Het bijvoederen van de (wilde) dieren

08-01-2010 18:35 62 berichten
Alle reacties Link kopieren
De runderen die hier en daar in de natuurgebieden uitgezet zijn, worden in de winter niet bijgevoed. Nu is dit in gewone winters al erg, maar in een winter als deze, vind het toch schandalig voor een beschaafd land als Nederland.

Deze dieren zijn toch ook niet de oorspronkelijke dieren die daar rond liepen, ze zijn net zo 'wild' als een schaapskudde.



RTL 4 zal hier dalijk in het nieuws van half acht aandacht aan besteden.
Alle reacties Link kopieren
Bij vorst en als er sneeuw ligt is het echt nodig om vogels te voeren.

De vogelbescherming roept daartoe op. Dus ik hoop dat veel mensen 's ochtends een beetje brood ofzo strooien. Wel vervelend dat die kauwen mee willen vreten.
quote:toetyfroety schreef op 09 januari 2010 @ 16:38:

[...]





Ik begrijp het ook niet, er wordt hier wel geroepen dat vlees eten ook zielig is, maar ik vind dit toch anders. Hongerdood gaat langzaam en wie zegt dat de sterkste dieren overleven? Gewoon kwats, de jonkies gaan het eerst.Nee, de dieren die het laagst in rang staan gaan eerder dood, omdat deze dieren pas als laatste bij het beschikbare voedsel kunnen komen.

Zo'n natuurgebied is niks meer als een uit de kluiten gegroeid hertenkamp....en in de hertenkamp hier krijgen die beestjes wel te eten hoor.De herten die jij bedoelt vallen wel onder huisdieren of gezelschapsdieren, de dieren in het wild niet, dus hier gelden andere regels.
Alle reacties Link kopieren
quote:lolotte schreef op 08 januari 2010 @ 19:13:

Door het bijvoederen hebben we een teveel aan everzwijnen. Die bezorgen overlast, maar afschieten is zielig. Daar denken ze bij het Koninklijk huis heel anders over. Ik vind het dus ook krom om op de Veluwe bij te voeren en ze vervolgens af te knallen.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:verli schreef op 09 januari 2010 @ 22:07:

[...]





De herten die jij bedoelt vallen wel onder huisdieren of gezelschapsdieren, de dieren in het wild niet, dus hier gelden andere regels.



Ja hoor, ik ga regelmatig met mijn hertje wandelen. Pfffffft.



En wat jij zegt over sterkere dieren die eerder bij het voedsel kunnen komen.........ook klinklare nonsens, als de grond hard bevroren is, is er helemaal geen voedsel meer.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het ook sneu als dieren sterven, maar het hoort bij de natuur. Als er dieren sterven kunnen kleinere prooidieren daar weer hun eten vinden. Want als de herten en zwijnen worden bijgevoerd, vinden vossen en marters en dergelijke geen dode dieren om te eten. Die komen vervolgens kippen pakken in de woonwijken en gaat men weer klagen dat de vossen geschoten moeten worden.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Ik heb net lekker veel vetbollen opgehangen. Arme vogeltjes hebben weer lekker te eten.
Alle reacties Link kopieren
[quote]Maleficent schreef op 10 januari 2010 @ 09:53:



Ik vind het ook sneu als dieren sterven, maar het hoort bij de natuur.



Als het echt puur natuur is, ben ik het met je eens, dit zijn echter uitgezette dieren, runderen, die doordat ze in een omheind stuk grond zitten, geen kant op kunnen.
Alle reacties Link kopieren
quote:sharra schreef op 08 januari 2010 @ 18:51:

Deze dieren zijn echt wel een stuk wilder dan een schaapskudde hoor!



Dit soort runderen en paarden zijn ook aangepast aan dit soort weersomstandigheden: zwakkere dieren zullen misschien overlijden (net als in het wild bij andere diersoorten), maar de kudde overleeft dit wel. En komt er uiteindelijk sterker uit. En daar gaat het om bij natuurbeheer. Natuurlijke selectie heet dat.



Wij zijn gewend om alle dieren als een soort "huisdieren" te zien, waarbij wij als mensen verantwoordelijk zijn voor individuele dieren. Ik vind dat we als wilde dieren in moeilijkheden komen door ons toedoen dat we dan moeten helpen. Maar wilde dieren gaan bijvoeren omdat de winter streng is is niet nodig. We voeren toch ook niet de vossen in het bos bij? Waarom dan wel wilde runderen?



Maar de grote vraag is hier natuurlijk: hoe wild zijn deze kuddes? En dat is nog niet zo makkelijk te beantwoorden!Dit dus.
Zo ! En dan kunnen we nu weer allemaal normaal doen....
Alle reacties Link kopieren
Maar waar houdt ons toedoen op? En waar begint dat? Valt dat überhaupt nog te herleiden? De vogeltjes hier in het dorp zijn gewend dat ze vetbolletjes krijgen in de winter. Al jaren. De herten in het bos krijgen bij strenge winters stro bijgevoerd. Al jaren. De wolven gaan op zoek naar schapen die tegen winters weer kunnen en buiten staan. De eenden krijgen oud brood van kleuters, net als de zwanen. De wilde zwijnen pikken hier en daar wat menselijk afval op.



Wanneer is iets nog echt natuur?
Alle reacties Link kopieren
quote:toetyfroety schreef op 10 januari 2010 @ 09:49:

[...]





Ja hoor, ik ga regelmatig met mijn hertje wandelen. Pfffffft.

Pffffff, jij wil het gewoon niet snappen he. Hobby-herten dan, zegt je dat wel wat?

En wat jij zegt over sterkere dieren die eerder bij het voedsel kunnen komen.........ook klinklare nonsens, als de grond hard bevroren is, is er helemaal geen voedsel meer.Er zitten aan sommige struiken nog bladeren, er is boomschors, ze verhongeren heus niet zo snel.
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
@toetyfroety

Als voorbeeld neem ik even voor het gemak de Oostvaardersplassen. Daar stierven een aantal jaar geleden ook een grote groep Heck runderen door de strenge winter. Toen viel ook de hele media over Staatsbosbeheer (en indirect ook andere natuurbeherende instanties). www.staatsbosbeheer.nl/.. ... tikel_Frans_Vera_OVP.ashx



Uit onderzoek is toen gebleken dat er dus wel genoeg voedsel (gras, bladeren, schors, moerasplanten, enz) was, maar omdat er onderling en ook tussen de verschillende dieren rangorders zijn, kwamen deze groep Heckrunderen (in dit geval, de vrijgezelle stieren) in het nauw. Omdat zij dus de laagste in rang zijn. Om aan voedsel te komen moesten ze langs andere (lees: hoger staand in rang) lopen om bij dat voedsel te komen. Dit deden/konden ze dus niet en daarom liep het zo slecht af met ze. Zie onderstaand artikel. www.trouw.nl/krantenarchi ... rven_door_uitstoting.html



Tegenwoordig worden trouwens de meest zwakke dieren daarom al voor de winter afgeschoten, zodat de sterkste dieren (met voldoende vetreservers) wel de winters kunnen doorkomen.
Alle reacties Link kopieren
Wilde paarden steken Oostvaardersplassen over



ALMERE - Een kudde van ongeveer honderd konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is in de nacht van zaterdag op zondag het ijs overgestoken naar het Oostvaardersbos bij Almere. Dat maakte Staatsbosbeheer zondag bekend. Onder het gewicht is een aantal wilde dieren door het ijs gezakt. Alle paarden kwamen op eigen kracht het water weer uit, maar één paard was zo verzwakt dat de boswachters hem moesten afschieten.





Door de sneeuw is het voor de dieren moeilijk te zien waar de grens ligt tussen vaste grond en bevroren water, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer. De paarden hebben waarschijnlijk het spoor van een groep edelherten over het ijs geprobeerd te volgen. Een edelhert is ongeveer 100 kilo lichter dan een paard en maakt dus een stuk makkelijker de oversteek.

De paarden verblijven nu in een gebied dat toegankelijk is voor mensen. De boswachters van Staatsbosbeheer roepen het publiek op de dieren met rust te laten en vooral niet te voeren. „Het voeren van wilde dieren is slecht voor de beesten en niet zonder risico.” De woordvoerster benadrukt dat de oversteek van de paarden niets te maken heeft met hun conditie. „De paarden zijn, evenals de edelherten en Heckrunderen, in een uitstekende conditie.” In het Oostvaardersbos is net als rond de Oostvaardersplassen genoeg eten te vinden voor de dieren. Ze zullen dan ook niet worden bijgevoerd.

Zodra de omstandigheden het toelaten, bekijkt Staatsbosbeheer of de paarden weer terug moeten naar hun oude stek en zo ja hoe dat dan moet gebeuren.
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven