Een beter milieu begint bij jezelf?

11-02-2017 00:59 114 berichten
Vlees eet ik niet vaak. Ik douche kort, de verwarming gaat op 15 graden een uur voor we gaan slapen en overdag staat hij, alleen als er iemand thuis is, op 18,5 graden. 's avonds gaat de open haard aan, die stoken met gekregen resthout. Een druppel op een gloeiende plaat vast, maar alle kleine beetjes helpen, daar ben ik van overtuigd.



Wat doen jullie om het milieu te sparen? Of interesseert het je totaal niet, dan kan natuurlijk ook. Ik ben heel benieuwd hoe jullie daar overdenken.
quote:_Vogeltje_ schreef op 11 februari 2017 @ 04:17:

Ik heb me een tijdje terug verdiept in palmolie. Dit spul zit werkelijk waar overal in, koekjes, brood, zonnebrandcrème, shampoo, diervoeding... Je kunt het zo gek niet bedenken of er zit palmolie of een nevenproduct van palmolie in.



Voor het produceren van palmolie (wat dus in gigantische hoeveelheden gebruikt wordt) worden grote stukken woud, hoofdzakelijk in het zuidoosten van Azië gekapt om palmolieplantages aan te leggen. Sowieso is dit natuurlijk slecht voor de bestaande natuur en al haar inwoners, maar minder bos betekent ook meer CO2 en minder zuurstof. Daarnaast moet de lokale bevolking wijken en gaan de banen binnen die sector vaak naar werknemers uit landen die de palmolie afnemen.

En het ergste? Je ontkomt nauwelijks aan die zooi. Palmolievrij leven kan, maar het is zo gruwelijk lastig.



Ik vind het zo erg dat de aarde langzaam op deze manier wordt 'afgeslacht' en dat je er bijna niet aan kunt ontkomen dat je er aan meedoet...



Wat fijn om dit soort reacties te krijgen mijn gevoel is ook zo dat we er met zn allen een beetje een potje van maken om het maar een beetje plat te omschrijven.



In mijn omgeving word er een beetje lacherig over gedaan, 'waar maak jij je druk om' in die trant. Ik bind me nog niet aan bomen vast trouwens zoals die dame in gooise vrouwen, maar die grap is al een paar keer gemaakt
https://decorrespondent.n ... ien/665314714680-ba964461



‘De hoeveelheden water zeggen helemaal niets over een mogelijk negatief effect. In Nederland importeren we veel voedsel uit Duitsland, dat daar met regenwater groeit. Daar is niets mis mee.’ Met de wetenschap dat een reep chocolade 2.400 liter water kost, kan zij dan ook niets. ‘Cacao groeit in natte tropische zones waar geen watertekort is.’



'Onze focus moet weg van het willen produceren van voedsel in gebieden waar geen water is, naar het produceren van voedsel in gebieden waar water genoeg is.’



‘Minder vlees eten zou al veel helpen,’ zegt de waterprofessor. ‘Als alle Nederlanders vegetariër zouden worden, vermindert onze watervoetafdruk met liefst 30 procent.’
Een huis dat regelmatig koud is, is ook een goede preventie tegen ongedierte zoals motten, zilvervisjes en papiervisjes. Zulk ongedierte gedeit namelijk goed bij kamertemperatuur en plant zich niet voort bij kou of gaat dan zelfs dood.



Je moet alleen zorgen dat je leidingen niet bevriezen en je huis niet te vochtig wordt.



Als ik niet thuis ben of slaap zet ik de thermostaat op 12 graden. Als ik thuis ben en wakker, dan naar behoefte.
12? dat lijkt me wel heel koud.
quote:Wikka schreef op 11 februari 2017 @ 04:56:

Een huis dat regelmatig koud is, is ook een goede preventie tegen ongedierte zoals motten, zilvervisjes en papiervisjes. Zulk ongedierte gedeit namelijk goed bij kamertemperatuur en plant zich niet voort bij kou of gaat dan zelfs dood.



Je moet alleen zorgen dat je leidingen niet bevriezen en je huis niet te vochtig wordt.



Als ik niet thuis ben of slaap zet ik de thermostaat op 12 graden. Als ik thuis ben en wakker, dan naar behoefte.Ik ben het niet met je eens, grote temperatuur schommelingen in huis werk vocht in de hand. Dus beter zorg je voor genoeg frisse lucht in huis van buitenaf luchten en ventileren. En zet je de temperatuur als je thuis bent bv op 18 en als je weg ben op 16.
quote:Wikka schreef op 11 februari 2017 @ 04:56:

Een huis dat regelmatig koud is, is ook een goede preventie tegen ongedierte zoals motten, zilvervisjes en papiervisjes. Zulk ongedierte gedeit namelijk goed bij kamertemperatuur en plant zich niet voort bij kou of gaat dan zelfs dood.



Je moet alleen zorgen dat je leidingen niet bevriezen en je huis niet te vochtig wordt.



Als ik niet thuis ben of slaap zet ik de thermostaat op 12 graden. Als ik thuis ben en wakker, dan naar behoefte.Ook iets wat ik niet ken, zilvervisjes schijnen te kruipen over de muren? Motten zijn toch van ver vroeger daar hebben we nu geen last meer van? En papiervisjes?? Nooit van gehoord. Vertel, en vooral hoe ik ze kan bestrijden
Ik heb een vochmeter in huis. Er is geen vochprobleem als ik de thermostaat op 12 graden zet. In de winter is de lucht sowieso droger dan in de zomer. De lucht binnen is vochtig aan het eind van de zomer, als het warm is en het regent.



Luchten doe ik inderdaad graag en ik slaap altijd met het raam open of op een kleine kier, omdat ik dan prettiger slaap.
Wat mij meegegeven is door mijn moeder is luchten, altijd frisse lucht. Ik heb daarom bijna alle ramen op een kiertje staan overdag met een dievenklauw.



Het beddengoed sla ik open in de ochtend. Staat niet heel fraai maar het lucht wel.
Mijn huis wordt er wel vochtig van met te lage temperaturen, ik lucht ook erg graag
quote:Lenalie schreef op 11 februari 2017 @ 05:04:

[...]

Ook iets wat ik niet ken, zilvervisjes schijnen te kruipen over de muren? Motten zijn toch van ver vroeger daar hebben we nu geen last meer van? En papiervisjes?? Nooit van gehoord. Vertel, en vooral hoe ik ze kan bestrijden

Als je er geen last van hebt hoef je ze ook niet te bestrijden :-)



Zilvervisjes en papiervisjes komen vooral voor in nieuwbouw waar het goed geïsoleerd is (dus weinig gelucht) en constant warm/kamertemperatuur.



Motten leggen eitjes in wol waar vervolgens gaten in gegeten worden. Mocht je vermoeden / bang zijn dat er motten in een kledingstuk zitten, leg het kledingstuk dan een paar dagen in de diepvries of buiten in de vrieskou. De wormpjes en eitjes gaan dan dood. Als het een paar dagen en nachten gaat vriezen, is het handig om alle wollen kleding in een zak 48 uur buiten in de vrieskou te zetten, alle mot is dan weg.
Luchten is fijner als je buren geen hout stoken
quote:Wikka schreef op 11 februari 2017 @ 05:17:

Luchten is fijner als je buren geen hout stoken Zeker waar
quote:Wikka schreef op 11 februari 2017 @ 05:17:

Luchten is fijner als je buren geen hout stoken Onze buren wonen op een behoorlijke afstand, een afstand waarvan ik denk dat ze het niet kunnen ruiken laat staan dat ze er last van zouden kunnen hebben. Van hun koeien ruik ik soms wel wat. Maar dat is een keuze. Ik hou wel van landelijke geuren
quote:Lenalie schreef op 11 februari 2017 @ 05:24:

[...]





Onze buren wonen op een behoorlijke afstand, een afstand waarvan ik denk dat ze het niet kunnen ruiken laat staan dat ze er last van zouden kunnen hebben. Van hun koeien ruik ik soms wel wat. Maar dat is een keuze. Ik hou wel van landelijke geuren Op heldere dagen kan je aan de kust fijnstof aantreffen uit de houtkachels uit Engeland, dus die paar honderd meter in een landelijk gebied is zeker niet genoeg om het fijnstof kwijt te raken.
quote:Wikka schreef op 11 februari 2017 @ 05:15:

[...]



Als je er geen last van hebt hoef je ze ook niet te bestrijden :-)



Zilvervisjes en papiervisjes komen vooral voor in nieuwbouw waar het goed geïsoleerd is (dus weinig gelucht) en constant warm/kamertemperatuur.



Motten leggen eitjes in wol waar vervolgens gaten in gegeten worden. Mocht je vermoeden / bang zijn dat er motten in een kledingstuk zitten, leg het kledingstuk dan een paar dagen in de diepvries of buiten in de vrieskou. De wormpjes en eitjes gaan dan dood. Als het een paar dagen en nachten gaat vriezen, is het handig om alle wollen kleding in een zak 48 uur buiten in de vrieskou te zetten, alle mot is dan weg.Ons huis is vrij nieuw, ongeveer 7 jaar oud . Ik heb nog nooit visjes gezien, ik heb net even op google gekeken en nu weet ik wat het zijn. Wel hebben we hier regelmatig kikkers binnen en muizen. En vleermuizen! Laatst een in de gordijnen, een klein bolletje ik dacht wat zit daar?? Ik tikte het voorzichtig aan en het vloog de kamer rond.
Dat was een kreng, die wilde niet weg haahh
quote:Lenalie schreef op 11 februari 2017 @ 05:36:

Dat was een kreng, die wilde niet weg haahhWaarschijnlijk angstig vanwege dat hij/zij er niet zo gemakklijk weg kon komen
En, schijtluis als ik ben, duiken.. ('t is dat de bank zo zwaar is anders had ik er onder gelegen) en roept de man ter redding. Duh. die vond het ook maar niets. maar met een, zeer stoere, vliegenmeppert heeft hij m verwijderd, netjes naar buiten gedirigeerd eigenlijk, wapper de wapper.
dubbel
Gordijnen houden de warmte beter binnen en zorgen op die manier ervoor dat je minder hoeft te stoken. Niet milieuvriendelijk dus om die weg te doen



Ik hou me niet heel erg met het milieu bezig. Heb wel een kind, maar heb niet het idee dat de aarde nu net zal vergaan in die pakweg 85 jaar dat dochter hier rond loopt. Maar goed, we hebben wel zonnepanelen dus daarmee zijn we al een stukje opweg
Alle reacties Link kopieren
Ik heb 1 gaskachel in mijn appartement (heb het nooit koud en de rest van de ruimtes vind ik warm genoeg), koop kleding en schoenen waar ik lang mee doe (lees 'jaren'), doe veel lopend, koopsowieso niet veel want ik heb al genoeg. Gooi niet veel eten weg, want maak het op/vries het in/koop afgepast. Vlees eet ik niet veel. Heb al jaren een eigen tas mee naar de supermarkt, verpak de verse groente en fruit ook niet in een plastic zak.



Maar ik heb wel een auto die ik dagelijks gebruik voor woon-werkverkeer (half uur auto tegenover 1,5 uur met het overvolle OV) en ga volgende week wel met het vliegtuig op vakantie.



Ik sta er dubbel in: een beter milieu begint bij je zelf, maar als ik de enorme verkwisting zie in Amerika (iedereen een auto en loeiende airco in huis) en Azië (enorme bergen plastic die op straat verbrand worden, sterk vervuilende industrie om aan hebberigheid van andere landen te voldoen en vele vervuilende auto's, brommers, tuktuks etc, dan denk ik dat mijn/onze bijdrage om het milieu te sparen compleet verwaarloosbaar is.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Alle reacties Link kopieren
Oh, en geen kinderen, dát is wel weer een goede bijdrage aan het milieu
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Als het milieu je lief is, stook je geen houtkachel. De uitstoot van fijnstof van open haarden, houtkachels, allesbranders e.d. in Nederland, is twee keer zo hoog als de uitstoot van fijnstof door alle personenauto's in Nederland. Door twee uur je open haard te laten branden, stoot je evenveel fijnstof uit als een vrachtwagen die van Brussel naar Parijs rijdt. Bekijk deze uitzending maar eens.

Dat houtkachels, open haarden en allesbranders slecht zijn voor de gezondheid van buurtbewoners, merk ik (heb astma) helaas dagelijks.
Alle reacties Link kopieren
Ik laat dat over aan de specialisten. Die hebben de apparatuur.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
quote:himalaya schreef op 11 februari 2017 @ 08:14:

Oh, en geen kinderen, dát is wel weer een goede bijdrage aan het milieu Ik begin me nu wel een beetje te schamen, schijnbaar ben ik heel onmilieubewust bezig al jaren ;)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven