Erdogan een gevaarlijke gek? deel 2

24-03-2017 17:16 2299 berichten
Vorige topic is vol dus hier maar weer verder.

Link naar het vorige topic:



http://forum.viva.nl/forum/actueel/erdo ... ges/322395
Alle reacties Link kopieren
quote:demetsivrihisar1991 schreef op 17 april 2017 @ 12:44:

Jullie moeten nog veel leren. Laat je informeren door Turkse gemeenschap en neem niet alles over van het nieuws.En waar denk jij dat zij hun informatie vandaan halen? De Turkse media natuurlijk. En hoe betrouwbaar is die? Als ik naar de Turkse zenders kijk zie ik niets anders dan een vereering van Erdogan. Wat overigens niet zo vreemd is aangezien hij vrijwel al die zenders controleerd. Al maanden lang werd er dag in dag uit campagne gevoerd voor het referendum. En ondanks al die campagne heeft hij nog maar net aan gewonnen. Dat zegt heel veel over hem en over hoe het Turkse volk in Turkije over hem denkt. Maar ook over hoe groot de verdeeldheid is in Turkije, ik vind het zorgelijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pinarcik schreef op 17 april 2017 @ 10:41:

[...]





Ten eerste ben ik ook moslim en het spreekt me niet aan dat je zo minachtend over mijn geloof spreekt. Het is belachelijk te stellen dat Islam de ontwikkeling van een land tegenwerkt. Zo spreek ik ook niet over het Christendom of Jodendom. Dit soort uitspraken zijn een uitwerking van een heersende Islamofobie.



Ten tweede is er ik Turkije een staat waarin kerk en staat gescheiden zijn en dat zal zo blijven. Nooit heeft Erdogan, of wie dan ook, gezegd de Sharia in te voeren. Turkije is een modern land die zich in vele opzichten ontwikkelt. Hoe kom je er trouwens op dat Erdogan van Turkije een moslimstaat wil maken? Heb je een bron voor me?Hoe 'we' daarbij komen? Man o man
Alle reacties Link kopieren
Volledig eens met wat Thee hierboven schreef.



Ik vraag me serieus af of de Turken in Nederland beseffen, wat er in hun land gebeurt, en welke bijdrage de uitslag ("evet" dus) daaraan bijdraagt. De Turken hier hebben er geen last van, maar hebben blijkbaar een grote invloed hierop. Zij, tezamen met andere medestanders en Erdogan zelf natuurlijk, storten Turkije in de afgrond. Wat denken Erdogan en zijn aanhangers daarmee te bereiken?
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
quote:Pinarcik schreef op 17 april 2017 @ 11:18:

Ok laten we ophouden met het verzinnen van allerlei doemscenario's zoals burgeroorlogen, doodstraf voor journalisten, verslechtering economie, invoering Sharia etc. Van al deze genoemde problemen is immers he-le-maaaaaal geen sprake. Waarom zou je dit alles toch toewensen in je hoofd halen ?Hoe krijg je het je toetsenbord uit en je hoofd in?
Alle reacties Link kopieren
quote:demetsivrihisar1991 schreef op 17 april 2017 @ 11:30:

Voor pedofielen zouden jullie wel doodstraf willen he. Niet hypocriet wezen danDie geweldige akparti waar jij vast en zeker een aanhanger van bent, wilde een aantal maanden geleden de wettelijk toegestane leeftijd om te trouwen verlagen. Ze wilden pedofilie dus legaliseren.
Alle reacties Link kopieren
De pedofilie die hier te sprake komt, beschouw ik als islampedofilie. De islam en pedofilie "bijten" elkaar niet.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
Nou, ik vind het nogal wat. Dat een kleine meerderheid ja zegt, waar grote gevolgen aan hangen. Gevolgen waar die grote minderheid tegen is. Dat zou nog wel eens voor flinke problemen kunnen zorgen. Turkije zou zomaar het volgende syrie kunnen worden. Ik hoop dat het een doemscenario is inderdaad.quote:Pinarcik schreef op 17 april 2017 @ 09:08:

[...]





Oh, al die doemscenario's ...
quote:Didem schreef op 17 april 2017 @ 16:16:

[...]





Die geweldige akparti waar jij vast en zeker een aanhanger van bent, wilde een aantal maanden geleden de wettelijk toegestane leeftijd om te trouwen verlagen. Ze wilden pedofilie dus legaliseren.

Welnee joh dat is allemaal westerse propaganda om Erdogan in een kwaad daglicht te stellen.

Ondertussen gaat het fantastisch met Turkije en wordt het de komende jaren alleen maar beter,rijker en democratischer.

Niets aan de hand in Turkije.

Snel visumvrij reizen voor Turken en snel toetreden tot de EU..
Alle reacties Link kopieren
quote:strikjemetstippels schreef op 17 april 2017 @ 11:34:

Ik ben voor alle ja-stemmers in de diaspora verplaatsen naar Turkije. Je wil Erdogan, je krijgt Erdogan. Zonder NL uitkering overigens, ga daar maar je handje op houden.Misschien wil ome Erdo wel wat geld in dat handje doen.
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
quote:Sophiever schreef op 17 april 2017 @ 10:41:quote:hans66 schreef op 17 april 2017 @ 10:29:quote:Sophiever schreef op 17 april 2017 @ 09:59:quote:Ik vind het ook verdacht, dat er in Turkije niet over terroristische aanslagen mag worden geschreven.Is dat zo?Ik meen dat ergens gelezen te hebben. Ik kan het nog proberen op te zoeken.Als je daar tijd voor hebt graag, lijkt me een interessant artikel.http://nos.nl/artikel/215 ... r-doen-van-aanslagen.html



(Het forum ondersteunt zelf het genest quoten niet, maar dit bovenstaande heb ik zelf in elkaar geknutseld. )
World of Warcraft: Legion
Alle reacties Link kopieren
quote:cinneluv schreef op 17 april 2017 @ 14:03:

Erdogan laat zijn volgers geloven dat Turkije een sterk land is. Sterker dan heel Europa bij elkaar. Hij laat de mensen geloven dat het Ottomaanse Rijk gaat herrijzen. Daarom doen zijn volgers ook zo minderwaardig tegen Europeanen. Op een of andere manier voelen zij zich verheven. Verder is het ongelooflijk dat de volgers niet zien dat een land dat in het zuidoosten oorlog voert tegen de Turken en het conflict met Cyprus nooit een sterk land kan voorstellen. En dat niemand in de wereld een Turk serieus neemt.Als die Turken in ons land willen dat het Ottomaanse rijk herrijst dan houden zij absoluut niet van Europa, het land waar hun kinderen zijn geboren.



op MiddenOostenAndersBekeken-site



De titel: “Erdogan bezig met herstel Ottomaanse Rijk met sterkste leger ter wereld”.

Erdogan: Turkije heeft in 2023 ‘sterkste leger ter wereld’ Nieuwe Turkse raketten kunnen heel Europa raken – Japan gaat Turkije plutonium voor kernwapens leveren. De moslimdictators Erdogan (Turkije) en Aliyev (Azerbeidzjan) spraken al in 2013 over hun plannen voor een hersteld Turks-Ottomaans rijk. Aliyev zei dat zijn land hiervoor over enkele jaren Armenië zal aanvallen en dat de (christelijke) bevolking taart ‘totaal zal verdwijnen’. Inzet: de geplande eerste fase van het herleefde 8e (Turkse) wereldrijk.

Totaal onopgemerkt in het Westen werkt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan openlijk toe naar zijn doel om over 8 jaar het Turks-Ottomaanse Rijk als nieuwe wereldmacht te hebben hersteld. In een afgelopen week gehouden toespraak bezwoer de Turkse tiran dat ‘wij vastbesloten zijn om van ons leger de meest afschrikkende macht in de regio en in de wereld te maken.’ Tevens beloofde hij er alles aan te zullen doen om de obstakels die er nog zijn om dit doel in 2023 te bereiken uit de weg te ruimen. Volgens islamitische profetieën zal het herstelde Turkse rijk in de laatste dagen van de eindtijd Israël veroveren en Europa aanvallen en verslaan.



De Turken hebben nu al het op één na sterkste leger van de NAVO, en moeten alleen de VS voor zich dulden. Over enkele jaren moeten de rollen in ieder geval wat mankracht betreft zijn omgedraaid, want dan moet Turkije een leger van circa 1 miljoen soldaten tot zijn beschikking hebben. In totaal hebben de gezamenlijke Turkse strijdkrachten inclusief reserves dat aantal inmiddels al bereikt.



Bronnen: Xander – (1) Shoebat, (2) China Daily, (3) AJW Asahi, (4) BBC, (5) Anadolu Agency, Trend.az (via Shoebat)
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Wauw

http://nos.nl/op3/artikel ... aanslagen-in-turkije.html
“Don’t look back – you’re not going that way.”
Alle reacties Link kopieren
quote:Sjarel schreef op 17 april 2017 @ 15:02:

[...]



En denk je nou werkelijk dat Erdogan alleen voor pedo's en verkrachtende moordenaars de doodstraf gaat invoeren? Hoe denk je over spionnen? Waar ligt bij jou de grens? Hoe zit het bij een zgn. landverader? Kijk niet verbaast op als er ineens heel veel mensen 'fout' blijken te zijn, zodat de doodstraf op hen kan worden uitgevoerd. Zegt het dan iets over een volk of over de dubieuze gang van zaken?Hij vindt journalisten die dingen schrijven die niet in zijn straatje passen toch ook terroristen? Op terrorisme zal vast ook de doodstraf komen te staan...
quote:mick87 schreef op 17 april 2017 @ 16:24:

Nou, ik vind het nogal wat. Dat een kleine meerderheid ja zegt, waar grote gevolgen aan hangen. Gevolgen waar die grote minderheid tegen is. Dat zou nog wel eens voor flinke problemen kunnen zorgen. Turkije zou zomaar het volgende syrie kunnen worden. Ik hoop dat het een doemscenario is inderdaad.





[...]

Ik hoop ook dat dat een doemscenario is. Turkije beschikt over een enorme legermacht en nog een instabiele factor in de regio is echt niet waar de wereld op wacht.
Alle reacties Link kopieren
http://www.hln.be/hln/nl/ ... an-tijdperk-Erdogan.dhtml



"Dit is het begin van het einde van tijdperk Erdogan"

Bewaar artikel

Tweet

Door: Karen Van Eyken

17/04/17 - 17u49 Bron: Die Welt © epa.



De Turken hebben gisteren beslist dat hun land de omslag zal maken naar het presidentiële systeem. Can Dündar, de voormalige hoofdredacteur van de regeringskritische krant 'Cumhuriyet', had het liever anders gezien maar toch stemt de uitslag hem optimistisch. Hij durft hoopvol naar de toekomst te kijken want "het is een pyrrusoverwinning voor Erdogan."



Lees ook

"Grondwetswijziging die maar door helft van bevolking wordt gedragen, belooft niet veel goeds"

Internationale waarnemers stellen "talrijke tekortkomingen" vast bij Turks referendum

Oostenrijkse minister na referendum Turkije: "Tijd van trakteren moet voorbij zijn"

Erdogan wint referendum maar blijft achter met zwaar verdeeld land



Toen 'Cumhuriyet' in november 2015 een artikel had gepubliceerd over Turkse wapenleveringen aan Syrische rebellen, was het hek van de dam voor Dündar. Erdogan liet weten dat hij de publicatie beschouwde als een poging om de Turkse positie te ondermijnen en dat hij zulke journalistiek niet zou vergeven. En zo geschiedde. Dündar werd samen met een andere journalist beschuldigd van spionage, poging tot omverwerping van de regering en ondersteuning van een terroristische organisatie.



Dündar wist in juli 2016 te ontkomen en naar Duitsland te reizen. In Berlijn richtte hij het regeringskritische nieuwsportaal Özgürüz op. Daar laat hij nu zijn licht schijnen over de uitslag van de volksraadpleging in Turkije.

© afp.



"Erdogan is helemaal niet sterker uit dit referendum gekomen. Integendeel, het is een echte pyrrusoverwinning", meent de voormalige hoofdredacteur van 'Cumhuriyet'. "De winst is onbeduidend wetende dat zo vele tegenstanders monddood zijn gemaakt en dat er onheus veel druk op het 'nee'-kamp is uitgeoefend. Voor mij is dit het begin van het einde van het Erdogan-tijdperk."



De Turkse president kan nu nochtans almachtig worden. "Ja, hij krijgt meer macht. Maar we weten ook dat zowat de helft van de bevolking tegen hem is", legt Dündar uit. "Maak eens deze bedenking: sinds Erdogan in 1994 burgemeester van Istanboel werd, heeft hij in deze stad nog geen enkele verkiezing verloren. Tot nu. Istanboel heeft 'nee' gestemd. En dat gebeurde ook in Ankara dat voorheen nochtans een bolwerk van de AKP-partij was. Het resultaat in de metropolen is van het allergrootste belang."

© epa.



Daarom durft de journalist ook hoopvol naar de toekomst te kijken. "De oppositie heeft met haar campagne getoond dat ze onder zeer moeilijke omstandigheden vele stemmen kan afsnoepen van Erdogan. Wanneer de oppositie zo verder doet, kan ze ook de presidentsverkiezingen in 2019 winnen."



Voor Dündar is het dan ook zo klaar als een klontje dat de Turkse president aanhangers heeft verloren. "Vele mensen hebben genoeg van zijn betutteling, kunnen niet meer aanzien hoe hij steeds het Westen beschimpt en hoe de economische motor sputtert", verduidelijkt hij. "Ook zijn samenwerking met de nationalistische oppositiepartij MHP heeft niet geloond. Eveneens onder de Koerden, waar hij al niet zo veel aanhangers had, is zijn populariteit naar een dieptepunt gezakt."

© reuters.



De oppositie heeft ondertussen een hertelling gevraagd terwijl men zich in regeringskringen de overduidelijke winnaar waant. Dreigt er nu chaos?



"Nee", denkt Dündar. "Het is volledig terecht dat de oppositie om een hertelling vraagt. Maar dat zal weinig veranderen. De justitie voert immers uit wat de regering vraagt. Het is echter veel belangrijk dat de tegenstanders van Erdogan aan één zeel blijven trekken. En dat ze gebruikmaakt van de kans die zich nu zichtbaar aandient."
Alle reacties Link kopieren
Dat wordt geen vakantie in Turkije deze zomer, zeggen de nee-stemmers



Evet/Hayir Ook in Nederland werd de uitslag van het Turkse referendum met grote belangstelling gevolgd. Op bezoek bij een groep ‘nee’-stemmers.



Sheila Kamerman



17 april 2017 om 16:13

Nederlandse Turken konden eerder deze maand onder meer in Deventer hun stem uitbrengen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP



Op de uitslagavond van het Turkse referendum worden er flink wat zakken ongepelde zonnebloempitten doorheen gejaagd. In de werkplaats van grafisch vormgever Riza Bektas in Rotterdam-Zuid hangt een groot scherm waarop CNN Türk wordt geprojecteerd. De tafel staat vol hapjes.



Vrienden druppelen vanaf vier uur binnen. Allemaal ‘nee’-stemmers. Van de Turkse Nederlanders die gingen stemmen, heeft dan al zo’n zeventig procent ‘ja’ gestemd. De ‘nee’-stemmers voor de tv zijn toch optimistisch. In Turkije liggen de kaarten heel anders, zeggen ze.



Om vijf uur meldt CNN Türk op basis van bijna een kwart van de getelde stemmen dat ruim 60 procent vóór uitbreiding van de presidentiële macht heeft gestemd. De percentages verschijnen links in beeld. Rond de tafel geen sombere blikken. „Het is het staatspersbureau dat deze percentages naar buiten brengt”, zegt Senay Akdemir. „Dat is onbetrouwbaar. Bovendien, de grote steden zitten er nog niet bij. Juist dáár wonen veel nee-stemmers.”



Tergend langzaam veranderen de percentages links in beeld: het percentage ‘nee’-stemmers stijgt en het enthousiasme rond de tafel stijgt mee. Om zeven uur staat ‘evet’ (ja) op 51,3 procent, ‘hayir’ (nee) op 48,7 procent. Een man zegt dat hij voelt dat de overwinning van ‘nee’ nabij is – hij heeft gewed dat het nee-kamp wint.



Buiten op de Beijerlandselaan is het stil. In Feijenoord wonen veel Turkse Nederlanders. In de Turkse cafés staan de televisies aan. De Rotterdamse politie heeft ME-wagens klaarstaan.

Lees ook Met een Turk is alles makkelijker, een reportage uit Feijenoord in de aanloop naar het referendum



Op de Turkse televisie discussiëren mannen met stropdas en in pak eindeloos over het mandaat dat Erdogan zal krijgen, áls hij zou winnen. De mensen aan tafel verdelen hun aandacht tussen de tv en hun telefoon. Via Facebook worden filmpjes verspreid van mogelijke stemfraude. Razendsnel worden ze gedeeld.



Turken moeten op het stembiljet met een stempel hun voorkeur aangeven bij het woord ‘ja’ of het woord ‘nee’. Het biljet gaat in een envelop die ook gestempeld wordt in het stembureau. Op de filmpjes is te zien hoe biljetten worden ‘voorgestempeld’. Er zouden ook anderhalf miljoen stemmen in ongestempelde enveloppen zijn ingeleverd.



Rond de tafel wordt er hoofdschuddend op gereageerd. Ze hadden niet anders verwacht. Op CNN Türk zien ze een juriste die op hoge toon zegt dat dergelijke fraude onacceptabel is.



De percentages links in beeld blijven rond de 49/51 hangen.

‘Griekenland is ook mooi’



Tegen negen uur verschijnt het hoofd van minister-president Yildirim op het scherm: om de overwinning te claimen. ‘Broeders!’, begint hij. „We zijn je broer niet”, roepen de mannen rond de tafel. „We zijn één lichaam één volk”, gaat Yildirim verder. Aan tafel wordt gelachen om zijn vrouw, die met een witte hoofddoek om uitdrukkingsloos naast hem staat. Riza Bektas: „Erdogan is kennelijk niet zeker genoeg van zijn zaak om zelf op televisie te komen.”



Senay Akdemir: „De uitslag kán nog veranderen.”



Dan komt een half uurtje later Erdogan toch zelf in beeld. Hij spreekt van een „nieuw tijdperk voor Turkije”. Het land zal „democratische, sterker en veiliger worden”.



Hij kijkt helemaal niet blij, zegt Senay Akdemir. Nee, zegt een ander. „Veel van zijn tegenstanders zitten in de gevangenis, hij controleert grotendeels de media en heeft een stevige campagne gevoerd. En dan toch maar nét aan winnen. Dat is ook niet iets om vrolijk van te worden.”



Op televisie zwaaien feestvierende Turken met rode vlaggen. Via twitter horen we over een lawaai-protest in Istanboel.



Op straat in Feijenoord blijft het stil. „Het voelt niet echt alsof we verloren hebben”, is de conclusie aan tafel in Riza Bektas’ gezellige werkplaats. „Dat wordt dus geen vakantie in Turkije deze zomer”, Senay Akdemir. „Griekenland is ook mooi”, zegt iemand.



Aan de andere kant van de Nieuwe Maas staat bij het Turkse consulaat in Rotterdam inmiddels een klein plukje Turkse Nederlanders, een paar rode vlaggen in de hand. Iets na elf uur sluit de ME de straten rond het consulaat af. Het lijkt een voorzorgsmaatregel want er is nauwelijks volk op de been. Een enkele auto met rode vlaggetjes rijdt voorbij. De uitslag is inderdaad het door veel Turkse Nederlanders vurig gehoopte ‘ja’, maar festiviteiten blijven uit. De 49-51 is geen reden tot vreugde.



https://www.nrc.nl/nieuws ... stemmers-8261819-a1554825
Alle reacties Link kopieren
Het Westen moet zich afvragen wat het met het nieuwe Turkije wil



Referendum Turkije De uitslag van het referendum in Turkije zet de internationale relaties met het land onder druk. Kiezen Europa en de NAVO voor een pragmatische koers met het strategisch gelegen land, of gaat Erdogan deze keer echt te ver en is een verandering van de relatie noodzakelijk?



Michel Kerres



17 april 2017 om 16:01

De Yavuz Sultan Selim-brug in aanbouw. De brug overspant de Bosporus, die het Europese en het Aziatische deel van Turkije scheidt. Foto Tolga Bozoglu/EPA



De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou eens gezegd hebben dat democratie vergelijkbaar is met een tram: als je er genoeg van hebt stap je bij de volgende halte uit. Zondagavond heeft Erdogan die halte bereikt.



De buitenlandse partners van Turkije staan daarom nu voor de vraag of ze nog wel een innige band kunnen ambiëren met een land waar de parlementaire democratie mogelijk jarenlang buiten spel wordt gezet. Moet de wijziging van de Turkse grondwet, die een Turkse president uitzonderlijk veel bevoegdheden geeft, bijvoorbeeld, gevolgen hebben voor de Europese Unie en de NAVO, twee clubs die democratie hoog in het vaandel hebben?



Of moet de strategische ligging van het land, de omvang van de economie en het feit dat veel Turken elders in Europa wonen, de doorslag geven in toekomstige betrekkingen? En laat de EU zich niet chanteren met de Turkse rol in het tegenhouden van vluchtelingen? Het Westen, kortom, moet zich afvragen wat het met het nieuwe Turkije wil.



Na de mislukte coup van afgelopen zomer werd de Turkse democratie al in een coma gebracht. Het referendum over presidentiële bevoegdheden brengt formalisering van een drastische machtsuitbreiding voor Erdogan nu binnen handbereik – het leeuwendeel van de amendementen wordt van kracht na de komende nationale verkiezingen, in principe in 2019.

Lees ook Waar stemmen de Turken precies over?



Voor Europa is het nu wéér moelijker geworden de verschraling van de democratie door de vingers te zien in een land dat – in elk geval officieel – graag wil toetreden tot de Europese Unie en waarmee al jaren wordt onderhandeld. In die gesprekken is weliswaar nooit veel vooruitgang geboekt, maar geen van beide kanten wilde er toe nu definitief de stekker uit trekken.

[

b]Autoritair regime

[/b]

Dát de grondwetswijzigingen niet stroken met democratische uitgangspunten is voor veel Europese politici onbetwist. Eind vorige maand kwam een staatsrecht-commissie van de Raad van Europa tot de conclusie dat „de amendementen een gevaarlijke stap terug zijn in de constitutionele democratische traditie van Turkije”. De commissie onderstreepte ook „het gevaar dat het nieuwe systeem zal ontaarden in een autoritair en persoonsgebonden regime”.



De Europese Commissie gaf zondagavond een korte, sobere verklaring uit waarin Turkije werd opgeroepen bij de invoering van de grondwetswijzigingen rekening te houden met de zorgen van de Raad van Europa. De verklaring leest niet als een felicitatie aan een bevriend staatshoofd.



De Turkije-rapporteur van het Europees Parlement, Kati Piri (PvdA), maakte zondagavond meteen duidelijk dat invoering van de grondwetswijzigingen het einde zou betekenen van toetredingsgesprekken. „Het is duidelijk dat het land geen lid kan worden van de EU met een grondwet die de scheiding der machten niet respecteert en waarbij alle checks and balances ontbreken. Blijven spreken over de integratie van Turkije in de EU, is onder de huidige omstandigheden een farce.”

Lees ook Uitslag referendum wakkert polarisatie aan



Doodstraf



Erdogan vergrootte de kloof met de EU dit weekend nog verder door in zijn overwinningstoespraak weer te schermen met herinvoering van de doodstraf. In 2004 schafte Turkije de doodstraf af om onderhandelingen met de EU mogelijk te maken. Herinvoering ervan zou vrijwel automatisch het einde van de toetredingsgesprekken betekenen. Om de doodsstraf in te voeren is weer een Turks referendum nodig. Zo’n volksraadpleging zou dan meteen ook een stemming zijn over toetreding tot de EU.

Lees ook Merkel roept Erdogan op tot respectvolle dialoog met álle Turken



Tegenstanders van Turkse toetreding pleiten er al jaren voor de onderhandelingen te staken en te koersen op een modernisering van de douane-unie. Zo blijft Turkije in elk geval economisch aan Europa gebonden, een verbintenis waar beide partijen baat bij hebben. Maar ook een uitgebreidere douane-unie zou langdurige onderhandelingen vergen, bij voorbeeld omdat er mechanismen voor conflictbeslechting ontwikkeld moet worden en Turkije de regels voor openbare aanbesteding zou moeten aanpassen. „De Turkse gevechten met Europa”, concludeerde David Gardner in dit verband dan ook in de Financial Times, „zijn nog lang niet voorbij”.



Ook voor de rol van Turkije in de NAVO kan de uitslag van het referendum gevolgen hebben. NAVO-landen hebben „de vaste wil….de beginselen van democratie, persoonlijke vrijheid en rechtsorde te beschermen”, aldus de preambule tot het Noord-Atlantisch Verdrag uit 1949. Het nieuwe Turkije van Erdogan schuurt dus in elk geval met de ideële geest van de NAVO. Maar nog belangrijker voor de defensiegemeenschap is de strategische bijdrage van Turkije.



De relatie tussen Turkije en de NAVO wordt al langer gekenmerkt door fricties. In de referendumcampagne heeft Erdogan NAVO-partners Duitsland en Nederland beschuldigd van „nazi-praktijken”, vorige zomer leek Erdogan NAVO-supermacht VS ervan te beschuldigen achter de mislukte coup te zitten. In Syrië opereert Turkije zelfstandig, los van de VS en vaak in samenspraak met NAVO-vijand Rusland. En het feit dat tientallen Turkse militairen en diplomaten na de couppoging asiel hebben aangevraagd in NAVO-landen, waaronder Nederland, helpt ook niet. Vooralsnog neemt de NAVO de wrijvingen met Turkije op de koop toe omdat niemand de strategisch gelegen partner wil missen.



https://www.nrc.nl/nieuws ... kije-wil-8261847-a1554824
Alle reacties Link kopieren
quote:YellowDiamond schreef op 17 april 2017 @ 12:54:

[...]



Heerlijk maar nu ga ik nog maar even volle wijnflessen paaseieren zoeken..

Vertel eens waar heb je ze voor mij verstopt?



Lelijk gezegd lieverd, het is even 15 uur rijden, maar dan heb je ook wat, dikke kus



Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
Alle reacties Link kopieren
quote:Pientjexxxx schreef op 17 april 2017 @ 18:02:

[...]





Ik hoop ook dat dat een doemscenario is. Turkije beschikt over een enorme legermacht en nog een instabiele factor in de regio is echt niet waar de wereld op wacht.Dus als Erdogan het verpest komt er weer een militaire coupe.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pinarcik schreef op 17 april 2017 @ 12:07:

[...]





Vrijheid van meningsuiting toch. Erdogan dictator omdat hij andersdenkenden opsluit toch?Wat zei ik ook al weer over fascisme?
Wat een zotheid. De ja-stemmende NederTurken staan er niet fraai op wat mij betreft en mogen van mij rechtstreeks naar hun Grote Leider worden (terug)gestuurd.



Ik hoop dat de toerismebranche daar nu volledig klapt en dat de EU de onderhandelingen voor een evt. toetreding definitief staakt.
Alle reacties Link kopieren
quote:positivodo schreef op 17 april 2017 @ 19:38:

Wat een zotheid. De ja-stemmende NederTurken staan er niet fraai op wat mij betreft en mogen van mij rechtstreeks naar hun Grote Leider worden (terug)gestuurd.



Ik hoop dat de toerismebranche daar nu volledig klapt en dat de EU de onderhandelingen voor een evt. toetreding definitief staakt.





Ik dacht dat de naam Grote Leider al door een ander Democratisch land was geclaimd.
Alle reacties Link kopieren
Internationale waarnemers stellen "talrijke tekortkomingen" vast bij Turks referendum

Bewaar artikel

Tweet

33

EB

17/04/17 - 14u59 Bron: DPA, Belga © ap.



UPDATE De internationale waarnemersmissie van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft talrijke tekortkomingen vastgesteld op de dag van het Turkse referendum, maar vooral ook in aanloop naar de stembusslag. "Het grondwettelijk referendum van 16 april heeft plaatsgevonden in ongelijke omstandigheden", luidt het in de voorlopige conclusies die vandaag in Ankara zijn voorgesteld.

Turkse ochtendkranten over de uitslag van het referendum. © afp.



De stembusgang zelf verliep al bij al ordelijk en efficiënt, toch minstens in het beperkte aantal kiesbureaus dat de internationale waarnemers konden aandoen. Sommigen waarnemers kregen wel slechts beperkte toegang, of stelden vast dat politiemensen de identiteit van kiezers controleerden alvorens hen binnen te laten. Bovendien werden - zoals reeds bekend - de regels over de geldigheid van de stembiljetten nog tijdens het stemmen omgegooid. "Dat ondermijnt een belangrijk vorm van garantie en gaat in tegen de wet", klinkt het.

Noodtoestand

© afp.





'Nooddecreten die de wetgeving omtrent het referendum aanpasten, gingen verder dan de vereisten van de noodtoestand en konden niet aangevochten worden'



Waarnemers OVSE



Veel kritischer nog zijn de waarnemers over de opbouw naar het referendum. Die verliep erg ongelijk, waarbij het ja-kamp - aangevoerd door president Recep Tayyip Erdogan - wel erg in het voordeel was, onder meer dankzij de aanhoudende noodtoestand. Daar bovenop komt dat kiezers geen onpartijdige informatie kregen over de sleutelelementen van de voorliggende hervormingen, maar ook dat middenveldorganisaties uit de campagne werden geweerd.



De internationale waarnemers tillen zwaar aan de organisatie van een belangrijk referendum als dit terwijl de noodtoestand van kracht is. Fundamentele rechten en vrijheden werden daardoor beknot, niet in het minst via het verbieden van de vrijheid van vergadering en van meningsuiting door provinciale gezagsdragers.



"Nooddecreten die de wetgeving omtrent het referendum aanpasten, gingen verder dan de vereisten van de noodtoestand en konden niet aangevochten worden", hekelen de waarnemers. Meer dan 170 door de oppositie voorgestelde voorzitters van lokale kiescomités werden ook geweigerd, terwijl na de mislukte coup van juli 2016 al drie leden van de hoogste verkiezingsraad en 221 lagere voorzitters - stuk voor stuk rechters - vervangen waren.

Campagne

President Erdogan bezocht vanmorgen de Eyup Sultan-Moskee in Istanboel, een dag na het referendum. © afp.





Neen-stemmers werden door hoge gezagdragers als sympathisanten van terroristen bestempeld



Daarnaast hebben de internationale waarnemers nog een hele reeks andere punten van kritiek. Bijvoorbeeld dat ngo's en professionele organisaties geen campagne mochten voeren, dat de president en andere topfunctionarissen veel meer gratis mediatijd kregen, dat overheidsmiddelen werden misbruikt, dat neen-stemmers door hoge gezagdragers als sympathisanten van terroristen werden bestempeld, dat campagnemomenten van het neen-kamp niet zelden geconfronteerd werden met "politie-acties en gewelddadige onlusten", enzovoort.



Kritiek is er ook op het feit dat de achttien voorgestelde amendementen niet afzonderlijk aan de kiezers zijn voorgelegd, maar als één pakket. Iets wat volgens de waarnemers "ingaat tegen de internationale goede praktijken voor referenda".



Tot slot stellen de OVSE en de Raad van Europa het gebrek aan binnenlandse waarnemers aan de kaak. Opnieuw wijzen ze daarbij met beschuldigende vinger naar de forse reactie van het Erdogan-regime op de mislukte coup. Daardoor schroefden middenveldorganisaties "hun steun aan observatiepogingen significant terug uit schrik voor represailles", klinkt het. Bovendien waren na de mislukte coup al "1.583 ngo's ontmanteld, inclusief organisaties die voorheen observatiemissies ondersteunden".

Oppositiegroepen in Istanboel roepen op tot protest





'Wij zijn hier tegen bedrog, onrechtvaardigheid en gestolen stemmen!'



Oppositiegroep "Hayir Besiktas" (Nee Besiktas)



Oppositiegroepen hebben na de talrijke klachten over onregelmatigheden bij het Turkse referendum opgeroepen tot protest in Istanboel. De tegenstanders van het presidentiële systeem willen vanavond onder meer in stadsdelen Besiktas, Kadiköy en Sariyer verzamelen, zo melden verschillende middenveldorganisaties.



"Wij zijn hier tegen bedrog, onrechtvaardigheid en gestolen stemmen!", schreef de groep "Hayir Besiktas" (Nee Besiktas). Ook oppositiegroep "Haziran Hareketi" (Junibeweging, nvdr), ontstaan uit de Gezi-protesten in het voorjaar van 2013, riep via Twitter op tot verzet. Zondagavond al was er protest in Istanboel, hoofdstad Ankara en het West-Turkse Izmir tegen de voorlopige resultaten.



Vooral de beslissing van de kiescommissie ligt onder vuur, die gisterenavond verklaarde dat ook stembrieven zonder officieel zegel geldig waren. De grootste oppositiepartij CHP eiste vandaag al een annulering van het referendum.

Turkije laakt bevooroordeelde conclusies



Turkije laakt de volgens Ankara bevooroordeelde conclusies van de OVSE en de Raad van Europa. De conclusies die zijn nemen, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué, zijn "bevooroordeeld en partijdig". Het rapport is volgens hem dan ook "onaanvaardbaar".





De minimale geloofwaardigheid wordt steeds minder en minder. Eerst veel tegenstanders uitschakelen, de rest intimideren en dan amper met de hakken over de sloot. Als de telling dan nog juist is ook, dan zal hij niet lang meer meegaan. Weg met dat stukske dictator !
quote:Pientjexxxx schreef op 17 april 2017 @ 18:02:

[...]





Ik hoop ook dat dat een doemscenario is. Turkije beschikt over een enorme legermacht en nog een instabiele factor in de regio is echt niet waar de wereld op wacht.Het leger is seculier, dus dat kan zomaar heel raar uitdraaien.
quote:hans66 schreef op 17 april 2017 @ 17:03:

[...]





http://nos.nl/artikel/215 ... r-doen-van-aanslagen.html



(Het forum ondersteunt zelf het genest quoten niet, maar dit bovenstaande heb ik zelf in elkaar geknutseld. )Thanks.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven