Euro vliegt omlaag dankzij zwakke "broeder"landen

23-01-2010 10:11 52 berichten
Alle reacties Link kopieren
ik heb never nooit in de Euro geloofd en al helemaal niet in de EU kolos en nu gaan we de rekening betalen

de euro vliegt omlaag t.o.v de dollar en pond

Ja de zwakke landjes moesten zo nodig bij de EU

landjes met zwakke drachmes, lire`s ,peseta`s en straks de oost europa landjes

Let maar op dit komt ons nog duur te staan !!! kijk eens naar het guldentijdperk........wij nederlanders hadden een sterke munt ,net als de duitsers een sterke mark

De eu is gewoon een groot onbestuurbaar kloppend gezwel

en ik hoop dat dit ooit nog eens helemaal met grote ruzie uiteen spat

ik haat die EU kolos waar nederlandse normen en waarden totaal vervaagd gaan worden en we bestuurd worden vanuit een arrogant bestuur in Brussel die enkel grootheidswaanzin ( lees het voornemen om turkeije ook erbij te willen)

lees en geef je mening



AMSTERDAM/BRUSSEL - Griekenland staat aan de rand van een totale financiële ineenstorting. Omdat het land één van de zestien eurolanden is, krijgen de overige lidstaten een tik mee als de Griekse staat onderuitgaat.



Griekenland is niet de enige zwakke broeder. Portugal, Ierland, Spanje en zelfs Italië kunnen tot de volgende slachtoffers behoren. De euro zakt en zakt, speculanten mikken op een verder stijgende dollar, pond en Zwitserse frank.



De Europese muntunie kraakt door de financiële crisis in haar voegen en Europa staat niet te trappelen om een reddingsboei uit te gooien. Die taak zien de overige eurolanden eerder voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) weggelegd. Eén munt profiteert: het Britse pond wordt steeds meer als veilige toevluchtshaven gezien. Ondanks aantrekkende inflatie en een te ruime geldverschaffing door de Bank of England. Het pond werd de afgelopen dagen 2,4% duurder ten opzichte van de euro en 1,7% tegenover de Amerikaanse dollar. De euro is de afgelopen weken ook fors goedkoper geworden tegenover de dollar.



De angst dat Griekenland failliet gaat, kan volgens valuta-experts een molensteen om de nek van de euro worden. „De euro was nu net in opkomst als reservevaluta naast de dollar en die rol kan nu wel eens worden afgeslankt ten gunste van de dollar”, stelt analist Greg Gibbs van de Royal Bank of Scotland.



Zijn Nederlandse en Duitse collega’s zien de euro verder aan waarde verliezen naarmate de onzekerheid over Griekse staatsleningen toeneemt. De Grieken moeten voor kortlopende staatsleningen nu al viermaal meer rente bieden dan bijvoorbeeld Duitsland.



Deze precaire situatie houdt de kapitaalmarkt al maanden in zijn greep. Afgelopen oktober moest de Griekse regering toegeven dat het tekort 12,7% bedroeg, tweemaal zoveel als door de vorige regering was gemeld. Eerder was Griekenland de eurozone binnengewandeld met geflatteerde tekortcijfers. De ratingbureaus schroefden de kredietwaardigheid van Griekenland fors omlaag.



„Als Europa Griekenland helpt, worden de risico’s over alle eurolanden verdeeld. Als Europa niet helpt, wordt het renteverschil zo groot dat er onmogelijke spanningen ontstaan binnen de eurozone”, analyseert Gibbs. Daar komt nog een keer bij dat als Europa te hulp schiet, slecht gedrag wordt beloond.



Europarlementariër Corien Wortmann (CDA) vindt dat de Grieken zelf op de blaren moeten zitten. „Geen subsidies of wat dan ook die kant op. We moeten voorkomen dat de EU de rekening hiervoor moet betalen. De Grieken moeten ervoor zorgen dat we hun statistieken weer kunnen vertrouwen en met degelijke plannen komen om de tekorten in normale proporties te brengen. Dat kan alleen door flink te hervormen. De plannen daarvoor zijn tot nu toe onvoldoende.”



VVD-Europarlementiër Hans van Baalen vraagt zich hardop af of Griekenland nog wel op een geloofwaardige manier aan de euro kan deelnemen. „Maar het laatste middel is wel om ze eruit te zetten. Als cijfers echter op zo’n grote schaal vervalst zijn, is dat natuurlijk wel een doodzonde. Een munt is gebaseerd op vertrouwen. Mensen zullen zich afvragen hoe dit gaat als Roemenië bijvoorbeeld ooit de euro zou krijgen. Als dit met Duitsland was gebeurd zou het rampzalig zijn, het aandeel van Griekenland in de euro is gelukkig klein.”



Sophie in ’t Veld (D66) zou het onzin vinden om Griekenland een financiële sanctie te geven. Zij stelt dat de landen in de eurozone moeten helpen de problemen op te lossen. „Het zou een zwaktebod zijn dit naar het IMF door te schuiven. De eurolanden zullen – met een eerlijke verdeling van de bijdrage – zelf moeten bijspringen. In Duitsland woedt momenteel de discussie al hoe dit moet. Logisch, want zij zijn dikwijls de grootste betalers.”



Alle drie de Europese politici pleiten voor een actievere EU-rol als het om cijfercontrole gaat. Als stok achter de deur zou de ECB kunnen weigeren om schuld als onderpand te accepteren van landen met te hoge tekorten.
Dat was te verwachten. Ik ben ook altijd tegen het uitbreiden van de EU geweest. Al die oostelijke landen doen ons geen goed en kosten ons alleen maar geld. Als we een west europese unie hadden kunnen bewerkstelligen en daar scandinavie bij in hadden kunnen lijven hadden we 'n vele malen sterker concept gehad.
Ik hoop trouwens wel dat deze crisis ze eindelijk het licht doet zien over dat Turkije inlijven géén goed idee is. Dat haalt onze status nog verder omlaag. Zouden we die arme landen niet terug af kunnen stoten en ze fijn hun eigen munt terug geven?
Alle reacties Link kopieren
Lijkt mij ook een goed idee. Zijn we misschien ook van die Roemeense bedelaars af die tegenwoordig bij de supermarkten staan.
Alle reacties Link kopieren
"landjes"?



En het niet eens zijn met de Euro? So what? Er zijn echt wel dingen die belangrijker zijn dan geld.



Kortom: je stelt je aan.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben geloof ik een van de weinigen die hetwel handig vind. Wij verdienen in Zwitserse franken
Slovenie en Slowakije hebben anders wel al de euro en staan er veel beter voor dan Griekenland, Portugal etc.

Dus wat betreft Oost-Europese landjes lul je uit je nek.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zoey_ schreef op 23 januari 2010 @ 10:34:

Lijkt mij ook een goed idee. Zijn we misschien ook van die Roemeense bedelaars af die tegenwoordig bij de supermarkten staan.



helemaal mee eens zoey

vroeger stond een zwerver met door weer en wind geteisterd gezicht

kennelijk zijn die weggejaagd/gepest door roemenen

Vaak zijn het hele organisaties



overdag bedelen de jongeren bij de supermarkten

of spelen een dom riedeltje met een harmonika of whatever

s` avonds balletje balletje of inbreken in auto`s

de vrouwen gaan met zielige verhalen bij bejaarden langs

en spelen daarna s`nachts de hoer op de wallen of de achterdam

de mannen skimmen en spelen nep politie agentje



een en al ellende wat de plank slaat

en tjsa dan denk ik aan het lied van wim zonneveld " Het dorp"

zucht terwijl ik een veel jongere generatie ben dan dat lied
Alle reacties Link kopieren
Lage Euro is goed voor de export.

Niets aan het handje dus.
Alle reacties Link kopieren
Eens met Willem, Nederland was eind jaren '90 te duur als exportland door de 'harde' gulden. En eens AgentL de EU is meer dan een geldkwestie. Het gaat ook om politieke stabiliteit in de Euregio.
Alle reacties Link kopieren
Eens met Willem en Cole, en als aanvulling, juist op dit soort momenten is er een meerwaarde van de EU voor de politieke stabiliteit van de regio. Als wij allemaal afhankelijk zijn van elkaar, is het dus ook minder aantrekkelijk om dusdanige politiek te voeren die ons verder uiteen drijft (zoals oorlog)
Alle reacties Link kopieren
God wat een nare opmerkingen allemaal. Wat maakt het nou toch uit? Gun een ander ook een beter leven zeg... dat jullie nou toevallig het geluk hebben gehad om in het rijke Nederland geboren te worden... Moeten die andere mensen gestraft worden omdat ze dat niet zijn? Want ze zijn hier ook niet welkom vinden jullie, als ze eens de stap wagen om een beter bestaan te krijgen.... Ik mag hopen dat hier een crisis komt en dat jullie naar zo'n land moeten vluchten, kijk dan maar eens vanaf de andere kant. Bah. Ik walg van zulke uitspraken..
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 23 januari 2010 @ 10:14:

Dat was te verwachten. Ik ben ook altijd tegen het uitbreiden van de EU geweest. Al die oostelijke landen doen ons geen goed en kosten ons alleen maar geld. Als we een west europese unie hadden kunnen bewerkstelligen en daar scandinavie bij in hadden kunnen lijven hadden we 'n vele malen sterker concept gehad.

Dit is een idee wat je hebt in de jaren 2000. Maar de EU (of de eerste aanzet daarvan) is opgericht na WOII.

Scandinavië speelde toen totaal geen rol, wie een rol speelden waren Duitsland en Frankrijk, dus díe moesten erbij, dat was fundamenteel, díe moesten van elkaar afhankelijk worden.

Dat is toen goed aangepakt denk ik.



Wat nu betreft, de Scandinavische landen zijn al lid, behalve Noorwegen en IJsland die wel weer lid zijn van de Europese Vrijhandelsassociatie en een contract hebben met de EU (Europese Eonomische Ruimte) waardoor er tussen deze landen en de EU weliswaar geen gezamelijke munt en gezamelijk financieel beleid bestaat, maar de landen wel dezelfde rechten en plichten hebben mbt het vrije verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal.



Overigens is IJsland op dit moment ook geen land waarvan je zegt, balen zeg dat we die er niet bij hebben.
Alle reacties Link kopieren
Zoals gewoonlijk volledig eens met Margaretha, ik zie echt geen goed alternatief voor de EU. Niet in het verleden, niet in het heden en niet in de toekomst.
Alle reacties Link kopieren
Stephanietje, niet helemaal mee eens. Sommige landen, waaronder Spanje, hebben gewoon een verschrikkelijk slobberig en slordige financiële en economische politiek bedreven. Nu zitten ze in de shit en moet Europa to the rescue.



Angela Merkel (sterkste economie van Europa) heeft de José Luis Zapatero (voorzitter EU, zwaktste economien van Europa) wel vrij duidelijk laten weten, dat zijn economische ideeën flut zijn. Bijvoorbeeld hier.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is dat juist goed, die hoge Euro prijst ons overal uit de markt en veroorzaakt daardoor werkloosheid.
Alle reacties Link kopieren
Maar ik heb het meer over het feit dat je daamee een heleboel mensen tekort doet die er niks aan kunnen doen. Een groot deel van de Spanjaarden zal het niet eens zijn met dat financiële beleid bijvoorbeeld. En dan kun je wel zeggen 'ze kiezen die mensen zelf' maar je ziet hier ook dat heel veel veel mensen op iemand stemmen gebaseerd op één argument. (bijv. geert wilders, dat veel mensen op hem stemmen omdat hij tegen de koran is). Daar zullen wij als Nederland ook scheef op aangekeken worden en ik kan daar niks aan doen, hoewel ik het er héél erg niet mee eens ben...
Alle reacties Link kopieren
Ik ben echt gewalgd van sommige* enkele rasiste opmerkingen op deze forum. chopper, zoey, elninjo jullie mensen weten niets over Roemenie en Oost Europa alleen maar de supermarkt bedelaar and wat jullie ignorante media will laten zien. Toch voelen jullie nog steeds bevoegd om te oordelen. Oh en sorry voor mijn Nederlands natuurlijk hebben we in Roemenie alleen maar prostituees en dieven, geen leraren.



een roemeen



* met dank aan schuddebuikje
Alle reacties Link kopieren
Ik snap ook niet waarom Bulgarije toegelaten is, die manipuleert die LEV van ze net hoe het uitkomt en de mensenrechten zijn nog niet up to date , land is bijna failliet met nog maar 6 ton in de staatskas.



2017 voeren ze de euro in.
Alle reacties Link kopieren
o ja, mijn schoonouders wonen in Bulgarije en mijn man is Bulgaar van geboorte, dus ik zeg dit niet om ze naar beneden te halen, maar ik weet wel dat wij onze ouders financiel moeten ondersteunen anders gaan ze dood vd honger.

Wat is de toegevoegde waarde van dat ze nu in de EU zitten het gaat maar slechter daar, als het al slechter kon.
Alle reacties Link kopieren
Ehm, de euro 'vliegt' omlaag? Van 1,50 naar 1,40 dollar voor een euro in een half jaar tijd noem jij omlaag vliegen?
Alle reacties Link kopieren
sommige opmerkingen :puke: ga alsjeblieft weg als je het hier zo verschrikkelijk vindt....
Alle reacties Link kopieren
dat is toch best veel lijkt mij.
Alle reacties Link kopieren
Omlaag vliegen is voor mij dalen van 1,50 naar 1,10 dollar voor een euro. In een week tijd. De euro golft al jaren op en neer tussen de 1,25 en 1,50 dollar voor een euro.



Ik heb in 2004 veel zaken gedaan met de VS en het was altijd even spannend of de euro de 1,30 dollar aan zou tikken. Scheelde toch weer een beetje.
Alle reacties Link kopieren
quote:teo883 schreef op 23 januari 2010 @ 11:59:

Ik ben echt gewalgd van sommige rasist opmerkingen op deze forum. chopper, zoey, elninjo jullie mensen weten niets over Roemenie en Oost Europa alleen maar de supermarkt bedelaar and wat jullie ignorante media will laten zien. Toch voelen jullie nog steeds bevoegd om te oordelen. Oh en sorry voor mijn Nederlands natuurlijk hebben we in Roemenie alleen maar prostituees en dieven, geen leraren.



een roemeenDe media in Oost Europa ken ik wel, die is om te huilen zo corrupt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven