorgd moeten worden.
Alle reacties Link kopieren
5 jaar geleden moest ik mijn diep demente moeder naar het verpleeghuis brengen, ik kon de zorg voor haar echt niet meer aan.

Het heeft me veel moeite gekost om deze beslissing te nemen, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad.

Ze is uitstekend verzorgd en begeleid en heeft nog 2 jaar waardig geleefd, met dank aan het verplegend personeel.



Ik vind dat een dergelijke goede ervaring ook gemeld mag worden.
Alle reacties Link kopieren
Mooi om te horen, ik62. Ik denk ook niet dat het aan het personeel ligt. Het wordt van bovenaf opgelegd waardoor er tijdsnood ontstaat.



Ik vind een blokje omgaan of een douche wel een andere categorie dan bv. zwemmen. Zwemmen kost ook veel meer tijd, maar even een rondje buiten of een goede douche hoort toch gewoon bij de dagelijkse dingen?
Dit is dus de reden dat ik liever geen pensioenpremie betaal, maar die 20% van mijn bruto-inkomen liever zelf spaar, zodat ik later zelf zorg kan inkopen, en niet afhankelijk ben van wat mijn -verplichte- pensioenfonds mij toe wil delen.





Overigens moet ik zeggen dat mijn opa&oma heel goed verzorgd werden in hun verzorgingstehuis, vooral voor mijn opa was het een opluchting om daar te zijn. Mijn oma mopperde wel dat ze niet wilde verhuizen, maar dat was de aard van het beestje. En maar sjansen met de jongen die de broodjes altijd rondbracht.



Ja, het personeel had het druk, maar toch werd er bingo e.d. georganiseerd door de activiteitenbegeleiders. Mijn oma vond het het fijnste als ze door mij en Moppekind naar de eetzaal werd gereden, zodat iedereen haar achterkleinzoon kon zien.
Alle reacties Link kopieren
Douchen = basiszorg, vind het schandalig dat hier geld voor wordt gevraagd.



Een ommetje maken kan alleen als er voldoende personeel is om mee te gaan en achter te blijven. Dit moet altijd een niveau 3 zijn. Maar die zijn te duur om er regelmatig meer dan 1 op een afdeling te zetten. Dan heb je dus gewoon dikke pech als oudere...



Lijkt me een mooi initiatief als er meer vrijwilligers komen, misschien iets voor de velen zonder baan?
This is not kosher!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben blij, dat ik als stagiair de mogelijkheid heb en krijg om voor de extra's te kunnen zorgen.

Feit blijft dat je als verpleegkundige gewoon erg hard moet werken om alles op tijd gedaan te krijgen en dan moeten er geen gekke dingen gebeuren.

Als 1 bewoner al erg ziek wordt, dan krijgt de rest van de bewoners minder aandacht. Sad but true
This is not kosher!
Alle reacties Link kopieren
quote:TheEmpress schreef op 09 juni 2010 @ 18:43:

[...]





Ik ga me er volgende week eens verder in verdiepen. Ik weet wel dat mijn collega`s (en dan met name het `s middags opsluiten) het ook heel erg vinden, en niet deugen dat dit zo is.

Dit zijn oudere mensen, die veelal geen familie of een verre neef (oid) aan de andere kant van het land hebben wonen, of familie op zeer laag sociaal niveau. Ik weet verder niet op welke wijze (en of) dit is gecommuniceerd is naar de familie.

Toen ik eens vroeg: wat als er brand uitbreekt oid, kreeg ik als antwoord dat ik dara maar niet aan moest denken want dat zou een enorm probleem zijn. (Er zijn natuurlijk wel brandmelders etc)

Ik zie het trouwens niet als mijn taak dit probleem op te lossen. Ik ben stagiaire en kom daar 12 weken met een heel ander doel. Er zijn heel veel mensen bezig om de boel daar bovenwater te houden en de zorg rond te krijgen ondanks enorme personeel- en geldtekorten. Nood breekt wetten, is wat zij ook zeggen. Zij weten ook wel dat dit niet door de beugel kan.In je 1e bericht schrijf je dat het bij de apen af is en dan ga jij je er vlg week eens in verdiepen. Betekent dit dat je schromelijk overdreven hebt? Als je het werkelijk bij de apen af vindt dan doe je iets!
Alle reacties Link kopieren
Pffffffff, ja het is bij de apen af, en nee ik heb me niet verdiept in zaken als communicatie met familie, zorgplannen en verantwoording. Dat is mijn taak en doel van mijn stage daar niet. Maar omdat mijn interesse door dit topic wel gewekt eens me in die materie nader te verdiepen, ga ik dat eens doen.

Het blijft een feit dat mensen daar opgesloten worden en dat er gewoon geen personeel ingezet wordt (kan worden) om uiteenlopende redenen. Dat is bij de apen af, dat snapt iedereen, dat zíet iedereen, want het hoort niet en het kan niet, en toch gebeurt het. Er zijn al heel veel mensen mee bezig en het is een groot probleem, dus nee, het is niet mijn taak om daar iets aan te doen. Wel van de organisatie, want niemand keurt dit natuurlijk goed ook de organisatie niet, maar zij staan ook met hun rug tegen de muur, en een taak van de overheid.
Alle reacties Link kopieren
Verschrikkelijk dit bericht...

Ik werk ook in een verpleeghuis (sinds korte tijd), en ik begrijp van de oude rotten in het vak dat er vroeger wel tijd was. Vroeger... toen er nog tijd voor de oudere mensen was.



Ik las ergens iets over dat er per zorgvrager een budget is, een zgn zorgzwaartepakket. Na een cursus (die we gelukkig nog wel kregen op het werk, want ook hierop wordt streng bezuinigd), begrepen we dat middels zo'n ZZP ongeveer de helft van de zorg die iemand nodig heeft, geleverd kan worden. Ofwel de helft van wat iemand vraagt om een menswaardig bestaan te kunnen hebben in een zorginstelling, kan maar door diezelfde instelling geleverd worden, omdat er niet meer betaald wordt! De rest van de 'zorgvraag', zal door familie e.d. geleverd dienen te worden.



In de praktijk zie ik toch dat veel mensen (vooral degenen die geen familie hebben die bij hen komt) een zeer karig bestaan hebben...



Even geleden was er ook het bericht dat ongeveer de helft van de mensen die werkzaam zijn in de zorg ontevreden zijn. Zij zouden liever elders werken.
Tja...
Smuis, je hebt inderdaad een heel goede tijd gehad, althans zover ik daarover kan meepraten want ik werk bij de thuiszorg.

Daar was het altijd heel leuk werken, indicaties bestonden toen nog niet, de organisatie leverde zelf het aantal uren wat nodig was en geloof me je kon echt leuke dingen voor en met de mensen doen.

Mensen konden toen ook langer thuis blijven wonen, nu is dat niet meer mogelijk omdat ciz te weinig zorg mag toekennen.

Ik kan hier heel slecht tegen, vind dat iedereen recht heeft op goede zorg en daar hoort ook ontspanning bij.
Alle reacties Link kopieren
Smuis wat jij zegt over de ZZP klopt wel OP PAPIER !! In werkelijkheid betekent het dat je dus iemand goedemorgen wenst , snel wassen tijdens het wassen heel veel praten met de zorgvrager en na het wassen zeg je fijne dag en ga je naar de volgende. Maar in de ZZP berekening wordt even vergeten dat er ook eigenlijk elke dag wel een zorgvrager is die wat extra tijd vraagt bv omdat dochter in het zkh ligt , omdat er een kleinzoon geboren is , of de sterfdag is van echtgenoot. Al die 5minuutjes a 10minuutjes extra zitten niet in dat ZZP pakketje. Wij als verzorgenden/verpleegkundigen moeten *zakelijker* worden.

Althans dat vragen ze van ons , je levert de zorg en gaat weer weg. Dat wil *redelijk* in de thuiszorg , daar trek je de deur naar de geleverde zorg achter je dicht en komt daar vaak pas de volgende ochtend weer , maar op een verpleegafdeling in een verpleeghuis gaat dat lastig. Er is altijd wel een bewoner die in de rolstoel naar je toe komt crossen om je wat te vertellen , er is altijd een activiteitenbegeleider die komt vragen of we nog leuke ideeen hebben voor een activiteit , er is altijd een fysiotherapeut die langs komt om een bepaalde transfer te bekijken van een zorgvrager. En dan heb ik het nog niet eens over een zorgvrager die onwel wordt , slagaderlijke bloeding heeft , catheter er heeft uitgetrokken , stoma zakje geknapt is etc. En neem van mij aan elke dag is weer anders , elke dag is er weer iets waardoor je niet om 11uur klaarbent met de ADL (wassen aankleden eten drinken toilet) en dus doodleuk om 12uur nog iemand uit bed moet halen omdat de buurvrouw de catheter er heeft uitgetrokken of dat je als enige gediplomeerd verzorgende op de afdeling staat en in je uppie 22 bewoners medicijnen moet geven. Alle andere klussen komen dan terecht bij de niet gediplomeerden en dat is zwaar voor zowel mij als mijn collega's. Ik moet in mijn uppie catheters zetten , stomazakjes verwisselen , wonden verzorgen want de rest mag het niet doen.

De overheid wil dus dat we zakelijker worden en dat zal gaan betekenen dat ik , binnenloop mijn opdracht voltooi en weer wegga. Alle extraatjes zoals een klein babbeltje tussendoor over het weer , mijn hond , mijn vriend (jaja daar zijn ze allemaal rete nieuwsgierig naar haha) , even een wandelingetje naar het park om de eendjes te voeren dat dat gewoonweg niet meer kan. Ja kan wel men zal daar voor moeten gaan betalen , extra zorg zelf inkopen.
Alle reacties Link kopieren
wow, wat goed om dit allemaal te lezen. Vanaf september ga ik een andere (deeltijd) studie doen en heb dus hopelijk wat meer tijd overdag naast mijn werk. Ik woon vlakbij een aantal van de bejaardenhuizen uit dit topic en ik ga me zeker aanmelden als vrijwilliger!
Alle reacties Link kopieren
Heb volgende week een gesprek in een verpleegtehuis in de buurt om me aan te melden als vrijwilliger.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Pooky fijn he ... dat idee had men bij mij op de afdeling ook. Maar omdat wij ook niet aan alle eisen voldoen in onze keuken op de afdeling, mag dit niet meer.

Belachelijk inderdaad !



Maar is het niet mogelijk om veel voorbereidingen van die lunch in jullie eigen bedrijf te doen en dan bv op schalen dit naar t verzorgingshuis te brengen ?
Alle reacties Link kopieren
quote:TheEmpress schreef op 09 juni 2010 @ 15:34:

[...]





Ik zeg niet dat het opsluiten niet in het zorgplan staat, maar dat maakt het niet anders. Het is een maatregel die getroffen wordt met maar 1 doel: Bezuinigen, het is namelijk niet in het belang van deze bewoners, ook al is het toch rusttijd. Volgens mij is trouwens deze 2 uur in de middag niet in officieel het zorgplan vastgelegd, maar het is een maatregel van bovenaf dus het zal wel dichtgespijkerd zijn. Iedereen weet dat het eigenlijk niet door de beugel kan. De problemen bij deze specifieke instelling zijn erg groot.

Sommige bewoners worden `s nachts ook opgesloten, anders gaan zij over de gangen dwalen en elkaar de kop inhakken. Het is dus kiezen tussen opsluiten met de mogelijke risico`s in geval van brand want er is op de woning `s nachts niemand aanwezig, uiteraard worden er op het gehele terrein rondes gedaan waarbij alle woningen bezocht worden. Ik vermoed dat dit bij meer instellingen gebeurt.



bij ons is er ook alleen een nachtdienst. De kamerdeuren die op slot gaan wegens nachtelijk dwalen springen bij brand allemaal van het slot af. Net zoals de buitendeuren, tussendeuren etc. Bij brand gaat er een alarm af waardoor de nachtdienst altijd op[ tijd ter plaatse is. Deze regeling werkt prima. Er worden de hele nacht door rondes gelopen door de nachtdienst en als er iets met een bewoner gaan ze vaker langs



De mensen die zorg nodig hebben tijdens de nacht krijgen dit ook gewoon
Je moet soms vallen om weer leren op te staan

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven