CDA zet vraagtekens bij vakantiespreiding

12-02-2010 09:26 36 berichten
Alle reacties Link kopieren
bron: AD.nl

DEN HAAG - Het CDA vraagt zich af of de nadelen van de vakantiespreiding voor scholieren niet groter zijn dan de voordelen. De partij heeft op internet een meldpunt ingericht, waarop ouders hun ervaringen met de spreiding kwijt kunnen.

In Nederland gelden voor de zomervakantie verplichte vakantiedata en voor de overige vakanties adviesdata. Doel daarvan is het beperken van de verkeersdrukte en het voorkomen van overvolle recreatieparken en campings.



Maar volgens CDA-Tweede Kamerlid Jan de Vries lopen gezinnen vaak tegen problemen aan. Sommige gezinnen hebben meerdere kinderen die naar scholen gaan in verschillende regio's. Omdat er soms sprake is van afwijkende vakantiedata, kunnen deze gezinnen niet meer gezamenlijk op vakantie. Op verzoek van De Vries gaat de Kamer over de kwestie in overleg met de regering. (ANP)



Ik woon in de Randstad, ben opgegroeid in het oosten van Brabant. Land van Carnaval. Voor mij en mijn familie is Carnaval méér als alleen een zuipfestijn, er zijn in sommige dorpen in het zuiden veel meer tradities als kroegentochten en optochten. Er zitten religieuze tradities tussen, historische en culturele tradities.

Toen ik nog in Brabant woonde, was ik heel actief in het behoud van zo'n historische traditie. Die traditie hangt toevalligerwijs samen met Carnaval, maar de enige binding is de datum, de plek op de kalender.

Maar omdat het "slechts" om carnaval gaat, kan mijn zoon geen vrij krijgen van school. Het culturele en historische aspect wordt weggelachen door school. Ze mógen voor een zuipfestijn geen vrij geven. Dat in het zuiden hele scholen het advies voor deze vakantie aan hun laars lappen om toch met carnaval de deuren te sluiten maakt daarin geen verschil.



Hetzelfde geldt eens in de zoveel tijd voor de vierdaagse van Nijmegen. Scholen in omliggende regio's hebben dan vakantie. Hier vaak niet. Familieleden die meedoen wil je trots onthalen, aanmoedigen bij de laatste kilometers. Ik vind zoiets belangrijk in de opvoeding. Anderen bijstaan en aanmoedigen bij bijzondere prestaties. School vindt dat geen argument voor een vrije dag.



Wat mij betreft gaat die vakantiespreiding dus verder als alleen goedkoper kunnen reizen buiten de topdrukte om, verder als lange rijen bij attracties. Ik vind dat de huidige wet- en regelgeving te star is. Er moeten voor de scholen meer mogelijkheden komen om vrije dagen en vakanties anders in te delen en kinderen tussendoor op voor anderen ongebruikelijke momenten een extra vrije dag op te laten nemen.



Ik ben heel benieuwd naar meningen van anderen hierover!

Vakantiespreiding afschaffen?

Totaal aantal stemmen: 22

Ja, het helpt toch niet tegen de drukte (18%)
Ja, scholen moeten zelf vakanties kunnen bepalen (14%)
Ja, en kinderen moeten ook zelf in te plannen vrije dagen kr (27%)
Ja, want... (9%)
Nee, het is nu al dringen in het hoogseizoen (14%)
Nee, en zelf vrije dagen plannen is ook onzin (9%)
Nee, want... (9%)
Iets anders
Alle reacties Link kopieren
Nien, kleinschaliger dan de particuliere huisjesverhuurders in de wat zuidelijker equivalenten van Kutkrabbeveen heb ik nog niet kunnen vinden. Enlighten me please
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 12 februari 2010 @ 11:07:

[...]



Als je naar die standaard massatoerisme all-in fuiken gaat, wellicht wel, maar er is genoeg kleinschaligs te vinden wat flexibeler omspringt met wanneer en hoeveel dagen je er wenst te verblijven.Soms kan dat buiten het seizoen wel, maar blijven ze in het hoogseizoen vasthouden aan 'hele weken' of anders midweken (tot maandag). Ze kunnen het zich permitteren. Als ze met losse dagen gaan werken hebben ze kans op gaten in de planning.
Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning how to dance in the rain
Huisjes weet ik niet, ik boek altijd alleen maar hotelkamers en daar zijn ze wel flexibeler mee blijkbaar.

Ik boek idd alleen buiten 't hoogseizoen, dus misschien dat ik daarom nog nooit tegen dat soort problemen ben aangelopen.
Alle reacties Link kopieren
quote:yoyo2 schreef op 12 februari 2010 @ 11:03:

Het idee van die snipperdagen is leuk, maar in de praktijk is dat een heel ander verhaal.



Er zijn ongeveer 200 lesdagen in het jaar. Je hebt een klas met 30 kinderen. 30x 5 snipperdagen= 150 snipperdagen per klas.

bij 3 snipperdagen zit je nog steeds op 120 snipperdagen per klas. Dan moet je er als leerkracht dus 120/150 keer per jaar ervoor zorgen dat de lln. hun gemaakte werk inhalen, opnieuw instructie geven etc... En dan heb je natuurlijk ook nog regelmatig te maken met kinderen die ziek zijn.

En juist om wat je hier zelf als zegd ben ik het niet met je eens. Kinderen missen hoe dan ook een paar school dagen (wegens ziekte) en zeker op de lagere school mis je dan gewoon niks. Daar heb je geen uitleg op maandag en dan moet je het kunnen; die uitleg komt nog 25 x. Bij ziekte hoeven kinderen ook niks in te halen, ze hebben geen huiswerk wat ze missen. Kinderen op de lagere school is dit dus gewoon weg niet aan de orde, en een kind 3 extra vrije dagen geven zorgt mijn inziens dus absoluut niet voor achter stand.



Middelbare is een ander verhaal, maar dan nog; klasgenootjes die aantekeningen maken; inhaal uren (bestaan al) ectra ectra... niks waar een klas of een leraar hinder van hoeft te onder vinden
Ik dacht dat er al een plan lag om terug te gaan naar 2 regio's ipv. de 3 regio's nu.

En ik ben al blij dat het nu beter is dan een kleine15-25 jaar terug. Toen ging het nog vaak per provincie. Zat ik op de lagere school in Limburg, mijn zus op een middelbare school in Brabant, mijn broer op een middelbare school in Gelderland, mijn vader werkte in Gelderland en mijn moeder werkte part-time in Limburg. Erg handig was dat, maar niet heus.

Ik heb niets tegen vakantiespreiding, maar het kan wel allemaal veel beter en logischer. Neem nou een groot land als Frankrijk, zelfs daar kennen ze slechts 3 periodes. En dat mogen er daar best 4 worden of ook beter worden ingedeeld om het leed van de 'zwarte' zaterdagen te beperken.
Alle reacties Link kopieren
Mij lijkt het Systeem zoals in Belgie wel fijn, inclusief dat kinderen vanaf 2.5 jaar naar school kunnen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een keer aan een vrouw in Engeland geprobeerd uit te leggen hoe de vakantiespreiding in Nederland werkt. Dat is niet gelukt, want halverwege kreeg ze er een keiharde lachbui van...
Liever elitair dan een pauper!
Alle reacties Link kopieren
Sorry hoor zakdoekje, maar op een lager school niks missen is wel heel kort door de bocht.

Het ene kind kan veel makkelijker een dagje missen dan het andere.

Zeker de wat meer onzekere kindjes die dan omdat de ouders lekker goedkoop wegwillen de eerste week van school ofzo moeten missen hebben dan echt wel even nodig als de klas weer in hun gewone ritme is.
Ik ben op de lagere school 'n keer 6 weken afwezig geweest toen ik 9 jaar was (3e klas was dat toen) wegens 'n gebroken been, maar ik had niets gemist. En ik was elk jaar ook wel 'n paar weken flink ziek.

Wellicht dat ze anno nu meer lesstof aanbieden, maar in mijn kindertijd had je de lesstof die we in 'n jaar aangeboden kregen makkelijk in een paar maanden kunnen stoppen. Beetje intensiever en interessanter maken en vooral veel meer buiten zijn ipv in 'n klaslokaal moeten zitten.
Alle reacties Link kopieren
Elninjoo, ik weet jou leeftijd niet.

Maar toen ik 31 jaar geleden de leeftijd van mijn dochter had moesten wij echt niet zoveel dingen al leren als hun nu.

5 jaar en echt aan het leren lezen en schrijven.

Deden wij volgens mij echt niet al in de tweede kleuterklas.
quote:elninjoo schreef op 12 februari 2010 @ 15:56:

Ik ben op de lagere school 'n keer 6 weken afwezig geweest toen ik 9 jaar was (3e klas was dat toen) wegens 'n gebroken been, maar ik had niets gemist. En ik was elk jaar ook wel 'n paar weken flink ziek.

Wellicht dat ze anno nu meer lesstof aanbieden, maar in mijn kindertijd had je de lesstof die we in 'n jaar aangeboden kregen makkelijk in een paar maanden kunnen stoppen. Beetje intensiever en interessanter maken en vooral veel meer buiten zijn ipv in 'n klaslokaal moeten zitten.Nee, de opbouw van de vakken (met name rekenen en taal) was toen duidelijker en naar mijn mening logischer. Bovendien gaat er nu veel tijd verloren aan hiep hiep hoera lesjes met veel overleg (en geleuter).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven