Blijkbaar is het ene drama het andere niet

24-09-2018 11:05 101 berichten
Alle reacties Link kopieren
Omdat ik dit niet wil schrijven in het topic over het ongeluk een Oss, maak ik een nieuw topic aan.

Vorige week het bakfietsdrama in Oss; een verschrikkelijke ongeluk met een hausse aan reacties tot gevolg. Elke zichzelf respecterende BN'er moest er blijkbaar iets over op twitter zeggen, er werden spontaan acties opgestart (of de families daar op zaten te wachten was punt 2), overal en nergens werd een minuut stilte gehouden, zelfs in de 2e kamer werd er aan gememoreerd en en ga zo maar door.

Maar wat maakt dit ongeluk nou zoveel erger dan allerlei andere vreselijke dingen die gebeuren: het drama in Papendrecht afgelopen zaterdag, vorige maand de 3 tieners die overleden bij een ongeluk in Anna Paulowna, de jeugdkeeper die overleed na een ongelukkige botsing op een voetbalveld, de 14-jarige fietser die onderweg naar school geschept werd door een auto en overleed?

En dan schrijft Nynke de Jong een tranentrekkende column over het peilloze verdriet van de ouders van de kinderen in Oss. Ik denk dan: voor al die andere ouders is het verdriet toch net zo peilloos? Wat maakt dit ongeluk dan 'erger' dan al die andere ongelukken?
Of raakt dit erger omdat zij blijkens de column ook kinderen van die leeftijd heeft?

Gisteren was ik bij een sportwedstrijd en toen ontstond er zelfs een discussie of er wel of geen minuut stilte moest worden gehouden. Uiteindelijke gebeurde dat wel; de speaker repte niet alleen over de slachtoffers in Oss, maar ook in Papendrecht: dat vond ik wel netjes.
Maar ik merkte daar bij veel mensen ook een gevoel van overkill.
Onderzoeker: stint onveilig, gebruik hem niet
Updated 6 min geleden
16 min geleden in BINNENLAND


HELMOND - De stint, het voertuig dat vorige week betrokken was bij het bakfietsdrama in Oss, bevat structurele ontwerpfouten en is daarom in de kern onveilig om kinderen mee te vervoeren. Die conclusie trekt onafhankelijk onderzoeker Peter Coppes uit Helmond. Zijn advies is om het vervoersmiddel voorlopig helemaal niet meer te gebruiken.

Technisch onderzoeker Coppes verrichte een indicatief onderzoek naar de elektrische bolderkar en is zich „rot geschrokken”, zo vertelt hij. Hij somt een lijst gebreken op. „Onlogisch en onnatuurlijk is dat je om snel te kunnen remmen het rechter handvat, tevens de gashendel, helemaal moet loslaten. In een spannende situatie is het de natuurlijke reflex dat je het stuur met beide handen vasthoudt.”


Remproblemen
Coppes wijst erop dat er weliswaar aan de linkerzijde van het stuur een handrem zit, maar dat deze niet sterk genoeg werkte om het apparaat vlug stil te zetten. Naast de rem-problematiek verbaast Coppes zich erover dat de bestuurder achterop het voertuig staat. „Dit zie je nog bij boten, traditioneel omdat het roer achterin ligt. Maar bij moderne vervoersmiddelen zitten piloten of machinisten allemaal voorin.”

In algemene zin vindt Coppes het wonderlijk dat jonge mensen die zijn opgeleid tot pedagogisch medewerker, toegestaan wordt om rond te rijden met tot wel tien kinderen. Hij wijst erop dat zelfs in magazijnen waarin mensen in vergelijkbare voertuigen rondrijden zónder kinderen, daarvoor een certificaat nodig is.

’Kunststof badkuipje’
Ook over de veiligheid van het bakje waarin de kinderen zitten, is hij niet te spreken. „Het is gewoon een kunststof badkuipje, uitgerust zonder kooi of rolbeugel, dat bovendien vastzit met twee centrale bouten. Ik maak me er zorgen over dat zo’n bak kan los trillen.” In de onderzochte stint kon hij deze bouten met de hand losdraaien.

Bij zijn onderzoek naar elektromagnetische straling die bij spoorovergangen vrijkomt als een trein passeert, mat hij waarden die volgens hem problemen kunnen veroorzaken. Volgens Coppes zijn auto’s ter bescherming uitgerust met stalen platen, maar de stint niet.

Coppes onderzocht eerder slimme gasmeters en constateerde dat deze met te kort schroefdraad vastzaten, waardoor ze gas konden lekken. Beheerders besloten daarop zo’n 40.000 gasmeters te vervangen.

In een boodschap aan afnemers van de stints, laat het bedrijf weten vanaf maandag alle karren te controleren. „In afwachting van de uitslag van het onderzoek, controleren we alle 3500 stints vanaf 24 september op alle veiligheidspunten en vervangen preventief onderdelen.”

Ook heeft het bedrijf een mailing naar al zijn klanten gestuurd met daarin een checklist waarmee de afnemers, veelal kinderdagverblijven, de stints ook zelf kunnen nalopen op verschillende punten.

Kritisch
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en verkeersinstituut SWOV waren bij de introductie van de stint in 2011 kritisch over de elektrische bakfiets. De RDW vond het vervoersmiddel te breed. „Maar er zijn bakfietsen die nog veel breder zijn. Daarom is besloten om het voertuig alsnog toe te laten”, liet Van Nieuwenhuizen eerder weten.

SWOV maakte zich zorgen over het feit dat iemand van zestien of ouder zonder rijopleiding tien kinderen zou kunnen vervoeren. Als compromis is besloten dat de fabrikant van de stint trainingen aanbiedt bij de aankoop van de bakfiets."

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven