Gifstoffen in onze dagelijkse boodschappen

28-07-2010 11:10 89 berichten
Alle reacties Link kopieren
Omdat het Gif in je kleding topic deze richting op gaat lijkt het me verstandig een nieuw topic te openen die het probleem in een bredere zin bespreekt.



Verpakkingsmaterialen (plastic) zitten vol met giftige stoffen die in onze etenswaren trekken. We weten van Bisphénol A in harde plastikken en is in veel landen verboden in babyflesjes, maar ook phthalates, een zuur dat gebruikt word om plastic zacht te maken is hyper giftig. Het werkt als een hormoon in je lichaam en is aangetoond in verschillende onderzoeken dat deze stof onder andere verantwoordelijk is afwijkingen bij de groei van het mannelijke geslacht. het zorgdt dus voor een grote toename aan steriele of minder vruchtbare mannen... we zien de resultaten nu pas...



deze phthalates zitten in onze voedingsmiddelen omdat ze zich makkelijk losmaken van hun plastic host en via het bakje in onze yoghurt terecht komen. Maar denk ook aan melkpakken, conservenblikken, glazen potjes , deze producten zijn aan de binnenkant allemaal voorzien van een dun laagje plastic om je doperwtjes tegen de corosie van het blik te beschermen.



een groot deel van onze kartonnen cornflakes dozen zijn gemaakt van gerycycled papier en karton. Goed? nee, omdat het schoonmaken van deze vezels (de giftige inkt eruit halen) te duur en ook weer te chemisch is, blijft die troep erin zitten. scheur je kartonnen verpakking maar eens door. Is ie grijs? waarschijnlijk gerecycled...



Kleding hebben we al gezien....



Blijkbaar leven we in een totaal giftige omgeving. En dat sinds 50 jaar of zo. We zien kanker en immuniteits ziekten omhoog schieten. Kunnen we hier dan niets aan doen? kunnen we onze leefomgeving gezonder maken zonder geitewollensok te worden?
quote:fransoise schreef op 28 juli 2010 @ 13:13:

En als je deze bedrijven dus meer winst laat maken met betere producten dan met "slechte" producten dan is het rekensommetje snel gemaakt toch?Meer winst zullen ze niet maken met duurdere producten, want nu produceren ze goedkoop voor de massa en verkopen dus heel erg veel. Als ze duurder gaan produceren zullen 'n hele hoop mensen niet meer voor dat product kiezen en naar de goedkopere concurrent gaan.
quote:fransoise schreef op 28 juli 2010 @ 13:13:



Als een alternatief voor plastic gesubsidieerd word en het foute plastic uit de winkels wordt gebannen, dan is dat toch een stap in de goede richting?En wie gaat dat weer betalen? Juist! De belastingbetaler. Subsidies groeien niet aan 'n geldboompje maar moeten ergens vandaan gehaald worden en dus wordt het leven voor ons allen duurder als ze dat soort zaken zouden invoeren. En dat risico loop je als je op partijen als Groen Links zou stemmen.
Alle reacties Link kopieren
Vanwege mijn werk heb ik (o.a.) met dit onderwerp (migratie (giftige) stoffen vanuit verpakkingen in voedsel) vanaf de zijlijn veel te maken. In een notendop: het bewustzijn komt er steeds meer en er zijn ook zeker Europese richtlijnen en wetgeving voor, maar in de verpakkings- én levensmiddelenindustrie heeft het niet de hoogste prioriteit. Dan wordt bijv. een algemene verklaring afgegeven door een verpakkingsfabrikant dat een bakje veilig levensmiddelen kan bevatten, maar het maakt nogal uit of de inhoud olie, zuur, droge stof oid bevat (heeft nl. nogal wat invloed op de migratie) en daar moet die verklaring ook op gebaseerd zijn (wat lang niet altijd het geval is). En dan heb je het alleen nog maar over Europa; wat bijv. in Azië (China...) geproduceerd en hier naar toe geëxporteerd wordt, daar wil ik het niet eens over hebben, aangezien verklaringen m.b.t. voedselveiligheid e.d. daar bijv. ook gekocht kunnen worden...



Maar goed, ik ben hierdoor echt niet anders gaan eten, denk dat de stress die dat oplevert me bij wijze van ook jaren van m'n leven zouden kunnen kosten...
Alle reacties Link kopieren
Dit onzinnige plastik dingetjeonzinnig plastik dingetje kost niets en is biodigradable... flikker maar in de zee dus...
Alle reacties Link kopieren
quote:delphicat schreef op 28 juli 2010 @ 11:29:

[...]



Iemand had hier ooit als motto: Liever inconsequent goed, dan consequent fout. En dat lijkt mij een heel mooie. Je hoeft niet alles tot in de puntjes "goed" te doen. Als je maar bewust keuzes maakt. Dus sommige dingen, die jij heel belangrijk vindt wel biologisch, en andere weer niet. Beter iets dan niets, toch?Ja dat was mijn motto en ik ben het helemaal met je eens.
Ouwe tang, verveel je je soms? Zoek eens een andere hobby dan mensen op dit forum af te zeiken, graftak!
Alle reacties Link kopieren
Ik zit nu een beetje op een klant te wachten en heb dus wat tijd om handen en ik vond een aantal artikelen over bioplastic.



PET is de standaard als het om flessen gaat en dat is te recyclen. Hier in Frankrijk scheiden we het afval (de meeste gemeenten hebben twee wagens die rijden) gewoon afval en papier karton en plastic. De PET fabrikanten halen vaak de flessen weer op en hakken ze in stukjes en verkopen dat weer als grondstof door. er worden kussens van gemaakt, fleecetruien en je kunt er zelfs je huis mee isoleren.



Deze fabrikanten zijn tegen bioplastic want zeggen ze, het vervuild de PET en we kunnen dat dus niet meer recyclen. In Europa wordt hier naar geluisterd en dus gaat de opmars van Bioplastics langzaam. Ook zegt de Guardian dat er geen juiste recycling fabrieken zijn en dus blijft PET de beste optie. Ware het niet dat van alle afval die ik in mijn recyclebak gooi er maar 10% echt een nieuw leven krijgt. de rest wordt gewoon verbrand.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 28 juli 2010 @ 13:08:

[...]



Mensen hebben doorgaans nooit genoeg. Geef die dief 2000 euro in de maand en dan zullen er weer nieuwe luxe wensen bij komen waardoor ie toch blijft stelen. Dat is de aard van de meeste mensen. Net zoals grote bedrijven 'n zo groot mogelijke winst belangrijker vinden dan verantwoord produceren.Niet iedereen en niet alle bedrijven denken zo gelukkig. Je ziet ook steeds meer bewustwording, óók bij bedrijven.
Alle reacties Link kopieren
Voor mij een reden om zo min mogelijk verpakte spullen te kopen. Ik sla de plastic zakjes altijd over bij de groentenafdeling. Mijn prei bijt mijn tomaatjes niet in de boodschappentas hoor!



Maar goed, ook groenten zijn niet volledig schoon. Ook bio-groenten niet. Want zelfs al bespuit je het niet met pesticiden, dan nog heb je zure regen, fijnstof etc die je eten voorzien van schadelijke stoffen.

In ieder geval probeer ik de afvalberg voor mezelf zo veel mogelijk tot een minimum te beperken, en dat lukt vrij aardig. Want hoewel het voor mij waarschijnlijk niet of nauwelijks gezonder is, ik bied in ieder geval ook niet zoveel zut aan wat weer verbrand of gerecycled moet worden.

Bovendien krijg ik in ieder geval niet al die zut binnen van verpakkingsmaterialen en al die hulpstoffen uit kant-en-klare producten.

Voor wat dat waard is...



Volgens mij is de mens het enige dier dat bij zijn volle verstand zijn eigen leefomgeving zo vervuilt...
Alle reacties Link kopieren
Het is natuurlijk makkelijk praten dat we met de kennis van nu alles anders zouden (moeten) doen.

En zo zal dat over 100 jaar ook zijn, met wat we nu als milieubewust beschouwen.

Het punt is natuurlijk gewoon dat er teveel mensen op de wereld zijn om dat allemaal in biologisch evenwicht te voeden.



Als we met al deze mensen terug naar de basis gaan, heb je nog steeds de vervuiling in de atmosfeer van al die vuurtjes die we stoken om onze net zelf geschoten wilde zwijnen te roosteren.

De mensheid is een plaag en daar is weinig aan te doen, zo een-twee-drie. Je kunt niet in Brussel of Geneve even besluiten dat we de bevolking van west-europa en china/india even met de helft gaan uitdunnen. Gewoon het recht van de sterksten. Alle mensen die ziek en zwak zijn ruimen we netjes op etc.

Dat kan niet!

Maar dat is wel hoe de natuur zou werken: natuurlijke selectie.



Maar wij met onze steeds groeiende kennis, medische technologie, intensieve veeteeld en voedselproductie etc zijn niet meer te stoppen...!
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 28 juli 2010 @ 12:55:

[...]



Dood gaan we toch wel, wat je ook in je mond stopt.





Maar wat je in je mond stopt kan wel heel veel invloed hebben op de manier waarop je doodgaat (bijvoorbeeld na een aantal chemokuren) en op het tijdstip (je vijftigste in plaats van je tachtigste of negentigste).

Het heeft ook veel invloed op je levenskwaliteit (die is heel wat minder bij mensen met diabetes, nierziektes enz.).



En verder is het een kwestie van gewoonte: als je nooit junk food eet ga je het ook helemaal niet lekker vinden.



(P.S. ik beweer uiteraard niet dat iedereen die ziek is, daar schuld aan heeft. Je kunt pech hebben. Maar nogal wat mensen vreten, roken en drinken zich letterlijk dood.)
Alle reacties Link kopieren
Mevrouw Fransoise,



U zult wel gelijk hebben over die gifstoffen.



Al zijn de gevolgen denk ik, niet zo groot als u doet voorkomen.

De mensen in de westerse wereld zijn nog nooit gemiddeld genomen zo oud geworden.



Als je als maar ouder wordt en niet van honger en zo omkomt dan zal het gevallen van kanker percentueel automatisch toenemen, je gaat uiteindelijk toch allemaal dood.
Alle reacties Link kopieren
Als we allemaal milieubewust leven blijft de aarde misschien wel een paar dagen langer bestaan!!



Als je de boel niet drastisch omgooit blijft het bij uitstel.

En wat betekent een paar jaar nu helemaal voor de aarde?

Vooral gezien in het licht van de geschiedenis van de aarde.



Daarom vind ik het nutteloos.
Alle reacties Link kopieren
de aarde zal niet zo gauw uitsterven, de mens uiteindelijk misschien wel, en dat is dan alleen maar goed voor planeet aarde.
Alle reacties Link kopieren
En als die biotomaten uit Peru komen, is het ook niet echt milieu verantwoord lijkt me.. Die tomaten moeten hier komen, per boot/vliegtuig of ander transportmiddel.. En das weer niet goed voro de Co2.. :(

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven