Hartverscheurend : Bulgaria's Abandoned Children

23-01-2008 13:44 112 berichten
Alle reacties Link kopieren
Momenteel is hieromtrent veel te doen in België. Ik weet niet of jullie het al gezien hebben maar ik vind dat het iets is dat iedereen moet zien. Om stil van te worden, heel stil



de reportage van de bbc ( ondertiteld)



Het nieuwsbericht
Lelie1 schreef op 02 februari 2008 @ 20:00:

Het zal wel aan mij liggen, maar ik vond de Bulgarije-docu vele malen heftiger dan die uit China.
Nee hoor, bij mij kwamen de beelden uit Bulgarije ook veel harder binnen... misschien dat dat vooral komt door de manier waarop de verzorgsters daar met de kinderen omgingen. Verder is de situatie wel vergelijkbaar denk ik: geen zorg en aandacht. Kinderen lopen hierdoor lichamelijk en fysiek allerlei onnodige problemen en achterstanden op...
Alle reacties Link kopieren
http://bulgaarseweeshuizen.hyves.nl/
Hier staan updates: http://www.tbact.org/home.htm



Ik vind het wel jammer dat ik op deze site niet kan vinden wat de plannen zijn voor de andere tehuizen in Bulgarije. Ik bedoel, ik vind het geweldig dat het beter gaat met de kinderen en dat er nu goed voor hen wordt gezorgd, maar ze hebben waarschijnlijk nog zoveel lotgenootjes in soortgelijke omstandigheden...



Ik zie wel één regel over plannen om alle instellingen te sluiten en over te gaan op community care. Mensen die op de hoogte zijn van het reilen en zeilen in de gehandicaptenzorg in Nederland weten dat dit ook niet zaligmakend is helaas en dat er altijd mensen zijn die een beschermde woonomgeving nodig hebben...
Alle reacties Link kopieren
Dank je wel meave voor het plaatsen van deze update.

Ik ga vandaag geld doneren,alle beetjes helpen.



Hopelijk zet zich dit werk ook voort in ander tehuizen.
Alle reacties Link kopieren
update:

Er is nog heel wat werk aan de winkel om de situatie in de Bulgaarse weeshuizen te verbeteren. Eerst en vooral moeten de Belgische overheden er bij de Bulgaarse autoriteiten op aandringen om samen met Unicef de meest kwetsbare kinderen, die momenteel in weeshuizen verblijven zonder aangepaste behandeling, naar een gepaste opvang te brengen.



Bezoek

Dat bleek vandaag uit het verslag dat een expertencommissie uitbracht na een bezoek aan zeven Bulgaarse instellingen. De missie kwam er na de uitzending van de BBC-reportage "Bulgaria's Abandoned Children" op Canvas over de schrijnende situatie in een opvangtehuis, die veel verontwaardiging opwekte.



Daarop besliste ons land een expertenmissie ter plaatse te sturen - "een fact finding mission", stelde minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. Behalve het bezoek aan de zeven instellingen, zagen de leden ook verscheidene Bulgaarse ministers, een parlementaire delegatie en ngo's.



Armste land EU

Christiaan Decoster, de directeur-generaal Verzorgingsvoorzieningen, benadrukte vooraf dat Bulgarije het armste land van de Europese Unie is, maar niettemin 16 procent van zijn bbp aan sociale bescherming uitgeeft, wat meer is dan diverse andere nieuwe Europese lidstaten.



Verschil in kwaliteit

De commissie stelde vast dat er zeer grote verschillen zijn in kwaliteit van zorg in de instellingen. Het grootste deel van hun financiering komt van de nationale overheid. Toch kunnen ook de gemeenten een steentje bijdragen. Probleem is dat de weeshuizen vaak in afgelegen gebieden liggen, dus dat het vaak om kleine gemeenten gaat met weinig middelen, wat gevolgen heeft voor het aantrekken van opgeleid personeel.



Individuele aanpak

Door het gebrek aan middelen beperkt men zich vaak tot een bewakingsopdracht, stelde Decoster. De zorg en de opvang is dus onvoldoende gericht op een geïndividualiseerde aanpak. Hij haalde daarbij onder meer gezamenlijke douches en toiletten aan. Decoster citeerde ook het voorbeeld van kinderen die 24 uur op 24 uur in een kleine ruimte verblijven zonder de nodige therapie of bewegingsactiviteiten, "en dan heb ik het nog niet over onderwijs".



Orthopedagogisch aanbod

Er is ook een belangrijk gebrek in het orthopedagogisch aanbod. Hij merkte ook op dat de instellingen gereserveerd zijn voor jongeren onder de zestien jaar, maar dat in sommige instellingen ook mensen van 20 tot 25 jaar verblijven.



Gepaste instellingen

Als dringende maatregel stelt Decoster voor dat ons land er bij Bulgarije zou aandringen de meest kwetsbare kinderen uit de weeshuizen te halen en in gepaste instellingen onder te brengen. Ook moet België er bij Europa op aandringen, in het kader van de Open Coördinatie rond sociale inclusie, de problematiek van desinstitutionalisering van kinderen prioritair te behandelen.



Ook zijn de experten ervan overtuigd dat snelle resultaten kunnen worden geboekt op het vlak van management van instellingen en opleiding van personeel door het aanmoedigen van directe contacten tussen Belgische en Bulgaarse instellingen.



250.000 euro

Buitenlandse Zaken maakte al 250.000 euro vrij om iets te doen aan de verwaarlozing van gehandicapte kinderen in de weeshuizen. Minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx benadrukte vandaag dat het geen zin heeft Bulgarije met de vinger te wijzen, maar dat er nood is aan samenwerking.



Zo wil ze helpen om de kinderen in de weeshuizen met zeer grote medische noden in aangepaste voorzieningen onder te brengen. Ook is volgens haar nood aan kleinere, aangepaste structuren waar individuele hulp kan worden geboden en waar werk kan worden gemaakt van de herintegratie van de kinderen.



Topje van de ijsberg

Ze benadrukte evenwel dat de Bulgaarse situatie slechts het topje van de ijsberg is. Volgens Unicef verblijven 1,2 miljoen kinderen in gelijkaardige instellingen in Europa. Het dossier moet voor haar een Europese prioriteit zijn.



Vlaams minister Steven Vanackere wees erop dat Vlaanderen al initiatieven lopen heeft en dat er op de plaatsen waar hulp wordt geboden, tastbare verbeteringen merkbaar zijn. Hij wil alvast op de ingeslagen weg voortgaan. "We waren al op het terrein en zijn zinnens die aanwezigheid te versterken", luidde het. (belga/ka) Bron HLN.BE



Ook Nederland stuurt hulp naar Bulgaars weeshuis

Na België gaan nu ook onze noorderburen Bulgarije helpen om de zorg voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen te verbeteren. Zo zullen deskundigen uit Nederland de Bulgaren bijstaan bij het opzetten van een ander zorgsysteem voor deze doelgroep. Dat zei de Nederlandse staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) vandaag na een bezoek aan het in opspraak geraakte kindertehuis in Mogilino.



BBC-documentaire

Onlangs toonde een BBC-documentaire de erbarmelijke omstandigheden waarin tientallen kinderen hier leven. De film zorgde voor veel commotie in Europa en ook in Bulgarije, sinds begin 2007 lid van de EU.



Flink verbeterd

Timmermans zag vandaag met eigen ogen dat de situatie in de instelling de afgelopen maanden flink verbeterd is. Met hulp van vooral Unicef hebben de kinderen nu eten, kleren en medische zorg. "Je schrikt nog wel maar de meest acute nood is gelenigd. Er is nog wel een lange weg te gaan", zei hij.



Meer middelen

Timmermans was onder de indruk van Unicef, het kinderfonds van de VN, dat ook in andere Bulgaarse tehuizen bezig is de situatie te verbeteren. Hij wil kijken of Nederland meer middelen zal bijdragen aan Unicef. Verder komt er een Nederlands-Bulgaars project om de professionele zorg te verbeteren.



Belgisch geld

De Belgische regering besliste al eerder om geld vrij te maken voor de gehandicapte kinderen in Bulgaarse weeshuizen. Ook stuurde Buitenlandse Zaken technici naar Sofia om samen met de lokale autoriteiten een actieprogramma uit te werken. De initiatieven kwamen er bij ons onder meer na een oproep van tv-presentator Chris Dusauchoit, die in actie schoot na het bekijken van de BBC-reportage 'Bulgaria's Abandoned Children'. (anp/belga/ka) Bron : HLN.be
Ik lees steeds dat er geld tekort is. Nou is er natuurlijk geld nodig voor personeel, maar als dat er is, dan ben je al een heel eind. Mijn ouders zijn nu op de terugweg van een bezoek aan een instelling in India. Daar gaan ze elke twee jaar ongeveer op bezoek. Die instelling heeft ook amper geld, maar voor de kinderen en volwassenen die daar wonen, wordt goed gezorgd. Ze worden liefdevol verzorgd, krijgen goed te eten, hebben leuke bezigheden, indien mogelijk zinvolle taken en dagbesteding.



Materiele zaken zijn natuurlijk ook van belang. Een goed uitgeruste badkamer is fijner dan een oude die krakkemikkig is. Maar het meest schrijnend aan de docu vond ik niet de armoede en het gebrek aan spullen, maar het gebrek aan liefde en warmte...
Alle reacties Link kopieren
http://vergetenkinderen.hyves.nl/





Hier nog een hyve... echt heel goed dat er werk van gemaakt wordt!
Alle reacties Link kopieren
Ja Meave, ik vind dat ook het schrijnendst van alles. Het laat mij maar niet los, die beelden gaan niet uit mijn hoofd. Ik probeerde er met mijn man over te praten; hij heeft slechts een klein stukje gezien en 'vond het weeshuis er eigenlijk best goed uitzien'. Ja, maar daar gaat het dus niet om. Die totale emotionele verwaarlozing!! Geen aai over de bol, geen knuffel, geen aanraking. Ik ben er echt verdrietig van. Pieker me suf of er nu helemaal niets te doen is. Ik vind dat ik wat moet doen, maar wat? Wat kan ik doen? Wat kunnen we doen? Ik zou er zo naar toe willen om de kinderen alleen maar eens op schoot te kunnen nemen. Het zou daar nu beter gaan, maar ik las hier: http://multiblog.vrt.be/, dat het helemaal niet veel beter gaat.



"Beste mensen ik maakte deel uit van de expertencommissie en ik kan je verzekeren : we hebben ons hotel nauwelijks gezien. We hebben zeven instellingen bezocht (erg veel gereden), we hebben gepraat met de ministers van Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken, Gezondheid, het Bulgaarse Parlement en Unicef. We hebben keihard gewerkt. Na het bezoek aan Mogilino zei niemand iets, het is er te erg voor woorden. Didi heeft een nieuw klein handtasje, ze hield het angstvallig dicht bij haar, ze zat in een kamer met zwaar mentaal gehandicapten. Stoyan is opgenomen geweest in het ziekenhuis, maar is helaas terug. De arme Vasky zit in een bijgebouwtje, ze is nog altijd even mager. Ze vroeg om naar buiten te mogen, ik stelde voor om haar op mijn arm met een deken er rond buiten te brengen, maar dat mocht niet. Het personeel zette haar in een buggy, reed haar even naar een andere kamer en bracht haar weer terug. In een kamertje ernaast zaten drie kinderen in het donker op een potje. Ik ging met een vinger over het gesloten handje van een meisje en ze nam mijn hand vast. Ik ben daarna naar buiten gelopen en heb luid gehuild. Ik kan best tegen kritiek hoor, maar wil het nog eens herhalen : ik doe wat ik doe omdat ik niets anders kan. Ik hoef niet per se in de belangstelling te staan,liever niet zelfs. Maar als je weet dat dit gebeurt en je doet er niets aan dan ben je in mijn ogen medeplichtig. Het is inderdaad triest te moeten vaststellen dat er van een sociaal Europa weinig sprake is. Ongetwijfeld zijn er meer normen over de bandenprofielen, uitlaatgassen, verkeer van goederen enz dan normen die de zwaksten moeten beschermen. Maar toch, net omdat Bulgarije lid is van de EU kunnen we meer doen. Het rapport van de expertencommissie is er niet naast, het legt heel duidelijk de pijnpunten uit. Er is een voorstel om de ergste gevallen in samenwerking met Unicef snel uit de instellingen weg te halen en naar (goeie!) klinieken te brengen. Ik hoop het volledige rapport snel op de website te kunnen plaatsen : http://www.helpthechildren.be/ De website staat nog in zijn kinderschoenen, maar we zijn ermee bezig. Het spijt me dat ik voorlopig alle mails van mensen die graag in contact met me willen komen niet kan beantwoorden. Ik heb aan de Bulgaarse kinderen een nieuwe fulltime job, maar het is zeker de meest zinvolle die ik ooit heb gehad. Warme groeten, chris

ttp://multiblog.vrt.be/wereldvancanvas/nieuws/herbekijk-bulgarias-abandonded-chi

ldren/ ".



Ik vraag met ook af waarom juist deze documentaire me zo aangrijpt. Misschien omdat een paar kinderen langdurig zijn gevolgd en ook een naam hebben? Ik weet het niet.

Zoals iemand al eerder schreef: wat het doet met een mens om zonder enige genegenheid en liefdevolle aanraking door het leven te moeten....
Alle reacties Link kopieren
Ik vind ook vooral de wijze waarop deze kinderen werden behandeld erg naar.

Ik wil er ook wel over praten in mijn omgeving,maar ik adviseer om de docu niet te kijken dus niemand kijkt (en niemand had hem al gezien)

Ik had wel even hoop toen ik wat goede berichten las dat het snel goed zou komen (hoe naief kan je zijn).

Maar nu lees ik weer dat het nog lang niet goed gaat.

Wat een verdrietige situatie.

Ik heb wel wat verteld aan een paar mensen en sommige reageren er zo laconiek op.Ik snap dat niet,maarja die hebben de beelden ook niet gezien.

Ik probeer het nu een beetje te laten rusten.Ik kan er wel goed over praten met mijn dochter.

Maar ik blijf ook piekeren hierover.
@Kwartet, ik denk dat het zo aangrijpt omdat je zo ontzettend duidelijk de gevolgen van de verwaarlozing ziet. En emotionele verwaarlozing is zo makkelijk tegen te gaan, daar heb je amper geld voor nodig.



Ik heb gister iemand op het spoor gezet van de docu die training geeft aan begeleiders van verstandelijk gehandicapten, trainingen in liefdevol met elkaar omgaan bijvoorbeeld... (als begeleider - cliënt zeg maar)... Hij zou er naar kijken en kon kijken of hij een manier kan bedenken om er tussen te komen en wat te doen...
Alle reacties Link kopieren
@Meave, je hebt gelijk, er is amper geld nodig om emotionele verwaarlozing tegen te gaan. Mooi voorbeeld dat iemand hier gaf over een huis in India, erg arm maar warm en liefdevol.

Ik las op weblog van Canvas iemand die dit heel mooi verwoordde nl: "Geef die kinderen een euro, ze zijn er niets mee! geef die kinderen een knuffel, een zoen, ik ben er zeker van, ze stralen van geluk, en DIT heeft een bevredigend gevoel… geloof mij"
Alle reacties Link kopieren
Inmiddels is er via hyves een Stichting opgericht zie http://vergetenkinderen.hyves.nl/. Deze week zullen de oprichters van deze stichting bij 3FM op de radio te beluisteren zijn. De stichting gaat zich richten op 2 tehuizen, waar de situatie vergelijkbaar is met die in Mogilino. Wie interesse heeft kan zich aanmelden voor een nieuwbrief (via de hyves-site).



@Meave, wellicht zou je die persoon die training geeft aan begeleiders van verstandelijk gehandicapten willen vragen om eens contact op te nemen? Want er moet in de zorgverlening in Bulgarije natuurlijk heel veel veranderen. Misschien kan hij tips of adviezen geven o.i.d.?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven